| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 84
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
Predlog izboljšave pakirne linije 2 v proizvodnem procesu cevarne podjetja Impol PCP: analiza, načrtovanje in implementacija
Tilen Tič, 2024, master's thesis

Abstract: Danes je vsako podjetje del globalnega trga, podjetja pa so prisiljena kontinuirano izboljševati konkurenčno sposobnost svojega dela. Eno od orodij za izboljševanje oziroma ohranjanje zadovoljstva kupcev je zagotavljanje kvalitete izdelkov. Zaradi pojavljanja površinskih napak na materialu med pakiranjem ter fizično zahtevnega dela zaposlenih se je podjetje odločilo za posodobitev pakirne linije. Ročno pakirno linijo je nadomestila polavtomatizirana linija. V delu je predstavljeno podjetje, organizacija in postopek posodobitve pakirne linije 2. V diskusiji so ovrednoteni rezultati ter pojasnjeni cilji, ki so bili doseženi. Predstavljene so rešitve, ki bi povečale pretočnost in izboljšale delovni proces. Projekt je temeljil na cilju izboljšanja zadovoljstva kupcev, ugodnejšemu delu zaposlenih na stroju, prav tako pa je pozitivno vplival na dodano vrednost podjetja.
Keywords: pakirna linija, produktivnost, kakovost izdelkov, fizična obremenitev zaposlenih, izboljšanje proizvodnega procesa
Published in DKUM: 11.06.2024; Views: 35; Downloads: 5
.pdf Full text (12,38 MB)

2.
Tehnološka nadgradnja skladiščnih sistemov poštnega centra Krško : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Nejc Bratanič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je analizirano skladiščno poslovanje poštnega centra Krško. Predstavljen je način delovanja skladiščnega sistema in navedene so tehnologije, ki se uporabljajo za obdelavo paketnih pošiljk. Obravnavan izziv diplomskega dela je relativno nizka produktivnosti skladiščnega poslovanja, ki je posledica uporabe obstoječe tehnologije. V diplomskem delu je cilj tehnološko nadgraditi skladiščne sisteme z namenom zmanjšanja količine ročnega dela. Prav tako pa je cilj skrajšati pretočni čas obdelave pošiljk, kar bi posledično izboljšalo skladiščno poslovanje. Tehnološka nadgradnja skladiščnega sistema Poštnega Centra Krško zajema implementacijo pasivne RFID tehnologije, novih transportnih vozičkov in nakladalne ploščadi. Z implementirano tehnologijo želimo zboljšati ergonomijo dela in zvišati dobičkonosnost podjetja.
Keywords: logistika, skladiščno poslovanje, skladiščna tehnika in tehnologija, pretočni čas, produktivnost
Published in DKUM: 14.02.2024; Views: 204; Downloads: 14
.pdf Full text (1,90 MB)

3.
Razširitev avtomatizirane proizvodne linije za Podgorje d.o.o. z dodatnim strojem za ploskovno obdelavo : diplomsko delo
Andraž Požar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na vključitvi dodatnega obdelovalnega stroja v avtomatizirano proizvodno linijo. Projekt se je izvedel v podjetju Podgorje d.o.o. v Šentjerneju, katero tudi predpisuje tehnološke zahteve delovanja stroje ter celotne linije. V delu je poleg zahtev podjetja ter delovanja proizvodnje linije opisana tudi montaža stroja, ki vključuje vse od mehanske postavitve stoja, njegov individualni vklop ter nastavljanje. V zadnji fazi projekta se je izvedlo tudi povezovanje stroja v programsko mrežo skladišča in podjetja, ter sinhronizacija delovanje z celotno proizvodno linijo. Konec projekta vključuje šolanje operaterjev in vzdrževalcev za delo na liniji, povezava z servisnim centrom proizvajalca stroja HOMAG preko oddaljene diagnostike ter potrditev vseh zahtev podjetja z testiranjem.
Keywords: proizvodna linija, CNC, produktivnost, montaža, lesna industrija
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 208; Downloads: 13
.pdf Full text (2,36 MB)

4.
Celovita učinkovitost opreme v podjetju Megras, d.o.o.
Mitja Vrbnjak, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena analiza tematike celovite učinkovitosti opreme oz. kazalnik OEE. Delo temelji na realnem primeru procesa dveh varilnih celic v podjetju Megras, d. o. o., ki je eno vodilnih proizvajalcev prirobnic na svetu. Obravnava poteka na primeru varilne celice z varilnim avtomatom in varilne celice z varilnim robotom. Predstavljena je temeljita razlaga kazalnika OEE in ključnih dejavnikov, prednosti uporabe in skupine glavnih izgub. Magistrsko delo zajema razlago pomembnosti robotizacije v industriji, predstavitev procesa delovanja varilnih celic ter prednosti in slabosti le-teh. Opisan je potek in način zbiranja vhodnih podatkov ter njihova opredelitev. Delo vključuje temeljite izračune posamezne varilne celice in razlago ter koristi pridobljenih vrednosti. Ob koncu je opisana in izračunana metoda povrnitve investicijskih sredstev za posamezno varilno celico.
Keywords: celovita učinkovitost opreme, OEE, Megras, d. o. o., proizvodnja, varilna celica, razpoložljivost, kakovost, zmogljivost, produktivnost, izgube, povrnitev investicije.
Published in DKUM: 31.05.2023; Views: 439; Downloads: 66
.pdf Full text (8,40 MB)

5.
Ekonomski pomen mest in primerjava razvitosti največjih slovenskih mest z izbranimi mesti v evropski uniji
Špela Perko, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Mesta privabljajo različne skupine ljudi, pri tem tudi visoko izobražene. Razlog temu pripišemo boljšim zaposlitvenim in družbenim priložnostim kot so na podeželju. Tako se izkoriščajo potenciali posameznikov, podjetja pa lažje najdejo ustrezno delovno silo in druge produkcijske dejavnike, kar vodi k inovacijam ter višji produktivnosti. Prednost pa predstavlja tudi lokacija mesta in ukvarjanje z dejavnostjo, ki je prilagodljiva na dolgi rok. Produktivnost je tako glavni dejavnik gospodarske rasti mest. Značilno je tudi, da manjša mesta dosegajo višjo produktivnost in rast kot velika mesta. Izzivi, ki nastajajo v urbanih središčih, so stanovanjska problematika, staranje in segregacija prebivalstva ter izzivi podnebnih sprememb. V diplomskem delu smo na osnovi podatkov Eurostata in OECD podrobneje analizirali izbrane kazalnike razvitosti in anketne zaznave meščanov za glavna in prva oziroma druga največja mesta držav članic EU za leta 2006, 2008, 2009, 2011, 2012, 2015, 2018 in 2019 ter primerjali razvitost Maribora in Ljubljane z ostalimi opazovanimi mesti. Ugotovili smo, da sta slovenski mesti leta 2015 beležili eno izmed višjih stopenj brezposelnosti, skozi analizirano obdobje pa sta beležili tudi relativno visoko stopnjo odvisnosti starejših in nizko stopnjo odvisnosti mladih. Ljubljana in Maribor sodita med najvarnejša mesta EU, vendar je pri tem Ljubljana skozi leta poslabšala svoj relativni položaj. V Ljubljani se je v analiziranih letih 2011 in 2015 glede na leto 2008 BDP na prebivalca zmanjšal, v letu 2018 pa je bil BDP na prebivalca med analiziranimi leti najvišji. Pri tem je ustvarjala višji BDP na prebivalca kot nekatera več milijonska mesta, kot sta na primer Berlin ali Barcelona.
Keywords: mesto, produktivnost, BDP na prebivalca, trajnostni razvoj, prihodnost mest.
Published in DKUM: 04.11.2022; Views: 696; Downloads: 47
.pdf Full text (1,34 MB)

6.
Vpliv šesturnega delovnika na individualno uspešnost, psihološko dobro počutje in produktivnost zaposlenih – Primer podjetja Plastika Skaza, d. o. o.
Emmett Clarkson, 2022, master's thesis

Abstract: Raziskavo smo izvedli, da bi ugotovili, kakšne učinke ima krajši delovni dan zaposlenih na njihovo psihološko dobro počutje, individualno delovno uspešnost in delovno produktivnost. Da bi našli odgovore, navezujoče se na krajši delovnik in konstrukta psihološkega dobrega počutja ter individualne delovne uspešnosti, smo raziskavo opravili s pomočjo anketnega vprašalnika. Delali smo s podjetjem Plastika Skaza, d. o. o., kjer smo anketirali 45 zaposlenih. Od tega jih je 15 delalo 6 ur dnevno in 30 za polni delovni čas (8 ur dnevno). Uporabili smo faktorsko analizo in univariatna testa za primerjavo neodvisnih vzorcev ter ugotovili, da so zaposleni, ki svoje delo opravljajo 6 ur dnevno, na določenih področjih individualne delovne uspešnosti dosegli boljše rezultate v primerjavi z zaposlenimi, ki so zaposleni za polni delovni čas. V povezavi s konstruktom psihološkega dobrega počutja nismo našli statistično značilnih razlik med zaposlenimi, ki delajo 6, in tistimi, ki delajo 8 ur dnevno. Za analiziranje produktivnosti smo uporabili kombinacijo deskriptivnih in komparativnih raziskovalnih metod. Ugotovili smo, da krajši delovnik pozitivno vpliva na produktivnost zaposlenih.
Keywords: šesturni delovnik, individualna delovna uspešnost, psihološko dobro počutje, produktivnost, delovni čas
Published in DKUM: 07.10.2022; Views: 568; Downloads: 127
.pdf Full text (4,80 MB)

7.
Celovita učinkovitost opreme v podjetju Arcont d. d. : magistrsko delo
Rok Antolin, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je prikazana uporaba OEE kazalnika na primeru delovnih sredstev na liniji za površinsko zaščito H6 podjetja Arcont d. d. Gre za ključen kazalnik merjenja uspešnosti obravnavanega proizvodnega procesa, ki je razdeljen na tri faktorje – razpoložljivost, zmogljivost in kakovost, ki omogoča celovit in kritičen pogled nad izkoriščenostjo razpoložljivih sredstev. Kazalnik je v proizvodnem svetu vse pogosteje uporabljen za analizo učinkovitosti proizvodnih podjetij z namenom spremljanja in izboljšanja produktivnosti proizvodnih procesov. V izbranem podjetju spremljanje in beleženje kazalnika OEE ni bila novost, saj so kazalnik že beležili v okviru službe za vitke procese. Namen naloge je bil OEE kazalnik obnoviti in sicer na način, da so faktorji točneje opredeljeni in objektivnejši, da so dobljeni rezultati verodostojnejši in, da podjetje skozi izračunane vrednosti OEE kazalnika lahko išče potencial za nadalje izboljšave v procesu.
Keywords: OEE, TPM, vitka proizvodnja, izgube, optimizacija, celovita učinkovitost, produktivnost, razpoložljivost, kakovost
Published in DKUM: 30.05.2022; Views: 1220; Downloads: 137
.pdf Full text (1,33 MB)

8.
Prenova informacijskega sistema za dvig produktivnosti zaposlenih v skladišču
Klemen Kljun, 2021, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen diplomskega dela je bil s študijo primera predstaviti potencial, ki ga ima prenova informacijskega sistema, za dvig produktivnosti zaposlenih v skladišču. V ta namen smo predstavili kategorizacijo skladiščnih informacijskih sistemov, opredelili mere produktivnosti v skladiščih, predstavili skladiščno poslovanje izbranega podjetja, predstaviti izbran informacijski sistem ter izmeriti produktivnost zaposlenih pred prenovo skladiščnega informacijskega sistema in po njej.
Keywords: produktivnost zaposlenih, skladišče, informacijski sistem
Published in DKUM: 30.11.2021; Views: 769; Downloads: 43
.pdf Full text (1,08 MB)

9.
Primerjava produktivnosti dela v izbranih evropskih gospodarstvih
Evelin Landeker, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu preverjamo hipoteze o tendenčno počasnejši rasti produktivnosti dela in skupne faktorske produktivnosti v šestih evropskih gospodarstvih in v šestih gospodarskih sektorjih znotraj okvirnega obdobja od 1990 do 2019. Povprečne letne stopnje rasti BDP na uro dela in rasti BDP na zaposlenega se v drugem obdobju primerjalno s prvim obdobjem znižujejo v petih od šestih preučevanih držav, medtem ko se povprečne letne stopnje rasti BDP na prebivalca zmanjšujejo v vseh preučevanih državah. V petih od šestih opazovanih držav so se povprečne letne stopnje rasti skupne faktorske produktivnosti v letih od 2008–2018 glede na obdobje 1991–2007 zmanjšale. Sektor kmetijstva, gozdarstva in ribolova in sektor finančnih in zavarovalniških dejavnostih izkazujejo zniževanje povprečnih letnih stopenj rasti realne dodane vrednosti na uro dela v drugem časovnem okviru glede na prvi časovni okvir v vseh obravnavanih državah.
Keywords: produktivnost dela, skupna faktorska produktivnost, proizvodna funkcija, evropska gospodarstva.
Published in DKUM: 08.11.2021; Views: 1060; Downloads: 113
.pdf Full text (2,17 MB)

10.
Razvoj modela za oceno pripravljenosti proizvodnih podjetij na Industrijo 4.0
Rok Črešnar, 2021, doctoral dissertation

Abstract: Doktorska disertacija se ukvarja z razvojem modela za oceno pripravljenosti proizvodnih podjetij na Industrijo 4.0. Industrija 4.0 predstavlja novo paradigmo delovanja družbe, družbenih podsistemov, kot je ekonomski sistem in v tem okviru spreminja temeljne principe delovanja organizacij, ki je vse bolj odvisno od integracije visokotehnoloških rešitev in novejših filozofij poslovanja v njihovo delovanje. Namen Industrije 4.0 je skozi integracijo naprednih tehnologij in sodobnih filozofij delovanja in poslovanja organizacij izboljšati produktivnost, ki bo omogočala boljše izhodišče organizacij za konkurenčnost na trgu. Ampak, kot se je izkazalo iz obstoječih študij v znanstveni literaturi, je principe Industrije 4.0, predvsem tehnološke, izjemno težko implementirati v delovanje organizacij. V odziv na zaznane spremembe v organizacijah, kjer vplivi Industrije 4.0 na delovanje organizacij še niso povsem določeni, so se v literaturi pojavili modeli za sistemsko presojanje pripravljenosti organizacij na Industrijo 4.0. Ti modeli omogočajo presojo stanja implementacije praks in principov Industrije 4.0 z namenom ugotoviti skladnost organizacije s predpostavljenimi najboljšimi poslovnimi praksami novo nastalega organizacijskega okolja. Do tega trenutka so ti modeli zgolj konceptualno zastavljeni in niso razviti na temelju empiričnega preverjanja, ki bi natančno določilo, kako Industrija 4.0 dejansko vpliva na delovanje organizacije in na raven pripravljenosti organizacije. Dva do sedaj razvita najbolj popolna konceptualna modela za oceno pripravljenosti podjetij na Industrijo 4.0, ki zajameta večino dejavnikov organizacijskega delovanja in sta zaradi tega bila izbrana kot podlaga za našo študijo, sta bila osnovana iz strani National Academy of Science and Engineering - Acatech (Frauenhofer) in na Univerzi v Warwicku. Ta modela zajameta organizacijske dejavnike, za katere se predvideva, da bodo podvrženi največjim spremembam v okviru vplivov Industrije 4.0 na delovanje organizacij. Vendar pa, kljub svoji obsežnosti, spregledata pomembnejše vidike organizacijskega delovanja, ki so se v preteklosti izkazali za ključne pri zagotavljanju učinkovitosti in uspešnosti organizacij. Gre prvič za uporabo ključnih orodij managementa, drugič za osredotočanje na razvoj in uporabo ključnih kompetenc zaposlenih ter tretjič za temeljno lastnost oz. gradnik organizacijske uspešnosti, produktivnost. Namen študije je razviti in potrditi celovitejši model pripravljenosti na Industrijo 4.0, ki poleg že predvidenih dejavnikov sprememb v obstoječih modelih pripravljenosti na Industrijo 4.0, v presojo vključi tudi tri omenjene spregledane vidike, ki niso vključeni v obstoječe modele, tj. orodja managementa, kompetence zaposlenih in produktivnost. Namen pa je seveda tudi predstaviti ne zgolj konceptualno zastavljen, ampak tudi empirično preverjen in razširjen model za oceno pripravljenosti proizvodnih podjetij na Industrijo 4.0. V naši raziskavi smo se problema lotili na naslednji način. Najprej smo preverili, koliko je kombinacija Warwickovega in Acatechovega modela zanesljiva, pri čemer smo izhodiščni model za presojanje pripravljenosti na Industrijo 4.0 osnovali na temelju dimenzij obeh modelov, kar je služilo kot podlaga za nadaljnje izboljšanje modela. Kombinacija modelov je bila sestavljena, ker sta si modela nekoliko različna in je bilo zato potrebno vzeti nekatere dimenzije pripravljenosti iz enega ter druge iz drugega. Ta modela v kombinaciji v osnovi sistemsko zajameta vidike organizacijskega delovanja, vendar pa nobenega od modelov posamezno do sedaj še niso empirično aplicirali, da bi z njimi lahko izmerili simultane učinke na druga področja organizacijskega delovanja. Prav tako ta dva modela v osnovi nista upoštevala dveh pomembnih dejavnikov organizacijskega delovanja, ki sta pomembna v okolju Industrije 4.0, in sicer uporabo orodij managementa in ključne kompetence zaposlenih. Prav tako produktivnost v teh modelih ni predvidena ali upoštevana
Keywords: Industrija 4.0, model pripravljenosti za Industrijo 4.0, orodja managementa, kompetence zaposlenih, produktivnost, management, digitalizacija, organizacijsko delovanje, proizvodna podjetja.
Published in DKUM: 04.11.2021; Views: 1418; Downloads: 184
.pdf Full text (5,32 MB)

Search done in 0.65 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica