| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
PROGRAMIRANJE CNC STROJEV
Mitja Matjaž, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo zajema zgodovinski razvoj NC-tehnologije, navaja sodobne trende, v zaključek pa so vključena manjša predvidevanja razvoja programiranja. Sodobni programski paketi vsebujejo samodejno programiranje s pomočjo različnih strategij. Diplomsko delo govori o računalniškem programiranju od modela, ki ga pripravimo v programu SolidWorks, do generiranja NC-kode, ki pa jo dobimo z uporabo programa EdgeCam. S sodobnimi moduli, programi in strokovnjaki lahko dosežemo boljšo organiziranost in večjo izkoriščenost strojev. Računalniško programiranje povečuje produktivnost, ima velik vpliv na organizacijo procesov, mogoči sta hitra menjava serij ter izdelava prototipov. Brez računalniško podprtega konstruiranja bi imeli velike probleme pri izdelavi programov kompleksnejših oblik oziroma jih ne bi znali izdelati. Sodobne obdelave potekajo na petosnih strojih oziroma sodobnih robotih.
Keywords: CNC-programiranje, NC-programiranje, CAD, CAM, EdgeCam, solidworks, DNC, POS, AC, programiranje, računalniško podprto programiranje, rezkanje.
Published: 15.10.2010; Views: 7554; Downloads: 2554
.pdf Full text (1,96 MB)

9.
UVAJANJE PROGRAMSKIH ORODIJ CAD/CAM V PODJETJU
Srečko Gjerkeš, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan postopek uvedbe CAD/CAM programskega orodja v podjetje. Cilj diplomskega dela je primerjava med ročnim programiranjem in programiranjem s pomočjo CAM sistema ter povečanje produktivnosti proizvodnje pri izdelavi serijskih izdelkov. Z uvedbo programskega orodja bi predvsem skrajšali obdelovalne čase izdelkov, ki se izdelujejo v različnih serijah. Diplomsko delo opisuje osnovne značilnosti CAD/CAM sistemov, podjetje Medicop d.o.o, programska orodja in njihovo primerjavo. Na osnovi primerjave sem se odločil, kateri paket je najbolj ugoden za podjetje. S pomočjo CAD/CAM programskega orodja sem izdelal Blok KZO. Izdelan je bil s pomočjo programskega orodja Pro/Engineer Wildfire 5.
Keywords: -CAD - Računalniško podprto načrtovanje -CAM - Računalniško podprta proizvodnja -CAD/CAM sistemi -programiranje NC strojev
Published: 02.11.2010; Views: 2468; Downloads: 383
.pdf Full text (2,93 MB)

10.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO PROGRAMIRANJE CNC STROJEV
Gašper Klančnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V mojem diplomskem delu je zajeto nekaj o razvoju NC-tehnologije, navedeni so sodobni trendi NC-programiranja, v zaključku pa sem zapisal nekaj o mojem videnju razvoja programiranja v prihodnosti. V diplomskem delu sem opisal kako najprej nastane računalniški model, katerega izdelamo v programu SolidWorks, in ga nato v programu EdgeCam generiramo, da dobimo uporabno NC kodo, katera se potem prenese na obdelovalni stroj. Brez računalniške podpore bi bilo bistveno težje izdelati kakšen model, kateri je bolj kompleksen, saj je pisanje NC kode ročno zelo zamudno, v nekaterih primerih pa jo je tudi nemogoče napisati, saj se v današnjih časih uporabljajo tudi petosni stroji za izdelavo ali pa sodobni roboti. Z računalniško podprtim programiranjem povečujemo produktivnost in s tem tudi vplivamo na organizacijo procesov, kot so npr. hitra menjava serij, izdelava prototipov.
Keywords: CAD, CNC-programiranje, NC-koda, CAM, SolidWorks, EdgeCam, rezkanje, računalniško podprto programiranje
Published: 07.10.2011; Views: 4420; Downloads: 724
.pdf Full text (1,82 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica