| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
SODOBNO PROJEKTIRANJE HLEVA ZA KRAVE MOLZNICE
Marko Bezjak, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj naloge je bil narediti primerjavo med računalniškim in klasičnim projektiranjem hleva za prosto rejo molznic. Proučili smo gradnje in notranjo ureditev hleva. Predvideli smo nadgradnjo alternativnih energetskih virov in možnost za povečanje — razširitev hleva. Ugotovili smo, da je računalniško sprojektiran hlev lažje spreminjati ali dopolnjevati v skladu z zakonskimi in gradbenimi merili. Za projektiranje smo uporabili program Autodesk Akademy desing. Z njim smo narisali celoten tloris. Začeli smo z zunanjimi nosilnimi stenami, naredili osnovno prostorsko razporeditev posameznih kategorij živali, ter predvideli lokacijo in tip molzišča, mlekarnice in ostalih potrebnih prostorov. V delu hleva s telicami smo naredili bokse različnih velikosti in mesta za presušene krave. V hlevu se porodnišnica in teličnjak nahajajo ob straneh. Načrt smo večkrat spreminjali saj smo hoteli najti čimbolj optimalno razporeditev prostorov. Primerjave so pokazale, da je računalniško risanje boljše od klasičnega projektiranja. Je manj utrudljivo, časovno krajše in manjša je tudi poraba risalnega materiala. Ugotovili smo tudi, da je klasična metoda projektiranja težje prilagodljiva. V primeru sprememb idejnega načrta se mora zavrniti celoten koncept in narediti ga moramo ponovno.
Ključne besede: projektiranje hlevov / krave molznice / prosta reja
Objavljeno: 15.02.2011; Ogledov: 5237; Prenosov: 911
.pdf Celotno besedilo (11,92 MB)

2.
Mlečnost krav po spremembi sistema reje
Polona Marin, 2011, diplomsko delo

Opis: Cilj naloge je bil prikazati spremembo v mlečnosti v času selitve živali iz hleva z vezano rejo in molžo na mlekovod v hlev proste reje in molžo v molzišču. V obdobju šestih mesecev smo opazovali 22 krav molznic. V raziskavo so bile vključene le živali, ki so bile v omenjenih šestih mesecih v stadiju laktacije. Nadalje smo prikazali tudi mlečnost kmetije po letih pred in po selitvi, na podlagi česar smo ugotovili, da se je mlečnost po selitvi v hlev s prosto rejo zmanjšala, vsebnost beljakovin in maščob v mleku pa povečala. Porast maščob in beljakovin je tudi posledica kakovostnejšega krmnega obroka, ki se živalim v novem hlevu poklada z mešalno prikolico.
Ključne besede: mlečnost, krave, molznice, vezana reja, prosta reja
Objavljeno: 14.11.2011; Ogledov: 1941; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (613,17 KB)

3.
Izkazani trend prireje mleka v prosti in vezani reji
Anja Simrajh, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo primerjali dve kmetiji z različnim sistemom reje in načinom molže: prosta reja – molzišče, privezana reja – molzne enote in mlekovod. Vse podatke o prireji mleka smo pridobili preko portala CPZ Govedo na Kmetijskem Inštitutu Slovenije s soglasji obeh rejcev in iz letnih poročil KIS-a – Rezultati kontrol prireje mleka in mesa. Cilj naloge je bil analizirati in primerjati nekatere proizvodne in reprodukcijske rezultate črede krav molznic v obdobju 2004 do 2009. Poskušali smo ugotoviti vpliv načina reje na posamezne parametre mlečnosti: količina mleka, vsebnost beljakovin in maščob v mleku Ker smo imeli na voljo podatke za daljše časovno obdobje, smo lahko s pomočjo izračunov trenda nakazali osnovno smer razvoja kmetij. Na osnovi analize rezultatov kontrole produktivnosti smo ugotovili, da je mlečnost, vsebnost beljakovin in maščob večja na kmetiji s sistemom proste reje, boljši so tudi reprodukcijski rezultati.
Ključne besede: Ključne besede: prosta, vezana reja, prehrana, reprodukcija, trend
Objavljeno: 26.07.2012; Ogledov: 1343; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (873,68 KB)

4.
Sodobno projektiranje hleva za krave molznice
Marko Bezjak, 2011, diplomsko delo

Ključne besede: projektiranje hlevov, krave molznice, prosta reja
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 597; Prenosov: 29
URL Povezava na celotno besedilo

5.
Mlečnost krav po spremembi sistema reje
Polona Marin, 2011, diplomsko delo

Ključne besede: mlečnost, krave, vezana reja, prosta reja
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 791; Prenosov: 17
URL Povezava na celotno besedilo

6.
Izkazani trend prireje mleka v prosti in vezani reji
Anja Simrajh, 2012, diplomsko delo

Ključne besede: prosta -vezana reja, prehrana, reprodukcija, trend
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 673; Prenosov: 21
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici