| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Konstruiranje robotskega prijemala za vstavljanje ulitkov v obdelovalni center
Primož Vidovič, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljeno konstruiranje robotskega prijemala za vstavljanje ulitkov v obdelovalni center. Opisan je dejanski postopek nastajanja robotskega prijemala. Na začetku so na kratko predstavljeni roboti in robotska prijemala. Pozneje smo se posvetili razvoju prijemala od načrtovanja do izdelave končnega modela. Opravili smo tudi trdnostne preračune celotnega prijemala.
Keywords: robotska roka, robotsko prijemalo, dimenzioniranje, konstruiranje, MKE analiza
Published: 28.09.2017; Views: 501; Downloads: 107
.pdf Full text (4,05 MB)

2.
Robotska paletizacija veder
Benjamin Cerkvenik, 2017, master's thesis

Abstract: Paletizer je stroj, ki avtomatsko zlaga komponente na paleto. Ročno zlaganje veder na paleto je zamudno in drago. Takšno delo terja tudi utrujenost in stres pri zaposlenih. Prvi mehanski paletizer je bil konstruiran in zgrajen leta 1948 v Združenih državah Amerike, in sicer v podjetju Lamson Corp. Robotska paletizacija se je prvič pojavila okoli leta 1980 s preprosto roko, ki spominja na ročni manipulator za zlaganje na palete. Pri robotski paletizaciji z dveh ločenih linij zlagamo vedra različnih dimenzij na palete. Na prvi liniji P1 se polnita dve vrsti veder, 12 in 18 litrov. Na drugi liniji pa se polnijo vedra štirih velikosti, in sicer 2, 5, 12 in 18 litrov. 12- in 18-litrska vedra se zlagajo neposredno na palete, 2- in 5-litrska vedra pa se najprej zložijo v škatle, nato se skozi posebni izhod z linije zlagajo na palete. Vedra in škatle tehtamo na kontrolnih tehtnicah, ki preverjajo ustreznost njihove teže. 12- in 18-litrska vedra zlagamo na paleto v različnih postavitvah. Ko se proces zlaganja zaključi, paleta z valjčnim transporterjem potuje do ovijalca, kjer se ovije s folijo. Preden je proizvod pripravljen za skladiščenje, se na vsako paleto nalepi še etiketa. Ko je postopek zaključen, je paleta pripravljena za transport do skladišča in pozneje tudi kupca.
Keywords: načrtovanje interne logistike, robotska celica, robotsko prijemalo, tehtanje in paletizacija veder, analiza učinkovitosti linije.
Published: 25.08.2017; Views: 676; Downloads: 84
.pdf Full text (4,44 MB)

3.
Razvoj robotskega prijemala
Rok Ostervuh, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja potek razvoja nove naprave, od prejema naročnikovih zahtev, do končane tehniške dokumentacije. Predmet dela je bilo konstruiranje robotskega prijemala, za paletizacijo čajev v podjetju 1001 Cvet. V začetku je predstavljen robotski manipulator na katerega bo pritrjeno prijemalo in teoretično ozadje konceptov prijemanja z robotskimi prijemali. Skonstruirano prijemalo je specifično, zato je bilo potrebno pred začetkom dela poiskati fizikalne principe delovanja. Napravljene so bile konceptne skice posameznih funkcij in celotnega prijemala, na podlagi katerih smo pričeli konstruirati v Solidworks programskem paketu. Jedro dela je opis konstruiranja glavnih komponent in mehanizmov naprave. Na koncu je na kratko opisana razdelava in MKE trdnostna analiza komponente.
Keywords: Industrijski robot, robotsko prijemalo, razvoj, projektiranje, konstruiranje
Published: 03.10.2016; Views: 737; Downloads: 40
.pdf Full text (2,51 MB)

4.
HITER ROBOTSKI SISTEM ZA REŠEVANJE RUBIKOVE KOCKE
Rok Rabuza, 2015, master's thesis

Abstract: To delo je nadaljevanje projekta v okviru lastnega diplomskega dela z naslovom Reševanje Rubikove kocke s strojnim vidom in robotskim prijemalom. Predstavljene so rešitve za vse dosedanje pomanjkljivosti in izboljšave prototipnega robota: izboljšano prepoznavanje barv, stabilnejše in hitrejše izvajanje premikov na realni kocki, izboljšana Fridricheva metoda za iskanje rešitve ter iskanje najkrajše rešitve z večkratnim reševanjem virtualne kocke. Robot je voden z mikroračunalnikom Raspberry Pi, za komunikacijo z uporabnikom pa je uporabljena mala nadzorna plošča, ki omogoča preprosto uporabo. Rezultat vseh izboljšav je, da robot deluje stabilnejše in je zanesljivejši, Rubikovo kocko pa reši v manj kot minuti.
Keywords: Rubikova kocka, strojni vid, virtualna kocka, Fridricheva metoda, robotsko prijemalo
Published: 23.12.2015; Views: 1457; Downloads: 157
.pdf Full text (16,15 MB)

5.
Dimenzioniranje robotskega prijemala za zlaganje baterijskih celic
Vasja Plesec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes si le s težavo predstavljamo industrijo brez robotov. Uporabljajo se za skoraj vsa opravila. Najkompleksnejši element robota je po navadi prav prijemalo, ki je zadolženo za opravljanje specifične naloge. V diplomski nalogi sem na dejanskem primeru opisal razvoj in nastajanje prijemala za industrijsko robotsko roko. V prvem delu je na kratko predstavljeno nekaj o industrijskih robotih ter robotskih prijemalih. V drugem delu pa sem se posvetil razvoju prijemala, od načrtovanja pa vse do razdelave. Opravil sem tudi trdnostne preračune za potrebne dele. Celotni postopek razvoja sem poskušal jasno prikazati tudi s pomočjo slik.
Keywords: robotska celica, robotska roka, robotsko prijemalo, vakuumski prijem, linearni mehanski prijem in baterijska celica.
Published: 27.10.2015; Views: 802; Downloads: 93
.pdf Full text (5,17 MB)

6.
Robotska proizvodna celica za označevanje izdelkov s signiranjem
Jaka Močivnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je avtomatizacija signiranja industrijskih nožev v podjetju MFA Robotika d.o.o. To delo je prej potekalo ročno in je bilo dolgotrajno ter zamudno. Najprej je bilo potrebno zagnati SCARA robotski sistem znamke SONY, model SRX-611(L6015), kasneje pa še izdelati in tudi vpeljati na robotsko linijo prijemalo za izdelke, ki so se signirali znotraj varnostne kletke. Glavni izziv je bil zagon robotskega sistema, saj ob nakupu ni bil priložen noben povezovalni kabel, niti ni bilo priložene programske opreme, kot tudi ne dokumentacije robotskega sistema ali programske opreme. Od proizvajalca se je programsko okolje z licenco kupilo, medtem ko povezovalnih kablov proizvajalec nima več in jih je bilo potrebno v lastni režiji izdelati. Po zagonu je bilo potrebno robotsko roko namestiti na mizo ter izdelati pnevmatsko orodje, s katerim se izdelki prijemajo ter signirajo na mizi. Zastavljeni cilj je bil dosežen, saj signiranje poteka avtomatsko in človeška roka ni več potrebna pri tej fazi obdelave.
Keywords: mehatronika, robotski sistem, SCARA, avtomatizacija, robotsko prijemalo, signiranje izdelkov
Published: 15.10.2014; Views: 1067; Downloads: 162
.pdf Full text (2,12 MB)

7.
Razvoj in izdelava robotske celice za nameščanje kartonskih kotnikov
Borut Vaš, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan konkretni primer razvoja in izdelave robotske celice za nameščanje kartonskih kotnikov. V prvem delu so najprej opisane vse glavne sestavine avtomatizirane proizvodnje v obratu Sterile v podjetju Ljubljanske mlekarne d.d. V teoretičnem delu so nato prikazane glavne značilnosti industrijskih robotov ter strežnih sistemov. V drugem delu diplomskega dela je podrobno predstavljen problem, ki je vodil do predlaganega namenskega robotskega prijemala. Glavni cilj diplomskega dela je bil razvoj, izdelava in delovanje robotskega prijemala, ki namešča kartonske kotnike na vse štiri pokončne stranice polne palete končnih izdelkov ter umestitev robotske celice v celoten proces paletizacije izdelkov v obratu Sterile v Ljubljanskih mlekarnah. Podrobneje so opisane tudi vse glavne komponente v robotski celici. Cilj naloge je bil v celoti dosežen.
Keywords: Avtomatizacija, strega, robotska celica, industrijski robot, robotsko prijemalo.
Published: 28.01.2014; Views: 1724; Downloads: 84
URL Link to full text

8.
REŠEVANJE RUBIKOVE KOCKE S STROJNIM VIDOM IN ROBOTSKIM PRIJEMALOM
Rok Rabuza, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V delu je opisana izdelava in delovanje programa za izračun rešitve Rubikove kocke dimenzije 3x3x3. Opisana je Fridricheva metoda za reševanje Rubikove kocke, ki je uporabljena kot osnova za delovanje programa. Reševanje Rubikove kocke je prikazano z grafičnim vmesnikom. V diplomskem delu sem izdelal štiri dvoosna robotska prijemala, jih povezal z mikrokrmilnikom Arduino UNO, s spletno kamero ter programskim paketom Matlab. Opisani sta zgradba in delovanje robota, ki rešitev, pridobljeno s programom v Matlabu, izvede na kocki. Robot Rubikovo kocko s predlagano metodo reši v manj kot treh minutah.
Keywords: Rubikova kocka, strojni vid, virtualna kocka, Fridricheva metoda, robotsko prijemalo
Published: 19.09.2013; Views: 2050; Downloads: 204
.pdf Full text (2,82 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica