| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vstopanje v objekt na višini in uporaba helikopterja v specialni enoti policije : operativna in pravna podlaga
Rok Balažič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali nastanek in zgodovino Specialne enote policije (v nadaljevanju SE), njen razvoj in razdelitev ter vlogo specialnosti za delovanje enote s poudarkom na specialnosti alpinizem-jamarstvo (v nadaljevanju AL-JAM). Specialnost AL-JAM smo podrobneje predstavili, od osnovnega usposabljnanja do vloge v SE, predstavili opremo, ki jo uporabljajo policisti SE pri izvajanju vrvnih in drugih nekonvekcionalnih tehnik za vstop v objekt na višini. V osrednjem delu diplomskega dela smo se osredotočili na taktične predpostavke in možnosti uporabe the tehnik pri operativnem delu policistov SE in pobližje spoznali namen delovanja na višini. Ker je višina nenaravni prostor ljudi je potrebno tudi ogromno usposabljanja za izurjenost policistov. Policiste na sploh zavezujejo tudi pravni akti pri svojem delu, tako je tudi pri vstopu v objket, zato smo podrobeje proučili in predstavili akte, ki vsebujejo določila za vstop v objekt in kako jih izvajajo policisti SE. Vrvne tehnike policisti SE uporabljajo tudi na helikopterju (v nadaljevanju HE), zato smo pod drobnogled vzeli tudi ta segmet. Predstavili smo Letalsko policisjko ento (LPE), usposabljanje in delovanje policistov SE s pomočjo HE. Tako kot pri vstopu v objekt smo tudi v tem segmentu proučili zakonske akte in jih predstavili. Ker se policisti SE predvsem usposabljajo, jim pridejo še kako prav izkušnje policistov drugih specilanih enot. V Evropi imamo združenje ATLAS, kot neko povezavo enot za usposabljanje in možno sodelovanje v mednarodnih kriznih situacijah. V združenju je tudi slovenjska SE, ki se redno udeležuje uposabljanj in seminarjev. Med enotami v združenju smo opravili anketo na temo vrvnih tehnik in uporabo HE v njihovih enotah in naredili primerjavo z našo SE. V zadnjem delu diplomskega dela smo predstavili dejanski primer, kjer so policisti SE uporabili vrvne tehnike, v sodelovanju z Gasilsko brigado Ljubljana (v nadaljevanju GBL) in ga proučili ter predstavili ugotovitve.
Keywords: diplomske naloge, specialna enota, helikopter, vrvne tehnike, zakonska podlaga
Published in DKUM: 15.07.2021; Views: 402; Downloads: 82
.pdf Full text (2,04 MB)

2.
Vzdrževanje helikopterja BELL 412 v informacijskem sistemu Maximo 7
Andrej Golob, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja način vzdrževanja zrakoplova Bell 412 v informacijskem sistemu Maximo 7. Predstavljene so vse prednosti takega načina vzdrževanja, ki je dandanes najučinkovitejši, vendar ga marsikje še ne uporabljajo in s tem otežujejo ter predvsem zmanjšujejo kvaliteto vzdrževalnih posegov. V diplomskem delu je predstavljen helikopter Bell 412, njegov namen, sestavni deli in njegove karakteristike. V informacijski sistem so vstavljeni glavni rezervni deli helikopterja in potek vzdrževanja, s katerim lahko vnaprej določimo in predvidimo aktivnosti, ki se bodo v prihodnje opravile na omenjenem zrakoplovu.
Keywords: Vzdrževanje, Helikopter, Bell 412, Maximo 7, informacijski sistem
Published in DKUM: 13.05.2013; Views: 2138; Downloads: 196
.pdf Full text (4,53 MB)

3.
MODEL ORGANIZIRANOSTI HELIKOPTERSKEGA REŠEVANJA V SLOVENIJI
Mihael Avbelj, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili helikoptersko reševanje, klasificirali vrste helikopterskega reševanja in podali organizacijske osnove ter njihovo aplikacijo v helikopterskem reševanju. Z deskriptivno metodo smo opisali obstoječe sisteme helikopterskega reševanja v več evropskih državah in v ZDA ter z retrospektivno metodo podrobno opisali razvoj helikopterskega reševanja v Sloveniji do danes. S primerjalno analizo smo ugotovili razlike med slovenskim sistemom in tujimi opazovanimi sistemi ter identificirali slabosti oz. področja, ki jih je v slovenskem sistemu možno izboljšati. Oblikovali smo model rešitve in sicer smo predlagali reorganizacijo obstoječega sistema z združitvijo obstoječih razdrobljenih resursov v javno podjetje, ki bi zagotovilo zadovoljevanje potreb javnih nujnih služb, tako področja zdravstva in reševanja kot področja notranjih zadev. S tem bi zagotovili združitev vseh helikopterskih reševalnih služb v enotno organizacijo, s čimer bi zagotovili učinkovitejšo in bolj ekonomično rabo teh visoko specializiranih in relativno dragih resursov.
Keywords: reševanje, helikopter, nujna medicinska pomoč
Published in DKUM: 09.11.2012; Views: 1811; Downloads: 271
.pdf Full text (9,29 MB)

4.
KRMILJENJE HELIKOPTERJA S ŠTIRIMI POGONSKIMI OSMI S POMOČJO ODPRTOKODNE PLATFORME ARDUINO
Lovro Hartman, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je opisan razvoj helikopterja s štirimi pogonskimi osmi in programska zasnova kontrolnega dela, ki služi za upravljanje plovila. Prototip plovila zajema strojne komponente pogonskega sklopa, konstrukcijo plovila in elektronske komponente kontrolnega dela, kamor sodijo senzorji in vhodno/izhodna plošča Arduino Mega. Razviti moduli in sistem za upravljanje plovila so implementirani v programskem jeziku Wiring z uporabo razvojnega okolja Arduino. Sistem vodenja plovila je nadgrajen s krmilnikom PID, ki skrbi za stabilizacijo plovila okoli prostorskih osi, in sistemom za samodejno izravnavo, kjer informacijo o naklonu plovila ocenjujemo z uporabo Kalmanovega fifiltra.
Keywords: Arduino, helikopter, ledbdeča plovila, krmilnik PID, senzorji, mikrokrmilniki
Published in DKUM: 14.12.2010; Views: 2941; Downloads: 460
.pdf Full text (6,54 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica