| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza izbranih govorov in njihovih simultanih tolmačenj v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije leta 2008
Nik Veličkovič, 2021, master's thesis

Abstract: Namen magistrske naloge je bralca seznaniti s tolmačenjem, vrstami tolmačenja, kakovostjo tolmačenja, stresom, kognitivnim stresom po Lazarusu (1966) in Hartmanu (2011), s stresorji, posledicami stresa, stresom pri tolmačenju na podlagi raziskav Cooperja (1982), Moser-Mercer (1998) in AIIC (2002). V empiričnem delu želimo bralcu na podlagi analize sedmih govorov in njihovih tolmačenj predstaviti ujemanja in razhajanja ter težave, s katerimi so se soočali tolmači med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije, ki je potekalo leta 2008.
Keywords: tolmačenje, stres, predsedovanje Slovenije, Evropska Unija
Published in DKUM: 06.05.2021; Views: 841; Downloads: 85
.pdf Full text (2,95 MB)

2.
Pot Slovenije v Evropsko unijo
Tanja Urgl, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Pot Slovenije v Evropsko unijo predstavlja ključne dogodke, ki so zaznamovali čas pred samim vstopom Slovenije v Evropsko unijo, in čas, ko je Slovenija na političnem prizorišču nastopala že kot polnopravna članica Unije. Zaradi obširnosti teme sem za zadnje poglavje izbrala, po mojem mnenju, drugi najpomembnejši politični mejnik po osamosvojitvi Slovenije leta 1991, to je predsedovanje Slovenije Svetu EU. Za splošno razumevanje diplomskega dela je bilo nujno, da sem v začetku na kratko predstavila sam nastanek Evropske unije in njeno organiziranost. Ker pa je na temo Slovenije in Evropske unije na voljo že veliko literature, sem se pri kreiranju zgodbe osredotočila predvsem na poročanje časnikov Delo in Večer ter revije Mladina. Vodilo pri pregledovanju časnikov in revije so mi bili predvsem prelomni dogodki in časovni okvir le-teh.
Keywords: Evropska unija, Evropski sporazum, Agenda 2000, referendum, volitve, Schengen, evro, predsedovanje.
Published in DKUM: 12.10.2016; Views: 2568; Downloads: 499
.pdf Full text (1,33 MB)

3.
PROMOCIJA SLOVENIJE V ČASU PREDSEDOVANJA
Anja Pagon, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Glavna tema diplomske naloge se nanaša na vprašanje, ali je slovenija bolj prepoznavna ravno zaradi predsedovanja. Ali se je novi slogan »I feel Slovenia« uveljavil med državljani naše republike? V diplomski nalogi bomo predstavili priprave Slovenije na predsedovanje Svetu EU v prvi polovici leta 2008. Predsedovanje Slovenije Evropski uniji je priložnost za promocijo države tako s političnega vidika, skozi katerega se odražajo prioritete predsedovanja, kot tudi skozi aktivnosti, ki izhajajo iz slovenske nacionalne identitete. V prvem delu diplomske naloge bo poudarek predvsem na delu delovne skupine za komunikacijo z javnostmi in promocijo Slovenije. Predstavili bomo priprave Slovenije na predsedovanje Svetu EU. Kako so potekale pripave že tri leta prej in kaj vse je potrebno urediti, preden smo prevzeli krmilo Evropski Uniji. V veliki večini bo to predstavljeno s pomočjo interne dokumentacije Službe Vlade RS za razvoj in evropske zadeve. Drugi, empirični del naloge pa bo temeljil na raziskavi in njeni statistični obdelavi. Ta del naloge bomo skušali oceniti z anketnim vprašalnikom. Odgovoriti bomo skušali na naslednja vprašanja: - Ali je Slovenija naredila dovolj za prepoznavnost države v svetu? - Odziv Slovencev na slogan »I feel Slovenia« - Ali se je slogan »I feel Slovenia« uveljavil med državljani? Omejitev je pri prvem delu diplomske naloge ta, da bomo imeli omejen vpogled v vse interne dokumente, v empiričnem delu pa je največja težava ta, da anketa zajema le majhen vzorec anketirancev, kar pa vsekakor otežuje analizo oziroma rezultate, ki jih bo analiza dala.
Keywords: -Slovenija -Predsedovanje -Promocija -Evropska unija
Published in DKUM: 12.04.2010; Views: 1693; Downloads: 107
.pdf Full text (737,05 KB)

4.
KADROVSKI INFORMACIJSKI SISTEM NA STALNEM PREDSTAVNIŠTVU REPUBLIKE SLOVENIJE PRI EVROPSKI UNIJI
Maruša Bizjak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu želim predstaviti problematiko v zvezi z organizacijo projekta predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji. Delo temelji na obstoječih kadrovskih virih organov državne uprave, vključitvi določenega števila zunanjih sodelavcev za določen čas in stanju na Stalnem predstavništvu po predsedovanju. Organizacija projekta Predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v prvi polovici leta 2008 vključuje zasnovo kadrovskega načrta, kadrovanje za predsedovanje Svetu Evropske unije in urejanje pravic iz delovnih razmerji ter usposabljanje za predsedovanje. V nalogi so obravnavane skupine kadrov, ki jih je potrebno obravnavati različno: kadri za izvajanje predsedovanja, kadri za izvedbo logističnih dogodkov, kadri za komuniciranje z javnostjo, tolmači in prevajalci, projektna skupina za koordinacijo priprav in predsedovanje pri državnem sekretarju za evropske zadeve, kadri za javna naročila, proračun, kadroviki ter kadri na diplomatskih predstavništvih in konzulatih. Kadrovanje za predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije in urejanje pravic iz delovnih razmerji obravnava pravne podlage za razporejanje na naloge predsedovanja, napotitev in opravljanje nalog predsedovanja v tujini — Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji ter izbor kadrov in sklepanje pogodb. Usposabljanje kadrov za predsedovanje je potekalo prek izobraževalnih programov, ki so bili organizirani centralno preko Ministrstva za javno upravo, Upravne Akademije in neposredno pri organih. Z diplomskim delom želim predstaviti odraz centralne organizacije predsedovanja na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji v Bruslju. Cilj diplomske naloge je predstavitev projekta predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, poudariti pomembnost projekta in izpostaviti odražanje centralne organizacije predsedovanja na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji v Bruslju.
Keywords: Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri Evropski uniji, Evropska unija, javna uprava, kadrovski informacijski sistem, kadri, podatki o kadrih, predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije.
Published in DKUM: 02.12.2009; Views: 3137; Downloads: 377
.pdf Full text (5,50 MB)

Search done in 1.59 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica