| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Raznolikost med spoloma v organih upravljanja v finančnih institucijah
Katja Randl, 2019, diplomsko delo

Opis: Po neuspeli uveljavitvi direktive z leta 2012, ki je zahtevala 40-% zastopanost žensk v organih odločanja največjih družb, ki kotirajo na borzi v EU, se Evropa še vedno bori s premajhno zastopanostjo ženskega spola na vodilnih položajih. Raziskali smo trenutno zastopanost žensk v organih upravljanja družb v državah članicah EU. Proučili smo razloge za nizko zastopanost žensk na vodilnih položajih ter raziskali potencialne rešitve za ustreznejšo zastopanost med obema spoloma. Osrednja tema diplomskega projekta je proučevanje opisa politike raznolikosti glede na spol v poslovnih poročilih izbranih finančnih institucij RS. Za izbrane institucije smo izbrali Abanko, d. d., Deželno banko Slovenije, d. d., Gorenjsko banko, d. d., Novo kreditno banko Maribor, d. d., Novo Ljubljansko banko, d. d., Sberbank, d. d., Delavsko hranilnico, d. d., Hranilnico Lon, d. d., Adriatic Slovenico, d. d., Savo, d. d., in Triglav, d. d. Proučevali smo, ali zgoraj naštete institucije izvajajo politiko raznolikosti glede na spol in ali je le-ta ustrezna zakonskim določilom, ki so zapisani v 7. točki 5. odstavka 70. člena ZGD-1. Ugotovitve smo na koncu primerjali med sabo.
Ključne besede: politika raznolikosti glede na spol, raznolikost med spoloma, neenakopravnost med spoloma, finančne institucije, organi upravljanja
Objavljeno: 21.01.2020; Ogledov: 556; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (5,29 MB)

2.
Upravljanje raznolikosti zaposlenih v multikulturnem delovnem okolju
Petra Vujković, 2019, magistrsko delo

Opis: Prvič v zgodovini sodobne delovne sile zaposleni iz različnih generacij sodelujejo z ljudmi, ki so tako mladi kot njihovi otroci in stari kor njihovi starši. Vsaka generacija delavcev ima edinstvena pričakovanja, izkušnje, generacijsko zgodovino, življenjski slog in vrednote, ki pa brez medgeneracijskega sodelovanja ne dosežejo popolnega učinka. Okolje, v katerem posamezniki določene generacije odraščajo vpliva na njihov pogled na svet, njihova pričakovanja in vedenjske norme ter posledično na to, kako posameznik kategorizira in si razlaga vedenje drugih. Družina je prvo okolje, v katerem se posameznik razvija in začne sodelovati z drugimi. Rečemo lahko, da so starši prvi, ki otroku prenesejo vrednote. Ko so otroci še zelo zelo mladi, je edina potrditev, ki jo potrebujejo, potrditev staršev. V obdobju odraščanja pa pride do tranzicije, ko otrok potrebuje potrditev sovrstnikov, torej novega okolja oziroma družbe. Vsak zaposleni ni edinstven zgolj zaradi svojih spretnosti, izobrazbe, potreb, vrednot in pričakovanj, ampak tudi zaradi svoje starosti ter znanja. Današnji trg delovne sile je sestavljen iz zaposlenih, ki pripadajo generaciji otrok blaginje ali povojni generaciji, generaciji X in generaciji Y. Ti zaposleni se na današnjih delovnih mestih gibljejo skupaj iz ene življenjske faze v drugo. Generacija otrok blaginje ali povojna generacija velja za vodstveno skupino na trgu delovne sile; za prihodnost trga velja generacija Y, medtem ko generacija X kljub svoji majhnosti predstavlja trden most med njima. Obstajajo trije cilji raziskave magistrskega dela. Prvi je ugotoviti, ali pripadniki generacije X ter generacije Y trenutno rajši iščejo zaposlitve v multikulturnih organizacijah v tujini. Drugi je ugotoviti, ali pripadniki generacije X ter Y veliko rajši delajo v okoljih, kjer so večinoma zaposleni tujci kot pripadniki generacije otrok blaginje ali povojne generacije. Zadnji pa je poiskati odgovor na to, kako so vse tri generacije med seboj povezane na področjih osredotočenosti na delo, samoobčudovanja ter sodelovanja. Teoretični del magistrskega dela je bil sestavljen iz študij upravljanja raznolikosti in upravljanja s človeškimi viri s poudarkom na generacijskih skupinah. Informacije so bile zbrane iz literature, knjig, člankov, zapiskov s predavanj in internetnih virov. V praksi so bili primarni podatki te raziskave pridobljeni z uporabo anketnega vprašalnika.
Ključne besede: generacija otrok blaginje ali povojna generacija, generacija X, generacija Y, kulturna raznolikost, generacijske razlike, učinkovito upravljanje raznolikosti.
Objavljeno: 14.01.2020; Ogledov: 497; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

3.
Odnos do homoseksualnosti v delovnem okolju in zadovoljstvo zaposlenih z življenjem
Janko Brdnik Stupan, 2018, magistrsko delo

Opis: Diskriminacijo opredelimo kot razlikovanje posameznikov na podlagi njihovih osebnih lastnosti. Pomeni postavljanje posameznika v neenak položaj v primerjavi z drugimi osebami ali skupinami oseb. Gre za kršenje pravic do enakega obravnavanja, kar pa ima lahko negativen vpliv na zaposlene ter posledično na delovno okolje, saj vpliva na počutje, zdravje, samozavest, samopodobo in psihični razvoj zaposlenih. Najpogosteje diskriminirane skupine zaposlenih so: istospolno usmerjeni, ženske, invalidi in etične skupine. Diskriminacija na trgu dela se lahko pojavi že v samem procesu zaposlovanja ter nadalje, ko je oseba že zaposlena. Na trgu dela se lahko diskriminacija pojavi kot čista diskriminacija, poklicna segregacija in kot statična diskriminacija. Na delovnem mestu pa se lahko pojavi v različnih oblikah, ki jih razvrstimo med prikrite in odkrite oblike diskriminacije. Prepoved kakršne koli oblike diskriminacije je zapisana že v Ustavi Republike Slovenije ter nadalje v različnih zakonih, s katerimi država ureja varstvo državljanov. Upoštevanje zakonodaje ima pomembno vlogo pri odpravi diskriminacije. V izrazito heteroseksualni družbi, prevzeti s heteronormativnimi predpostavkami, so lahko istospolno usmerjene osebe odrinjene na rob družbe. Osnovo za njihovo odrinjenost predstavljajo predsodki in stereotipi o istospolno usmerjenih osebah. Imajo lahko težave pri zaposlovanju, so izpostavljene šikaniranju na delovnem mestu ali nesramnemu in odklonilnemu odnosu sodelavcev. Posledica je nevidnost istospolno usmerjenih na delovnem mestu, ki je njihova lastna odločitev in temelji na »varnosti v delovnem okolju«. Dosedanje opravljene raziskave, ki so zajele izključno istospolno usmerjeno populacijo v Sloveniji, kažejo, da jih 42 % ni razkritih na svojem delovnem mestu. Sodobno podjetje sestavljajo zaposleni, ki so si med seboj različni. Osnova za raznolikost so različne osebne lastnosti posameznih zaposlenih. Sodobni management mora prepoznati pomembnosti in koristi raznolikosti. Sodobni managerji se zavedajo, da lahko učinkovito upravljanje raznolikosti zaposlenih poveča učinkovitost delovanja podjetja, pripomore k lažjemu doseganju zastavljenih ciljev, dviguje zadovoljstvo zaposlenih, daje zaposlenim občutek varnosti in pripadnosti podjetju. Prav tako pa zadovoljni zaposleni lažje sprejemajo »drugačnost« svojih sodelavcev in s tem pripomorejo k boljšim odnosom in višji učinkovitosti. V magistrski nalogi je bila opravljena raziskava, s katero smo ugotavljali, kakšen je odnos do homoseksualnosti glede na spol zaposlenih. Prav tako smo proučevali, ali obstaja povezava med stopnjo zadovoljstva z življenjem in odnosom do homoseksualnosti, ali je starost zaposlenih povezana z njihovim odnosom do homoseksualnosti, ali obstaja razlika v zadovoljstvu z življenjem in statusom zaposlitve.
Ključne besede: diskriminacija, istospolna usmerjenost, homofobija, delovno okolje, raznolikost zaposlenih, zakonodaja.
Objavljeno: 20.12.2018; Ogledov: 629; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

4.
Raznolikost zaposlenih v slovenskih in nemških podjetjih
Barbara Jurić, 2017, magistrsko delo

Opis: Danes je konkurenca na trgu dela velika. Vsak se bori za svoj obstoj, poskuša biti inovativen in boljši od drugih. Podjetja med seboj čedalje bolj tekmujejo in postajajo konkurenčna. Vodilni v podjetjih se vse bolj zavedajo pomembnosti znanja, sposobnosti, izkušenj in raznolikosti zaposlenih. Trudijo se uvesti nekaj novega, kar bi predstavljajo konkurenčno prednost. Na mednarodnem trgu dela vse bolj prihaja do večjega števila zaposlenih različnih ras, kultur, drugačnih verskih prepričanj, osebnostnih vrednot in življenjskega sloga. Prav zato postaja raznolikost zaposlenih v podjetjih vse večji izziv za podjetje. V podjetjih več nimajo izbire ali bodo imeli raznolikost zaposlenih v podjetju, saj ta skozi leta postaja samoumevna. Raznolikost zaposlenih v podjetju je odvisna od načina vodenja v podjetju, katere podjetju prinašajo konkurenčne prednosti. Te prednosti imenujemo upravljanje raznolikosti zaposlenih v podjetju. V magistrskem delu smo predstavili pojem raznolikosti, kjer smo skozi več različnih definicij različnih avtorjev dobili razlago o pojmu. Nato smo našteli in opisali dejavnike raznolikosti, katere smo preučili. Pobližje smo se seznanili z upravljanjem raznolikosti zaposlenih v podjetjih. Preučili smo prednosti in slabosti povezane z raznolikostjo ter izzive raznolikosti na delovnem mestu. Opisali smo tudi upravljanje raznolikosti v Sloveniji, Nemčiji in obravnavo metod ter našteli in predstavili pristope za upravljanje raznolikosti zaposlenih. Magistrsko delo obravnava problematiko neenakih možnosti zaposlovanja in dela med spoloma torej raznolikost zaposlenih v podjetju. Obstoječo problematiko smo obravnavali s strani zaposlenih v podjetju. Ekonomski vidik reševanja problema oziroma sprejemanja raznolikosti se dopolnjuje z iskanjem rešitev v okvirih podjetja, predvsem pa skozi moralo in etiko managementa. V empiričnem delu smo izvedli raziskavo s pomočjo anketnega vprašalnika. Raziskavo smo izvedli v podjetjih Bosch in Gorenje na Slovenskem kot Nemškem trgu, ki se je navezovala na njihove raznolikosti zaposlenih v podjetjih. Zanimalo nas je kakšne koristi to prinaša podjetjem ter kakšen vpliv ima raznolikost na zaposlene.
Ključne besede: raznolikost, zaposleni, podjetje, dejavniki raznolikosti zaposlenih, upravljanje raznolikosti zaposlenih, raznolikost zaposlenih v Sloveniji in Nemčiji.
Objavljeno: 08.12.2017; Ogledov: 804; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

5.
Medkulturna vzgoja in izobraževanje v vrtcu in v prvem triletju osnovne šole
Mojca Vah Jevšnik, 2010, izvirni znanstveni članek

Opis: Medkulturni dialog pomeni vzpostavitev odprte in spoštljive izmenjave pogledov med posamezniki in skupinami z različnimi migracijskimi oz. kulturnimi ozadji, ki temelji na medsebojnem razumevanju in spoštovanju. Uspešna vzpostavitev medkulturnega dialoga je temelj za razvoj in obstoj inkluzivnih družb, ki stremijo k integraciji in družbeni koheziji ter zavračajo marginalizacijo ranljivih družbenih skupin, hkrati pa prispeva k boju proti predsodkom in stereotipom v javnem življenju in v političnem diskurzu. Namen članka je, predstaviti pomembnost vključitve medkulturne vzgoje in izobraževanja v vrtec in v prvo triletje osnovne šole kot integrirano vsebino pri različnih dejavnostih in predmetih, hkrati pa ponuditi konkretne smernice za implementacijo v praksi.
Ključne besede: medkulturna vzgoja, kulturna raznolikost, otroški vrtci, predšolska vzgoja, osnovne šole
Objavljeno: 21.09.2017; Ogledov: 1084; Prenosov: 257
.pdf Celotno besedilo (96,76 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
UPRAVLJANJE RAZNOLIKOSTI ZAPOSLENIH V BIOTEHNIŠKEM CENTRU NAKLO
Meta Thaler, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Ljudje imamo različne življenjske izkušnje, zato je naše dojemanje dogajanja okoli nas zelo različno. Raznolikost je skupek lastnosti posameznika, po katerih se drug od drugega razlikujemo, in to, kar nas dela edinstvene ter neponovljive. Zato je razumevanje organizacij oz. podjetij, da je upravljanje in razumevanje raznolikosti zaposlenih izrednega pomena za učinkovitost in uspešnost podjetja. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu smo predstavili pojem raznolikosti in njene dejavnike. Pojasnili smo, kaj pomeni upravljanje raznolikosti ter kakšni so pozitivni učinki na podjetje. Dotaknili smo se tudi upravljanja generacijskih stereotipov na delovnem mestu in njihovih posledic na vedenje posameznika. V empiričnem delu smo raziskovali, kakšno je mnenje zaposlenih v Biotehniškem centru Naklo o raznolikosti zaposlenih v povezavi z večjo učinkovitostjo poslovanja in doseganja ciljev; katera kategorija raznolikosti je tista, ki je v tem centru najbolj zaželena in pozitivna. Proučevali smo, kakšno je mnenje zaposlenih o prispevanju njihove lastne edinstvenosti k uspešnosti centra. Zanimalo nas je mnenje zaposlenih o tem, do katerega dejavnika »drugačnosti« so zaposleni najtolerantnejši. Podatki, ki smo jih pridobili, kažejo na pozitiven pogled zaposlenih na raznolikost in njeno upravljanje. Kot dodatno pomoč pri razumevanju upravljanja raznolikosti zaposlenih vidimo v izobraževanju zaposlenih in vodilnih na tem področju. Tako bo razumevanje še večje, medsebojna komunikacija med zaposlenimi pa bo tekla lažje in z več razumevanja.
Ključne besede: raznolikost, upravljanje raznolikosti, zaposleni, organizacija
Objavljeno: 23.11.2016; Ogledov: 950; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

7.
Dialog med katoličani in muslimani v Sloveniji
Sandra Švent, 2016, diplomsko delo

Opis: Medreligijski dialog pomeni prizadevanje za medsebojno spoštovanje, razumevanje, sodelovanje in sožitje različnih verskih skupnosti. Katoliška cerkev je na Drugem vatikanskem koncilu prvič pozitivno spregovorila o pomembnosti dialoga z muslimani ter izpostavila podobnosti krščanskih in muslimanskih verskih resnic, na katerih bi kristjani in muslimani lahko gradili dialog. Tako imenovani teološki dialog, katerega izhodišče predstavljajo skupne oziroma podobne verske resnice, se nikoli ni izkazal za uspešnega. V večini primerov je pripeljal do prepričevanja sogovornika v svoj prav ali celo do spora. Dialog med kristjani in muslimani poteka na medčloveški ravni oziroma na socialnem, ekonomskem in političnem področju življenja. V Sloveniji se o dialogu med katoličani in muslimani ni prav veliko govorilo, dokler Islamska skupnost v Sloveniji ni dobila dovoljenja za graditev muslimanskega verskega in kulturnega centra v Ljubljani. Sodelovanje med slovensko Katoliško cerkvijo in Islamsko skupnostjo v Sloveniji poteka v obliki raznih srečanj njunih predstavnikov, ki poudarjajo nujnost dialoga in se zavzemajo za medsebojno spoštovanje.
Ključne besede: medreligijski dialog, kristjani, muslimani, katoličani v Sloveniji, Islamska skupnost v Sloveniji, verska raznolikost
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 1112; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

8.
Moralna in etična raznolikost držav članic v sodni praksi EU
Klemen Žugelj, 2015, diplomsko delo

Opis: Evropska unija je družbeno-politična tvorba 28 držav članic z ravno toliko različnih predstav o morali in etiki. Poleg tega pa med državami članicami obstaja notranji trg in njegova pravila. Enoten notranji trg, ki ga urejata Pogodba o Evropski uniji (PEU) in Pogodba o delovanju Evropske unije (PDEU), temelji na štirih svoboščinah, in sicer prostem pretoku blaga, oseb, storitev in kapitala. Poznamo pa izjeme, ki lahko omejujejo te svoboščine in neekonomski razlog javne morale je ena izmed njih. V sodni praksi Sodišča EU se je do sedaj nabralo že precej primerov sodb, ki se dotikajo »moralno vprašljivih« področij, kot so mehke droge (marihuana), pornografija in pornografski izdelki, prostitucija, igre na srečo ter splav in umetna oploditev in prinašajo različne odločitve Sodišča EU. Pravila Evropske unije dovoljujejo argument samoodločbe držav članic, ki predstavlja situacijo, kjer se lahko demokratično zaščitijo nekatere moralne in etične vrednote v državah članicah, in argument pridržka, ki onemogoča določene odločitve nacionalnih politik. V bistvu je argument pridržka zrcalna slika argumenta samoodločbe. Očitna neenakost ukrepov samoodločbe in pridržka pomeni velik izziv za pravo EU. Porajajo se tri možne različice reševanja konflikta med tema dvema argumentoma, in sicer nagibanje k mednarodni morali in etiki, v smeri ločenosti narodne morale in etike ter uravnoteženost s pomočjo načela sorazmernosti.
Ključne besede: Morala, etika, javna morala, notranji trg, Sodišče EU, pravo EU, raznolikost, sodna praksa, sorazmernost.
Objavljeno: 12.05.2016; Ogledov: 1543; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (185,72 KB)

9.
Ohranjanje regionalne raznolikosti stanovanjske hiše v Sloveniji
Vladimir Drozg, 2002, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Prispevek obravnava problem ohranjanja raznolikosti pri novih stanovanjskih hišah in način vključevanja oblikovnih določil v sistem urejanja naselij. Pri tem sta ključni dve vprašanji: 1. kaj ohranjati (kateri fiziognomski elementi vpostavljajo identiteto regionalnega stavbarstva) in 2. kako ohranjati (kakšen naj bo režim ohranjanja v posameznih pokrajinah).
Ključne besede: prostorsko urejanje, urejanje naselij, hiša, poselitvena območja, podeželje, varstvo okolja, regionalna raznolikost, pokrajinska ekologija, Slovenija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 655; Prenosov: 273
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Evolutionarily distinctive species often capture more phylogenetic diversity than expected
David W. Redding, Klass Hartmann, Aki Mimoto, Drago Bokal, Matt DeVos, Arne Ø. Mooers, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Evolucijska posebnost meri, koliko se določena vrsta evolucijsko razlikuje v svoji filogenetski veji. Nedavno so bile za določanje prioritet pri ohranjanju biotske raznolikosti predlagane mere, ki so eksplicitno vključujejo časovno komponento. Vendar ugotavljamo, da se takšne mere kakovostno razlikujejo glede na to, kako dobro zaobjamejo skupno evolucijo (poimenovano kot filogenetsko raznolikost), ki jo predstavlja izbrana množica vrst. S pomočjo simulacij in preproste teorije grafov smo raziskali ta odnos glede na obliko filogenetskega drevesa. Pokazali smo, da mere posebnosti zaobjamejo več filogenetske raznolikosti na neuravnoteženih drevesih in na drevesih z veliko cepitvami blizu sedanjosti. Vrstni red glede na mero posebnosti je bil robusten neodvisno od oblike dreves, pri čemer so se proporcionalne mere obnašale bolje od mer, osnovanih na vozlišcih dreves. Enak vzorec se je izkazal na primeru 50 ultrametričnih dreves iz literature. Tako lahko zaključimo, da so mere posebnosti lahko koristen dodatni indikator pri določanju prioritet ohranjanja vrst. Najenostavnejša mera, starost vrste, se v tem kontekstu izkaže presenetljivo dobro, kar nakazuje da nove mere, ki se osredotočijo na obliko drevesa pri konicah, lahko zagotovijo transparentno alternativo za bolj zapletene pristope, ki obravnavajo polna drevesa.
Ključne besede: filogenetska raznolikost, evolucija, mera posebnosti, filogenetsko drevo, filogenetic diversity, evolution, distinctness measure, filogenetic tree
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 708; Prenosov: 75
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici