| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Prostorski vidiki izpostavljenosti Slovencev klopnemu meningoencefalitisu in lymski boreliozi v luči podnebnih sprememb
Daša Donša, 2020, master's thesis

Abstract: Klopi so, takoj za komarji, drugi najpomembnejši prenašalci nalezljivih bolezni, zaradi česar nedvoumno igrajo pomembno vlogo pri ogrožanju javnega zdravja. V Evropi kot najbolj pogosti klopni bolezni veljata lymska borelioza in klopni meningoencefalitis, katerih vektor je navadni oz. gozdni klop (Ixodes ricinus), ki je na območju Slovenije splošno razširjena vrsta. Slovenija predstavlja endemično regijo tako za lymsko boreliozo, kot tudi za klopni meningoencefalitis, prav tako pa spada med države z najvišjo zabeleženo incidenco obeh omenjenih bolezni. Ker so geografska razširjenost, abundanca ter preživetje navadnega klopa v veliki meri odvisne od različnih abiotskih in biotskih dejavnikov kot tudi mikroklimatskih pogojev, se pojavlja vprašanje, kako bodo na prostorski odtis incidence klopnih bolezni vplivale neizbežne prihajajoče globalne podnebne spremembe. Tako je osrednji namen magistrskega dela ugotoviti, kje v Sloveniji se nahajajo statistično značilna žarišča za lymsko boreliozo in klopni meningoencefalitis, izdelati oceno tveganja za okužbo z obravnavanima klopnima boleznima, tako v sedanjosti, kot tudi ob koncu 21. stoletja, ter napovedati katere slovenske regije bodo v prihodnosti najbolj rizične glede na možnost okužbe z omenjenima klopnima boleznima. Za izdelavo napovedi je uporabljen model regresijskih dreves in model geografsko obtežene regresije. Ocenjeno je, da se bo prostorska slika tveganja za okužbo z obravnavanima klopnima boleznima v prihodnosti spremenila predvsem na račun spremenjenih podnebnih potez, rabe tal in nekaterih socio-ekonomskih kazalcev.
Keywords: klopne bolezni, klopni meningoencefalitis, lymska borelioza, podnebne spremembe, prostorsko modeliranje
Published: 24.12.2020; Views: 333; Downloads: 88
.pdf Full text (6,23 MB)

2.
Načrtovanje manipulatorja za zlaganje paketov
Mitja Cerovšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomske naloge bo načrtovan manipulator, oz. transportna naprava, ki bo delovala kot samostojni element za predpripravo paketov, katere zatem robot s prijemalom zloži na euro paleto. Zaradi velike zmogljivosti paketov, ki prihajajo iz polnilnega stroja po transportnih trakovih, eden za drugim, bo naprava robotu zložila poljubno število paketov eden na drugega. Del manipulatorja je tudi transport paketov, brez katerega naprava nebi delovala. Pri načrtovanju smo uporabili najboljše komponente, zato pričakujemo, da bo naprava zadovoljila potrebe po zanesljivosti in hitrosti, saj je zahtevana dnevna zmogljivost 36000 paketov.
Keywords: konstruiranje, dimenzioniranje, zlaganje, transportiranje, prostorsko modeliranje, SolidWorks
Published: 06.05.2016; Views: 760; Downloads: 105
.pdf Full text (5,54 MB)

3.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO KONSTRUIRANJE IN SIMULACIJA HIDRAVLIČNE VPENJALNE NAPRAVE
Jože Senica, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava postopek projektiranja hidravlične vpenjalne priprave za vpenjanje nosilca ohišja kompresorja DV6S J3J4 s pomočjo računalniško podprtega konstruiranja. Predstavljen je razvoj vpenjalne priprave preko vseh faz konstruiranja. Na začetku so opisane zahteve, ki jih mora vpenjalna priprava izpolnjevati. Sledi opis konstruiranja in modeliranja vpenjalne priprave ter izdelava tehnične dokumentacije. Predstavljena je tudi simulacija delovanja vpenjalne priprave in mehanske obdelave obdelovanca s programsko opremo Catia V5R19.
Keywords: vpenjalna priprava, konstruiranje, prostorsko modeliranje, Catia, simulacija
Published: 06.07.2011; Views: 1913; Downloads: 282
.pdf Full text (11,10 MB)

4.
KONSTRUIRANJE NAKLADALNE MIZE ZA REZALNO-CEPILNI STROJ
Marjan Lakner, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Tajfun je za potrebe potencialnih kupcev potrebovalo nakladalno mizo za rezalno-cepilni stroj. Ker na trgu ni mogoče dobiti uporabne nakladalne mize smo se odločili za lasten razvoj. Diplomsko delo predstavlja postopek konstruiranja nakladalne mize za rezalno-cepilni stroj. Najprej je predstavljen sistematični pristop k postopku konstruiranja. Potem sledi predstavitev posameznih faz procesa konstruiranja nakladalne mize za rezalno-cepilni stroj. Pri konstruiranju nakladalne mize za rezalno-cepilni stroj so bili upoštevani vsi tehnološki in transportni pogoji. Pričakujemo, da bo nakladalna miza zadovoljila potrebe trga po konkurenčnih izdelkih z večjo dodano vrednostjo.
Keywords: Konstruiranje, dimenzioniranje, nalaganje, transportiranje, prostorsko modeliranje, SolidWorks
Published: 14.07.2010; Views: 2976; Downloads: 384
.pdf Full text (13,33 MB)

5.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO KONSTRUIRANJE PNEVMATSKE PRIPRAVE ZA NATISKOVANJE VENTILATORJEV
Jernej Bernik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava postopek konstruiranja pnevmatsko avtomatske priprave za natiskovanje ventilatorjev na elektromotorje sesalnikov. Na začetku je opisana dejavnost in zgodovina podjetja DOMEL ter na kratko predstavljen program Pro/ENGINEER. Opisane so teoretične osnove o avtomatskih pripravah in konstruiranju, nato pa sledi postopek modeliranja sistema za doziranje ventilatorjev in sistema za natiskovanje ventilatorjev. Na koncu je opisan potek in nekateri načini modeliranja ter izdelava tehnične dokumentacije s programsko opremo Pro/ENGINEER.
Keywords: montažna priprava, pozicioniranje, varovanje, CAD, prostorsko modeliranje, Pro/ENGINEER
Published: 09.06.2009; Views: 1882; Downloads: 170
.pdf Full text (4,99 MB)

6.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO KONSTRUIRANJE PROGRESIVNEGA ORODJA ZA PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE
Franc Robič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava postopek projektiranja progresivnega orodja za preoblikovanje pločevine. Na začetku so opisane teoretične osnove o orodjih za preoblikovanje pločevine in določanju parametrov potrebnih za konstruiranje, nato pa sledi postopek modeliranja orodja. Opisan je potek in nekateri načini modeliranja, kakor tudi izdelava tehnične dokumentacije s 3D računalniškim programom Catia. Na koncu sledijo izsledki dela.
Keywords: konstruiranje, CAD, PDM, progresivno orodje, prostorsko modeliranje, Catia
Published: 02.06.2009; Views: 3315; Downloads: 492
.pdf Full text (33,12 MB)

7.
8.
9.
10.
Search done in 0.36 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica