| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 175
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Words, Music, and Propaganda : book of abstracts
2022

Opis: The fifth Words and Music conference, organized by the English Department of the Faculty of Arts and the Music Department of the Faculty of Education at the University of Maribor, explores the relation between words, music and propaganda, and the place of that relation in history and in modern contemporary culture. The conference includes presentations from the fields of musicology, history, anthropology, sociology, psychoanalytic theory, Marxism, feminist theory, and translation studies, and from different critical perspectives, such as literary and linguistic analysis, Gender Studies, ethnomusicology, critical musicology, stylistics, and popular music studies, applied to genres including folk and protest music, American and European jazz, popular and classical music, rock, and rap.
Ključne besede: literature and music, musicology, propaganda, censorship, protest
Objavljeno v DKUM: 09.09.2022; Ogledov: 515; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (20,30 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Uporaba propagande pri širjenju nacistične ideologije v nemčiji med leti 1933 do 1945 : diplomsko delo
Andrej Zorec, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava uporabo propagande s strani nacistov kot ključni instrument pridobivanja, ohranjanja ter širjenja politične moči in nacionalsocialistične ideologije v Nemčiji med leti 1933 do 1945. Cilj diplomskega dela je bilo preučevati, kako so nacisti izgradili propagandni stroj, ki je prepričal večji del nemškega prebivalstva o nujnosti grozovite vojne. Najprej je bila preučena vloga Hitlerjeve knjige Moj boj v nacistični propagandi. Ugotovljeno je bilo, da je nacistična propaganda prevzela teme antisemitizma, protikomunizma in rasne evgenike iz Hitlerjeve knjige ter pri tem sledila Hitlerjevim pravilom za izgradnjo učinkovitih propagandnih akcij, prav tako izraženih v knjigi. Naprej sledi obravnava cenzure in popolnega nadzora množičnih medijev s strani nacistov, da bi prepričali nemško prebivalstvo o podpori vojne. Na koncu so prepoznane propagandne tehnike, ki so jih nacisti uporabljali pri širjenju propagande ter raziskovali, kako so s spremembo jezika, ostro politično retoriko, simbolizmom in poniževanjem Judov povečali občutek pripadnosti k nacionalni skupnosti med nemškim prebivalstvom.
Ključne besede: propaganda, nacizem, psihologija množic, množični mediji, informacijski monopol
Objavljeno v DKUM: 24.08.2021; Ogledov: 1188; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

3.
Glasba kot propaganda v času 1. in 2. svetovne vojne na Slovenskem
Petra Grabrovec, 2020, magistrsko delo

Opis: Svetovni vojni prve polovice 20. stoletja sta imeli močne vplive na različne segmente življenja, katerim se ni mogla izogniti niti glasba. Moč glasbe in pesmi so kaj kmalu spoznali tudi vojaški in politični strategi, ki so jih pričeli uporabljati v vojnih obdobjih v propagandne namene. Glasba je stalna spremljevalka človeka, uporablja se ob trenutkih veselja in ob trenutkih žalosti. Vsekakor je moč glasbe v moralnem smislu zelo velika, kar se je še posebej izkazalo v vojnih časih, ko so si ljudje v težkih trenutkih krepili moralo z zapeto pesmijo. V pesmih iz obdobja prve in druge svetovne vojne, ki so živele med slovenskim narodom pa je moč zaslediti tudi drobce propagande, katere funkcija je širiti informacije in ideje z namenom, da bi se le-te uresničile. Najnežnejši način tega je bilo širjenje preko glasbe. Izražanje besedil z melodijo je efektivnejše kakor zgolj branje besedil. Z melodijo so prikazana čustva, ki so jih želeli izraziti izvajalci ali so jih pri izvajalcih želeli vzbuditi nadrejeni. Obdobji obeh vojn na Slovenskem se razlikujeta, kakor se razlikujejo tudi pesmi, ki so bile izvajane v teh obdobjih. Sledeče delo prikazuje propagando, ki je bila uporabljena in zasledena v pesmih slovenskega naroda in prikazuje razlike, ki so se zgodile med slovenskim narodom v obdobju enaintridesetih let. Na eni strani imamo v obdobju prve svetovne vojne enoten slovenski narod, ki se bori za en cilj – obrambo lastne domovine, na drugi strani pa imamo v obdobju druge svetovne vojne prikazano razklanost slovenskega naroda. Pesmi prikazujejo zgodovino slovenskega naroda prve polovice 20. stoletja na intimnejši ravni, ki pa je velikokrat prezrto.
Ključne besede: glasba kot propaganda, moč pesmi, slovenske pesmi prve svetovne vojne, slovenske partizanske pesmi, domobranske pesmi.
Objavljeno v DKUM: 09.11.2020; Ogledov: 1475; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

4.
Uporaba medijev v obveščevalne namene : tajne operacije
Ajda Potočnik, 2020, diplomsko delo

Opis: Zamisel o organizaciji, ki nadzira ume in misli posameznikov in množic, jih potiska k določeni ideologiji in določenim življenjskim odločitvam, se lahko zdi kot absurdna zarota ali kot znanstvena fantastika. Vendar za nekatere zagotovo ni presenetljivo odkritje, da korporacije, organizacije in politiki lahko manipulirajo javno mnenje, da bi ustrezali določeni agendi. Poleg tega je znano, da so vladne organizacije, kot je ameriška Centralna obveščevalna agencija (angl. Central Intelligence Agency – CIA), nadzorovale in manipulirale misli civilistov. Ta teorija zarote se je pokazala za resnično v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v ZDA. Obveščevalne službe imajo že dolgo povezave z novinarji. Ta skrita dejavnost nekaterih novinarjev je dosegla svoj vrhunec v hladni vojni. Uporaba novinarstva za obveščevalne namene pa je nekoliko sporna. Takšna praksa je razlog, da mnoge v tujini delujoče novinarje sumijo vohunjenja. Podobne polemike so obkrožale tudi uporabo antropologov in arheologov kot krinko za obveščevalne operativce. Kot primer politične propagande, v kateri so mediji sodelovali z obveščevalno službo, je v diplomskem delu predstavljen Münzenbergov aparat. Willi Münzenberg je bil izredno pomemben dejavnik v politiki na začetku 20. stoletja. Kot eden od organizatorjev in ustanoviteljev Komunistične internacionale (v nadaljevanju Kominterne) in kot voditelj v zgradbi marksistično-leninistične moči zunaj Rusije je igral še posebej vplivno vlogo v zarotah, manevriranju, propagandi in tajnih političnih dejavnostih. V določenem pomenu je bil Münzenbergov aparat, prav tako kot kateri koli drugi dejavnik, zaslužen za oblikovanje političnih stališč v 30. letih prejšnjega stoletja.
Ključne besede: diplomske naloge, tajne operacije, medijska manipulacija, propaganda, Mockingbird, Münzenberg
Objavljeno v DKUM: 09.06.2020; Ogledov: 947; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (512,86 KB)

5.
Propaganda islamske države : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Andraž Hovnik, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno vprašanje na kakšen način deluje propaganda Islamske države, razlogi za njen obstoj in njeni cilji. V prvem delu naloge so prikazani ključni pojmi, kot sta propaganda in terorizem, spoznamo pa tudi medije in moč, ki jo imajo. Prav to pa so trije glavni sestavni deli Islamske države ali natančneje njenega propagandnega aparata. Predstavitvi osnovnih pojmov sledi zgodovinski pogled na območje današnje Sirije in prostor, na katerem deluje ali pa je pred časom delovala sama Islamska država. Skozi zgodovino spoznamo razloge in posledice, zaradi katerih so ljudje na tem območju še dandanes sprti in zaradi česar prihaja do nemirov. Temu sledi pregled razlogov za nastanek Islamske države, kakšna je ideja za nastankom in kam jo to vodi. V sklopu Islamske države je prikazan tudi njen propagandni aparat, ki ji omogoča nastopanje na modernem medijskem nivoju in njegovi cilji in prioritete. Spoznamo tudi njihov način lansiranja novic na Zahod. Za teoretičnim delom je prikaz bolj praktičnega pogleda na propagandni vpliv te države, skozi pogled slovenskih medijev. Spoznamo razlike med podajanjem informacij aktualnih medijev, njihove prioritete in cilje s katerimi vplivajo na svoje bralce. Cilj propagandnega aparata Islamske države je prikazovanje vseh muslimanov kot grožnje zahodnemu svetu in življenju kot ga poznamo. To lahko deluje tudi kot način, s katerim se novačijo novi člani. Skozi pregled slovenskih člankov bomo tako spoznali, do kakšne mere so naši mediji odporni na ta prefinjen način vplivanja na zahodne medije, ki ga prakticira Islamska država.
Ključne besede: diplomske naloge, propaganda, Islamska država, Bližnji vzhod, slovenski mediji, vojna
Objavljeno v DKUM: 20.06.2019; Ogledov: 1016; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (427,40 KB)

6.
Uporaba propagande s strani Islamske države : diplomsko delo univerzitetnega študija
Doroteja Hrastnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V tej diplomski nalogi obravnavamo propagando Islamske države. Izhajamo iz temeljev prepričanja, da je propaganda omenjene organizacije nedvomno uspešna in zato eden ključnih faktorjev za njen dosedanji uspeh. Naša naloga je bila preučiti vpliv izbranih dejavnikov, za katere menimo, da so ključni za uspeh propagande Islamske države. V prvem delu je opisana organizacija Islamske države, njen vzpon, cilji in nekatere značilnosti delovanja. V nadaljevanju smo opisali nekatere temeljne značilnosti propagande na splošno, da bi naprej izhajali iz opisane teorije o propagandi. Podrobneje smo opisali teroristično propagando, kot vrsto propagande, ki jo uporablja Islamska država. V drugem, osrednjem delu diplomske naloge je obravnavana sama propaganda Islamske države, najprej so na kratko opisane nekatere njene splošne značilnosti, nato pa smo obravnavali izbrane dejavnike, katerih vpliv na uspeh propagande smo preučevali v nadaljnih poglavjih. Prvi preučevani dejavnik sta vodstvo in organizacijska struktura Islamske države, kot načrtovalca in izvajalca propagande. Drugi dejavnik, ki smo ga preučevali je uporaba spletnih socialnih omrežij, kot eden od komunikacijskih kanalov, ki je uporabljen pri prenašanju propagiranega sporočila. Tretji preučevani dejavnik je sama vsebina propagande, s poudarkom na ideologiji, ki se propagira v kombinaciji z drugo vsebino. Pri tem nas je zanimalo, kakšen vpliv ima omenjena vsebina na pridobivanje novih podpornikov in rekrutov. V zadnjem, sklepnem delu smo še enkrat poudarili bistvene podatke in naredili sklep, na podlagi katerega smo nato potrdili postavljene hipoteze.
Ključne besede: terorizem, teroristi, propaganda, Islamska država, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 14.11.2016; Ogledov: 2242; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (698,52 KB)

7.
Delovanje nemškega okupatorja v Mežiški dolini med letoma 1941 in 1945
Vinko Skitek, 2016, doktorska disertacija

Opis: Med letoma 1941 in 1945 so nemške oblasti ob okupaciji Mežiške doline v njej vzpostavile svoje oblastne strukture, ki so to območje preko uvajanja nemške zakonodaje, nemškega sistema zdravstvenega in socialnega varstva, nemških ukrepov na področju kulture in izobraževanja, nemške propagande in močne raznarodovalne politike pripravljale na združitev z Nemčijo. Pri tem je nemška oblast prve korake v omenjeni smeri na upravnem področju storila v začetku leta 1942, ko je območje Mežiške doline vključila v koroški deželni okrožji Velikovec in Wolfsberg. Na področju gospodarstva, energetike in prometa pa so nemške oblasti izkoriščale gospodarske, energetske in prometne zmogljivosti Mežiške doline v korist nemške oborožitvene industrije.
Ključne besede: nemška okupacija + Slovenija, Koroška + 1941/1945, nemški izobraževalni sistem, zdravstvo + sociala + svetovna vojna, nacistična propaganda + Koroška, gospodarstvo Mežiške doline, energetika + 1941/1945, promet + nemška okupacija, nemški pravosodni sistem, Mežiška dolina + 1941/1945, verske skupnosti + okupacija
Objavljeno v DKUM: 10.03.2016; Ogledov: 2284; Prenosov: 430
.pdf Celotno besedilo (4,48 MB)

8.
TRANSLATING PROPAGANDA TEXTS OF J. R. KIPLING, H. G. WELLS AND A. C. DOYLE INTO MODERN SLOVENE LANGUAGE AND ITS ARCHAIC NEWSPAPER REGISTER
Aleš Pipan, 2015, diplomsko delo

Opis: The aim of this diploma thesis is two-fold. First, to analyse and translate the propagandistic texts of Joseph Rudyard Kipling, Herbert George Wells and Arthur Conan Doyle on the topic of the Isonzo Front. In order to facilitate this goal the specifics of translating propaganda text had to be determined, as well as the approach with which the translator may recreate or, at the very least, accurately represent another culture’s propaganda. The focus is on the differences that exist between the source and the target culture due to the historical and political developments and on the way in which they affect the process of translation. The second goal is to determine the feasibility of translating propaganda texts into the archaic register of Slovene language which was used by the newspapers at the time when the source texts were written. Four Slovene newspapers from the period 1915—1917 have been analysed in order to compile a glossary of terms and to determine the most prominent characteristics of the register. On the basis of these findings two distinct translations have been produced and compared. Finally, a survey has been conducted in order to asses the appeal of the archaic translation to the modern readers.
Ključne besede: The Great War, Isonzo Front, propaganda, translation, Rudyard Kipling, Herbert George Wells, Arthur Conan Doyle, archaisms, 1916, 1917.
Objavljeno v DKUM: 08.01.2016; Ogledov: 2318; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (2,89 MB)

9.
ČASNIŠKA PROPAGANDA VELIKE VOJNE S POUDARKOM NA SOŠKEM BOJIŠČU
Aleš Pipan, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena Slovencem namenjena propaganda iz obdobja prve svetovne vojne, ki se je pojavljala v časnikih Slovenec, Slovenski narod, Ilustrirani glasnik in Tedenske slike. Njihova vsebina je bila statistično analizirana glede na poreklo člankov, zamik pri objavi ter prisotnost cenzure, s čimer so bile ugotovljene osnovne propagandne značilnosti slovenskih pisnih medijev v obdobju soške fronte. Podrobneje so predstavljene posamezne propagandne teme in motivi, ki so bili značilni za slovenski tisk med 23. majem 1915 in 24. oktobrom 1917 ter za dogajanje na območju med Gradežem in Rombonom, kakor tudi za t. i. območje vojske na bojnem polju (Armee im Felde), tj. neposredno frontno zaledje pod vojaško upravo. Motivi so analizirani glede na notranje- in zunanjepolitične razmere, v katerih so se pojavljali, ter na namen, s katerim so bili uporabljeni. Med njimi so poudarjeni tisti, h katerim so se pogosteje zatekali slovenski avtorji. Ker se pri obravnavi I. svetovne vojne običajno omenja antantna propaganda, so ugotovitve pregleda primerjane z značilnostmi antantne propagande in s propagandnimi načeli, ki so se na podlagi slednje razvila po vojni.
Ključne besede: Slovenci, prva svetovna vojna, propaganda, cenzura, soška fronta, Slovenec, Slovenski narod, Tedenske slike, Ilustrirani glasnik, centralne sile, Kraljevina Italija, Avstro-Ogrska.
Objavljeno v DKUM: 08.01.2016; Ogledov: 2692; Prenosov: 360
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

10.
Kapitalizem in viktimizacija : magistrsko delo
Miha Blažič, 2015, magistrsko delo

Opis: V prvem delu magistrskega dela bomo po pregledu že obstoječe literature prikazali strukturo kapitalizma, njegovo propagando in viktimizacijo. Prikazali bomo nacistično, fašistično in komunistično propagando ter jih primerjali s kapitalistično propagando. Zanimalo nas bo, kako kapitalistična viktimizacija vpliva na delovanje ljudi. Ljudje se zaradi viktimizacije odločajo za vstop v radikalne skupine in posledično pogosto začnejo izvajati kazniva dejanja. V drugem delu magistrskega dela bomo s pomočjo raziskave obravnavali pojav strukturnega nasilja in viktimizacijo v Sloveniji. S pomočjo raziskave bomo prikazali, da so v Sloveniji prisotne pozitivna in negativna viktimizacija ter indoktrinacija, ki se vrši preko ideoloških aparatov države. V raziskavi smo ugotovili, da je vrsta zaposlitve odvisna od starosti, da višina osebnega neto dohodka vpliva na zanimanje za družbene pravice in pozitivno viktimizacijo. Zaupanje v medije in šolo je odvisno od zaupanja v politiko sistema, od indoktrinacije ter sektorja zaposlitve. Raziskava je pokazala, da je indoktrinacija odvisna od zaupanja v medije in šolo, od starosti, negativne viktimizacije in zanimanja za družbene pravice.
Ključne besede: kapitalizem, propaganda, viktimizacija, totalitarni sistemi, strukturno nasilje, Slovenija, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 06.01.2016; Ogledov: 4487; Prenosov: 316
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

Iskanje izvedeno v 2.48 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici