| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
MODELIRANJE SLIK SAR Z AVTO-BINOMSKIM MODELOM
Marko Hebar, 2010, doktorska disertacija

Opis: Doktorska disertacija predstavlja odpravljanje pegastega šuma z modeliranjem in izločanjem informacij iz posnetkov SAR (ang. Synthetic Aperture Radar - SAR), ki je izvedeno z Bayesovim sklepanjem. Novost, ki jo predstavljam v doktorski disertaciji je uporaba avto-binomskega modela pri Bayesovem sklepanju prvega reda, kjer ga za apriorno verjetnost uporabimo pri modeliranju posnetka. Verjetje v Bayesovem sklepanju prvega reda modelira pegasti šum, ki ga opišemo z gama porazdelitvijo. Odpravljanje pegastega šuma je izvedeno s cenilko največje verjetnosti MAP (ang. maximum a posteriori - MAP), ki jo je analitično zelo težko rešiti, zato z avto-binomskim modelom uporabimo aproksimacijo z diferencialom. Parametri avto-binomskega modela se določijo z Bayesovim sklepanjem drugega reda. Robovi v posnetku se določijo z algoritmom rasti regij. Glede na koeficient variacije so ločene homogene od heterogenih regije in adaptivno prilagajanje okolice avto binomskega modela. Eksperimentalni rezultati so pokazali, da predstavljena metoda zelo dobro modelira teksture in ima dobre lastnosti odpravljanja pegastega šuma in zelo dobro modelira teksture v realnih posnetkih SAR.
Ključne besede: Avto-binomski model, izločevanje informacij, maksimum a posteriori (MAP) cenilka, Synthetic aperture radar (SAR), ohranjevanje tekstur.
Objavljeno: 24.01.2011; Ogledov: 2120; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (37,81 MB)

3.
Information extraction and despeckling of SAR images with second generation of wavelet transform
Matej Kseneman, Dušan Gleich, 2012, samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Ključne besede: synthetic aperture radar, SAR, wavelet trasform
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 1220; Prenosov: 87
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Recent advances in synthetic aperture radar enhancement and information extraction
Dušan Gleich, Žarko Čučej, 2010, samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Ključne besede: synthetic aperture radar, SAR, imaging systems
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1204; Prenosov: 65
URL Povezava na celotno besedilo

5.
MANAGEMENT KAKOVOSTI V PODJETJU NIGRAD D.D.
Petra Barun, 2012, diplomsko delo

Opis: Da bi zagotovili uspešno upravljanje in vodenje organizacij, mora le-ta biti tesno povezana s proizvodnjo storitev ali izdelkov. V hitro razvijajočem in naprednem svetu pa je zelo težko biti in ostati konkurenčen na trgu, zato uspešne organizacije vedno znova iščejo in prilagajajo rešitve na področju managementa, da bi lahko uspešno obvladovale celovito kakovost v organizaciji. Kakovost pa se v podjetju ne kaže samo na področju ponujenih storitev ali izdelkov, temveč tudi v načinu vodenja organizacije. Doseganje trajne in celovite kakovosti lahko dosežemo ob pomoči različnih danih managerskih orodij, eno izmed teh je Model odličnosti EFQM, ki nudi rešitve na vseh ravneh poslovanja ter spodbuja organizacijo k odkrivanju svojih prednosti in slabosti. V podjetju Nigrad d.d. še sicer ne uporabljajo Modela odličnosti EFQM, vendar pa je njihova zapisana politika kakovosti zelo podobna osnovnim temeljnim načelom odličnosti po Modelu EFQM. Izbrani Model odličnosti EFQM bi podjetju zagotovil, da bi že osvojena načela lahko tudi uspešno vgradili v sistem obstoječega delovanja. Za vzdrževanje novo pridobljenega stanja pa bi jim bila v pomoč logika RADAR, ki je odličen način za samoocenjevanje in podpora pri uvajanju sprememb v organizacijo.
Ključne besede: kakovost, management kakovosti, Model odličnosti EFQM, temeljna načela odličnosti, samoocenjevanje, logika RADAR, Nigrad d.d.
Objavljeno: 19.12.2012; Ogledov: 1914; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (769,90 KB)

6.
IMPLEMENTACIJA RADARJA NA PROGRAMIRLJIVI PLATFORMI USRP
Blaž Pongrac, 2014, diplomsko delo

Opis: V nalogi smo se osredotočili na spoznavanje delovanja radarja in programsko implementiranega radia ter platforme USRP (ang. Universal Software Radio Peripheral, Univerzalna programska radijska periferija). V prvem poglavju smo predstavili pulzirajoči radar in zvezni radar. V obeh primerih pa uporabljamo iste tehnike procesiranja, in sicer ujemalno sito in Dopplerjevo sito. V nadaljevanju naloge smo opisali programsko implementiran radio in platformo USRP, s pomočjo katere smo implementirali radar. Spoznali smo se s programsko opremo, ki se skupaj s platformo USRP uporablja za implementacijo radijskih aplikacij. Na voljo smo imeli programski paket Matlab in programski paket LabVIEW. Odločili smo se uporabo slednjega. V zadnjem delu naloge smo načrtovali in implementirali pulzirajoči radar, ki smo ga eksperimentalno preizkusili v laboratoriju. Implementiran radar je sposoben meriti oddaljenost objekta in njegovo hitrost.
Ključne besede: pulzirajoč radar, USRP, LabVIEW, Matlab, oddaljenost, hitrost
Objavljeno: 06.11.2015; Ogledov: 760; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

7.
8.
Vgrajeni sistem za zajem slike iz infrardečega slikovnega senzorja v vesolju
Urban Zrim, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje razvoj vgrajenega sistema za zajem slike iz infrardečega slikovnega senzorja, ki bo kot del celotne kamere primeren za vesoljsko okolje. Pri razvoju je upoštevana takšna funkcionalnost, ki bo primerna za vgradnjo na že obstoječe module satelita projekta TRISAT. Vgrajeni sistem omogoča nastavljanje integracijskega časa v območju nanosekund in nastavitev števila zajema zaporednih slik ter časa med njimi. Vsebuje tudi medpomnilnik za šest slik, kjer je te možno začasno shraniti in kasneje prenesti na drugo enoto, ki jo v okviru naloge predstavlja osebni računalnik. V nalogi so opisani posamezni moduli, ki gradijo vgrajeni sistem, in razvoj programske opreme za nastavitve kamere, prikaz slik in samo komunikacijo med vezjem in računalnikom. Opisani in predstavljeni so tudi testi, ki so bili uporabljeni za preverjanje te komunikacije in celotne logike, ki sestavlja vgrajeni sistem.
Ključne besede: kamera, daljinsko zaznavanje, radar, optika, Verilog, slikovna točka, fotodetektor
Objavljeno: 06.04.2017; Ogledov: 661; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (6,52 MB)

9.
Detecting karstic zones during highway construction using ground-penetrating radar
Matevž Uroš Pavlič, Blaž Praznik, 2011, izvirni znanstveni članek

Opis: Ground-penetrating radar (GPR) has been applied to determine the subsurface karstic features during the construction of the national highway in the south-eastern part of Slovenia. The highway construction is situated mostly in the dinaric karstic region with a high density of karstic features visible on the surface. Ground-penetrating radar prospecting was done in all areas where a slope was cut into the limestone bedrock. The main purpose of the survey was to map potentially hazardous zones in the highway subsurface and to detect and characterize the karst. The ground-penetrating radar method was used because of the heterogeneous nature of the karst. With its high degree of karsticifaction and geological diversity all conventional methods failed. One of GPR’s main advantages is that, while the penetration depth is limited to several meters, the obtained resolution can be on the scale of centimeters and the measured profile is continuous. Because of the ground-penetrating radar’s limitations with respect to depth, the range surveying was done simultaneously with the road construction using 200-MHz bistatic antenna on the level of the highway plane. All the 2D radargrams were constructed in 3D models where the measurements were made in raster with 2 meters between a single GPR profile. This two-meters spacing was determined as the optimal value in which only a minimal resolution-price tradeoff was made. The gathered results were tested and compared to experimental drillings and excavations so that any anomalies and reflections were calibrated. The drilling was conducted twice, first to calibrate the radargram reflections and secondly to check and confirm the calibration success. Altogether, over 30 boreholes were drilled at various previously selected locations. The data obtained from the drilling proved to be very helpful with the calibration since anomalies found during the drilling were almost exclusively (over 95%) a result of the propagation of radar waves from the limestone to an air void or from the limestone to a clay pocket. Drilling test boreholes proved to be a very useful tool for the calibration of the GPR anomalies recorded in 2D radargrams. Such a process showed a near 100 % accuracy with respect to interpreting the subsurface features, with 77% correctly interpreted as caves or clay pockets and 23% wrongly interpreted, where the interpretation was a void but it was indeed partly a clay-filled and partly an air-filled void. The completed survey also showed simultaneous surveying with GPR and road construction is a very efficient and economical way to predict various karstic features and the density of the karstic forms.
Ključne besede: karst, ground-penetrating radar, geotechnics, cavities, detection
Objavljeno: 13.06.2018; Ogledov: 344; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (756,55 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Zaznava dihanja in srčnega utripa z radarjem
Robert Šoln, 2019, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrske naloge je zaznava dihanja in srčnega utripa. Uporabili smo radarsko tehnologijo, in sicer na tri različne načine oddajanja in sprejemanja EM valov. Za vse tri načine delovanja smo podali teoretično izhodišče in izvedli meritve. Načini delovanja, ki smo jih uporabili, so frekvenčno moduliran zvezni, frekvenčno koračen zvezni in pulzni. Na koncu smo na podlagi meritev ocenili primernost posameznega načina delovanja in radarja, na katerem je implementiran. Obdelavo signalov za vse sisteme smo izvedli v programskem okolju MATLAB.
Ključne besede: Omni RADAR, Novelda X4, zaznava srčnega utripa, zaznava dihanja.
Objavljeno: 27.11.2019; Ogledov: 348; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici