| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
MERJENJE RASTI RASTLIN S CENOVNO UGODNEJŠIM MIKROKRMILNIKOM
Danilo Majhenič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje sistem za nadzor rasti rastlin. Opisan sistem meri višino rastline na več lokacijah nad rastlino. Za meritev višine smo uporabili ultrazvočni (HCSR04) in infrardeča senzorja (Sharp GP2Y0A21Y in Sharp GP2Y0A02YK). Senzorje vodimo 80 cm nad rastlinami. Vodenje senzorjev in meritve smo izvedli z mikrokrmilnikom Arduino Mega. Izvedli smo 31 dni meritev in rezultate obdelali ter jih prikazali in komentirali. Predstavili smo izboljšave sistema in primernost za merjenje rasti rastlin.
Ključne besede: merjenje razdalje, ultrazvočni senzor, infrardeči senzor, obdelava signalov, mikrokrmilnik, rast rastlin
Objavljeno: 07.07.2016; Ogledov: 951; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (4,93 MB)

2.
3.
Nekateri agronomski in fiziološki parametri pri paradižniku v primeru rabe Minerala (AS AN d.o.o)
Klavdija Knez, 2014, diplomsko delo

Opis: Mineral je naravno sredstvo za nego in krepitev rastlin, ki vsebuje 75 mineralov, potrebnih za optimalno rast in razvoj rastlin. Namen raziskave je preveriti pozitivni vpliv pripravka na indeterminanten hibrid paradižnika Optima z zalivanjem in foliarno aplikacijo sredstva Mineral zeleni (M1) ter kombinacijo sredstva (Mineral zeleni in Mineral rumeni M2). Poskus je potekal v letih 2010, 2011 in 2012 na UKC Pohorski dvor, obsegal je tri obravnavanja v treh ponovitvah in je bil zasnovan kot naključni blok. Rezultati kažejo, da sta tržni pridelek in število tržnih plodov paradižnika na parcelo v primerjavi s kontrolo statistično značilno večja v obravnavanju M2, medtem ko med M1, kontrolo in M2 ni statistično značilnih razlik. Prav tako so v obravnavanju M2 višji tržni pridelki, povprečna masa plodov in število tržnih plodov v zadnjih terminih pobiranja. Na vsebnost sladkorja v plodovih, trdoto plodov, obarvanosti, fotosintezo in na uvrščanje v kakovostne razrede obravnavanji M1 in M2 ne vplivata. Priporočajo se nadaljnje raziskave.
Ključne besede: paradižnik/ rast/ pridelek/ krepitev rastlin/ nega rastlin
Objavljeno: 05.03.2014; Ogledov: 1649; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (417,73 KB)

4.
Vpliv svetlobnih filtrov na kalitev in zgodnji razvoj fižola, koruze, vodne kreše in redkvice ter izvedba poskusa v šolah
Nataša Šterman, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo ugotavljali vplive svetlobnih filtrov na rast in razvoj rastlin. Uporabili smo filtre rdečih, modrih, zelenih in rumenih barv, prozorne referenčne filtre, senčno mrežo in UV zaščitno folijo. V prvem poskusu smo ugotavljali vplive svetlobnih filtrov na kalitev semen in zgodnji razvoj fižola, koruze, vodne kreše in redkvice. V drugem poskusu smo ugotavljali vplive svetlobnih filtrov na rast in razvoj fotosintetsko aktivnih rastlin enakih vrst. Na kalitev semen in nadaljnji razvoj kalčkov fižola, vodne kreše in redkvice so najbolje vplivali filtri, ki prepuščajo elektromagnetne valove po skoraj celotnem izmerjenem spektru (od okrog 300 nm do 1100 nm). Med te spadajo UV zaščitna folija, rumen in prozoren filter. Prozoren filter je sicer zaradi velike prepustnosti v območju UV-B svetlobe, predvsem v prvih dneh poskusa, nekoliko upočasnil kalitev semen. Za razliko od semen fižola, vodne kreše in redkvice so semena koruze najhitreje vzklila pod vplivom rdečega in modrega filtra. Podobno kot pri kalitvah semen, vendar tukaj brez izjem, so rastline dosegle optimalno rast tudi pri nadaljnjem razvoju pod vplivi filtrov, ki prepuščajo elektromagnetne valove po skoraj celotnem izmerjenem spektru in predstavljajo dober približek sončni svetlobi. Izbrani poskusi, prilagojeni znanju in sposobnostim učencev in dijakov, so primerni za izvedbo v osnovnih in srednjih šolah. Poskusi s svetlobnimi filtri prispevajo k boljšemu razumevanju vpliva svetlobe na rast in razvoj rastlin. Hkrati omogočajo medpredmetno povezovanje naravoslovnih predmetov. Omogočajo samostojno delo in učenje z odkrivanjem.
Ključne besede: barvni filtri, senčna mreža, UV zaščitna folija, kalitev, rast in razvoj rastlin, dolgotrajni poskusi, medpredmetnost, izvedba meritev v šolah
Objavljeno: 08.01.2014; Ogledov: 2519; Prenosov: 584
.pdf Celotno besedilo (3,37 MB)

5.
VKLJUČEVANJE RASTLIN V POUK PRVEGA TRILETJA POMURSKIH OSNOVNIH ŠOL
Simona Novak, 2013, diplomsko delo

Opis: Zaradi svojega pomen za druga živa bitja in za človeka bi morale biti rastline vključene v pouk naravoslovja na vseh ravneh izobraževanja, torej tudi v prvem triletju. Zato mora učni načrt vključevati delo z rastlinami. Ker se učenci v prvem triletju največ naučijo preko konkretnih operacij, je zelo pomembno, da rastline opazujejo v naravnem okolju in/ali jih vzgajajo v razredu. V naši raziskavi, ki je zajela 418 otrok iz osmih pomurskih osnovnih šol, smo z anketnim vprašalnikom želeli ugotoviti, koliko in kako so rastline vključene v pouk pomurskih osnovnih šol. Zanimalo nas je, kakšen je odnos učencev do rastlin, katere rastline vključujejo, katere aktivnosti izvajajo ter kakšno je znanje o rastlinah. Učenci se radi ukvarjajo z rastlinami, jih imajo sami doma ali pomagajo pri njihovi oskrbi. Odgovori se večinoma ne razlikujejo glede na to, ali otroci obiskujejo mestne ali podeželske šole. Največ težav so imeli učenci pri odgovorih v nalogah, ki so zahtevale višje ravni znanja. Pozitivne izkušnje z rastlinami so ključnega pomena za razumevanje povezanosti ljudi in drugih živih bitij z rastlinami.
Ključne besede: rastline, prvo triletje, pogoji za rast rastlin, tretji razred
Objavljeno: 08.07.2013; Ogledov: 1334; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

6.
PRELIMINARNA RAZISKAVA VPLIVA RAZLIČNIH KEMIČNIH SPOJIN NA RAST IN RAZVOJ ŠKRLATNEGA AMERIŠKEGA SLAMNIKAEchinacea purpurea (L.)Moench V KONTROLIRANIH RAZMERAH
Ivana Vukovski, 2010, diplomsko delo

Opis: Raziskava je potekala v rastlinjaku Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru na Pivoli pri Hocah (SV Slovenija). Glavni cilj naloge je bil priti do osnovnih informacij o vplivu nekaterih kemijskih substanc (jasmonska kislina, salicilna kislina, EDDHA in PHOSAMCO) v razlicnih koncentracijah na rast in razvoj škrlatnega ameriškega slamnika (Echinacea purpurea (L.) Moench) v kontroliranih razmerah. Mlade sadike smo namocili za 24 ur v odgovarjajoce koncentracije kemikalij in jih nato posadili v lonce. Fenotipska analiza je vkljucevala 12 lastnosti, opravljena pa je bila, ko so rastline dosegle stadij petih listov. Raziskava je pokazala, da so bile najbolj ucinkovite jasmonska kislina (pri koncentraciji 0,03 mM) in salicilna kislina (pri koncentracijah 0,06; 0,6 in 1,2 mM.
Ključne besede: Kljucne besede: Echinacea purpurea, škrlatni ameriški slamnik, jasmonska kislina, salicilna kislina, EDDHA, rast rastlin, razvoj rastlin, fenotipske lastnosti.
Objavljeno: 30.03.2010; Ogledov: 2492; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (6,80 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici