| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba prehranskih dopolnil med stanovalci v domovih za starejše v pomurju
Tatjana Pernat Ščančar, 2023, magistrsko delo

Opis: Povzetek Prehrana vpliva na zdravje človeka v vseh življenjskih obdobjih. Še posebej pazljivi s prehrano moramo biti v starosti, saj se ob starostnih spremembah pojavljajo še bolezni. Starejši ljudje si radi lajšajo manjše težave z alternativnimi ukrepi, kamor sodijo tudi prehranska dopolnila, ki zaradi prepričanja, da samo pozitivno vplivajo na zdravje, pridobivajo na veljavi. Namen raziskave je bil ugotoviti, kako pogosto in katera prehranska dopolnila uživajo starejši v domskem varstvu v Pomurju. Uporabljena je bila kvantitativna metoda dela, podatki so bili pridobljeni z anonimnim anketnim vprašalnikom v osebnem intervjuju. Na anketna vprašanja je odgovorilo 109 starejših oseb v domskem varstvu dveh domov v Pomurju. Z raziskavo smo ugotovili, da si kar 99,1 % starejših v domskem varstvu dopolnjuje prehrano z vitaminom D3, kar jim je bilo predpisano s strani zdravnika v času epidemije covida-19. 28,4 % stanovalcev je poleg vitamina D3 uživalo še najmanj eno prehransko dopolnilo. Dokazali smo, da med stanovalci domov za starejše v Pomurju ne obstaja povezava med izobrazbo in pogostostjo uporabe prehranskih dopolnil. Stanovalci v domskem varstvu so relativno dobro seznanjeni z možnimi neželenimi učinki, vendar ne vedo, kdaj naj z uživanjem prehranskih dopolnil prenehajo. Ugotovljeno je bilo, da se je uporaba prehranskih dopolnil v času pandemije covida-19 povečala. Pomembno je, da dodatno izobrazimo zdravstvene delavce in poučimo uporabnike o varni in primerni uporabi prehranskih dopolnil ter možnosti poročanja neželenih dogodkov za lažje osveščanje javnosti in njihovo preprečevanje.  
Ključne besede: starejše osebe, domovi za starejše, prehranska dopolnila, varna uporaba, covid-19
Objavljeno v DKUM: 23.01.2024; Ogledov: 314; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

2.
Uporaba UHPLC-HRMS za določanje organskih spojin v vzorcih psihoaktivnih snovi in prehranskih dopolnil : magistrsko delo
Gal Bjelovučić, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo predstavlja uporabo tekočinske kromatografije ultra visoke ločljivosti, sklopljene z masno spektrometrijo visoke ločljivosti (angl. ultra high performance liquid chromatography – high resolution mass spectrometry, UHPLC-HRMS) za analizo psihoaktivnih snovi in prehranskih dopolnil. Razvili smo metodo za identifikacijo večjega števila organskih snovi. Za določanje organskih snovi v vzorcih je bila uporabljena kombinacija na novo razvite metode UHPLC-HRMS z metodami infrardeče spektroskopije s Fourierovo transformacijo na oslabljen totalni odboj (angl. attenuated total reflectance Fourier-transform infrared spectroscopy, ATR-FTIR), tekočinske kromatografije visoke ločljivosti z detektorjem z nizom diod (angl. high performance liquid chromatography with diode aray detector, HPLC-DAD) in plinske kromatografije, sklopljene z masno spektrometrijo (angl. gas chromatography – mass spectrometry, GC-MS), ki jih uporabljajo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Analizirani so bili trije vzorci psihoaktivnih snovi na osnovi heksahidrokanabinola (angl. hexahydrocannabinol, HHC) in 58 vzorcev prehranskih dopolnil. V vzorcih psihoaktivnih snovi smo identificirali štiri različne nove psihoaktivne snovi (NPS), in sicer HHC, heksahidrokanabinol acetat (angl. hexahydrocannabinol acetate, HHC-O), heksahidrokanabiforol (angl. hexahydrocannabiphorol, HHC-P) in hidroksiheksahidrokanabinol (angl hydroxyhexahydrocannabinol, OH-HHC), ter 37 različnih organskih spojin v vzorcih prehranskih dopolnil. Na Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (angl. European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, EMCDDA) smo poročali prvo identifikacijo HHC-O v Sloveniji. Pri analizi vzorcev prehranskih dopolnil so bile ugotovljene nepravilnosti pri 15 % analiziranih vzorcev. Problematični so bili predvsem izdelki, kupljeni na spletu, ki so vsebovali zaviralce fosfodiesteraze tipa 5 (angl. phosphodiesterase type 5, PDE5) in njihove derivate ter anorektike, kot je sibutramin. Razvita metoda predstavlja dobro orodje za analize tako psihoaktivnih snovi, katerih proizvodnja se zelo hitro razvija, kot tudi prehranskih dopolnil, ki so na spletu prosto dostopne vsakomur, vendar lahko vsebujejo zdravju škodljive ali celo življenjsko nevarne snovi. Metoda omogoča identifikacijo velikega števila organskih spojin, z uporabo raztopin standardov pa bi z njo lahko v prihodnosti določali tudi vsebnost teh potencialno nevarnih spojin v vzorcih in tako preprečili morebitne zdravstvene zaplete pri njihovi uporabi.
Ključne besede: UHPLC-HRMS, psihoaktivne snovi, NPS, prehranska dopolnila, identifikacija
Objavljeno v DKUM: 03.01.2024; Ogledov: 362; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (5,11 MB)

3.
Odnos športno aktivnih oseb do nakupa in uporabe prehranskih dopolnil
Polona Brglez, 2023, magistrsko delo

Opis: Različni načini življenjskega sloga ljudi prispevajo k temu, da imajo posamezniki posledično tudi različne interese. Med interese se štejejo tudi športne dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. Vsak posameznik ima svoje osebne cilje in želje pri športu, ki jih poskuša tudi učinkovito zadovoljiti. Pomoč lahko vidijo v nakupu in uporabi športnih prehranskih dopolnil, ki lahko pomembno prispevajo k hitrejšim rezultatom. Vrsto let je bilo mnenje o uporabi tovrstnih prehranskih dopolnil deljeno. S spoznanjem, da je prehrana pomemben del priprav na težje fizične napore oziroma športne dejavnosti, se je na trgu povečala ponudba prehranskih dopolnil, namenjenih športno aktivnim osebam. Njihova uporaba je danes nekaj običajnega in celo pričakovanega, saj marsikateri športnik ne verjame, da lahko samo skozi običajno prehrano zadovolji svoje nutricionalne potrebe, ki nastanejo kot posledica različnih športnih dejavnosti. Športna prehranska dopolnila lahko opredelimo kot sestavo točno določenih hranilnih komponent, ki se namensko uporabljajo za spodbujanje določenih procesov telesa oziroma izboljšanje telesne zmogljivosti, pred, med in po športni dejavnosti. Z magistrskim delom smo želeli ugotoviti, kakšen odnos imajo športno aktivne osebe do nakupa in uporabe športnih prehranskih dopolnil. Ugotavljali smo, kateri dejavniki pomembno vplivajo na odločitev o nakupu in kakšno je mnenje o uporabi tovrstnih izdelkov. V raziskavi je sodelovalo 189 oseb, od katerih je bilo 104 oseb ženskega spola in 85 oseb moškega spola. Povprečna starost sodelujočih je bila 30 let, največ jih je imelo status zaposlenega. Ugotovili smo, da 76,2 odstotka sodelujočih športna prehranska dopolnila pozna in uporablja. Rezultati raziskave kažejo, da imajo sodelujoči pozitivno mnenje glede učinkovitosti športnih prehranskih dopolnil in jim koristijo pri doseganju športnih ciljev, prav tako menijo, da ne škodujejo zdravju. Pomembni dejavniki, ki vplivajo na odločitev o nakupu, so kakovost, učinkovitost, okus in vsebnost sestavin športnih prehranskih dopolnil.
Ključne besede: Prehranska dopolnila, šport, prehrana, odnos športno aktivnih oseb
Objavljeno v DKUM: 16.11.2023; Ogledov: 377; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

4.
Prehranjevalne navade nosečnic, ki uživajo vegansko prehrano
Katarina Milic, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Veganska prehrana je v današnjem svetu vse pogostejša, tudi v nosečnosti. Nosečnice, ki uživajo vegansko prehrano, si s takim načinom prehrane v nosečnosti ne zagotavljajo ustreznega prinosa hranilnih snovi, ki so potrebne za zdrav razvoj nosečnosti ploda. Namen diplomskega dela je ugotoviti, katera prehrambna dopolnila vključujejo med nosečnostjo v prehrano in, ali so med nosečnostjo dobile podporo zdravstvenih delavcev pri načrtovanju veganske prehrane. Raziskovalna metoda: Uporabljena je bila kvantitativna metodologija raziskovanja. Kot raziskovalni instrument smo uporabili anketni vprašalnik, ki ga je izpolnilo 30 nosečnic, ki so se v času nosečnosti prehranjevale vegansko. Rezultati: Ugotovili smo, da 97 % nosečnic uporablja uravnoteženo vegansko prehrano, pomagajo si z znanjem, ki so ga v 74 % pridobile na internetu in v 26 % od prijateljev in družine. Vse nosečnice vključujejo vsaj eno prehrambno dopolnilo k uravnoteženi veganski prehrani in pazijo na priporočila zdrave prehrane v času nosečnosti ali kombinacijo kompleksa prehrambnih dopolnil, namenjenih nosečnicam. Razprava in sklep: Ugotovili smo torej, če je veganska prehrana primerno načrtovana in uravnotežena, lahko zadostuje potrebam nosečnic v času nosečnosti in ne vpliva negativno na razvoj ploda ali izid nosečnosti. Nosečnice, ki se prehranjujejo vegansko, morajo biti temeljito poučene o prehrani in opremljene z znanjem o vseh morebitnih tveganjih, ki jih lahko tovrstni način prehranjevanja prinese v času nosečnosti.
Ključne besede: nosečnost, veganska prehrana, prehranska dopolnila v nosečnosti
Objavljeno v DKUM: 25.01.2023; Ogledov: 630; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

5.
Probiotiki nove generacije – od komenzalov do probiotičnih prehranskih dopolnil
Ana Unger, 2022, magistrsko delo

Opis: Uvod: Med probiotike nove generacije spadajo posamezni člani črevesne mikrobiote s potencialnim pozitivnim učinkom na zdravje. Sicer ustrezajo definiciji probiotikov, vendar med njih uvrščamo tiste mikroorganizme, ki se do sedaj še niso uporabljali za promocijo zdravja ljudi. Slednji se razvijajo predvsem za presnovna in vnetna stanja, saj ta dosegajo epidemične dimenzije. Glavna vprašanja v njihovem razvoju v obliki prehranskih dopolnil predstavljajo učinkovitost, varnost in ohranjanje stabilnosti. Metode: Izvedli smo sistematični pregled literature z metodo pregleda, analize in sinteze strokovne znanstvene literature z deskriptivno metodo dela. Za prikaz poteka analize literature smo uporabili smernice PRISMA. Iskanje literature je potekalo v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, Web of Science in Scopus. Identificirane raziskave smo analizirali in predstavili v evalvacijski tabeli. Rezultati: V podrobno analizo literature smo vključili 10 člankov. Opredelili smo probiotike nove generacije in težave, ki obstajajo pri opredelitvi slednjih. Velik problem predstavlja predvsem opredelitev mikroorganizma, saj temelji na podlagi in predpostavkah korelacijskih študij. Raziskali smo tudi mehanizme delovanja probiotikov nove generacije, ki pa so med posameznimi vrstami različni. S pomočjo bakterijskih presnovkov uravnavajo fiziologijo gostitelja, delujejo protivnetno in imunomodulatorno. Razprava in sklep: Probiotiki nove generacije predstavljajo možno rešitev za različna presnovna in vnetna stanja. Potrebne so nadaljnje študije, ki bodo potrdile varnost in učinkovitost uporabe pri ljudeh in podale odgovore na odprta vprašanja glede mehanizmov probiotikov nove generacije.
Ključne besede: probiotiki nove generacije, komenzali, probiotična prehranska dopolnila, črevesna mikrobiota, mikroorganizmi
Objavljeno v DKUM: 19.12.2022; Ogledov: 732; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

6.
Analiza uživanja prehranskih dopolnil med študenti Univerze v Mariboru
Tadej Pučko, 2022, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu smo razložili, kako porabniki zaznavajo tveganje. Nato smo opisali vsa različna hranila, razložili, katera hranila poznamo, podali zanje primere in razložili, zakaj so pomembna. Nadaljevali smo z razlago potrebe telesa po hranilnih snoveh in našteli ter razložili parametre vitalnosti. Poglavje o zdravi in uravnoteženi prehrani smo zaključili z negativnimi posledicami nezdrave in neuravnotežene prehrane. Sledil je podroben opis vrst in namena določenega prehranskega dopolnila ter njihovih pojavnih oblik. Pojasnili smo tudi možne stranske učinke in komu so dopolnila namenjena. V zadnjem, raziskovalnem delu smo analizirali odgovore petdesetih anketiranih študentov. Ugotovili smo, da večina študentov prepozna prehranska dopolnila, 80 % študentov je prehransko dopolnilo že zaužilo. Najpogosteje uporabljajo sirotkine beljakovine in magnezij. V veliki večini menijo, da bi prehranska dopolnila priporočili družini, prijateljem in znancem. Študenti se niti ne strinjajo niti strinjajo s tem, da imajo snovi v klasični hrani enake lastnosti kot snovi v prehranskih dopolnilih. Glede informacij o prehranskih dopolnilih študenti menijo, da so zdravniki najbolj verodostojen vir.
Ključne besede: uravnovešena prehrana, prehranska dopolnila, zdravje, študenti, tveganje
Objavljeno v DKUM: 15.11.2022; Ogledov: 525; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

7.
Razvoj platforme na osnovi tankoplastne kromatografije za detekcijo fenolnih spojin v kompleksnih matricah vzorcev hrane in rastlinskih ekstraktov : magistrsko delo
Maja Bensa, 2022, magistrsko delo

Opis: Z uporabo denzitometrije in analize slik je bila razvita platforma na osnovi tankoplastne kromatografije za detekcijo 93 fenolnih spojin s sedmimi detekcijskimi reagenti na treh stacionarnih fazah (HPTLC: silikagel, silikagel F254 in celuloza). Platformo sestavljata: baza slik, dokumentiranih pri vidni svetlobi, 254 nm in 366 nm, in baza absorpcijskih spektrov (190–800 nm) spojin. Slike in spektri so bili posneti pred derivatizacijo in po derivatizaciji z vsemi sedmimi detekcijskimi reagenti. Platforma omogoča večdimenzionalno primerjavo in s tem odpira veliko možnosti za načrtovanje študij in podporo pri kemijskih analizah. Primerjamo lahko več faktorjev, ki vključujejo: stacionarne faze, svetlobo za detekcijo (pri dokumentaciji), absorpcijske spektre z maksimumi, derivatizacijske reagente, skupine in podskupine fenolnih spojin, posamezne fenolne spojine itd. Uporabni potencial platforme je predvsem v načrtovanju analiz fenolnih spojin (izbor optimalnih pogojev detekcije) v vzorcih s kompleksnimi matricami, kot so vzorci hrane in rastlinski ekstrakti. Platforma je bila uporabljena za izbor optimalnih pogojev detekcije pri kvantitativnih analizah resveratrola v 20 prehranskih dopolnilih. Analize, izvedene z metodo na osnovi tankoplastne kromatografije visoke ločljivosti v povezavi z denzitometrijo, so pokazale, da se pri kar 95 % izdelkov določene vsebnosti ne ujemajo z deklariranimi vsebnostmi in da so pri 55 % izdelkov določene vsebnosti večje od deklariranih. Pri 25 % izdelkov so določene vsebnosti na enoto presegale predpisano najvišjo dovoljeno raven za prehranska dopolnila s trans-resveratrolom (150 mg/dan). Preverjena je bila skladnost označb 22 prehranskih dopolnil z regulatornimi zahtevami za označevanje hrane in prehranskih dopolnil. Večina označb je vsebovala potrebne informacije, a so bile prisotne tudi številne napake.
Ključne besede: HPTLC, fenolne spojine, detekcijski reagenti, prehranska dopolnila, označevanje živil
Objavljeno v DKUM: 10.10.2022; Ogledov: 508; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (5,44 MB)

8.
Vitamin B12 v prehrani sodobnega človeka in ozaveščenost o njem med vegetarijanci in vegani
Mojca Brdovnik, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo proučevali ozaveščenost vegetarijancev in veganov o pomenu vitamina B12 v prehrani, razloge za sprejetje njihovega načina prehranjevanja, razširjenost uporabe prehranskega dopolnila z vitaminom B12 ter razloge za njegovo uporabo. Raziskava je bila izvedena s pomočjo anketnega vprašalnika, ki ga je izpolnilo 248 oseb, in sicer 56 % veganov, 22 % lakto-ovo vegetarijancev, 9 % ovo vegetarijancev, 7 % lakto vegetarijancev in 6 % preostalih (prevladujejo presnojedci, 1 frutarijanec, 4 osebe občasno uživajo ribe – pesci vegetarijanci). Kot najpogostejši razlog za sprejetje vegetarijanskega ali veganskega načina prehranjevanja so anketirani navedli moralno-etični (64 %); skrb za zdravje je prevladovalo zgolj pri četrtini vprašanih. Izmed vseh sodelujočih jih je 72 % navedlo, da uživajo prehransko dopolnilo z vitaminom B12. Kot najpogostejši razlog uporabe tega prehranskega dopolnila navajajo način prehranjevanja in preventivno uporabo. Anketiranci so dobro ozaveščeni o pomenu vitamina B12 v prehrani in o posledicah njegovega pomanjkanja, pomanjkljivo pa je poznavanje živil, ki ta vitamin vsebujejo. Mnenje, da osebe, ki imajo uravnoteženo, raznoliko in zdravo prehrano, ne potrebujejo prehranskih dopolnil, ne glede na način prehranjevanja, je med anketiranimi neopredeljeno. Ocena te trditve je statistično pomembna v povezavi z izobrazbo (Χ2 = 35,87); višja izobrazba se povezuje z ozaveščenostjo, da prehranska dopolnila ob uravnoteženi, raznoliki in zdravi prehrani niso potrebna.
Ključne besede: vitamin B12, prehranska dopolnila, prehrana, zdravje, vegetarijanstvo
Objavljeno v DKUM: 22.09.2021; Ogledov: 908; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (2,38 MB)

9.
Zdrava uravnotežena prehrana v času nosečnosti
Aleksandra Novaković, 2021, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Zdrava uravnotežena prehrana v obdobju nosečnosti predstavlja uživanje varne, energijsko in hranilno uravnotežene ter varovalne hrane. Splošna priporočila glede zdrave uravnotežene prehrane niso enaka za vse nosečnice in jih je potrebno individualno prilagajati. Pomembno je, da ženska že pred nosečnostjo uživa zdravo uravnoteženo prehrano ali takoj, ko izve za nosečnost. Namen zaključnega dela je predstaviti pomen in načela zdravega uravnoteženega prehranjevanja v času nosečnosti in z raziskavo ugotoviti prehranjevalne navade nosečnic pred zanositvijo in v času nosečnosti. Raziskovalne metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela in kvantitativno metodologijo raziskovanja. Empirični podatki so zbrani s pomočjo anketnega vprašalnika. V raziskavi je sodelovalo 45 anketirank. Raziskava je potekala v letu 2019. Vanjo so bile vključene nosečnice, ki so bile v času anketiranja noseče in ženske, ki so bile noseče v letu 2018. Rezultati: Večina anketirank (82 %) meni, da je njihova prehrana dovolj pestra in raznolika. V času nosečnosti so bile naklonjene spremembam in so upoštevale načela zdrave uravnotežene prehrane, saj je kar 47 % anketirank spremenilo način prehranjevanja. V dnevno prehrano je 58 % anketirank vključilo več zelenjave in 56 % anketirank zmanjšalo vnos sladic in sladkih pijač. Po navodilih zdravstvenega osebja so uživale tudi prehranske dodatke (folna kislina, železo). Diskusija in zaključek: Nosečnost je čas, ko je ženska bolj motivirana za pozitivne spremembe. V raziskavi smo ugotovili, da so anketiranke spremenile svoj življenjski slog v času nosečnosti (spremenile so prehranjevanje, vključile telesno aktivnost, počitek). Za spremembe v času nosečnosti je pomembno svetovanje zdravstvenega osebja.
Ključne besede: nosečnica, prehranjevanje, mikrohranila, makrohranila, prehranska dopolnila
Objavljeno v DKUM: 09.03.2021; Ogledov: 2343; Prenosov: 208
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

10.
Spletno nakupovanje ponarejenih prehranskih dopolnil v Sloveniji : magistrsko delo
Eva Blatnik, 2020, magistrsko delo

Opis: Ponarejena prehranska dopolnila so dostopna uporabnikom po vsem svetu. Uporabniki so izpostavljeni številnim tveganjem, z uživanjem le-teh (ne)zavestno ogrožajo svoje zdravje (Šetina in Kreft, 2019). V magistrskem delu ugotavljamo, ali se spletni kupci prehranskih dopolnil zavedajo nevarnosti, ki so jim lahko izpostavljeni pri uživanju prehranskih dopolnil, kupljenih prek spleta, ali so previdni pri spletnem nakupovanju prehranskih dopolnil in ali so opazili neželene učinke ob uživanju prehranskih dopolnil, kupljenih prek spleta. Nadalje predstavljamo razliko v zavedanju nevarnosti nakupovanja prehranskih dopolnil med spletnimi kupci prehranskih dopolnil in ostalimi kupci prehranskih dopolnil v Sloveniji. Med spletnimi kupci in ostalimi kupci prehranskih dopolnil obstajajo statistično pomembne razlike pri ocenjevanju varnosti prehranskih dopolnil, kupljenih prek slovenskih in tujih spletnih strani. Anketirani ostali kupci bolj upoštevajo mnenja zanesljivih oseb (zdravnik, farmacevt) v primerjavi s spletnimi kupci, ki bolj upoštevajo mnenja nezanesljivih oseb (prijatelj, internet, osebni trener …). Največ anketirancev (39,2 %) ne bi prepoznalo nelegalnih spletnih prodajaln prehranskih dopolnil, kar hkrati nakazuje na zavedanje tveganj, ki so jim izpostavljeni pri spletnem nakupovanju. Prav tako anketiranci bolj negativno ocenjujejo lastnosti prehranskih dopolnil, dostopnih na spletu, v primerjavi s tistimi, kupljenimi v lekarni. Anketiranci niso zaznali stranskih učinkov pri uživanju prehranskih dopolnil, kupljenih prek spleta.
Ključne besede: ponarejena prehranska dopolnila, spletno nakupovanje, javno zdravje, varnost javnega zdravja, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 14.10.2020; Ogledov: 1119; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (1,35 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici