| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza pristojnosti Varnostnega sveta na podlagi VII. poglavja Ustanovne listine OZN
Gal Safran, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je zasnovano kot preglednica členov VII. poglavja Ustanovne listine Organizacije združenih narodov z njihovo analizo, ki vsebuje namen, uporabo in morebitne spornosti, ki iz njih izhajajo, vsak člen pa je tudi utemeljen s primeri uporabe iz zgodovine, ki so prikazali njegove prednosti in pomanjkljivosti. Osrednje poglavje se prične z analizo 39. člena Ustanovne listine in pojmov ogrožanja miru, kršitev miru in dejanj agresije, katerih obstoj mora Varnostni svet Organizacije združenih narodov ugotoviti kot predpogoj za uporabo začasnih ukrepov, ukrepov brez uporabe sile in oboroženih ukrepov. Te tri vrste ukrepov so nato razdelane v okviru členov, iz katerih izhajajo. Pri podpoglavju, ki obravnava oborožene ukrepe sta obravnavana tudi koncepta delegiranja pristojnosti za izvajanje oboroženih ukrepov in mirovnih operacij s pristojnostmi po VII. poglavju, ki sta se razvila kot glavna načina za premostitev praznine, ki je nastala zaradi neformiranja stalne vojske Združenih narodov, kot je bila predvidena v poglavju. Na koncu je v okviru analize zadnjega, 51. člena VII. poglavja Ustanovne listine, obravnavana še pravica do samoobrambe in variacije, ki so iz nje izšle.
Keywords: VII. poglavje Ustanovne listine, Varnostni svet, ogrožanje miru, kršitve miru, dejanja agresije, neoborožene sankcije, oboroženi ukrepi, pravica do samoobrambe, kolektivna samoobramba
Published: 09.07.2018; Views: 646; Downloads: 69
.pdf Full text (352,88 KB)

2.
Ocena uporabnosti modernega športnega karateja za samoobrambo
Patricija Bukovinski, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Karate kot borilna veščina in karate kot športna veščina se med seboj razlikujeta. Cilj v športu je zmaga, cilj samoobrambe pa je preživetje, zato se način treniranja v športnem karateju razlikuje od treninga karateja kot veščine. Karate se kot sredstvo za samoobrambo uporablja v sistemih zagotavljanja notranje in zunanje varnosti, torej v policiji in v vojski. V osnovi gre za defenzivno borilno veščino — ima veliko obrambnih tehnik, ki so koristne v različnih situacijah, v katerih je potrebna uporaba znanj borilnih veščin. V diplomski nalogi je fokus na vprašanju, ali je moderni športni karate uporaben za samoobrambo kljub njegovi transformaciji skozi zgodovino. V ta namen je bila izvedena raziskava med karateisti Karate zveze Slovenije, saj je to edina karate zveza v Slovenij, ki je priznana s strani Olimpijskega komiteja. Pri raziskovanju so bile zastavljene štiri hipoteze, na osnovi katerih je potekalo vso nadaljnjo raziskovanje. Rezultati raziskave so pokazali, da je večina karateistov Karate zveze Slovenije mnenja, da je športni karate uporaben tudi za samoobrambo. Kljub temu večina karateistov veščin, pridobljenih tekom treningov, še ni nikoli uporabila za samoobrambo oziroma za zaščito sebe ali koga drugega. V raziskavi sodelujoči karateisti so mnenja, da so se spremembe v karateju iz borilne veščine v šport zgodile v smeri večje varnosti tekmovalcev. Karate je torej uporaben za samoobrambo, je pa potrebno trenirati tako kate kot borbe, kajti v katah se uči pravilne izvedbe tehnik, njihova praktičnost pa pride do izraza v borbah. Samo bistvo karateja je torej v tem, da je predvsem borilna veščina, ki vsebuje svojo prvotno filozofijo in moralni kodeks karateja, kar pa bi moral osvojiti vsak, ki ima črni pas oziroma je mojster karateja. Pomembno je, da se karate klubi zavedajo nujnosti hkratnega treniranja karateja kot šport in obenem kot veščino, da se ne zanemari bistvo karateja in njegove filozofije.
Keywords: borilne veščine, karate, samoobramba, varnost, diplomske naloge
Published: 24.10.2017; Views: 833; Downloads: 106
.pdf Full text (1,30 MB)

3.
Vključevanje nekaterih tehnik brazilskega jiu-jitsa pri uporabi telesne sile
Izidor Balažič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Policisti smejo pri opravljanju nalog uporabiti telesno silo v primeru napada nanj ali upiranja osebe v postopku. Del diplomskega dela se tako osredotoča na podrobno opredelitev telesne sile in predstavitev nekaj tehnik, ki jih policisti uporabljajo za preprečitev napada ali obvladovanje upiranja osebe. Ker pa se policisti srečujejo z vse več napadi nanje in zaradi krajšega programa usposabljanja za policista, je treba najti rešitve, ki bi policista v času usposabljanja dobro pripravile na situacije, ko se mora ubraniti napada. Ker se v samoobrambni situaciji lahko hitro zgodi, da se borba nadaljuje ali vsaj za krajši čas dogaja na tleh, je v diplomskem delu predstavljena uporabnost znanja brazilskega jiu-jitsa v realni samoobrambni situaciji. Brazilski jiu-jitsu je bil ustvarjen za ubranitev napada s poudarkom na parterni borbi in borbi v klinču. V delu sta predstavljena tudi razvoj in zgodovina brazilskega jiu-jitsa, kjer je predstavljena tudi pomembnost sparing treninga za učinkovitost veščine v realni borbi (samoobrambna situacija). S sparing treningom se v brazilskem jiu-jitsu približamo realni borbi in lahko v kratkem času pridobimo znanje in občutek za izvedbo tehnike na vso moč upirajoči se osebi. Tako bi uvedb treninga brazilskega jiu-jitsa, kjer je sparing pomemben del, v programu izobraževanja policistov predstavljal pridobitev in napredek pri pripravljenosti policistov na nepredvidljive samoobrambne situacije oziroma pri uporabi telesne sile.
Keywords: policijsko delo, policijska pooblastila, prisilna sredstva, telesna sila, borilne veščine, samoobramba, diplomske naloge
Published: 22.06.2015; Views: 910; Downloads: 130
.pdf Full text (2,51 MB)

4.
Psihosocialna dinamika nasilja v kontekstu : diplomsko delo
Lan Nemanja Janković, 2012, undergraduate thesis

Abstract:
Keywords: nasilje, samoobramba, silobran, dinamika, psihosocialna dinamika, osebnost, diplomske naloge
Published: 05.04.2012; Views: 1705; Downloads: 319
.pdf Full text (955,03 KB)

5.
6.
Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica