| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 2572
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Načrtovanje in razvoj spletne aplikacije stonks
Gal Jeromel, 2022, diplomsko delo

Opis: Mobilne aplikacije kot plačilno sredstvo postajajo vse bolj priljubljene. V diplomskem delu sta predstavljena ideja o novem načinu plačevanja in potek razvoja aplikacije za storitev plačevanja s pomočjo pametnega telefona. V osrednjem delu diplomskega dela sta opisana razvoj spletnega strežnika v slogu REST API in aplikacija za odjemalca od začetne postavitve baze do končnega urejanja videza aplikacije. Izdelava spletne strani s prikazom njenih elementov zaokroži celotno zgodbo razvoja ideje kot alternative obstoječim plačilnim aplikacijam. Uporaba unikatnih, privlačnih elementov spletne strani doda novo vrednost ter s tem poveča njeno uporabnost in privlačnost.
Ključne besede: razvoj aplikacije, spletna aplikacija, aplikacijski programski vmesnik, spletna stran
Objavljeno v DKUM: 30.01.2023; Ogledov: 19; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (975,95 KB)

2.
Energetska samooskrba na ravni podjetja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Mojca Kobale, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali energetsko samooskrbo na ravni podjetja, in sicer s postavitvijo sončne elektrarne. Predstavili smo izgradnjo sončne elektrarne in vso problematiko, ki se ob tem pojavlja. Na podlagi podatkov podjetja na letni ravni, smo izračunali ali se investicija v sončno elektrarno izplača in v kolikih letih se povrne strošek investicije. Pri tem smo upoštevali dejavnike tveganja in jih primerno opisali. Za konec smo podali predloge in rešitve, ki težijo k trajnostni oskrbi z energijo.
Ključne besede: samooskrba, trajnostni razvoj, sončna elektrarna, izgradnja sončne elektrarne, sončna energija, oskrba z energijo
Objavljeno v DKUM: 11.01.2023; Ogledov: 46; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

3.
Vloge in naloge vrtca pri delu z otroki iz manj funkcionalnih družin – študije primerov : magistrsko delo
Simona Stajan, 2022, magistrsko delo

Opis: Povzetek Za otrokov dober socialni razvoj je poleg tega, da družina prepozna otrokove potrebe, bistvenega pomena tudi, da se otrokove potrebe in morebitne prikrajšanosti prepozna tudi v vrtcu. Kadar so pogoji za razvoj v družini prešibki, lahko vrtec kot institucija vsaj deloma uravnoteži otrokov razvoj. Za namen magistrske naloge smo zato s pomočjo kvalitativne raziskovalne metode preučili, katere so značilnosti otroka iz manj funkcionalne družine, kako se prikrajšanost kaže v otrokovem funkcioniranju v vrtčevski skupini ter katere načine in metode dela vzgojiteljica uporablja, da bi otrok premagal primanjkljaje. Na podlagi preučitve podatkov iz vrtčevske dokumentacije o treh preučevanih otrocih iz manj funkcionalnih družin ter podatkov, pridobljenih na podlagi opravljenega intervjuja z vzgojiteljicami, ki imajo otroke iz manj funkcionalnih družin v vrtcu, smo ugotovili, da se primanjkljaji pri otrocih iz manj funkcionalnih družin kažejo predvsem v obliki odstopanj na področju govorno jezikovnega razvoja in socialnih veščin, pa tudi njihove intelektualne sposobnosti zaostajajo za vrstniki. Vzgojiteljice si prizadevajo otrokom pomagati pri primanjkljajih na različne načine, predvsem jim poskušajo prilagoditi dejavnosti, da so zanje lažje izvedljive in so pri njihovi izvedbi uspešnejši. Prav tako se trudijo otroke s primanjkljaji čim bolj vključevati v družbo vrstnikov, posebej zanje izdelujejo didaktične pripomočke za usvajanje besed, ter skrbijo, da je otrok ves čas v njihovi bližini.
Ključne besede: otroci s primanjkljaji, otrokov razvoj, zgodnja obravnava, manj funkcionalne družine, otroci s posebnimi potrebami
Objavljeno v DKUM: 23.12.2022; Ogledov: 155; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (737,81 KB)

4.
Poglavja iz zgodovine prekmurskega knjižnega jezika
Marko Jesenšek, 2022

Opis: Monografija pokriva najpomembnejša poglavja iz razvoja prekmurskega jezika od njegovega nastanka (Temlin, 1715) do prevoda svetega pisma (Š. Küzmič, 1771), katoliškega nadaljevanja (M. Küzmič) in razvoja v 19. stoletju. Pomembno spoznanje je, da se je prekmurski knjižni jezik sredi 19. stoletja poenotil z osrednjeslovenskim; v Prekmurju so tak naravni razvoj sprejeli katoliški pisci, medtem ko so protestanti vztrajali v pokrajinskosti vse do konca prve svetovne vojne. Jesenšek tako odpira aktualno in pomembno vprašanje za znanost, saj v tem prepoznava nastavke za neznanstveno vendsko teorijo, ki jo ovrže z analizo jezikovnih razmer v Prekmurju. Za nadaljnje jezikovne raziskave je pomembno, da Kardoševega vztrajanja pri prekmurskem jeziku v knjigi po poenotenju slovenske knjižne norme ne razlaga za jezikovno zablodo in odklon od pozitivne razvojne smeri slovenskega jezika, ampak njegovo držo sociolingvistično analizira in jo pokaže v luči takrat še prikritih madžarizacijskih pritiskov: ne kot odločitev za Madžarsko in proti Sloveniji, ampak kot odločitev za preživetje protestantizma v Prekmurju.
Ključne besede: prekmurščina, knjižni jezik, zgodovina, razvoj, analiza
Objavljeno v DKUM: 14.12.2022; Ogledov: 143; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (6,92 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Akademske skupnosti kot partnerji za doseganje ciljev trajnostnega razvoja
Nomi Hrast, 2022, diplomsko delo

Opis: Univerze so pomemben partner pri oblikovanju družbe in okolja sedanjosti ter prihodnosti. Prav zato se jih uvršča med pomembne partnerje tudi, ko gre za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. V pisnem delu smo preučili koncept trajnosti in trajnostnega razvoja, potrebe za nastanek in razvoj ciljev trajnostnega razvoja ter njihove omejitve. Osredotočili smo se na 17. cilj trajnostnega razvoja, ki predstavlja partnerstva za doseganje ciljev trajnostnega razvoja in izmed možnih partnerjev izbrali akademske skupnosti, natančneje univerze. Slednje so pomemben partner v večdeležniških partnerstvih, ki glede na Združene Narode predstavljajo ključen korak k doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Kot izbran primer partnerstva za doseganje ciljev trajnostnega razvoja smo izbrali univerzitetna odcepljena podjetja, ki predstavljajo primer večdeležniškega partnerstva. Osredotočili smo se na univerzitetna partnerstva in strategije za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. V praktičnem delu smo preučili Univerzo v Mariboru kot izbrano akademsko skupnost in njeno strategijo za obdobje 2021–2030 ter podpiranje inovativnega podjetniškega okolja skozi univerzitetna odcepljena podjetja.
Ključne besede: cilji trajnostnega razvoja, akademske skupnosti, trajnostni razvoj, partnerstva
Objavljeno v DKUM: 24.11.2022; Ogledov: 120; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (897,29 KB)

6.
Umetna inteligenca - posamezna vprašanja, ki jih povzroča njen hiter razvoj in množična uporaba
Eva Binkovski, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga z naslovom Umetna Inteligenca – posamezna vprašanja, ki jih prinaša njen hiter razvoj in množična uporaba je delo, ki zajema teoretični oris razvoja in uporabe tehnologij umetne inteligence. V uvodnih poglavjih je tako predstavljen teoretični oris tega področja, s kratkim pregledom zgodovine in njenih začetkov, kjer se predvsem osredotočimo na raziskovalca Turing Alana in njegov test umetne inteligence. V naslednjih poglavjih so predstavljena področja umetne inteligence, izzivi s katerimi se bomo srečevali na tem področju v prihodnosti. V prihodnjih poglavjih je tematika predstavljena skozi dve veliki in pomembni področju – umetna inteligenca v podjetjih ter umetna inteligenca v pravu. Prvo področje zajema predvsem teoretični oris in razmišljanje o uporabi umetne inteligence v prihodnosti v podjetnih, proizvodnji ter na delovnih mestih. V okviru predstavitve pravnih vprašanj umetne inteligence, se naše raziskavanje osredotoča na sedanjo in bodočo uporabo umetne inteligence v pravnih sistemih. Predstavljen je tudi okvir področne zakonodaje Evropske Unije, vezane na to tematiko. V obeh poglavjih so predstavljeni tako pozitivni kot tudi negativni vplivi umetne inteligence na ta področja, tako, da je bralcu omogočeno, da si sam skozi teoretični oris in analizo tematike ustvari svoje mnenje in pogled na vpliv umetne inteligence. V zadnjem delu naloge je opisana raziskava ter so predstavljene ugotovitve in rezultati, do katerih smo prišli s pomočjo ankete, ki smo jo opravili s posamezniki v dveh različnih starostnih skupinah.
Ključne besede: umetna inteligenca, razvoj, avtomatizacija, podjetja, pravo
Objavljeno v DKUM: 24.11.2022; Ogledov: 68; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (1015,34 KB)

7.
Pregled trenutnega stanja in razvoja pametnih omrežij : diplomsko delo
Nebojša Milošević, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava celovit pregled trenutnega stanja in smernic za razvoj pametnih omrežij, ki temelji na podlagi najsodobnejših znanstveno-raziskovalnih del, študij in mednarodnih/nacionalnih projektov s področja pametnih omrežij. Glede na zelo širok spekter, ki ga pokriva pojem pametno omrežje, se bomo omejili na zgodovinsko ozadje elektroenergetskega omrežja, predstavitev osnovnega koncepta pametnega omrežja (delovanje, lastnosti, integracija obnovljivih virov energije, komunikacijske tehnologije) in predstavitev različnih projektov in investicij, ki so bili izvedeni oziroma so še v fazi izvajanja. Poleg tega bodo za osnovni oris predlagane teme, predstavljeni ključni izzivi in problemi pri integraciji obnovljivih virov energije in toplotnih črpalk v obstoječe elektroenergetsko omrežje. Na podlagi izvedenih projektov bomo definirali, kolikšen delež elektroenergetskega omrežja je možno prilagoditi zahtevam za transformacijo v pametno omrežje.
Ključne besede: pametno omrežje, elektroenergetsko omrežje, pametni števci, prihodnji razvoj, komunikacijski sistem
Objavljeno v DKUM: 18.11.2022; Ogledov: 181; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

8.
Funkcionalnost nautičkog sektora prije, za vrijeme i poslije krize izazvane bolešću COVID-19 : diplomsko delo univerzitetnega študija
Franjo Krapec, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj ovog istraživanja bio je, na temelju dobivenih rezultata, iznijeti određene prijedloge namijenjene poduzećima koja posluju u nautičkom sektoru u smislu poboljšanja poslovanja. Konkretno, analizira se utjecaj pandemije na nautički sektor u financijskom smislu. Sektor nautike okarakteriziran je kao multifunkcionalan, stoga se smatra i vrlo profitabilnom industrijom. Globalizacija je imala golem utjecaj na današnje turističke trendove, kao i na pojavu novih turista. Taj pokret posebno je naglasila pandemija bolesti COVID-19, koja je dodatno naglasila već užurbanu digitalizaciju. Tehnološke i digitalne inovacije budućnost su u svim granama turizma, pa tako i u nautičkom turizmu. Hrvatska posjeduje prirodne adute za razvoj te vrste turizma, ali kvalitetom, opremljenošću i samom infrastrukturom još zaostaje za drugim zemljama. Istraživanje je pokazalo da je pandemija utjecala na poduzeća nautičkog turizma izravno uzrokovavši pad prometa i prihoda zbog vladinih ograničenje i straha turista od zaraze te neizravno rast troškova. Vrhunac pada prometa zabilježen je u 2021. godini, nakon čega se bilježi rast. Međutim, u narednoj godini očekuje se oporavak, pa čak i rekordni rast. Osnovna sredstva prilagodbe pandemiji pružanje su sredstva za zaštitu od zaraze i prakticiranje društvenog distanciranja. Sredstvo prilagodbe koje ostaje i nakon pandemije, a potaknuto je istom implementacija digitalnog marketinga.
Ključne besede: nautički turizam, COVID-19, Republika Hrvatska, turist, razvoj
Objavljeno v DKUM: 15.11.2022; Ogledov: 125; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

9.
Analiza lovnega turizma na območju UE Gornja Radgona in potencial za nadaljnji razvoj : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Timo Roškar, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo služi v teoretskem delu kot predstavitev lovnega turizma skozi njegov razvoj, oblike, ključne karakteristike in značilnosti, turistične motive posameznikov, ki se zanimajo za tovrstno dejavnost, in destinacije, predvsem na evropski celini, na katerih se izvaja turistični lov. Podrobneje so predstavljeni lovni turizem v Sloveniji, zakonodajna ureditev lovstva, relevantne institucije in nekaj primerov dobrih praks, ki so analizirani skozi 7 osnovnih elementov (P-jev) marketinškega spleta. V drugem, raziskovalnem delu, se diplomsko delo osredotoča na območje štirih občin UE Gornja Radgona in predstavlja ugotovitve intervjujev na temo ponudbe in izvedbe lovnega turizma s predstavniki tamkajšnjih LD in območne zveze ter javnih turističnih zavodov in društev. Prav tako so v delu podani trendi lovnega turizma v Sloveniji in svetu in potenciali za njegov nadaljnji razvoj ob pomoči aktualne Strategije slovenskega turizma 2022-2028 in globalnih smernic, ki spodbujajo mehke, nemnožične in čim bolj trajnostne oblike turizma in nadaljnje mreženje deležnikov, ki zastopajo področje turizma s ciljem, da bi ustvarjali in ponudili celovito ponudbo potencialnim gostom.
Ključne besede: lov, Upravna enota Gornja Radgona, razvoj, potencial, lovni turizem
Objavljeno v DKUM: 15.11.2022; Ogledov: 119; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

10.
Program razvoja održivog turizma u Sisku i Petrinji
2022

Opis: Monografija „Program razvoja održivog turizma u Sisku i Petrinji“ rezultat je projekta kojim želimo potaknuti obnovu ruralnoga i urbanoga turizma na potresom oštećenom području hrvatske regije Sisačko-moslavačka županija. Sisačko-moslavačka županija nalazi se u središnjoj Hrvatskoj i ima vrlo povoljan položaj između Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Sa svojim prirodnim bogatstvima ima velik potencijal razvoja turizma i, još više, održivog turizma. Sisak kao kulturno središte pruža mogućnosti industrijskog i urbanog turizma, dok Petrinja pruža mogućnost aktivnosti u prirodi te upoznavanje baštine i tradicije (na primjer lončarstva). Odlična atrakcija održivoga turizma je i priroda parka Lonjsko polje. Mentori i studenti prve godine postdiplomskog programa na Fakultetu za turizam Sveučilišta u Mariboru (Slovenija) uz sudjelovanje lokalnog stanovništva suočili su se sa strateškim izazovom razvoja turizma. Nakon analize stanja, pripremili su viziju razvoja, utvrdili prioritetna područja rada, definirali mjere i pokazatelje te način njihova praćenja. Akcijski plan temelji se na teoriji razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima, predstavljenoj na početku ove monografije.
Ključne besede: razvojni program, održiv razvoj, ruralni turizam, urbani turizam, obnova turističke infrastrukture, Sisačko-moslavačka županija
Objavljeno v DKUM: 11.11.2022; Ogledov: 148; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (16,80 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici