| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 105
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
IZDELAVA PROGRAMA V OBLAČKU
Peter Zagoranski, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V predstavitvi so opisani koncepti računalništva v oblaku. Najprej smo predstavili klasifikacijo po nivojih, na katerih lahko uporabljamo storitve v oblaku, in si pri tem ogledali ponudbe trenutno najpomembnejših ponudnikov posameznih nivojev. V nadaljevanju smo se osredotočili na ponudbo plaftorme Windows Azure, saj smo z njeno pomočjo razvili aplikacijo, ki se izvaja v oblaku. Pri tem smo preučili storitve, katere nam trenutno ponuja platforma Windows Azure, in si zraven tega ogledali še, kakšne so vizije zaračunavanja za posamezne storitve. Končni produkt diplomske naloge je bila spletna aplikacija, ki se izvaja v oblaku in za svoje delovanje uporablja množico storitev omenjene platforme.
Keywords: računalništvo v oblaku, oblak, Windows Azure, spletni dnevnik, oxite, infrastruktura kot storitev, platforma kot storitev, programska oprema kot storitev
Published: 20.11.2009; Views: 2330; Downloads: 358
.pdf Full text (1,65 MB)

2.
RAČUNALNIŠTVO V OBLAKU IN VIRTUALIZACIJA
Zlatko Glavač, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Priča smo največji revoluciji na področju informacijske tehnologije (IT) po pojavitvi Interneta, to je model računalništva v Oblaku. Napovedi IT sektorja za leto 2010 ga umeščajo v vodilno strateško tehnološko področje. V nalogi smo raziskali pojem, o kakšnem modelu je govora in odgovorili na vprašanji zakaj govorimo o revoluciji in zakaj se je pojavila sedaj ter z opredelitvijo pojma virtualizacija določili vlogo virtualizacijskih tehnologij v modelu računalništva v Oblaku. Posebno pozornost smo posvetili produktu Microsoft Azure, ki je bil izdan z oznako "platforma za računalništvo v Oblaku" in ga raziskali na praktičnih primerih.
Keywords: računalništvo v Oblaku, virtualizacija, Azure
Published: 05.01.2010; Views: 3691; Downloads: 777
.pdf Full text (2,20 MB)

3.
RAZVOJ INFORMACIJSKIH REŠITEV V OBLAČNI ARHITEKTURI
Martin Potočnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja računalništvo v oblaku in celovit pristop k razvoju informacijskih rešitev, ki so primerne za izvajanje v oblaku. Predstavili smo koncepte, razvoj, vrste, ponudnike, prednosti, slabosti, izzive in arhitekturo računalniškega oblaka ter opisali vse vrste storitev, ki nam jih ponuja. Na kratko smo opisali in umestili storitveno-usmerjeno arhitekturo (SOA) in storitveno komponentno arhitekturo (SCA), ki predstavljata optimalen arhitekturni pristop za razvoj sodobnih informacijskih rešitev. Raziskali in opisali smo celovit razvojni cikel in metodologijo razvoja novodobnih poslovnih rešitev, ki izkoriščajo vse prednosti računalniškega oblaka. Podrobno smo predstavili platformo IBM WebSphere (IBM WebSphere CloudBurst Appliance in IBM WebSphere Application Server Hypervisor Edition) ter opisali namestitveni cikel v virtualnem IBM oblaku. Zadnji del diplomskega dela obsega praktični primer razvoja arhitekture in delne implementacije aplikacije SkyInfo z uporabo orodij IBM WebSphere.
Keywords: Računalništvo v oblaku, IBM WebSphere, SOA, SCA, SaaS, IaaS, PaaS, SkyInfo, Oblačna arhitektura
Published: 25.02.2010; Views: 2374; Downloads: 472
.pdf Full text (3,39 MB)

4.
KONVERGENCA STORITVENO USMERJENE ARHITEKTURE IN RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Ilče Georgievski, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo konvergenco storitveno usmerjene arhitekture in računalništva v oblaku. Predstavimo temelje storitveno usmerjene arhitekture z namenom lažjega razumevanja prednosti, ki jih le-ta prinaša. Prav tako podrobno predstavimo storitveno komponentno arhitekturo (SCA) kot model za gradnjo aplikacije in sisteme na osnovi SOA principov. Sledi temeljni opis računalništva v oblaku, ki prispeva k jasnejšemu razumevanju njegovega vpliva. Obravnavali smo virtualizacijo v sklopu oblaka in filozofijo programske opreme kot storitve (SaaS). Dejansko vrednost računalništva v oblaku potrdimo s konkretnimi podatki in primerjavami ter analiziramo relacije med SOA in računalništvom v oblaku. Konvergenco obeh sil praktično prikažemo z načrtovanjem prototipne storitve za zdravstveno oskrbo pacienta z uporabo IBM-ovih orodij.
Keywords: SOA, SCA, računalništvo v oblaku, SaaS, IaaS, IBM
Published: 01.06.2010; Views: 1993; Downloads: 241
.pdf Full text (2,00 MB)

5.
KONVERGENCA IN INTEGRACIJA MEDIJEV Z UPORABO RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Matjaž Milavec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje koncepte računalništva v oblaku ter konvergenco in integracijo medijev z uporabo le-teh. Predstavili smo različne definicije računalništva v oblaku, kjer se zaradi hitrega napredka v razvoju pojavljajo težave pri njihovi enotnosti. Sledijo predstavitev storitvenega in namestitvenega modela ter značilnosti računalništva v oblaku z njihovimi prednostmi, slabostmi in varnostnimi rešitvami. V nadaljevanju smo predstavili multimedijske vsebine ter pripadajočo infrastrukturo, za tem pa se posvetili konvergenci in integraciji medijev z uporabo računalništva v oblaku. Analizirali smo tudi sedanji ter pričakovani trg informacijske tehnologije. Zadnji del diplomskega dela prikazuje pristop izdelave oblačne aplikacije in namestitve le-te v virtualni IBM oblak s pomočjo orodij IBM WebSphere in NetBeans IDE.
Keywords: računalništvo v oblaku, SOA, JavaFX, SCA, konvergenca, integracija, mediji
Published: 20.12.2010; Views: 1771; Downloads: 179
.pdf Full text (4,74 MB)

6.
RAZVOJ SODOBNIH INFORMACIJSKIH REŠITEV V WINDOWS AZURE
Robert Dukarić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo Windows Azure platformo ter njeno vlogo v svetu računalništva v oblaku. Umestimo jo med ostale ponudnike oblačnega računalništva ter jo z njimi primerjamo. Prav tako podrobno opišemo in obrazložimo strukturo Windows Azure platforme ter vseh njenih storitev. V nadaljevanju še opišemo življenjski cikel razvoja Windows Azure aplikacij, obravnavamo podporo k interoperabilnosti v Windows Azure, opišemo prehod aplikacij na Windows Azure, kjer predstavimo možnost izvedbe hibridnih aplikacij ter prenos obstoječih aplikacij na Azure. Zadnji del diplomskega dela obsega praktičen primer aplikacije, ki se zaganja v Windows Azure okolju, načrtovanje arhitekture po metodologiji DDD, opis funkcionalnosti aplikacije in bistvenih primerov uporabe ter implementacijo socialne mreže CloudDocs in njeno namestitev v oblak.
Keywords: računalništvo v oblaku, Windows Azure, socialne mreže, PaaS, SaaS
Published: 20.12.2010; Views: 2236; Downloads: 287 
(2 votes)
.pdf Full text (4,54 MB)

7.
ANALIZA SPREJETOSTI GOOGLE PISARNIŠKIH REŠITEV V SLOVENSKIH PODJETJIH
Tjaša Blatnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo analizirali sprejetost Googlovih pisarniških rešitev v slovenskih podjetjih. V prvem delu smo predstavili podjetje Google. Začeli smo z njegovo zgodovino in nadaljevali s predstavitvijo računalništva v oblaku ter Googla. Sledila je predstavitev storitev Google Apps. Google je novembra 2010 razširil Google Apps in tako omogočil podjetjem uporabo ostalih Googlovih storitev, ki so bile do tedaj na voljo le navadnim uporabnikom. V diplomskem delu smo se osredotočili na bolj pomembna Googlova pisarniška orodja, za katera menimo, da jih slovenska podjetja uporabljajo. Predstavili smo tudi teorijo difuzije inovacij in model tehnološke sprejetosti TAM. V drugem delu diplomske naloge smo izvedli spletno anketo, s katero smo raziskali trenutno stanje uporabe pisarniških orodij v slovenskih podjetjih, vključno z Google Apps. Analizirali smo dobljene rezultate in jih grafično predstavili. Na koncu smo preverili raziskovalne hipoteze, navedli omejitve diplomskega dela, povzeli rezultate ter podali napotke za nadaljnje delo.
Keywords: Google, Google Apps, Računalništvo v oblaku, Model tehnološke sprejetosti (TAM), Difuzija inovacij
Published: 31.03.2011; Views: 2292; Downloads: 335
.pdf Full text (3,81 MB)

8.
MODEL UVAJANJA UPRAVLJANJA ODNOSOV S STRANKAMI V KULTURNI DEJAVNOSTI
Mensur Hodžić, 2011, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava problematiko upravljanja odnosov s strankami v kulturni dejavnosti. V magistrskem delu so pojasnjeni vsi bistveni elementi sistemov za upravljanje odnosov s strankami. Teoretični prispevek bo lahko vodilo vsem, ki se nameravajo ali se že ukvarjajo s področjem, ki ga v tem delu obravnavam. Na enem mestu so združeni bistveni elementi sistemov za upravljanje odnosov s strankami: • teorija sistemov za upravljanje s strankami, • uvajanje CRM, • poslovno obveščanje, • računalništvo v oblaku, • socialna omrežja, • kontaktni centri, • programske rešitve. V osrednjem delu sem izdelal model upravljanja odnosov s strankami v kulturni organizaciji, kjer sem opisal dejavnike, ki vplivajo na vzpostavitev celovitega sistema za upravljanje odnosov s strankami. Posebej sem se osredotočil na model analitičnega sistema upravljanja odnosov s strankami
Keywords: upravljanje odnosov s strankami, poslovno obveščanje, kontaktni center, računalništvo v oblaku, socialno omrežje.
Published: 01.08.2011; Views: 1920; Downloads: 219
.pdf Full text (2,72 MB)

9.
PROGRAMSKE STORITVE RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU NA PRIMERU LIVE@EDU
Jana Medved, 2011, final seminar paper

Abstract: V diplomskem seminarju je predstavljeno računalništvo v oblaku, v povezavi z zunanjim izvajanjem kot najpogostejšim načinom izvajanja programskih storitev v oblaku. Obravnavali smo značilnosti, prednosti in slabosti, vrste in plasti oblaka, podrobneje predstavili programsko opremo kot storitev ter prikazali primer programske storitve na Univerzi v Mariboru – Live@edu, ki je največji projekt vzpostavitve storitev v računalniškem oblaku v Sloveniji. Pereč problem računalništva v oblaku je varnost in zasebnost podatkov, vendar bo zaupanje z razvojem tehnologije zagotovo postalo večje. Strokovnjaki za prihodnost napovedujejo prehod večine organizacij v »oblak«, ter povečanje števila ponudnikov oblaka.
Keywords: Računalništvo v oblaku, programska oprema kot storitev, zunanje izvajanje, varnost, Live@edu
Published: 18.11.2011; Views: 2078; Downloads: 214
.pdf Full text (676,38 KB)

10.
PISARNA V OBLAKU
Mateja Teran, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava področje računalništva v oblaku in znotraj tega pisarno v oblaku. Sodobna podjetja vedno večji del poslovanja opravijo na spletu. Ponudbo oglašujejo prek spletnih strani, s slikovnimi pasicami ter uporabljajo spletno bančništvo in druge spletne storitve. Še vedno pa uporabljajo fizične pisarne z računalniki na mizah ter s kupljenimi paketi programske opreme in strežniki v sosednjem prostoru, klub temu da bi lahko marsikaj opravili enostavneje in ceneje. Po kratkem uvodu smo opisali razvoj računalništva od ARPANET do oblakov. Predstavili smo teoretične osnove računalništva in pisarne v oblaku ter predstavili del ponudbe pisarn v oblakih v Sloveniji in svetu. Vzpostavili smo spletno pisarno za potrebe organizacije Turistično društvo Kokrica.
Keywords: računalništvo v oblaku, pisarna v oblaku, storitev na zahtevo, Zoho Docs, Famundo Calendar, Google Apps
Published: 28.11.2011; Views: 2206; Downloads: 329
.pdf Full text (1,03 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica