| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Senzorična ocena novejših ter uveljavljenih sort jabolk : diplomsko delo
Patricija Berden, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo ugotavljali sprejemljivost novejših sort oziroma sort, ki so v letu 2011 prihajale na trg ('Topaz', 'Santana', 'Kanzi') in jih primerjali z dobro uveljavljenimi sortami ('Zlati delišes', 'Fuji') pri povprečnem potrošniku. Sorte 'Topaz', 'Fuji' in 'Santana' so bile pridelane na ekološki in tudi na integrirani način. Novembra 2011 smo izvedli senzorično ocenjevanje svežih jabolk, v katerem je sodelovalo 88 ljudi. Ocenjevali smo videz (barva in velikost), konsistenco (čvrstost, sočnost in tekstura), okus (odnos sladkor/kislina) in skupni vtis posamezne sorte. Poskus smo izvedli s pomočjo hedonske lestvice in ugotovili, da je imela sorta statistično značilen vpliv na vse ocenjevane parametre. Ocenjevalci so v vseh ocenjevanih parametrih razen pri barvi in velikosti povprečno najboljše ocenili sorto 'Kanzi'. Sorta 'Topaz' EKO je bila povprečno najslabše ocenjena sorta v vseh ocenjevanih parametrih razen pri barvi ter odnosu sladkor/kislina. Starost ocenjevalca ni imela statistično značilnega vpliva na nobenega izmed ocenjevanih parametrov razen na velikost jabolka, kjer so ocenjevalci, stari nad 25 let, statistično bolje ocenili večje plodove kot mlajši ocenjevalci. Spol ocenjevalca ni imel statistično značilnega vpliva na nobenega izmed ocenjevanih parametrov.
Keywords: jabolko, senzorika, sorte, pokuševalec
Published in DKUM: 03.05.2023; Views: 435; Downloads: 58
.pdf Full text (1,70 MB)

2.
Načrtovanje avtomatskega kontrolnega pulta za palični mešalnik pri podjetju bsh : diplomsko delo
Jure Golavšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen avtomatski kontrolni pult, ki se v podjetju BSH uporablja za palične mešalnike. Delo zajema načrtovanje poteka pulta ter njegovo delovanje. Na kratko je opisan potek laserskega graviranja. V nadaljevanju so predstavljene meritve aparata na kontrolnem pultu ter analiza in predstavitev rezultatov. Vse analize so izvedene v programu Minitab. Rezultati so vodili do ugotovitve, da kontrolni pult kvalitetno meri aparate in je pripravljen za serijsko proizvodnjo.
Keywords: palični mešalnik, MSA, senzorika, Minitab, lasersko graviranje, kontrolni pult
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 353; Downloads: 21
.pdf Full text (6,98 MB)

3.
Razvoj modularne naprave za merjenje različnih fizikalnih veličin : magistrsko delo
Tim Šmit, 2019, master's thesis

Abstract: Delo obsega raziskavo tržišča na področju naprav za merjenje fizikalnih veličin, ki so namenjene tako splošnemu uporabniku kot tudi splošni industriji. Na podlagi izsledkov analize tržišča smo zasnovali svojo modularno napravo. Opisana je zasnova in izdelava prototipa elektronskega vezja glavnega modula s senzorjem in dodatnega razširitvenega modula ter izdelava ohišja naprave. Vključen je informativni izračun avtonomnega delovanja naprave. Delo obsega tudi opis programiranja naprave, testiranja njene funkcionalnosti in primerjave meritev z referenčno merilno opremo in prikaz stroškov izdelave.
Keywords: meritve, modularna naprava, senzorika, izdelava elektronskega vezja, izdelava ohišja
Published in DKUM: 27.11.2019; Views: 988; Downloads: 125
.pdf Full text (6,45 MB)

4.
Zasnova avtomatiziranega manipulatorja pijač v zaprtem hladilnem prostoru
Rok Kolar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so zajeti problemi, s katerimi sem se srečal med razvojem, postopki iskanja rešitev, izbrana rešitev in način vrednotenja izbranih rešitev. V diplomskem delu so predstavljeni postopki testiranja in izbira materialov ter pogonskih sklopov. Prav tako je predstavljena metoda načrtovanja senzorike, ki omogoča varno, natančno in zanesljivo delovanje sistema. Iz napisanega je razviden način zasnove sistema, v katerem je veliko neznank, s katerimi se razvojni inženir srečuje med razvojem. Cilj je diplomskega dela je predstaviti probleme, s katerimi se srečuje razvojnik med projektom, pri katerem je treba upoštevati cenovno plat, varno delovanje, zanesljivost in natančnost delovanja.
Keywords: manipulator, prijemalo, avtomatizacija, zalogovnik, vstopni prostor, vodilo, senzorika.
Published in DKUM: 09.10.2018; Views: 1072; Downloads: 73
.pdf Full text (4,63 MB)

5.
Zgodnje napovedi alfa-kislin sorte Aurora
Viljem Pavlovič, 2012, professional article

Keywords: hmelj, senzorika, alfa-kisline
Published in DKUM: 21.12.2015; Views: 1911; Downloads: 42
URL Link to full text

6.
Učinki aplikacij interneta stvari na poslovanje podjetja: analiza primera
Tamara Srebot, 2015, master's thesis

Abstract: Poslovno obveščanje je danes sestavni del vsake organizacije, saj lahko strateško obvladovanje velike količine podatkov podjetju prinese konkurenčno prednost pred drugimi. Internet nam ponuja ogromno prednosti, predvsem z vidika zagotavljanja velike količine informacij na enem mestu, kjerkoli in kadarkoli. Z razvojem poslovanja v oblaku je računalništvo postalo še bolj dostopno tako posameznikom kot organizacijam. To pomeni, da je bil narejen evolucijski korak pri prenosu sodobnih tehnologij v poslovna in domača okolja. Danes si življenja ne znamo več predstavljati brez interneta, mobilne telefonije in najrazličnejših aplikacij, zato lahko temu rečemo tudi doba Interneta stvari. Internet stvari predstavlja enega izmed stebrov interneta prihodnosti, ki bo zagotovo spremenil naše vsakdanje življenje. V prihodnosti lahko pričakujemo, da bo vedno več vsakdanjih stvari povezanih v internet. Te stvari bodo komunicirale med sabo ali s končnimi uporabniki in pošiljale podatke o realnem stanju. S tem bodo postale aktivne udeleženke procesov na različnih področjih človekovega udejstvovanja. V prvem delu magistrske naloge je predstavljen teoretični okvir, ki zajema poslovno obveščanje, poslovanje v oblaku, internet stvari ter telematiko in mobilno senzoriko. Vsako poglavje je podrobneje opisano s posameznimi definicijami za kasnejše lažje razumevanje namena in učinkov aplikacij Interneta stvari na poslovanje podjetja. V drugem delu magistrske naloge smo se osredotočili na analizo primera, s katero bomo skušali ugotoviti, kako lahko storitve v oblaku pripomorejo k boljšemu poslovanju podjetja. V izbranem podjetju bomo opravili eksperiment, ki nam bo pokazal, kako se pokrivajo zahteve podjetja z učinki, ki jih ponuja poslovanje v oblaku in Internet stvari. Na podlagi rezultatov primerjalne analize poslovnih izzivov z učinki ULU v podjetju bomo preverili zastavljene hipoteze.
Keywords: poslovno obveščanje, mobilno poslovno obveščanje, poslovanje v oblaku, mobilno poslovanje v oblaku, Internet stvari, telematika in mobilna senzorika
Published in DKUM: 10.11.2015; Views: 1941; Downloads: 333
.pdf Full text (1,69 MB)

7.
POVEZANOST PODAJANJA IN LOVLJENJA ŽOGE Z NEKATERIMI SENZORIČNIMI IN GIBALNIMI SPOSOBNOSTMI
Kim Merhar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo si zadali nalogo ugotoviti, če obstaja povezava med uspešnostjo podajanja in lovljenja žoge z nekaterimi gibalnimi in senzoričnimi sposobnostmi. V teoretičnem delu smo predstavili splošne značilnosti otrokovega razvoja s poudarkom na gibalnih aktivnostih. Podrobneje smo izpostavili primarne gibalne in senzorične sposobnosti (moč, hitrost, gibljivost, ravnotežje, natančnost in koordinacija). V empiričnem delu smo izmerili sposobnosti in spretnosti otrok, s pomočjo testov: • podajanje žoge, • lovljenje žoge, • stisk pesti - dinamometer, • lovljenje ravnila, • BOT2 testa: • finomotorika (risanje črt, zgibanje, kopiranje oblik), • ročne spretnosti (prenos kovanca), • bilateralna koordinacija (poskakovanje na mestu- sinhrono, topotanje s stopali in prsti - sinhrono), • ravnotežje (hoja po črti, stoja na gredi), • hitrost in agilnost, • koordinacija (spuščanje in lovljenje žoge, vodenje žoge) • in moč (dvigovanje trupa). Raziskava je zajela 47 otrok, od tega 23 deklic in 24 dečkov. V vsaki skupini je bilo 6 deklic in 6 dečkov, le pri otrocih starih 6 let sem testirala 5 deklic. Rezultati testov so predstavljeni v empiričnem delu. Z raziskavami smo želeli ugotoviti povezanost med spretnostmi z žogo in gibalnimi sposobnostmi predšolskih otrok. Ugotovili smo, da pričakovanih povezav med spremenljivkami ni bilo. Povezave med večjo uspešnostjo pri lovljenju žoge pri otrocih s krajšim reakcijskim časom nismo dokazali. Prav tako nismo ugotovili povezave med boljšim in natančnejšim podajanem žoge pri otrocih z močnejšimi upogibalkami trupa, oz. močnejšim stiskom pesti, ugotovili pa smo korelacijo med daljšimi in natančnejšimi podajami in razvitim ravnotežjem.
Keywords: didaktika, predšolski otrok, senzorika, motorika.
Published in DKUM: 16.10.2013; Views: 3105; Downloads: 472
.pdf Full text (1,04 MB)

8.
VPLIV 12 TEDENSKE VADBE NA RAZVOJ SENZORIKE PRI PREDŠOLSKIH OTROCIH
Damjan Baš, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu želi avtor preko testov preveriti, če lahko s kontinuirano vadbo vpliva na razvoj senzorike pri predšolskih otrocih. Raziskava je zajemala 40 otrok, in sicer 20 dečkov in 20 deklic. V vsaki skupini je bilo 10 dečkov in 10 deklic. Z eksperimentalno skupino je opravil 12 vadbenih ur. Vadbene ure je izvajal enkrat tedensko. Kontrolna skupina je izvajala program v skladu s kurikulumom za vrtce in letnim delovnim načrtom vzgojiteljice. Cilj je bil ugotoviti, ali lahko s prilagojenimi elementarnimi igrami in poligonom vpliva na razvoj senzorike. Kot so pokazali rezultati raziskave, so napredovali tako otroci v eksperimentalni kot tudi otroci v kontrolni skupini, vendar je bil napredek otrok v eksperimentalni skupini večji, kar se je pokazalo predvsem na testu 1 in 2. Avtor tudi ugotavlja, da test 3 ni bil najbolj primeren za dokazovanje napredka in da bi v prihodnje bilo priporočljivo izvesti test, kjer bi senzoriko lahko očitali tudi s časovnim odzivom. Prav tako bi bilo smiselno vpeljati prilagojene elemantarne igre v letni delovni načrt vzgojiteljice in tako redno razvijati senzoriko pri otrocih.
Keywords: senzorika, razvoj otrok, zaznavanje, gibanje, delovanje možganov
Published in DKUM: 01.07.2011; Views: 3278; Downloads: 652
.pdf Full text (1,19 MB)

9.
OPTIMIZACIJA PROIZVODNE LINIJE ZA IZDELAVO KONČNIKOV Z INDUSTRIJSKIMI ROBOTI
Aleš Leskovar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Optimizacija je proces, ki mu mora biti predano vsako podjetje z jasno vizijo razvoja. V podjetju Unior d.d. na programu Odkovki, smo pred leti začeli s sistematičnim uvajanjem industrijskih robotov na proizvodne linije. Začetek je bil težak, vendar ob sodelovanju menedžmenta in proizvodnih delavcev, smo tehnološko dozorevali vsi, ki smo bili vključeni v proces avtomatizacije proizvodnje. V diplomski nalogi je predstavljen razvoj avtomatizacije proizvodne linije v oddelku Proizvodna kontrola. Avtomatizacija se je izvedla z industrijskimi roboti, ki izvajajo operacije kalibriranja in prebijanja. Reševanje težav je potekalo po empirični metodi. Kot inovacija je predstavljena uvedba optičnega senzorja, ki kontrolira ustreznost odkovka v kalibrirnem orodju, kar je močno zmanjšalo število reklamacij zaradi zatisnjenosti. Izdelan je izračun prihranka zaradi zmanjšanja števila delavcev na proizvodnih linijah in ukinitve ponovnega očnega pregleda.
Keywords: Industrijski roboti, proizvodna linija, optimizacija, končniki, senzorika
Published in DKUM: 11.05.2010; Views: 3352; Downloads: 479
.pdf Full text (30,96 MB)

10.
RAČUNALNIŠKA PODPORA ROBOTSKI SENZORIKI
Urban Vidovič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi bomo predstavili računalniško podporo robotski senzoriki ter izdelek imenovan Senzorska oprema sestavljen iz treh komponent: IR Sharpovih senzorjev, električnega vezja ter uporabniškega vmesnika imenovanega Senzorski pas. Pregledali smo, kako se uporablja robotska senzorika in predstavili problem pravilne namestitve senzorjev tako, da so podatki, ki jih robot dobi s pomočjo senzorjev, informativni. Največ poudarka bo namenjenega predstavitvi funkcij in uporabi aplikacije Senzorskega pasu. Predstavili bomo, kako uporaba aplikacije pripomore k pravilni namestitvi senzorike na robota in demonstrirali njeno uporabo s praktičnim testom zaznave senzorjev z gibanjem robota po sobi z ovirami. Na podlagi testa smo ugotovili, da je robotska senzorika ključna za avtonomijo robota.
Keywords: robotska senzorika, Senzorska oprema, IR senzorji, električno vezje, Senzorski pas, avtonomija robota
Published in DKUM: 06.07.2009; Views: 2646; Downloads: 207
.pdf Full text (3,90 MB)

Search done in 6.85 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica