| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba prijemov pri pacientih in varovancih zdravstvenih in socialno varstvenih zavodov - policijski vidik : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Tilen Zupan, 2021, diplomsko delo

Opis: Obravnava in obvladovanje nasilnih oseb, ki imajo psihične zdravstvene težave ali pa so pod vplivom drog oziroma zdravil je zelo specifična. Z njimi se poleg zdravstvenih delavcev srečujejo tudi policisti. Policisti imajo za obravnavo in obvladovanje nasilnih oseb na voljo najrazličnejša pooblastila, med njimi tudi možnost uporabe prisilnih sredstev. Ker pa obravnava nasilne osebe ni enaka obravnavi nasilne osebe z zdravstveno težavo ali pod vplivom drog oziroma zdravil, je pomembno, da je obravnava takšne osebe drugačna in prilagojena. Tako zdravstveni delavci in policisti pogosto sodelujejo pri obravnavi takšnih oseb in se medsebojno dopolnjujejo (npr. pri policijski asistenci). V mnogih primerih pa se zgodi, da so policisti prvi na kraju intervencije in so sami soočeni s takšno osebo, pri čemer se pojavi potreba po dodatnem znanju in pristopu za uspešno obravnavo. Z namenom lažjega razumevanje celotne tematike so v prvem delu diplomskega dela opredeljeni temeljni pojmi, ki se tičejo tega področja. Opisane so različne oblike nasilja, agresije in agresivnosti, pojasnjeni posebni varovalni ukrepi, ki se uporabljajo v zdravstvu in prisilna sredstva policije, omejena samo na sredstva za vezanje in vklepanje ter telesno silo. Prav tako je opisan pojem policijske asistence, za katero zaprosijo zdravstveni delavci, ko sami ne zmorejo obvladovati nasilnega pacienta. Po temeljnih pojmih je opisan terapevtski proces in sorazmernost uporabe prisile. Predstavljen je tudi primer uporabe prijemov pri pacientih in varovancih zdravstvenih in socialno – varstvenih zavodov, kot predlog obvladovanja nasilnih pacientov v zdravstvenih ustanovah. Z namenom ugotavljanja usposobljenosti in znanja za obravnavo nasilnih oseb, ki imajo zdravstvene težave ali pa so pod vplivom drog oziroma zdravil, je bila s policisti opravljena anketa. Na podlagi ankete, je bilo ugotovljeno, da je njihovo znanje za obravnavo takšnih oseb pomanjkljivo ter, da niso deležni ustreznih usposabljanj.
Ključne besede: diplomske naloge, nasilje, pacient, policija, asistenca, prisila
Objavljeno v DKUM: 18.03.2021; Ogledov: 824; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (4,56 MB)

2.
Prisotnost stresa pri zdravstvenih delavcih v psihiatriji ob izvajanju posebnih varovalnih ukrepov
Danijel Forštner, 2019, diplomsko delo

Opis: Izhodišča, namen: Beseda stres je ena izmed najpogosteje uporabljenih besed v današnjem času. Zaradi narave dela so zdravstveni delavci vsakodnevno mnogokrat izpostavljeni stresu, v psihiatričnih bolnišnicah pa se med izvajanjem posebnih varovalnih ukrepov izpostavljenost nedvomno poveča, saj le-ta lahko posega tudi v svobodo in integriteto pacienta. V diplomskem delu smo želeli ugotoviti kateri posebni varovalni ukrepi so najbolj stresni, kako in kdaj jih anketiranci doživljajo kot najbolj stresne in kako se spopadajo z njim. Raziskovalne metode: Uporabili smo kvantitativno metodologijo. Raziskavo smo izvedli s pomočjo anonimne ankete. Anketiranci so k anketi pristopili prostovoljno in je bila izvedena med zaposlenimi zdravstvenimi delavci v eni psihiatrični bolnišnici v Sloveniji. V raziskavi je sodelovalo 70 anketirancev. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da anketiranci največji stres doživljajo pri izvajanju posebnega varovalnega ukrepa telesnega oviranja s pasovi. Glede na čas izvajanja posebnega varovalnega ukrepa kot najbolj stresno opredelijo nočno izmeno. Za najpogostejši simptom stresa med izvajanjem posebnega varovalnega ukrepa so izpostavili pospešen srčni utrip. Za obvladovanje stresa pa večina anketirancev uporablja šport in rekreacijo. Diskusija in zaključek: Tempo in način dela zdravstvenih delavcev je zaradi izmenske narave dela podvržen povečani stresnosti. Zaradi načina dela je v psihiatričnih bolnišnicah izpostavljenost stresu še večja zaradi posegov v osebne svoboščine in pravice posameznikov, kar lahko privede do izpostavljenosti različnim vrstam agresivnosti. Zaposlenim je potrebno nuditi potrebno podporo v smislu razreševanja težav oz. analiziranju dogodkov ter omogočanje zadostnega počitka.
Ključne besede: Duševno zdravje, prisila, omejitev, obvladovanje stresa, psihiatrične ustanove.
Objavljeno v DKUM: 24.12.2019; Ogledov: 1518; Prenosov: 319
.pdf Celotno besedilo (865,55 KB)

3.
Gestapo - državni terorizem : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Stanislav Pančur, 2012, diplomsko delo

Opis: Celoten namen diplomske naloge je potrditi tezo da je gestapo bil oblika državnega terorizma, ki je z strategijo posrednega nastopanja in strategijo psiho-loško-propagandnega delovanja uresničil svoje cilje. V nalogi sem pobliže predstavil gestapo vse od nastanka, njegovo strukturo, delovna področja, zakone in cilje, naloge, ki so jih opravljali in izvrševali na okupiranih območjih po Evropi. V nadaljevanju diplomskega dela sem opisal državni terorizem kot pojem, njegovi začetki in katere so značilnosti državnega terorizma. Iz vsega napisanega sklepam, da je nacistična Nemčija bila »idealen« primer državnega terorizma, katerega je izvajala obveščevalno-varnostna služba gestapo. Nekaj besed sem namenil tudi sami propagandi in predstavil nekaj različnih pogledov avtorjev o samem pojmu. Gestapo je s propagando skušal sistematično vplivati preko množičnih komunikacij na mišljenje in s tem na vedenje ljudi. Pritegnilo me je tudi dejstvo,da so v nacistični Nemčiji že pred vojno ustanovili ministrstvo za propagando, o čemer sem napisal tudi nekaj besed. Gestapo je z načinom strategije posrednega nastopanja uporabil več načinov prisile. Tako je bila prisila: politična, psihološko-propagandna, ustvarjali in uporabljali so agente za vpliv, izrabljali so krizo ter organizirali državne udare. V diplomski nalogi sem si postavil dve zanimivi hipotezi, ki sem jih v nadaljevanju naloge tudi obelodanil. Gestapo vsekakor ni prinesel nič pozitivnega, je pa dokazal kako so/smo ljudje vodljivi, kar nam je lahko v opomin, da se taisti primeri sistemov ne bodo nikoli več ponovili.
Ključne besede: gestapo, državni terorizem, prisila, strategija posrednega nastopanja, obveščevalno-varnostne službe, Nemčija, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 22.11.2012; Ogledov: 2637; Prenosov: 328
.pdf Celotno besedilo (415,53 KB)

4.
DOKTRINA KONSIDERACIJE V ANGLEŠKEM POGODBENEM PRAVU
Tatjana Brumec, 2012, diplomsko delo

Opis: Angleško pravo se je izoblikovalo popolnoma samostojno brez stikov s celinsko Evropo ter razvilo svoj locen sistem prava. Rezultat zgodovinskega procesa locenega razvoja prava je med drugim tudi drugacen pristop do obligacijskega prava in pravil o pogodbah. Diplomsko delo natancno predstavi enega izmed temeljnih institutov angleškega pogodbenega prava: konsideracijo. Konsideracija je institut, ki omogoci pravno veljavnost dogovora med strankama. Brez prisotnosti konsideracije je dogovor med strankama neiztožljiv, cetudi je zapisan in podpisan. Slovensko pravo, kot tudi preostalo pravo evropskega pravnega sistema, ne pozna instituta konsideracije. Cisto na koncu diplomskega dela je nekaj besed namenjenih še kavzi.
Ključne besede: Kljucne besede: konsideracija, zadostna konsideracija, primerna konsideracija, izvršena konsideracija, izvršljiva konsideracija, že izpolnjena konsideracija, promissory estoppel, ekonomska prisila, kavza.
Objavljeno v DKUM: 29.05.2012; Ogledov: 2870; Prenosov: 404
.pdf Celotno besedilo (397,73 KB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici