| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 26
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
VPLIV AVTORJA NA DOKUMENTARNI PORTRET
Maja Senekovič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Znano je, da dokumentarni filmi nikoli niso prikazovali realnosti. Za vsakim filmom namreč stoji avtor, ki želi nekaj sporočiti. Tako je tudi z dokumentarnimi portreti. Kje in kakšna je vloga avtorja v procesu izdelave dokumentarnega portreta je predmet diplomske naloge. Prvi del povzema zgodovino dokumentarnega filma, ga definira in klasificira, v nadaljevanju pa je predstavljena vloga avtorja v pred-produkciji, produkciji in post-produkciji dokumentarnega portreta, glede na uporabljeno reprezentacijo. Diplomskemu delu je priložen kratek dokumentarni portret Zadeta od lajfa! ki sem ga naredila kot neobvezni del naloge.(zaradi velikosti datoteke je fiil dosegljiv pri tiskani inačici)
Keywords: dokumentarni film, dokumentarni portret, avtor, reprezentacija
Published: 14.10.2009; Views: 10858; Downloads: 290
.pdf Full text (650,62 KB)

3.
REPREZENTACIJE LUKSUZA V ŽIVLJENJSKOSTILNIH REVIJAH
Jasmina Mešić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V pričujočem diplomskem delu v ospredje postavljamo vprašanje, na kakšne načine se reprezentira luksuz v življenjskostilnih revijah, pri čemer se opiramo na model kulturnega krogotoka Stuarta Halla. Za te namene najprej zasnujemo zgodovinski oris koncepta luksuza, opišemo karakteristike luksuznih dobrin, kot tudi razkrivamo elemente luksuzne potrošnje in motive zanjo. V nadaljevanju pa teoretsko opredelimo metodološka orodja za razkrivanje reprezentacij luksuza — kritično diskurzivno analizo in kritično vizualno analizo. V empiričnem delu izvedemo kvalitativno raziskavo reprezentacij luksuza v življenjskostilnih revijah Diners Club Magazine in Zlati Kapital med leti 2006 in 2009.
Keywords: luksuz, potrošnja luksuza, reprezentacija, kulturni krogotok, kritična diskurzivna analiza, kritična vizualna analiza
Published: 28.06.2010; Views: 10494; Downloads: 322
.pdf Full text (2,83 MB)

4.
REPREZENTACIJA ŽENSK V FILMIH KAJMAK IN MARMELADA IN PETELINJI ZAJTRK
Katja Kuronja, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga se ukvarja z reprezentacijo žensk v filmih Kajmak in marmelada in Petelinji zajtrk. Namen naloge je ugotoviti, na kakšen način je prikazana ženska v omenjenih filmih. Ali se pojavlja podoba ženske v tradicionalnih vlogah matere, gospodinje in seksualnega objekta, ali pa se je tako portretiranje žensk nekoliko spremenilo in nam ta dva filma ponujata drugačno, bolj moderno podobo ženske. V nalogi sem s pomočjo teorij komuniciranja, post-modernističnega feminizma in filmskih teorij analizirala reprezentacijo žensk v omenjenih filmih.
Keywords: reprezentacija, film, miti
Published: 14.12.2010; Views: 8253; Downloads: 262
.pdf Full text (620,75 KB)

5.
REPREZENTACIJA MOBILNOSTI V TELEVIZIJSKIH SPOTIH MOBILNIH OPERATERJEV V SLOVENIJI ALI MITI O BREZŽIČNO PREŠITIH ODEJAH
Daša Djurić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Mobilna telefonija je dodobra spremenila naše dojemanje sveta v katerem živimo. S seboj je prinesla komunikacijsko vseprisotnost, neodvisnost od časovnih in prostorskih omejitev ter obliko nomadskega gibanja, osvobojenega od žice. V naši diplomski nalogi smo se posvetili prav tej novi obliki mobilnosti. Preučevali smo jo skozi podobe, ki so bile del televizijskih oglasov slovenskih mobilnih operaterjev Mobitela in Si.mobila. Sodobna mobilnost, s katero smo imeli opravka, se je reprezentirala skozi podobe gibanja, povezanosti, intimne bližine, prevoznih sredstev in ostalih brezžičnih sledi, v svojem bistvu pa je bila fluidna tj. prisotna povsod, a nedoločljiva. Hkrati pa je sodobna mobilnost s seboj prinesla človekovo ponovno osvajanje fizičnega prostora.
Keywords: mobilna telefonija, slovenski mobilni operaterji, mobilnost, reprezentacija, televizijski oglasi
Published: 08.12.2010; Views: 7053; Downloads: 83
.pdf Full text (10,56 MB)

6.
REPREZENTACIJA ŽENSK V SLOVENSKEM IN TURŠKEM FILMU
Ema Tamše, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se osredotočimo na aspekt filma kot reprezentanta ideoloških vrednot. Zanima nas, kako film služi vladajoči eliti pri soustvarjanju pozicije ženske v sodobni družbi. Osredotočimo se na prezentacijo ženske na filmskih platnih ter spoznamo stereotipe in mite o ženskah, ki se utrjujejo preko filmskih del. Skozi zgodovinski razvoj nacionalnih kinematografij Slovenije in Turčije spoznamo položaj ženskih likov v filmih in vloge, ki so jih igralke najpogosteje odigrale. V študiji primera analiziramo ženske like v sodobnem slovenskem in turškem filmu Petelinji Zajtrk in Tri Opice, kjer ugotovimo razlike in podobnosti med ženskimi vlogami v dveh različnih sodobnih evropskih kinematografijah
Keywords: Reprezentacija, feministična teorija, filmska teorija, slovenska kinematografija, turška kinematografija
Published: 12.09.2011; Views: 10352; Downloads: 165
.pdf Full text (1,05 MB)

7.
SPOLNOST V VIDEOSPOTIH: ANALIZA MTV ODDAJE EUROPEAN TOP 20
Kaja Butkovič, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Tema diplomskega dela je analiziranje oddaje MTV European Top 20, kjer nas zanima, v kolikšni meri je v videospotih prisotna spolnost. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem se spoznamo z zgodovino MTV-ja in podrobneje z oddajo European Top 20. Sledijo teorije medijskega vpliva, ki pripomorejo k razumevanju vpliva vsebine na gledalce. Nato pogledamo, kako se spolnost prikazuje v medijih, kjer se osredotočimo na reprezentacijo spola in spolnosti ter mite. V drugem delu sledi analiza izbranih 20-tih videospotov glede na ustvarjene kategorije in vrednotenje pridobljenih rezultatov.
Keywords: MTV, spolnost, spol, reprezentacija, mit, vpliv medijev, videospoti
Published: 25.09.2011; Views: 11046; Downloads: 153
.pdf Full text (1,82 MB)

8.
PREIZKUSI ZNANJA PRI MATEMATIKI V PRVEM IN DRUGEM TRILETJU
Jasmina Bratec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela z naslovom Preizkusi znanja pri matematiki v prvem in drugem triletju je bil ugotoviti, ali znajo študenti, ki so tik pred vstopom v učiteljski poklic, sestaviti kvaliteten preizkus znanja pri matematiki ter v kolikšni meri poznajo osnovne didaktično-matematične pojme (učne cilje, standarde in tipe znanja, reprezentacije), s katerimi se srečamo pri izdelavi preizkusa znanja pri matematiki. Pri raziskavi je bila uporabljena deskriptivna in kavzalno-neeksperimentalna metoda empiričnega pedagoškega raziskovanja. V analizo je bilo vključenih 57 preizkusov znanja za prvo in drugo triletje, ki so jih v okviru predmeta Didaktika matematike izdelali študenti 3. letnika smeri Razredni pouk Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru. Pri analizi preizkusov znanja je bila v pomoč vnaprej pripravljena preglednica s postavkami. Rezultati omenjene raziskave so pokazali, da je zelo malo študentov v celoti upoštevalo navodila izdelave preizkusa znanja in da študenti ne znajo sestaviti kvalitetnega preizkusa znanja pri matematiki. Prav tako je bilo ugotovljeno, da imajo zelo veliko težav pri ustrezni določitvi matematično-didaktičnih pojmov, še posebej pri tipih in standardih znanja. Izkazalo se je namreč, da več kot polovica študentov nima znanja o zgoraj omenjenih pojmih. Raziskava je ugotavljala tudi, ali ima razred, za katerega je bil preizkus znanja izdelan, vpliv na kvaliteto izdelanega preizkusa. Rezultati kažejo, da ne, saj se je razlika pojavila samo za eno izmed postavk.
Keywords: preizkus znanja, reprezentacija, tipi znanja, standardi znanja, ocenjevanje
Published: 09.05.2012; Views: 2496; Downloads: 220
.pdf Full text (1,50 MB)

9.
REPREZENTACIJA ŽENSK V SODOBNEM SLOVENSKEM FILMU
Melisa Curkić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu postavljamo v ospredje vprašanje, kako so reprezentirane ženske v slovenskem sodobnem filmu. V ta namen smo izbrali najsodobnejše slovenske filme ženskih tematik, s pomočjo katerih bomo poskušali uresničiti zastavljene cilje. Predstavljeni so ključni pojmi, kot so spolna identiteta, reprezentacija, stereotipi, ideologija. Poskušamo tudi podati tipologijo ženskih podob, ki se v analiziranih filmih pojavljajo v največji meri. Skušamo najti odgovore, ali sodobni slovenski filmi ohranjajo stereotipe in v kolikšni meri vpliva na reprezentacijo ženske vladajoča ideologija. Kako na reprezentacijo žensk vpliva njena nacionalnost? Zanima nas tudi v kolikšni meri se slovenskih ženskih podob v filmih oklepata mit o materinstvu in mit o lepoti. Nazadnje nas zanima tudi slog snemanja filmov ženskih tematik.
Keywords: reprezentacija, film, ženska, spol, mit, stereotip, ideologija, nacionalnost, slog snemanja.
Published: 14.06.2012; Views: 8594; Downloads: 244
.pdf Full text (892,78 KB)

10.
STEREOTIPI, POVEZANI S POKLICI V SLOVENSKIH TV SERIJAH
Špela Indof, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi bomo proučevali problematiko reprezentacij poklicev v slovenskih televizijskih humorističnih serijah. V uvodnem delu bomo predstavili definicije poklicev ter kako so le-ti razvrščeni glede na standardno klasifikacijo poklicev. Prikazali bomo različne definicije stereotipov, kateri stereotipi se najpogosteje pojavljajo v množičnih medijih. Predvsem se bomo osredotočili na stereotipe povezane s spolom ter etnično pripadnostjo. Izpostavili bomo tudi katere osebnostne lastnosti se povezujejo s posameznimi poklici. Prav tako bomo v podali definicijo zabavnih televizijskih nanizank - »sitcom«. V nadaljevanju bomo predstavili izbrane in analizirane popularne slovenske televizijske serije (TV Dober dan, Naša mala klinika, Moji, tvoji, najini). Sledijo rezultati kvalitativne analize izbranih serij pri kateri bomo izpostavili predvsem kateri poklici so favorizirani, kako se določeni poklici povezujejo z etnično pripadnostjo ter kateri poklici in zakaj se še vedno delijo na »tipično ženske« in »tipično moške« poklice. Prav tako bomo izpostavili problematiko usklajevanja kariere in družine s katero se srečujejo predvsem ženske. Na koncu bomo predstavili še zaključek in predloge za preseganje stereotipnih podob poklicev prikazanih tudi v množičnih medijih.
Keywords: stereotipi, poklici in etnična pripadnost, reprezentacija poklicev, ženske in kariera, poklici in spol
Published: 12.03.2013; Views: 1620; Downloads: 237
.pdf Full text (1,09 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica