| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Upravičenost investicije v izgradnjo otroškega parka
Marjeta Markič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili izgradnjo otroškega zabaviščnega parka s spremljajočo gostinsko dejavnostjo, kot jih poznamo v tujini. Gre za dokaj velik finančni projekt, zato smo predhodno izvedli raziskavo trga, osebni poslovni načrt na osnovi kalkulacije, oceno tveganja in možnost izvedbe v Sloveniji. Seveda projekt ni odkrivanje tople vode, saj tovrstni otroški parki v tujini niso redkost. Zanimalo nas je, zakaj se v Sloveniji tega še nihče ni lotil. Sama ideja oziroma kopija ideje se na prvi pogled zdi dobra, toda ali v resnici pomeni dobiček, pa smo ugotavljali v tej diplomski nalogi. Problem projekta je da v Sloveniji še nimamo primerljivega parka, zato težko ocenimo vzdržnost projekta oziroma obiskanost otroškega parka. Potrebna je bila temeljita raziskava trga, ter raziskava obiskanosti tovrstnih parkov v tujini glede na število prebivalcev v regiji kjer se nahaja. Po raziskavi smo dobili podatek o predvidenem letnem obisku. Nato smo se lotili stroškov investicije: nakup zemljišča, izgradnja objekta in namestitev opreme. Ugotovili smo stanje lastnih sredstev in naklonjenost bank za odobritev kredita. Proučili smo tudi terminski rok izvedbe. Po ugotovitvi smo temeljito proučili stroške obratovanja, stroške dela in poskušali čim bolj optimizirati delovni proces. Cilj naloge je bila raziskava, analiza, kalkulacija izvedbe projekta in ocena rentabilnosti. Zanimali so nas faktorji naklonjenosti uporabnikov, populacija uporabnikov v regiji, zakonodaja, splošna gospodarska klima in drugo. Rezultati naloge pokažejo, da je projekt interesanten in dobičkonosen. Seveda ne govorimo o bogastvu, ampak trdemu delu, ki se obrestuje. Glede na rezultate je projekt delno rizičen. Namenjen je posamezniku oziroma ekipi, ki ima močno voljo za tovrstno dejavnost, je vztrajen in predan delu. Se pa strinjamo, da bi predstavljal veliko popestritev na družabnem in turističnem področju.
Ključne besede: projekt, poslovni načrt, raziskava trga, optimizacija, rentabilnost, marketing, vodenje, varnost, otroški park
Objavljeno v DKUM: 27.10.2016; Ogledov: 981; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

2.
POSLOVNI NAČRT DOMA STAROSTNIKOV
Matjaž Mohorko, 2015, magistrsko delo

Opis: Namen in cilj magistrske naloge je predstaviti poslovni načrt za zasebni dom starostnikov takšne kapacitete, ki bi omogočala postavitev objekta tudi v manjše občine, a bi bil kljub temu še vedno rentabilen. Pri poslovnem načrtu bomo izpostavili finančni del, tj. finančni načrt, katerega bomo podrobneje opisali. Prikazati želimo predvidena potrebna sredstva za izgradnjo objekta, predvidene obratovalne stroške doma starostnikov ter predvideni poslovni izid. Na podlagi predvidene strukture stroškov in prodajnih cen bomo prikazali tudi prihodke od prodaje v kritični točki gospodarnosti, kritično količino gospodarnosti in stopnjo varnostne razlike. Predpostavili smo objekt s kapaciteto 36 stanovalcev V empiričnem delu magistrskega dela z analitično in sintetično metodo obdelamo podatke letnih poročil izbranih domov za starostnike, prikažemo stroške poslovanja, vezane na enoto storitve (stanovalca) in zaposlenega, prihodke na enoto storitve ter pridobljene podatke uporabimo v predvidenem finančnem načrtu doma za starostnike. Podatke obdelamo s pomočjo programske opreme Microsoft Office Excel 2010. Ugotovili smo, da dom starostnikov s 36 stanovalci lahko posluje rentabilno. Ob zasedenosti 33,19 postelje pri načrtovanih stroških dom starostnikov še ne prikazuje izgube. Posebej se je potrebno osredotočiti na stroške izgradnje objekta, pridobitvi ugodnega financiranja izgradnje objekta, izbiri zunanjih izvajalcev storitev, racionalizirati delovne procese ter optimalno porazdeliti in zaposliti kader. Poudariti želimo, da je dom za starostnike kapacitete 36 stanovalcev mogoče umesti v manjše občine, katerim zadošča za potrebe njihovih občanov. Starostnikom pa se tako omogoči, da ostanejo v svojem domačem okolju ter dnevno druženje s svojimi bližnjimi.
Ključne besede: dom starostnikov, stroški, prihodki, poslovni načrt, rentabilnost
Objavljeno v DKUM: 19.11.2015; Ogledov: 2355; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

3.
OSKRBA OBJEKTA Z ELEKTRIČNO ENERGIJO IZ OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE
Jernej Drev, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bo predstavljen projekt oskrbe poslovnega objekta z električno energijo iz obnovljivih virov energije. V začetnem delu diplome so predstavljeni vsi trije tipi obnovljive energije, iz katerih se bo pridobivala električna energija, v nadaljevanju pa je podrobneje predstavljen konkreten projekt z opisom sestavnih delov elektrarn, analizo izračunanih vrednosti proizvedene energije in ekonomskim izračunom, ki bo dal podatek ali je projekt smiseln. Na podlagi vhodnih podatkov sončnega obsevanja, hitrosti vetra in vodnega pretoka ter karakteristik naših elektrarn bo določena proizvedena električna energija ter na podlagi porabe električne energije izračunano ali je višek ali primanjkljaj energije. V ekonomskem delu bo narejena primerjava med samimi elektrarnami glede rentabilnosti in analiza ali bi bilo bolje sistem narediti na drugačen način in tako pridobiti več energije. Na koncu bo na podlagi ekonomskih kazalcev podana ocena ali je projekt ekonomsko upravičen ali ne in v kolikem času se bo investicija povrnila.
Ključne besede: Energetika, električna energija, obnovljivi viri, elektrarne, rentabilnost naložbe
Objavljeno v DKUM: 21.11.2012; Ogledov: 1394; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (5,69 MB)

4.
TEHNO-EKONOMSKA ANALIZA OGREVALNIH SISTEMOV ZA OBJEKT SREDNJE FRIZERSKE ŠOLE LJUBLJANA
Nada Medved, 2012, diplomsko delo

Opis: Razmere na področju obnovljivih virov energije so v tem času zelo aktualne. Ljudje so se začeli zavedati, kako je narava pomembna, in da lahko z uporabo obnovljivih virov energije veliko pripomoremo k ohranjanju čiste narave, prav tako pa lahko z uporabo obnovljivih virov energije prihranimo oziroma zaslužimo znatna finančna sredstva. Zaradi ekonomskih in tehnoloških zahtev, obnovljivi viri vse bolj nadomeščajo klasične energente. Z ozirom na to diplomsko delo obravnava zasnovo treh variant ogrevalnega sistema stavbe s: - klasičnimi radiatorji – kotel, talnim ogrevanjem – toplotna črpalka, talnim ogrevanjem – toplotna črpalka, sončni kolektorji. Izvedena je ekonomska ocena rentabilnosti naložbe in določena vračilna doba investicije.
Ključne besede: Prenos toplote, ogrevanje, sončna elektrarna, električna energija, sončne celice, čisto okolje, ekonomska ocena rentabilnost naložbe.
Objavljeno v DKUM: 09.07.2012; Ogledov: 2016; Prenosov: 191
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

5.
6.
KREDITIRANJE FIZIČNIH OSEB V ČASU FINANČNE KRIZE - ANALIZA BANK SLOVENSKEGA TRGA
Asmir Žilić, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema predstavitev bank in bančnega poslovanja predvsem na področju poslovanja s fizičnimi osebami. Bančništvo se v današnjem času srečuje z veliko konkurenco na trgu. Novi in bolj uspešno prodajan proizvod je postal gonilo slovenskega bančništva. Ne smemo izključiti pravilnosti in ustreznosti poslovanja na bančnem trgu, saj je to osnova za nadaljnjo poslovanje. Poslovanje banke zahteva zelo natančno in skrbno načrtovanje finančnih tokov, saj lahko banka le tako ostane sposobna zagotavljati ustreznost svojih storitev. Banke morajo svoje storitve ponujati čim bolj nemoteno, v enem kontinuiranem procesu, saj lahko le tako ohranijo dosedanje in privabijo nove komitente. Število kakovostnih komitentov lahko izjemno poveča priljubljenost določene banke. Namreč ljudje smo navajeni izbirati banko na osnovi priporočil oziroma na osnovi dobrih izkušenj. Bančništvo se v današnjem času razvija v smeri približevanja potrebam bodočih komitentov, se z zanimanjem posvetuje s stranko in ji na čim boljši način svetuje.
Ključne besede: finančna institucija, bančni sistem, finančni trg, kapital banke, finančni presežek, finančni primanjkljaj, likvidnost, varnost, rentabilnost, ekonomičnost, kapitalska ustreznost, multiplikacija, ponudba, povpraševanje, kratkoročni kredit, dolgoročno posojilo, poroštvo, hipoteka, zavarovanje, obresti, glavnica, kreditno tveganje, tržno tveganje.
Objavljeno v DKUM: 04.05.2011; Ogledov: 3196; Prenosov: 395
.pdf Celotno besedilo (315,61 KB)

7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici