| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Postavitev montažne linije za proizvodnjo tovornih prikolic tipa EB
Anej Loboda, 2023, diplomsko delo

Opis: Zamisel o diplomskem delu se je porodila pri opravljanju praktičnega pouka v podjetju TPV Prikolice, d. o. o. V podjetju so se odločili za širitev proizvodnega programa, saj prihajajo v proizvodnjo novi tipi prikolic, hkrati pa težavo linije predstavljajo neenakomeren pretok prikolic s posamezne postaje na drugo in slabša opremljenost postaj z delovnimi mizami ter digitalno vizualizacijo. Diplomsko delo vsebuje natančen pregled in opis delovanja obstoječe montažne linije ter njene slabosti. Zajet je opis specifikacij novih dvižnih miz in opis njihove varnosti ter montaža dvižnih miz na posameznih delovnih postajah. Pri opisu montaže miz je bila izdelana 3D-skica dvižne mize v SolidWorks CAD modelirniku in dodana 3D-konstrukcija prikolice v postopku montaže na posamezni postaji. Izdelana je ocena tveganja na delovnem mestu in pregled novega stanja montažne linije. Podana je tudi primerjava obstoječe in nove montažne linije.
Ključne besede: Montažna linija, EB-linija, dvižne mize, ergonomija, prikolice, proizvodnja, delovna postaja.
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 146; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

2.
Analiza izmeta na montažni liniji zadnjih avtomobilskih svetil Audi C8 : diplomsko delo
Amadeja Kajba, 2023, diplomsko delo

Opis: Proizvodni izmet je zelo problematičen za avtomobilsko industrijo, saj povzroča nepotrebne stroške. Ker je dan danes zelo visoka konkurenca na trgu, se vsa podjetja zavzemajo za čim nižjo stopnjo izmeta. Zmanjšanje izmeta je eden izmed glavnih ciljev Lean proizvodnje. Definiranje, analiziranje, nadzorovanje in odkrivanje vzrokov za nastanek proizvodnega izmeta pozitivno vpliva na stroške podjetja. Proizvodni izmet nastaja zaradi nepravilne montaže, neustreznih nastavitev na strojih, slabega vzdrževanja orodja, slabe kakovosti materialov in drugih vplivnih faktorjev. V diplomskem delu je prikazana uporaba metod analize proizvodnega izmeta na končni montažni liniji. Glavni cilji diplomskega dela so bili zmanjšanje količine izmeta, odkrivanje vzrokov za njegov nastanek ter iskanje učinkovitih kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za preprečitev ponovitve napake pri procesu montaže.
Ključne besede: proizvodni izmet, zadnja avtomobilska svetila, lean proizvodnja, končna montažna linija
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 184; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

3.
Simulacijski model Staudinger GmbH z virtualnim Beckhoff krmilnikom : diplomsko delo
Dominik Hrastnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana nadgradnja simulacijskega modela Staudinger GmbH z virtualnim Beckhoff krmilnikom. Originalno delovanje simulacijskega modela je bilo izvedeno v operacijskem sistemu Windows XP in programskem okolju Multiprog 4.8. Izbrano programsko okolje ne podpira posodobitve operacijskega sistema, zato je bila izvedena nadgradnja sistema s krmilnikom Beckhoff. Zaradi kompleksnosti sistema je bilo delovanje komunikacijskega protokola Modbus TCP/IP najprej preizkušeno s programskim orodjem Modbus Poll. Nato so bili v razvojnem orodju TwinCAT izdelani osnovni komunikacijski bloki za dostop do vhodno/izhodnih signalov simulacijskega modela plošče 1. Sledila je izdelava funkcijskih blokov za vse ostale plošče simulacijskega modela in nato še izvedba glavnega krmilnega programa.
Ključne besede: proizvodnja linija, TwinCAT, Modbus Poll, nadgradnja krmilnika
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 515; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (4,96 MB)

4.
Opis proizvodne linije letališkega avtobusa v podjetju TAM Europe d.o.o.
Blaž Terlevič, 2016, diplomsko delo

Opis: Velik vpliv na konkurenčnost podjetja ima razdelitev dela na operacije in povezano s tem, optimiranje in izboljšanje celotnega procesa. Tako je tudi v avtomobilski industriji, kjer smo na podlagi značilnosti linijske proizvodnje opisali celotni potek proizvodnje letaliških avtobusov. Opis je bil izveden s pomočjo obiskov podjetja in ogledi procesa v živo, ter s posnetjem stanja. Rezultati kažejo na dobro organiziranost in ustrezno delitev operacij, kar privede do ugodnih rešitev in lahkega nadzora vodilnih v podjetju. Navedene so tudi lastnosti nekaterih sodobnih metod optimizacije, ki bi jih podjetje lahko v prihodnosti uvedlo.
Ključne besede: Proizvodna linija, proizvodnja avtobusa, sodobne metode optimizacije, taktni proces proizvajanja produktov
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 2239; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

5.
Prenova procesa oskrbovanja montažne linije
Dejan Martinc, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Sistem vitke proizvodnje je eden izmed načinov, s katerim lahko v procesih odpravimo veliko stroškov in nepomembne dele procesa, ki končnim izdelkom ne prinašajo vrednosti. Pri tem je pomembno natančno analizirati vse procese in nato poiskati ustrezne rešitve, ki nam jih vitkost ponuja. V diplomski nalogi smo preučili oskrbovanje montažnih linij s končno embalažo v opazovanem podjetju. Čeprav obstoječ sistem deluje in omogoča oskrbovanje linij, ima veliko pomanjkljivost, ker imajo transporterji, ki izvajajo oskrbo linij, med delavnim časom veliko prostega časa. Ta prosti čas končnim izdelkom ne prinaša dodane vrednosti, zato bi ga bilo treba skrajšati ali v celoti odpraviti. V diplomskem delu smo tako našli rešitev obstoječe situacije v obliki prehoda na elektronski kanban, ki se je na koncu izkazala za učinkovito, saj se je produktivnost transporterjev zelo približala 100 %, seveda ob zmanjšanju njihovega števila.
Ključne besede: oskrbovanje, proizvodnja, montažna linija, embalaža, transport, semaforske luči, elektronski kanban, notranja logistika
Objavljeno v DKUM: 09.11.2015; Ogledov: 1444; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

6.
7.
DVIG PRODUKTIVNOSTI NA MONTAŽNI LINIJI V PODJETJU (GORENJE TIKI D.O.O.)
Slaviša Prodanović, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se ukvarjali z optimizacijo delovnega procesa. Želimo dvigniti produktivnost na montažni liniji. Za optimiranje procesa, povečanje produktivnosti, smo uporabili projektni pristop, interni projekt produktivnosti. Z različnimi vedami in že uveljavljenimi orodji, kot so Work Factor, interna metoda zeleno-rdeče-modro, sistem 20 ključev, Ergonomija, smo optimirali proces, da smo prišli do želenega cilja. Obstoječo montažno linijo smo optimirali, produktivnost smo povečali za 10 % in z našim delom naredili zelo dobre temelje za nadaljnjo optimizacijo podjetja.
Ključne besede: proizvodnja organizacija produktivnost montažna linija
Objavljeno v DKUM: 22.10.2014; Ogledov: 1515; Prenosov: 284
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

8.
Strega CNC-obdelovalnega stroja z robotom KUKA KR30
Denis Kokol, 2014, diplomsko delo

Opis: V podjetju Unior d. d. so se problematike kratkega taktnega časa ob zahtevni obdelavi globokega vrtanja obdelovanca lotili z rešitvijo simultane obdelave dveh obdelovancev na stroju FPZ-250, kateremu posluževanje zaradi potrebe natančnosti in minimalnega časa vlaganja 20 sekund vrši robot z nosilnostjo 30 kg. Izdelali so tudi prijemalo, ki vpenja 4 obdelovance, da se lahko zagotovi strega stroj v danem časovnem intervalu. V nalogi je kot glavni predmet naloge predstavljen robot Kuka kr30ha, zagon robota, logično programiranje ter učenje trajektorij za potrebe strege.
Ključne besede: kardanski zglob, avtomatizirana proizvodnja linija, CNC obdelava globokega vrtanja, obdelovalni stroj, robotska strega, robot KUKA Kr30HA.
Objavljeno v DKUM: 01.07.2014; Ogledov: 2599; Prenosov: 340
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

9.
Uvedba 5S in SMED metode na montažno linijo za izdelavo izplakovalnikov
Domen Gornik, 2014, diplomsko delo

Opis: Z uspešnim uvajanjem 5S metode v podjetje oziroma v proizvodnjo, smo dosegli urejenost delovnih mest, tako v pisarnah, kakor tudi v proizvodnji. S tem smo v proizvodnji pripravili pogoje za uvedbo SMED metode, s katero smo dosegli bistveno skrajšanje časa menjav, med posameznimi vrstami izplakovalnikov na montažni liniji za izdelavo izplakovalnikov. Skupni vzorec obeh metod, bomo kasneje prenesli na vse montažne linije, kakor tudi na vse brizgalne stroje za brizganje iz plastičnega granulata, kjer menjave, glede na časovni potek, trajajo dlje časa. Sam čas menjave med posameznimi vrstami izplakovalnikov traja 35 minut, ker smo skrajšali čas menjave na 5 minut, smo s tem povečali storilnost na montažni liniji za 150 izplakovalnikov. Ob uvedbi obeh metod, smo upoštevali vse varnostne zahteve, standarde in predpise delovnih mest, ter ergonomijo dela, za delavce na tej montažni liniji.
Ključne besede: Montažna linija, vzdrževanje, proizvodnja
Objavljeno v DKUM: 18.03.2014; Ogledov: 1979; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

10.
Prenova proizvodnega procesa naslonjal za roke v podjetju Ana d.o.o.
Matjaž Knez, 2012, diplomsko delo

Opis: Konkretno proizvodno podjetje zaradi varovanja zaupnih podatkov v diplomskem delu vodimo pod izmišljenim imenom Ana d. o. o. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo in razvojem različne notranje avtomobilske opreme. Kot glavne proizvode našega podjetja lahko navedemo vzglavnike, naslonjala za roke in stranske obloge za različne avtomobilske znamke. Diplomsko delo temelji na osnovi konkretnega praktičnega primera in temu ustreznih teoretičnih osnov. V prvem delu predstavljamo teoretične osnove notranje logistike, logistike v proizvodnji in vitke proizvodnje. V drugem delu obravnavamo konkreten problem proizvodnje naslonjal za roke. Ugotavljamo, da v celotnem proizvodnem procesu porabimo preveč časa in prekomerno manipuliramo z materialom. Tudi sama montažna linija naslonjal ni praktično postavljena in delavce sili v nepotrebno gibanje in manipuliranje z materialom. V tretjem delu predstavljamo predlagane rešitve proizvodnega procesa. Rešitve temeljijo predvsem na posodobitvi materialnega toka znotraj podjetja, zamenjavi nabavnih enot in količin ter preureditvi montažne linije. Zaključujemo z vrednotenjem uspešnosti rešitve problema, pogoji za uvedbo rešitev in možnostmi za nadaljnji razvoj.
Ključne besede: prenova proizvodnega procesa, logistika v proizvodnji, notranja logistika, vitka proizvodnja, proizvodni proces, montažna linija
Objavljeno v DKUM: 11.09.2012; Ogledov: 2135; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

Iskanje izvedeno v 4.62 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici