| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Samokontrola in samonaznanjeno prestopniško vedenje srednješolcev
Valentina Virag, 2015, diplomsko delo

Opis: Vsa človeška dejanja, vključno s kriminalnim in prestopniškim vedenjem so posledica posameznikovega zaznavanja okolja. Večina posameznikov se vzdrži neprimernega vedenja v skladu z lastnim moralnim prepričanjem, saj se jim kriminalna dejanja ne zdijo primerna za reševanje konfliktov. Moralnost posameznika (moralna prepričanja in moralne navade) so pomembne karakteristike posameznika, ki vplivajo na posameznikovo reakcijo v situacijah, ki lahko vodijo do kriminalnih dejanja (Antonaccio in Tittle, 2008). Po situacijsko-akcijski teoriji (SAT) so vsa človeška dejanja, vključno s kriminalnim in prestopniškim vedenjem produkt posameznikovega zaznavanja možnosti alternativ in priložnosti. Večina raziskav kaže na to, da med nizko samokontrolo in kriminalnim vedenjem skoraj vedno obstaja povezava. Samokontrola je glede na raziskave najboljša in najbolj zanesljiva za napovedovanje kriminala. Strokovnjaki uvrščajo samokontrolo sorazmerno z ostalimi spremenljivkami in raziskujejo kako je posamezna spremenljivka medsebojno povezana s samokontrolo pri nastanku kriminalnega vedenja. Gottfredson in Hirschi sta združila klasično teorijo s konceptom samokontrole, ki sta jo poimenovala splošna teorija kriminala. Samokontrolo sta definirala kot "nagnjenje k izogibanju dejanja, katerih škoda presega njihovo trenutno korist" (Bertok in Meško, 2013). Teorija samokontrole je navdušila izredno veliko raziskav. Skoraj vse so pokazale samokontrolo kot stalen napovednik kriminalnega vedenja, celo v različnih kulturnih kontekstih. Nizka samokontrola je prikazana kot lastnost, ki kaže na večjo verjetnost nagnjenosti h prestopništvu. Koncept teorije nizke samokontrole kaže na to, da nekateri posamezniki ne razmišljajo o kasnejših posledicah njihovih dejanj in tako lahko s svojimi aktivnostmi povečajo možnosti za viktimizacijo. Običajne dejavnosti in priložnosti kažejo na to, da na možnost (ponavljajoče) viktimizacije vplivajo posameznikova izpostavljenost in bližina morebitnim prestopnikom, njihova stopnja varovanja pred viktimizacijo in njihova privlačnost kot tarča kriminalnega vredenja.
Ključne besede: mladoletno prestopništvo, samonadzor, samonaznanitev, situacijskoakcijska teorija, diplomske naloge
Objavljeno: 13.10.2015; Ogledov: 700; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (764,31 KB)

2.
SAMONADZOR KAKOVOSTI V PROIZVODNEM PROCESU
Branislav Orlić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Da lahko govorimo o kakovostnem proizvodnem procesu je potrebno najprej prepoznati temelje procesne kakovosti ter obvladati in uskladiti neskladnosti pri opravilu. Vloga in pomen človeka in njegova sposobnost nadzora z namenom obvadovanja skladnosti ga naredi nepogrešljivega. V delno avtomatiziranem delovnem procesu delovna oprema opravlja avtoatsko kontrolo po v naprej določenih metodah, ostale naloge opravlja človek, ki krmili, nadzoruje in izboljšuje. Za dosego čim višje ravni kakovosti samega proizvodnega procesa je zato človeka potrebno voditi in motivirati k stalnemu razvoju svojih znanj in sposobnosti za neodvisno spremljanje, samoocenjevanje in obvladovanje kakovosti.
Ključne besede: samonadzor samoocenjevanje skladnost motivirati voditi
Objavljeno: 27.10.2016; Ogledov: 358; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (3,08 MB)

3.
AVTONOMNO ALI DALJINSKO VODENO VOZILO Z UPORABO PAMETNEGA TELEFONA
Blaž Semprimožnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta opisana izdelava ter razvoj samovozečega vozila z možnostjo daljinskega vodenja. Cilj dela je bil izdelati vozilo, ki se uspešno navigira ter izogiba oviram po prostoru, zajema razne podatke in je lahko nadzirano s pametnim telefonom. Vozilo vsebuje pogonski del, mikrokrmilnik ATmega-328P, številne senzorje, radijski modul in akumulator. Vozilo lahko nadzorujemo z uporabo aplikacije na pametnem telefonu. Je prototip vozila inteligentna igrača, ob strojni in programski izboljšavi pa se lahko uporabi v raziskovalne namene (človeku nedostopno področje, potresi).
Ključne besede: vozilo, aplikacija, mikrokrmilnik, samonadzor, upravljanje
Objavljeno: 19.10.2016; Ogledov: 887; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (5,99 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici