| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Ekonomska analiza energetskih rastlin za predelavo v biomaso
Romana Duh, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil razvoj tehnološko-ekonomskih simulacijskih modelov za proizvodnjo 8 poljščin, ki so namenjene predelavi v biomaso za energetske potrebe. Na podlagi razvitih simulacijskih modelov za individualno energetsko rastlino, se bo ocenila ekonomičnost pridelovanja, v nadaljevanju pa dodatno še drugi vzporedni ekonomski parametri. Vse kalkulacije so bile razvite za tri načine kmetovanja: konvencionalno, integrirano in ekološko. Rezultati raziskave kažejo, da so pridelave vseh energetskih poljščin ekonomsko upravičene, kar nam potrjuje koeficient ekonomičnosti (pri vseh kulturah Ke > 1). Ugotovljeno je bilo, da ima izmed vseh kultur najmanjši koeficient ekonomičnosti sončnica (Helianthus annus L), (Ke=1,06 konvencionalno, Ke=1,46 integrirano, Ke=3,50 ekološko), najvišji koeficient pa koruza (Zea mays L.), (Ke=2,92 konvencionalno, Ke=5,00 integrirano, Ke=6,45 ekološko). Razvite kalkulacije v obliki tehnološko — ekonomskih simulacijskih modelov predstavljajo kakovostno orodje za podporo odločanju v kmetijski proizvodnji, torej v praksi.
Ključne besede: simulacijsko modeliranje, energetske rastline, biomasa, ekonomika
Objavljeno: 07.10.2010; Ogledov: 1885; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (573,78 KB)

7.
Ekonomika sušenja zdravilnih rastlin in priprava čajnih mešanic na eko - socialni kmetiji
Anja Kozic, 2011, diplomsko delo

Opis: Zdravilne rastline, ki se uporabljajo v čajnih mešanicah so namenjene potrošnikovemu zdravju ter počutju. Cilj naloge je bila ocena ekonomske upravičenosti sušenja zdravilnih rastlin in priprave čajnih mešanic na eko-socialni kmetiji. V ta namen je bil razvit simulacijski model, kjer je bila uporabljena metoda kalkulacij skupnih stroškov. Zbiranje podatkov je bilo na terenu osredotočeno na zdravilne rastline, ki se nabirajo na območju Pomurja. Zbrani podatki služijo kot vhodni parametri za kalkulacijo posamezne zdravilne rastline in v nadaljevanju tudi za pripravo kalkulacij čajnih mešanic, ki so namenjene trgu. Ekonomska analiza čajnih mešanic je bila prikazana v treh scenarijih. Rezultati kažejo, da je sušenje zdravilnih rastlin in priprave analiziranih vrst čajnih mešanic ekonomsko upravičena za Domači čaj in Korenikin čaj (Ke = 1,00). Pri Kocljevem čaju je proizvodnja ob predpostavljenih parametrih ekonomsko neupravičena. Ocenjeni so bili še nekateri ekonomski parametri, ki so osnova za odločanje o pridelavi in pripravi že omenjenih čajnih mešanic in so prikazani v poglavju rezultati.
Ključne besede: ekonomika, zdravilne rastline, simulacijsko modeliranje, kmetija
Objavljeno: 12.10.2011; Ogledov: 2092; Prenosov: 387
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

8.
Večkriterijska odločitvena analiza pri dopolnilnih dejavnostih na kmetijah - razvoj AHP modela za peko kruha
Bogdan Slemenik, 2012, magistrsko delo

Opis: Z uporabo večkriterijske metode analitičnega hierarhičnega procesa (AHP) sta bila na področju peke kruha na kmetijah razvita dva večkriterijska odločitvena modela v okolju računalniškega programa »Expert Choice«. V analizi so bili upoštevani ustrezni kriteriji odločitvenega problema (poudarek na marketinškem in finančnem kriteriju) pri izbiri najbolj primerne proizvodne alternative peke kruha. Podkriteriji finančnega kriterija so bili izpeljani s pomočjo predhodne analize izbranih in med seboj primerjanih alternativ peke kruha, pri čemer smo za izračun potrebnih vhodnih parametrov večkriterijskega modela razvili tehnološko - ekonomski simulacijski model. V večkriterijskem odločitvenem modelu proizvodnih alternativ iz sistema konvencionalne in ekološke peke kruha je najvišjo skupno oceno (0,305) dosegel mešani kruh iz ržene in pšenične moke konvencionalne proizvodnje, sledil ji je kruh iz mešanice pšenične in ržene moke ekološke proizvodnje (z oceno 0,252), kruh iz pirine in pšenične moke ekološke proizvodnje (z oceno 0,229) ter pirine in pšenične moke iz sistema konvencionalne proizvodnje (z oceno 0,214). V drugem modelu, ki je zajemal alternative peke kruha samo iz sistema ekološke proizvodnje, je najvišjo oceno (0,511) dosegel pirin beli kruh, ki mu je z oceno 0,229 sledil pirin polnozrnati kruh ter pšenični beli kruh s skupno oceno 0,219.
Ključne besede: simulacijsko modeliranje, večkriterijska analiza, dopolnilna dejavnost, peka kruha, trženjski kriterij
Objavljeno: 11.04.2012; Ogledov: 2345; Prenosov: 245
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

9.
Analiza poslovanja na kmetiji s prirejo mleka
Mihela Polh, 2012, diplomsko delo

Opis: Cilj raziskave je analizirati poslovanje na izbrani kmetiji, ki se ukvarja s prirejo mleka, in nadalje ocena ekonomske upravičenosti prireje mleka v letu 2010. Za oceno ekonomske upravičenosti prireje mleka na kmetiji smo razvili tehnološko-ekonomski simulacijski model s pripadajočimi podmodeli. Za kmetijsko proizvodnjo smo ocenjevali pomembnejše ekonomske parametre, kot so koeficient ekonomičnosti (Ke), lastno ceno (LC), finančni rezultat (FR) in prihodek (SP). Rezultati ekonomske analize prireje mleka kažejo, da je prireja mleka na kmetiji s 22 molznicami ekonomsko neupravičena (Ke = 0,76), kot tudi ekonomska analiza celotne kmetijske proizvodnje kaže, da je ocenjena vrednost finančnega rezultata negativna vrednost (FR = - 4054,40 €).
Ključne besede: prireja mleka, ekonomika, simulacijsko modeliranje, analiza poslovanja
Objavljeno: 27.07.2012; Ogledov: 1688; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (1008,06 KB)

10.
Ekonomika preusmeritve mešane kmetije iz konvencionalne v ekološko
Simona Praper Šipek, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je bil izdelan preusmeritveni načrt za mešano kmetijo in analiziran prehod iz konvencionalnega načina kmetovanja v ekološki način. V ta namen so bili za oceno ekonomske upravičenosti kmetijske pridelave in predelave razviti tehnološko-ekonomski simulacijski modeli s pripadajočimi kalkulacijami skupnih stroškov in narejena SWOT analiza. Rezultati ekonomske analize kažejo, da sta pridelava na travinju (mrva, travna silaža – baliranje, paša) in pridelava sadja v travniškem sadovnjaku, v vseh obdobjih kmetijske proizvodnje (konvencionalno, preusmeritveno, ekološko) ekonomsko upravičeni, medtem ko je reja krav dojilj v vseh obdobjih kmetijske pridelave ekonomsko neupravičena. Modelna ocena parametrov finančne smotrnosti investicije je pokazala, da je investiranje v predelavo sadja v mošt in žganje s finančnega vidika smotrno, saj je po 10. letih konstantnega letnega denarnega toka in pri ISD = 8,00 % parameter NSV = 19.913,92 €. Rezultati analize so pokazali, da se investicija povrne v 5. letu pri 8,00 % obrestni meri (NSV = 3424,45 €). Anketna analiza potrošnikov je pokazala, da so potrošniki pri nakupu končnih proizvodov zelo pozorni na status proizvoda (konvencionalna, ekološka pridelava) ter so za ekološko pridelan mošt in žganje pripravljeni odšteti več denarja.
Ključne besede: preusmeritev, ekonomika, simulacijsko modeliranje
Objavljeno: 28.01.2013; Ogledov: 1859; Prenosov: 365
.pdf Celotno besedilo (5,81 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici