| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 494
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Simulacija rasti dreves in interaktivna manipulacija dreves znotraj sistema za navidezno resničnost z uporabo mobilne aplikacije
Aleksander Krajnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan prenos 3D simulatorja rasti in manipulacije dreves v aplikacijo navidezne resničnosti za mobilne naprave Android. V delu so najprej iz teoretičnega vidika predstavljena ter opisana uporabljena orodja in tehnologije. Nato sledi opis posameznih korakov implementacije, kot so povezava aplikacije s simulatorjem, prikaz drevesne strukture in manipulacija nad drevesom. Zatem so opravljene meritve delovanja aplikacije: hitrost izrisa drevesa, čas prenosa podatkov preko mrežne povezave in čas obrezovanja dreves. Analiza testiranj prikaže, da je glavni namen dela uspel. Na koncu so povzeti napotki za nadaljnje delo.
Keywords: navidezna resničnost, obrezovanje, simulacija rasti dreves, mobilna aplikacija
Published in DKUM: 13.03.2023; Views: 154; Downloads: 16
.pdf Full text (1,79 MB)

2.
Planiranje kadra v logistiki na podlagi simulacije procesov : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Amadej Mukenauer, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu najprej predstavimo aktualna teoretična izhodišča na področju modeliranja s simulacijo diskretnih dogodkov. Nadalje opišemo procese interne logistike v obravnavanem proizvodnem podjetju. Iz posnetka procesov izdelamo simulacijski model za namen planiranja kadra. Pokazali smo, kako lahko pri znanih napovednih količinah naročil v nekem podjetju na podlagi simulacijskega modela planiramo število potrebnih delavcev v operativni logistiki. Predstavili smo še dodatne možnosti uporabe in nadgradnje simulacije za še natančnejše planiranje.
Keywords: planiranje kadra, simulacija diskretnih dogodkov, interna logistika, reševanje problemov, modeliranje sistema
Published in DKUM: 03.11.2022; Views: 179; Downloads: 19
.pdf Full text (2,13 MB)

3.
Simulacija in vizualizacija fizikalnega sistema n-teles : diplomsko delo
Hana Hrnjić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Simulacija fizikalnega sistema n-teles demonstrira predvideno gibanje in medsebojno interakcijo teles, ki so pod vplivom delovanja fizikalne sile, najpogosteje gravitacije. Ker se težavnost simulacije in upodabljanja veča z naraščanjem števila n, se ta vrsta simulacije uvršča med problem n-teles. Osrednji cilj pričujočega diplomskega dela je generirati ustrezno in stabilno gibanje fizikalnega sistema teles na podlagi delovanja privlačne sile, nato pa ga kasneje v tridimenzionalnem prostoru tudi vizualizirati. Skozi razvoj metode, smo preučili pomembnost zmogljivosti centralno procesne enote pri generiranju in obdelavi velikega števila podatkov, prednosti vektorizacije in matričnega računanja, ki jih uporablja programski jezik Python, ter kompleksnost izvajanja simulacije. Prav tako smo ugotovili bistveno prednost izvajanja upodabljanja z uporabo grafične procesne enote.
Keywords: simulacija, vizualizacija, problem n-teles
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 86; Downloads: 27
.pdf Full text (1,47 MB)

4.
Razvoj vtičnika za generiranje 3D modelov dreves za animacijski paket Blender : diplomsko delo
Aljaž Farkaš, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega implementacijo algoritma za generiranje 3D modelov dreves in razvoj vtičnika za animacijski paket Blender. Vtičnik omogoča zagon implementiranega algoritma za generiranje 3D modelov dreves. Algoritem in vtičnik za zagon tega algoritma smo implementirali s programskim jezikom Python znotraj animacijskega paketa Blender. Vtičnik omogoča vnos uporabniških parametrov, ki omogočajo nadzor nad razvojem drevesa. Rezultati so pokazali, da lahko z ustreznimi uporabniškimi parametri generiramo raznolike realistične 3D modele dreves z 8000 popki v približno 40 do 60 sekundah.
Keywords: vtičnik, 3D model drevesa, Blender, simulacija rasti dreves
Published in DKUM: 20.10.2022; Views: 187; Downloads: 26
.pdf Full text (3,05 MB)
This document has many files! More...

5.
Uporaba orodij Blender in Maya za izdelavo 3D simulacij : diplomsko delo
Magdalena Dolenčić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Osnovni namen diplomskega dela je izdelati 3D simulacije ognja, tekočine in tkanine v programa za izdelavo 3D animacij in simulacij Blender in Maya. Pri izdelavi smo uporabili orodja za izdelavo scene, v katero smo kasneje s pomočjo orodji in vgrajenih vtičnikov umestili simulacije. Postopke izdelave scene in simulacij smo podrobno opisali. Na koncu smo primerjali orodja, ki jih ponujata programa Blender in Maya za izdelavo simulacij, izglede simulacij ter časa potrebna za upodabljanje.
Keywords: Blender, Maya, simulacija, računalna grafika
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 134; Downloads: 23
.pdf Full text (3,24 MB)

6.
Vpliv lastnosti goriv na karakteristike curka dizelskega motorja
Aljaž Hanžel, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Ob vse večji energetski krizi ter neizogibnem dejstvu, da bo človeštvo slej ko prej porabilo zalogo nafte, se pojavlja vprašanje, kaj bo nadomestilo fosilna goriva. Biogoriva so eden izmed trenutno najpogostejših odgovorov na zastavljeno vprašanje. Namen tega dela je bilo pridobiti podatke o vplivu lastnosti biodizelskega goriva na tok v visokotlačni šobi ter na curek, ki se razvije ob vbrizgavanju v zgorevalni prostor motorja. Te podatke smo pridobili na podlagi numerične analize, ki smo jo izvedli v programskem okolju AVL FIRE. Te podatke smo primerjali s podatki enake analize, ki smo jo izvedli za klasično dizelsko gorivo. Opazili smo, da se višja dinamična viskoznost, gostota ter površinska napetost biogoriva odražajo na večji dolžini ter ožji širini curka goriva. Iz rezultatov je razvidno tudi, da uporaba biodizla privede do manjših kapljic goriva ter počasnejšega razvoja kavitacije v toku skozi izvrtino šobe.
Keywords: dizel, biogorivo, vpliv lastnosti goriva, lastnosti curka, lastnosti toka, numerična simulacija, programski paket AVL FIRE
Published in DKUM: 05.10.2022; Views: 178; Downloads: 62
.pdf Full text (2,04 MB)

7.
Zamenjava robnika vrat hladilnika s pomočjo MKE analize
Vid Ojsteršek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema numerično analizo robnika vrat. Podjetje Gorenje želi zaradi namena pocenitev obstoječi material robnika vrat, ABS (Akrilonitril butadien stiren), zamenjati z materialom PS (polistiren). V ta namen se je s pomočjo metode končnih elementov lociralo najbolj obremenjene dele robnika. Cilj naloge je prikazati največje napetosti in pomike ter primerjati razliko med materialoma glede na trdnost in vzdržljivost robnika vrat. V diplomskem delu sta zajeta postopka izvedbe numeričnih simulacij robnikov, čemur sledi analiza in primerjava rezultatov simulacij.
Keywords: numerična simulacija, robnik vrat, napetost, pomik, primerjava
Published in DKUM: 03.10.2022; Views: 155; Downloads: 30
.pdf Full text (1,96 MB)

8.
Razvoj geometrije kovaškega orodja z uporabo računalniških simulacij za namen kovanja odkovkov iz aluminija
Jani Vehovar, 2022, master's thesis

Abstract: Zaključno delo obravnava razvoj geometrije kovaškega orodja za namen kovanja osnove blažilnika. V njem je prikazan postopek določitve robnih pogojev. Velik poudarek je na primerjavi rezultatov numerične simulacije z realnim stanjem na odkovku. Primerjava je bila izvedena s pomočjo 3D optičnega branja, makrostrukturne analize in meritve hitrosti vijačne preše.
Keywords: Kovanje, metoda končnih elementov, simulacija, kovaško orodje, aluminij, aluminijiva zlitina, vijačna preša, meritev hitrosti
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 240; Downloads: 35
.pdf Full text (3,65 MB)

9.
Simulacija delovanja robotske celice za pobiranje izolacijskih materialov
Nejc Pregel, 2022, master's thesis

Abstract: Pobiranje izolacijskih materialov je monoton in enostaven ročni proces z veliko ponovitvami in je zato še posebej primeren za avtomatizacijo z robotsko celico. Magistrsko delo predstavlja nadgradnjo robotske celice iz diplomskega dela z naslovom »Avtomatizacija pobiranja cevakov kamene volne z robotsko celico«. Njegov cilj je izboljšava robotske celice iz diplomskega dela tako, da se zmanjša čas cikla pobiranja, zmanjša potreba po prisotnosti operaterja med delovanje celice, ter poveča območje pobiranja celice. V magistrskem delu so najprej predstavljene prednosti celice iz magistrskega dela v primerjavi celici iz diplomskega dela. Opisani so posamezni sestavni deli izboljšane celice, na koncu pa sledi še izdelava simulacije delovanja izboljšane celice v programu Robot Studio.
Keywords: simulacija, avtomatizacija, robotska celica, strojni vid, Robot Studio, ABB IRB 4600
Published in DKUM: 28.09.2022; Views: 132; Downloads: 13
.pdf Full text (5,88 MB)

10.
Numerična simulacija odrezavanja gredic
Gorazd Fortin, 2022, master's thesis

Abstract: Za potrebe naročila podjetja SIJ Ravne Systems je bilo treba skonstruirati škarje za rezanje gredic v vročem in pripadajoči valjčni progi. Od tega je naš del obsegal konstrukcijo sestavov noža, ki sta bila koncipirana in snovana po delih in razdelana v razdelavi. Pripravljeni so bili materialni modeli uporabljenih materialov, izvedeni sta bili termična in eksplicitna simulacija za validacijo konstrukcije sestavov noža in poleg ostalih rezultatov so bile pri tem pridobljene največje sile, ki delujejo na škarje v procesu rezanja. Pripravljene so bile tudi sestavne in delavniške risbe delov sestavov noža in v zaključku, po razmisleku glede na izpolnjevanje zahtev zahtevnikov, je bila ugotovljena ustreznost konstrukcije sestavov noža in rezultatov simulacij.
Keywords: rezanje v vročem, gredica, škarje, sestav noža, materialni model, konstruiranje, termična simulacija, eksplicitna simulacija
Published in DKUM: 27.09.2022; Views: 183; Downloads: 32
.pdf Full text (5,63 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica