| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
AVTOMATIZACIJA ČRPALIŠČA K. +120 V PREMOGOVNIKU VELENJE D.D.
Jože Tevž, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je izdelana predvidena avtomatizacija črpališča k.+120 v Premogovniku Velenje, ki vključuje trenutno delovanje črpališča, napajanje črpališča, Ex-zaščito naprav, vso potrebno programsko in strojno opremo, simulacijo v InTouch programu ter stroške avtomatizacije. Predvidena avtomatizacija je izdelana za pet črpalk, od katerih sta dve namenjeni črpanju umazane vode, tri pa črpanju čiste vode. V diplomskem delu je razvidno, da bi avtomatizacija omogočila velike prednosti v primerjavi s sedanjim ročnim vklopom. Le-te so: oddaljen nadzor in upravljanje črpališča, samostojno delovanje, natančnejše delovanje, časovni nadzor nad napravami ter nadzor zgodovine procesa.
Ključne besede: avtomatizacija, vizualizacija, črpališče, programabilni logični krmilnik
Objavljeno: 08.10.2009; Ogledov: 1686; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (4,39 MB)

4.
IZBOLJŠAVA PROIZVODNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA Z VPELJAVO ELEKTRONSKEGA POROČILA V PODJETJU LEK
Igor Koselj, 2010, magistrsko delo

Opis: Zaključno delo opisuje poslovni reinženiring procesa v podjetju Lek. Reinženiring procesa je zasnovan od izbire primernega profila za reinženiring procesa do predloga končne implementacije. Pri prenosu podatkov je uporabljena zadnja tehnologija prenosa podatkov med poslovnim informacijskim sistemom in pakirnim strojem. Opisan primer v podjetju ni realiziran in je vodilnemu kadru podjetja neznan. Primeri prenosa podatkov niso izbrani naključno, ampak so rezultat raziskave in opravljene analize. Opisan primer pripoveduje, kako bi z reinženiringom poslovnega procesa zagotovili hiter in kakovosten prenos podatkov med informacijskim sistemom in strojem in imeli v poročilu le tiste podatke, kateri nam prinašajo dodano vrednost pri sami pohitritvi procesa. Ideja za prenos podatkov, ki je implementirana na pakirnih linijah bi lahko prenesli na ostale linije, a le v primeru, da so sodobnejše in imajo serijsko vgrajen programabilni logični krmilnik.
Ključne besede: Poslovni reinženiring procesa Proizvodni informacijski sistem Elektronsko proizvodno poročilo Programabilni logični krmilnik Rizična analiza sistema
Objavljeno: 08.04.2010; Ogledov: 2442; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (865,34 KB)

5.
RAČUNALNIŠKO VODENJE IN NADZOR ENERGETSKE CENTRALE V PIVOVARNI UNION D.D.
Aleksander Kredar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo izvedli analizo celovitega vodenja in nadzora energetske centrale v Pivovarni Union d.d., ki nenehno izboljšuje in posodablja svojo proizvodnjo. Do sedaj smo imeli dokumentirane posamezne sklope proizvodnje, ugotavljamo pa, da nam manjka predstavitev in dokumentacija celovite rešitve, na področju avtomatizacije in računalniškega vodenja energetske centrale v Pivovarni Union d.d.. Ta predstavlja srce Pivovarne Union, zato bi njeno zanemarjanje, oziroma slabo vzdrževanje, prej ali slej pomenilo zaustavitev proizvodnje. Sama dokumentacija posameznih sklopov je zelo pomemben dejavnik z vidika vzdrževanja in razumevanja delovanja določenih delov proizvodnje. Na podlagi obstoječega stanja smo izvedli SWOT analize in podali predloge za izboljšave.
Ključne besede: Avtomatizacija, programabilni logični krmilnik, regulacija, Siemens WinCC
Objavljeno: 08.03.2011; Ogledov: 2354; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

6.
NADGRADNJA KRMILNIKOV PORAZDELJENEGA VODENJA HIDRAVLIČNEGA SISTEMA
Jure Štefl, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega opis in predstavitev laboratorijskega hidravličnega sistema. Delo je osredotočeno zgolj na programabilna logična krmilnika. Podrobno je opisano njihovo ožičenje, naslavljanje ter komponente krmilnikov. Narejeno je tudi prenaslavljanje nekaterih vhodov in izhodov zaradi napačne programske kode na krmilnikih. Na koncu sledi tudi opis spominske kartice, ki služi za varnost pred izgubo podatkov iz samega krmilnika.
Ključne besede: krmilnik, programabilni logični krmilnik - PLK, hidravlični sistem, porazdeljen sistem vodenja
Objavljeno: 16.09.2011; Ogledov: 1461; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

7.
Robotizacija oddelka lakirnice v programu za pralno pomivalne aparate
Matej Klemenčič, 2012, diplomsko delo

Opis: V začetnem delu diplomskega dela smo na kratko predstavili podjetje Gorenje d.d., njihovo dejavnost in poslovna področja. Nato je opisano, kakšen je pomen oblikovanja delovnih mest za same pogoje dela ter razlaga sistemizacije in ergonomije, ki imata tudi zelo pomembno vlogo pri urejanju delovnih mest. V nadaljevanju je predstavljena metoda 20 ključev, ki pomaga podjetjem, da se čim hitreje prilagajajo globalnemu trgu. Zaradi varnostnih in ekonomskih razlogov se je podjetje odločilo, da izvede robotizacijo oddelka lakirnice v programu za pralno pomivalne aparate, pri čemer se je odločilo za aplikacijo dveh robotov. Pri tem je opisano, kako se je podjetje odločilo za najboljšega ponudnika strojne opreme in na osnovi katerih kriterijev. Sledi opis posameznih proizvodnih procesov podsektorjev v oddelku lakirnice in opis fizične namestitve robotov. Opis posameznih podprocesov je obravnavan tudi s tehnološko kemijskega vidika, prav tako so opisani postopki montaže robota v delovni prostor. V nadaljevanju so v grobem opisani tudi algoritmi, ki preko programabilno logičnih krmilnikov usmerjajo delovanje obeh robotov. V sklepnem delu diplomskega dela so obravnavani tehnoekonomski učinki uvedbe obeh robotov. Prikazano je, da se poleg izboljšanja varnostnega vidika povrne investicija že v slabem letu, poleg tega pa tudi, da so v šestih letih od začetka uvedbe robotov doseženi občutni prihranki.
Ključne besede: robotizacija, programabilni logični krmilnik, podjetje, poslovna področja, oddelek lakirnice, informacijska tehnologija, ergonomija, izdelki.
Objavljeno: 01.11.2012; Ogledov: 1175; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (4,49 MB)

8.
KRMILJENJE SISTEMA ZA VARJENJE S PAMETNO KAMERO
Primož Petrovič, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo predstavili razvoj krmiljenja sistema za varjenje s pomočjo pametne kamere. Opisali smo sisteme strojnega vida, industrijskih krmilj in avtomatizacijo proizvodnje varilnih sistemov. S pomočjo pametne kamere smo naredili program, ki nam omogoča zaznavanje in merjenje utora na varilni površini. Podatke o utoru smo preko povezave TCP/IP prenesli na programabilni logični krmilnik, s katerim smo krmilili koračne motorje. Koračni motorji usmerjajo varilno pištolo tako, da ta precizno sledi utoru, ki ga zajema pametna kamera. V nalogi so predstavljene tudi omejitve in možnosti nadaljnjega razvoja sistema.
Ključne besede: sistem za varjenje, robotsko varjenje, pametna kamera, strojni vid, avtomatizacija, programabilni logični krmilnik, krmilje, koračni motor
Objavljeno: 30.11.2015; Ogledov: 1425; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

9.
10.
AVTOMATIZACIJA STROJA ZA ODREZOVANJE BATERIJSKIH IZVODOV
Uroš Sajko, 2015, diplomsko delo

Opis: V obdobju opravljanja praktičnega usposabljanja v podjetju Roboteh d.o.o. sem spoznaval potek avtomatizacije procesov v industriji, kar me je navdihnilo za pisanje diplomske naloge pri njih. V času, ko sem nabiral izkušnje na terenu in v proizvodni hali, smo se dogovorili, da mi zaupajo avtomatizacijo stroja za odrezovanje baterijskih izvodov. V diplomski nalogi je opisan postopek avtomatizacije stroja, predstavljeno je krmilje proizvajalca Siemens ter pogonski sklopi naprave. Opisana je izbira električnih in strojnih komponent, težave ki so se pojavile pri izvajanju projekta, zahteve in pogoji naročnika, ter delovanje celotnega stroja. Predstavljeni so električni in pnevmatski načrti ter program, ki smo jih izdelali s pomočjo programov Eplan P8 in TIA portal V13.
Ključne besede: avtomatizacija, programabilni logični krmilnik, operaterski panel, stroj za odrezavanje
Objavljeno: 28.09.2015; Ogledov: 1391; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (8,36 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici