| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
UREJANJE PROMETNIH POVRŠIN V OKOLICI OSNOVNE ŠOLE PESNICA
Maja Božič, 2012, diplomsko delo

Opis: Osnovna šola mora poleg kakovostnega vzgojno-izobraževalnega procesa zagotavljati tudi varno okolje. V svojem diplomskem delu obravnavam zunanjo prometno ureditev Osnovne šole Pesnica, ki zajema ureditev parkirnega prostora, ureditev postajališča za šolski avtobus, ureditev novih povozno pohodnih površin in izdelavo načrta varnih šolskih poti. V teoretičnem delu naloge sem opisala dejansko stanje območja obdelave in podala definicije osnovnih pojmov s področja zunanje prometne ureditve. V empiričnem delu naloge sem izpostavila problemske točke v prostoru in podala rešitev zunanje prometne ureditve Osnovne šole Pesnica skupaj z grafičnimi prilogami.
Ključne besede: Prometna ureditev, mirujoči promet, avtobusno postajališče, varna šolska pot
Objavljeno: 19.04.2012; Ogledov: 2026; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

7.
Varnost prometa na glavni cesti Črnuče-Litija : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varstvoslovje
Blaž Vidic, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena analiza prometne varnosti na glavni cesti Ljubljana – Litija. Obravnavani so podatki desetletnega obdobja in sicer od leta 2001 do vključno leta 2010. Podrobnejše so primerjani statistični podatki prometnih nesreč leta 2001, ko na omenjeni relaciji še ni bilo zgrajenega nobenega krožnega križišča, in leta 2010, ko je bilo zgrajenih že pet krožnih križišč ter opravljena celovita rekonstrukcija ceste. Statistika zajema več različnih podatkov o številu prometnih nesreč, njihovih vzrokih in posledicah ter psihofizičnem stanju povzročiteljev prometnih nesreč. Pri primerjavi je upoštevan tudi povprečni letni dnevni promet, da so rezultati še bolj realni. Za lažje razumevanje in boljšo predstavitev je našteto prikazano s pomočjo tabel in grafov. V diplomski nalogi so predstavljene tudi posamezne študije, ki so bile opravljene pred samo izgradnjo krožnih križišč. Poleg krožnih križišč pa so omenjeni in na kratko predstavljeni še drugi ukrepi za umirjanje prometa. Na koncu naloge so podani predlogi in moja mnenja za nadaljnje izboljšanje prometne varnosti na obravnavanem odseku.
Ključne besede: promet, cestni promet, varnost, prometna varnost, prometna ureditev, križišča, krožišča, diplomske naloge
Objavljeno: 22.10.2012; Ogledov: 1057; Prenosov: 181
.pdf Celotno besedilo (449,03 KB)

8.
Varnost v cestnem prometu v Slovenski Bistrici
Mitja Piberčnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Občina Slovenska Bistrica je med največjimi v Sloveniji in ima okrog 25.000 prebivalcev. Zaradi odlične geografske lege, razvoja gospodarstva, ugodne prometne lege, turizma, ugodnih življenjskih pogojev in številnih drugih dejavnikov, so se ljudje množično priseljevali na to območje. V zadnjih desetih letih se je mesto Slovenska Bistrica zelo razširilo, število prebivalcev se je zelo povečalo, zaradi same prometne lege in številnih na novo nastalih trgovskih centrov pa se je bistveno povečalo tudi število tistih, ki so v tranzitu. Vse to pa je seveda v veliki meri vplivalo na povečanje števila vozil, pešcev in drugih udeležencev v cestnem prometu. Temu se je bilo nujno potrebno prilagoditi tako v smislu izboljšanja cestne infrastrukture, osveščanju prebivalstva, kot tudi na številnih drugih področjih. Po podatkih policije je število prometnih nesreč na območju Policijske postaje Slovenska Bistrica v zadnjih desetih letih v upadanju, zelo zanimiv pa je podatek, da se je od skupno 6157 kar 4953 prometnih nesreč zgodilo na območju samega mesta oziroma občine Slovenska Bistrica, kar znaša skoraj 80 % od vseh prometnih nesreč na območju Policijske postaje Slovenska Bistrica. Glede na to, da je velik oziroma največji delež prometa skoncentriran na mesto Slovenska Bistrica, je Občina Slovenska Bistrica pripravila Prometno študijo širšega območja mesta Slovenska Bistrica, pri čemer je bila analiziran obstoječi peš, kolesarski in tekoči ter mirujoči motorni promet, pri čemer so bili prikazani vplivi predlaganih rešitev na bodoče prometno dogajanje. Na podlagi analize obstoječega stanja bo tako mogoče nadalje predlagati variante bodočih cestnih povezav, ki bodo temeljile na (ne)ustreznosti obstoječih prometnih obremenitvah in predvidenih prostorskih aktih. Tako iz omenjene analize, zlasti pa iz lokalnih časopisov tednika Panorama in mesečnikov Bistriške novice ter Informator je mogoče razbrati oziroma ugotoviti, da največji problem v mestu Slovenska Bistrica predstavljajo trgovinske in obrtno-storitvene dejavnosti ter podjetje Impol d.d., kar posledično povzroča povečan tovorni promet, s čimer se ne zmanjša samo prometna varnost, temveč tudi nasploh poslabša sama kvaliteta bivanja.
Ključne besede: cestni promet, varnost, prometna varnost, prometna ureditev, udeleženci, prometna obremenitev, prometna študija, diplomske naloge
Objavljeno: 14.09.2015; Ogledov: 754; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

9.
Šestkrako krožno križišče na Ptuju
Lidija Križmarič, 2016, diplomsko delo

Opis: Na Ptuju se na desnem bregu Drave med samo reko in Mlinsko cesto načrtuje poslovno stanovanjsko območje, ki se bo prometno navezovalo na obstoječo cestno omrežje. Trenutno je na območju prisotno trikrako »Y« križišče, ki zaradi oblike ni več ustrezno z vidika varnosti. Predvideno je, da se bo na tem območju izgradilo novo šestkrako krožno križišče, s funkcijo povezovanja obstoječih ter novih obremenitev. Preveriti je treba upravičenost dane rešitve.
Ključne besede: prometna ureditev, »Y« križišče, krožno križišče, prometna varnost, primerjava križišč
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 673; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

10.
Načrtovanje začasne prometne ureditve v času gradnje
Aljaž Levstik, 2019, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava načrtovanje začasne prometne ureditve v času gradnje. Načrtovanje začasnih prometnih ureditev je kompleksna, premišljena in specifična naloga, pri čemer je potrebno upoštevati številne dejavnike, kot so: stanje cestno-prometne infrastrukture, lastnosti vozil in voznikov, tehnologija izvajanja del ter veljavno zakonodajo. Namen in cilj projektne naloge je bil opisati in prikazati načrtovanje zapor na cestah, ki so potrebne za zagotavljanje varnega izvajanja gradbenih del. V projektni nalogi so na enostaven način razloženi postopki, ki so potrebni pri načrtovanju cestnih zapor. Predstavljeni so tudi osnovni pojmi načrtovanja in različni tipi zapor. Na treh realnih primerih začasnih prometnih ureditev znotraj naselij je prikazan postopek načrtovanja cestnih zapor.
Ključne besede: zapora ceste, elaborat, začasna prometna ureditev, varnost, načrtovanje
Objavljeno: 11.09.2019; Ogledov: 256; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (6,66 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici