| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
SANACIJA IN IZVAJANJE FUNKCIONALNIH PREIZKUSOV NA GENERATORJIH HE BOŠTANJ
Marko Kenig, 2010, magistrsko delo/naloga

Opis: V svetu in predvsem v Evropi, je predvideno povečanje deleža energije pridobljene iz obnovljivih virov. Zaradi tega je bila v Evropski uniji sprejeta direktiva, po kateri mora Slovenija iz sedanjih 8,5% energije povečati na 25 % energije iz obnovljivih virov. V obnovljive vire štejemo tudi energijo iz hidroelektrarn. Voda je edini naravni vir, ki ga je v Sloveniji v izobilju, potrebno pa bi ga bilo bolje izkoristiti. Reke Drava, Soča z Idrijco so že zadovoljivo izkoriščene, ostane pa še veliko možnosti za izkoriščenje na reki Savi in Muri. Na reki Savi je predvidena izgradnja verige hidroelektrarn od Most do meje s Hrvaško, ki bo poleg hidroelektrarn na Dravi predstavljala glavni vir slovenskega elektroenergetskega sistema. Prva v verigi spodnje Save je tako bila zgrajena hidroelektrarna Vrhovo, ki se je začela graditi leta 1987 uporabno dovoljenje pa je dobila 1997. Po nekaj letih pa so bile zgrajene še hidroelektrarna Boštanj in hidroelektrarna Blanca. Trenutno je v fazi gradnje tudi hidroelektrarna Krško. Med izgradnjo HE Vrhovo in HE Boštanj, je preteklo 15 let, zato so bili na HE Boštanj vgrajeni novejši materiali z boljšimi karakteristikami, nastale pa so tudi nove konstrukcijske rešitve. Nove rešitve pa lahko pripeljejo tudi do neljubih dogodkov, ki so se pojavili na HE Boštanj in so opisani v naslednjih poglavjih. V uvodnem poglavju je predstavljena hidroelektrarna Boštanj, predvsem s stališča pomembnejših komponent, ki so potrebne za obratovanje takšnega objekta. Večji poudarek je na elektro komponentah. V drugem poglavju se dotaknemo problematike odkrivanja napak na generatorju. Zaradi napak, ki so se nam na prvi pogled zdele zanemarljive oziroma minimalne, smo se morali temeljito poglobiti v konstrukcijske, tehnološke in sistemske rešitve, da smo ugotovili zakaj je do napak prišlo. Na osnovi ugotovljenih vzrokov so v nadaljevanju opisani postopki in predlagani ukrepi za sanacijo statorja generatorja. Prikazane so rešitve prve sanacije in nato še rešitve druge sanacije generatorja. Pri sanacijah smo morali narediti tudi določene spremembe na ostalih sistemih, kot so vodenje in obratovanje agregata. V naslednjem poglavju so prikazani končni rezultati sanacije in ocena ali je bila sanacija uspešna. Po vsaki izvedeni sanaciji je bilo potrebno ponovno preskusiti glavne sisteme agregata. Izvedba funkcionalnih preizkusov in sam potek je opisan v naslednjem poglavju. V zaključku pa so strjene misli sanacije agregata in ali je smiselno vedno težiti k uporabi najnovejših materialov in postopkov.
Ključne besede: Sinhronski generator, rotor, statorski paket, stator, navitje, hlajenje, turbina, vzbujanje
Objavljeno: 24.02.2011; Ogledov: 2841; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

6.
Optimiranje ventilatorskega kolesa s spremembo geometrije in eksperimentalno verifikacijo
Maksimiljan Zupanič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem izvedel meritve vpliva spremembe geometrije ventilatorskega kolesa in optimalno dimenzioniral rotor glede na zadane cilje, kateri so bili povečanje pretoka in zmanjšanje tlaka. Uporaba takšnega rotorja je smiselna tam kjer ventilator prosto sesa in ni potrebe po premagovanju uporov v sistem zato tudi ni potrebe po doseganju visokih tlakov. S takšnim rotorjem smo energijsko varčnejši, saj porabimo manj energije in pozitivno vplivamo na naše okolje v katerem živimo.
Ključne besede: ventilator, ventilatorsko kolo, rotor, pretok, tlak, optimiranje, eksperimentalna verifikacija
Objavljeno: 05.03.2012; Ogledov: 1325; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (2,92 MB)

7.
Vibration of beams and rotating shafts under thermal effects
Jurij Avsec, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: Temperature variations can significantly change the dynamic characteristics of structures. In the presented paper we have studied the clamped isotropic rotor under thermal effects. We have studied aluminium and copper beam. Because the expansion is restrained by the clamping, the beam undergoes internal stresses, which induce changes in dynamic characteristics. We have also expanded and developed Marques and Inman model as well as Bahzad and Bastami model. We have taken into account the compound influence of thermal force, axial force in rotating shaft and gyroscopic effect. The behavior of rotating shaft is studied in the temperature range of 250-700 K. The influence of temperature-dependent material properties was considered primarily with respect to temperature variations. The presented research work demonstrates a very good agreement between experimental data and results from our vibrational model. On the basis of the proposed analytical model it is possible to determine the vibrational characteristics in very wide range of temperatures. The reported paper is the first one in scientific literature to consider collectively the combined influence of temperature, gyroscopic effects and rotor speeds on shaft and beam vibrations.
Ključne besede: beam vibrations, rotor vibrations, temperature effects, mechanics, thermomechanics
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 1763; Prenosov: 40
URL Povezava na celotno besedilo

8.
The vibrations of microbeams and nanotubes
Jurij Avsec, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Temperature variations can significantly change the dynamic characteristics of macro-, micro- and nano-structures. In the presented article we have studied the microbeams and nanotubes under thermal effects. Microbeams and nanotubes will be very important in the future in the fields of MEMS and NEMS. For the physical explanation of vibrations of nanotubes classical mechanics is valid with some limitations. We have taken into account the influence of thermal force, axial force in rotating shaft and also gyroscopic effect. The effect of temperature-dependent material properties was considered primarily with respect to the temperature variations. On the basis of our analytical model it is possible to determine the vibrational characteristics in a very wide range of temperatures. In the presented paper it is shown for the first time in scientific literature the combined influence of temperature, gyroscopic effects and rotor speeds on shaft and beam vibrations.
Ključne besede: vibrations of microbeams, vibrations of nanotubes, rotor vibration, thermomechanics, nanomechanics
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 1142; Prenosov: 19
URL Povezava na celotno besedilo

9.
NAČRTOVANJE IN ANALIZA SINHRONSKEGA STROJA S TRAJNIMI MAGNETI IN DVOJNIM ROTORJEM
Peter Pišek, 2013, doktorska disertacija

Opis: Doktorska disertacija obravnava postopek načrtovanja, analizo in izdelavo prototipa posebnega sinhronskega stroja s trajnimi magneti in dvojnim rotorjem (SSTMDR) ter utemeljitev vzročno‐posledičnih povezav med magnetno sklopljenimi aktivnimi deli SSTMDR, namenjenega za uporabo v naprednih hibridnih pogonih vozil. Predviden postopek načrtovanja sloni na 2D in 3D izračunih modela SSTMDR s pomočjo metode končnih elementov (MKE), kjer je upoštevan vpliv geometrije stroja, vpliv magnetnih nelinearnosti stroja in materiala trajnih magnetov v ustaljenih obratovalnih stanjih. Poseben poudarek v fazi načrtovanja stroja je namenjen razvoju nove konstrukcije zunanjega rotorja SSTMDR, ki sloni na izvedbi zunanjega rotorja s potopljenimi trajnimi magneti (TM) in enim TM na pol ter izgradnji dodatnih magnetnih pregrad, ki pomembno vplivajo na karakteristike stroja. Predlagana izvedba z uporabo potopljenih TM in uporabi enega TM na pol tako bistveno zmanjšuje celoten volumen TM v SSTMDR, prav tako pa odpravlja težave povezane s centrifugalno silo, ki lahko nastopijo pri višjih vrtljajih z uporabo površinskih TM. V nadaljevanju je kot ena izmed ključnih faz konstruiranja SSTMDR predstavljena analiza vpliva števila statorskih utorov/polov zunanjega rotorja/utorov notranjega rotorja na karakteristike stroja. Na podlagi podanih kriterijev predstavlja najugodnejša kombinacija v opravljeni analizi osnovo za izgradnjo prototipa SSTMDR. Izdelan prototip SSTMDR tako omogoča verifikacijo ustreznosti predlaganega postopka načrtovanja stroja in verifikacijo principa delovanja SSTMDR. Eksperimentalno določanje elektromehanskih karakteristik stroja je izvedeno za primer generatorskih testov SSTMDR s pasivnim bremenom brez uporabe vodenja, kakor tudi za primer motorskega in kombiniranega motorskogeneratorskega režima delovanja, kjer je za delovanje potrebno ustrezno vodenje stroja. Ujemanje izračunanih in izmerjenih vrednosti je dobro. S predlaganim eksperimentalnim pristopom so ob koncu naloge določene še magnetno nelinearne karakteristike magnetnih sklepov, s pomočjo katerih smo opazovali vplive magnetne sklopljenosti stroja.
Ključne besede: sinhronski stroj, dvojni rotor, potopljeni trajni magneti, magnetna sklopljenost, metoda končnih elementov
Objavljeno: 04.04.2013; Ogledov: 1613; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (12,19 MB)

10.
Analysis of rotor disc thickness in coreless stator axial flux permanent magnet synchronous machine
Peter Virtič, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper presents the analysis of rotor disc thickness in coreless stator axial flux permanent magnet synchronous machine (AFPMSM) with double external rotor and internal stator. An important advantage of these types of machines is that rotors can be implemented by using massive ordinary construction steel. Due to the high possibility of large weight of AFPMSMs there is a tendency to implement as lightweight design as possible. In this work, the influence of rotor disk thickness on AFPMSM characteristics is investigated.
Ključne besede: axial flux, permanent magnet, synchronous machine, rotor thickness
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 1167; Prenosov: 54
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici