| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Preoperativna zdravstvena nega bolnice z rakom jajčnikov
Anastazija Šelih, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela. V prvem delu govorimo o zdravstveni negi bolnice z rakom jajčnikom s poudarkom na preoperativni zdravstveni negi in pripravi bolnice na operativni poseg. Opisana je zgradba, delovanje in patologija jajčnikov, vse vrste zdravljenja raka jajčnikov, ki se uporabljajo pri nas in v svetu. Prav tako smo opredelili nekaj najpogostejših negovalnih diagnoz pri bolnicah z malignim obolenjem jajčnikov v preoperativnem obdobju in opisali težave, ki jih rak jajčnikov povzroča. V drugem delu diplomskega dela je predstavljena raziskava, ki smo jo opravili med zaposlenimi v zdravstveni negi na preoperativnih oddelkih v dveh delovnih organizacijah in sicer na Onkološkem inštitutu v Ljubljani in v splošni bolnišnici Celje. Uporabili smo deskriptivno metodo dela, kot raziskovalni instrument pa vprašalnike polzaprtega tipa. Pri raziskavi je bila zagotovljena anonimnost in etičnost. V anketi je sodelovalo 54 anketirancev. Vprašalnik je vseboval 22 vprašanj, zanimalo pa nas je predvsem ali se medicinske sestre preveč posvečajo administrativni pripravi, ali imajo medicinske sestre dovolj časa za kakovostno psihično, fizično in administrativno pripravo na operativni poseg in ali imajo medicinske sestre dovolj znanja in izkušenj za izvajanje kakovostne celovite priprave na operativni poseg. Rezultati so pokazali, da medicinske sestre porabijo veliko časa za (od 30 min do 1 ure) celovito preoperativno zdravstveno nego bolnikov, da imajo zaposleni v zdravstveni negi dovolj znanja za kakovostno psihično, fizično in administrativno pripravo na operativni poseg, so bili mnenja vsi anketirani (100% pritrdilnih odgovorov). Prav tako pa so anketirani izrazili željo pa dodatnih izobraževanjih.
Keywords: rak jajčnikov, predoperativna zdravstvena nega, medicinska sestra, negovalna diagnoza, bolnica.
Published: 24.12.2009; Views: 3071; Downloads: 498
.pdf Full text (641,62 KB)

2.
Zdravstvena nega pacienta z obolenjem ožilja spodnjih okončin
Katja Močnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti ali invalidnosti pri odraslih ljudeh. Bolezni žilja razdelimo na dve veliki skupini: na bolezni arterij in ven. S preventivo oz. zdravim življenjskim slogom se da narediti zelo veliko, da se bolezen sploh ne razvije ali da se njen potek omili in upočasni. Pacient mora biti s svojo boleznijo, prognozo in potekom zdravljenja seznanjen že pred začetkom ugotavljanja ali zdravljenja bolezni. Izbor načina zdravljenja je odvisen od klinične slike oz. od znakov in simptomov bolezni. Za končno opredelitev je potrebno opraviti še objektivne preiskovalne metode. Predvsem pa je potrebna odločitev o invazivnem ali neinvazivnem zdravljenju. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu opišemo zgradbo in delovanje ožilja, opredelimo bolezni ožilja spodnjih okončin in preiskave arterij in ven. V nadaljevanju predstavimo predoperativno in pooperativno zdravstveno nego ter vlogo medicinske sestre v posameznih obdobjih. V drugem empiričnem delu pa predstavimo rezultate, ki smo jih izvedli v Splošni Bolnišnici Celje, na oddelku za žilno kirurgijo, maja 2013. Ugotavljamo, da preiskovanci kljub dobrim virom informacij nimajo dovolj znanja o svoji bolezni, saj jih nekaj več kot polovica ni znala navesti dejavnikov tveganja za svojo bolezen in z svojimi besedami opredeliti svoje obolenje. Ugotavljamo tudi, da je pri obolenjih spodnjih okončin najbolj izrazita bolečina in da so zapleti po operaciji redki.
Keywords: žilna obolenja, preiskovalne metode, predoperativna zdravstvena nega, pooperativna zdravstvena nega.
Published: 06.01.2014; Views: 1168; Downloads: 311
.pdf Full text (1,31 MB)

3.
Obravnava pacienta z anevrizmatsko subarahnoidno krvavitvijo
Simona Vindiš, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Sodobne metode zdravljenja v zadnjih letih izboljšujejo celostno obravnavo pacienta z anevrizmatsko subarahnoidno krvavitvijo. Medicinska sestra ima pri obravnavi pacienta odgovorno in samostojno vlogo. Zdravljenje pacienta z anevrizmatsko subarahnoidno krvavitvijo napreduje s sodobnimi metodami zdravljenja. Pri tem medicinska sestra s svojim znanjem in veščinami v večji meri pripomore k ustreznemu izidu zdravljenja.
Keywords: medicinska sestra, zapleti po operaciji, predoperativna zdravstvena nega, pooperativna zdravstvena nega, sodobne metode zdravljenja
Published: 14.05.2018; Views: 441; Downloads: 76
.pdf Full text (611,55 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica