| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj predloge spletne strani
Žan Vodnjov, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V okviru diplomske naloge sem raziskoval razvoj izdelave spletnega mesta, ki lahko konkurira na današnjem digitalnem trgu. Osredotočil sem se na celoten proces izdelave sodobnega spletišča. Izbral sem ustrezen CMS sistem, na katerem bo tekla končna rešitev. V celotnem procesu sem izdelal lastno predlogo spletne strani, ki tako programersko, kot grafično ustreza zahtevam sodobnega digitalnega trga. Spletna rešitev bo v nadaljevanju razvoja implementirana v vsakdanjo produkcijsko rabo, z zakupom domene in gostovanja ter s selitvijo na svetovni splet. Končna rešitev je prijazna tako namiznim, kot tudi mobilnim napravam. Produkt pomaga zagonu konkretnega podjetja iz prakse, ki je trenutno še v fazi razvoja. Ravno zaradi tega menim, da je nova spletna stran več kot dobrodošla, saj že pripomore k razvoju novega podjetja.
Ključne besede: spletna stran, predloga spletne strani, wordpress, sistem za upravljanje vsebin, bootstrap
Objavljeno: 01.09.2017; Ogledov: 506; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

2.
Uporaba in primerjava različnih mehanizmov za upravljanje predlog pri izgradnji spletne strani v CMS TYPO3
Patrik Barilar, 2016, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je predstavitev okolja TYPO3 in uporaba mehanizmov oz. tehnik pri izgradnji predloge za postavitev spletne strani. Najprej smo predstavili različne mehanizme za izdelavo predloge pri postavitvi spletne strani v okolju CMS TYPO3. Med seboj smo jih tudi primerjali in opisali njihove prednosti in slabosti. V praktičnem delu smo z uporabo odprtokodnega sistema TYPO3 in s pomočjo ostalih internetnih tehnologij razvili spletno stran. Pri postavitvi predloge smo uporabili enega izmed mehanizmov, ki se v tem času najpogosteje uporablja.
Ključne besede: razvoj spletnih aplikacij, sistemi za upravljanje z vsebinami, CMS, TYPO3, predloga
Objavljeno: 25.04.2016; Ogledov: 983; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (3,46 MB)

3.
UČINKOVITOST ADHEZIJSKEGA POSTOPKA
Stanka Zupanič, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga se ukvarja z vprašanjem učinkovitosti adhezijskega postopka po veljavni zakonski ureditvi, tako da nas popelje skozi to ureditev, hkrati pa opozori na težave, s katerimi se srečujejo kazenska sodišča pri odločanju o premoženjskopravnem zahtevku upravičenca v adhezijskem postopku. Magistrsko delo podrobno predstavi ter analizira tudi tiste institute civilnega procesnega prava, ki so že vpeljani v adhezijski postopek, in tiste, ki bi jih zakonodajalec šele ob ustreznih spremembah in dopolnitvah kazenskega procesnega zakona vključil v ureditev adhezijskega postopka. Osrednji del naloge je namenjen prav analizi institutov civilnega procesnega prava, ki bi prispevali k učinkovitejšemu tako začetku kot zaključku adhezijskega postopka. Na podlagi analize magistrsko delo zaključi z ugotovitvijo, da bi z uvedbo predmetnih institutov civilnega procesnega prava, in s tem, ko bi kazenski procesni zakon z ureditvijo nekaterih do sedaj neurejenih procesnih vprašanj glede uveljavljanja premoženjskopravnega zahtevka ter odločanja o njem, upravičenec do premoženjskopravnega zahtevka lahko lažje in hitreje uresničil svojo pravico do povrnitve škode.
Ključne besede: adhezijski postopek, premoženjskopravni zahtevek, predlog za uveljavitev premoženjskopravnega zahtevka, odločba o premoženjskopravnem zahtevku, napotitev na pravdo, zavrženje predloga za uveljavitev premoženjskopravnega zahtevka, zavrnitev premoženjskopravnega zahtevka, načelo zaslišanja strank, izvršitev odločb izdanih v adhezijskem postopku.
Objavljeno: 06.08.2014; Ogledov: 1649; Prenosov: 825
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

4.
PRIMERJAVA ODPRTOKODNIH SISTEMOV ZA VODENJE ELEKTRONSKIH ZAPISOV O PACIENTIH
Klemen Žnidar, 2013, diplomsko delo

Opis: Napredek na področju informacijske tehnologije nam omogoča pozitivne spremembe v vsakdanjem življenju. Razširitev interneta je prinesla spremembe, ki vplivajo na celotno družbo. V zdravstveni panogi pa se spremembe uvajajo počasneje kot v nadgradnjah računalniške opreme. Informatizacija zdravstvene panoge omogoča vpogled v podatke o pacientu ter dostopanje do svetovnih virov kjerkoli in kadarkoli. V diplomskem delu smo pridobili pregled akterjev s tega področja, ki nam te storitve zagotavljajo brezplačno, in jih primerjali med seboj V raziskavi smo ugotovili, katere karakteristike ima določen sistem ter katere so njegove prednosti in slabosti. Z večparametrskim in analitičnim orodjem Dexi smo opravili končno analizo, ki je objavljena v delu. Za zaloge vrednosti in atribute smo izbrali vrednosti, ki najbolj verodostojno prikažejo ocene modela za podatke, ki smo jih pridobili v raziskavi. Naredili smo lastni model, ki je objavljen na koncu dela.
Ključne besede: arhetip (gradnik), template (predloga), openEHR(odprtokodni zdravstveni informacijski sistem), interoperabilnost
Objavljeno: 24.09.2013; Ogledov: 1114; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (586,00 KB)

5.
ZAČASNE ODREDBE ZA ZAVAROVANJE DENARNE TERJATVE
Metka Žnuderl, 2013, diplomsko delo

Opis: Začasne odredbe za zavarovanje denarne terjatve predstavljajo poslednje varstvo upnika v postopku zavarovanja terjatev, saj zagotavljajo ohranitev možnosti za izterjavo denarne terjatve v prihodnosti ali ohranitev obstoječega stanja z namenom, da se ne izjalovi uspeh sodnega postopka, v katerem upnik uveljavlja svojo terjatev oziroma uspeh bodoče izvršbe . Za njih je značilna hitrost in nujnost izdaje, začasna narava, vezanost na glavni postopek, veljavnost načela kontradiktornosti šele v ugovornem postopku, prepoved pokrivanja začasne odredbe s tožbenim zahtevkom in veljavnost načela kondemnatornosti zahtevka. Ozki domet členov (266. - 279. člen) in posledično smiselna uporaba preostalih določb Zakona o izvršbi in zavarovanju ter Zakona o pravnem postopku v praksi povzročata težave tako sodišču kakor tudi strankam postopka. Zakon namreč za njihovo izdajo določa (pre)stroge pogoje, ki se v predstavljeni sodni praksi v večini primerov tolmačijo restriktivno. Primeroma našteti ukrepi zavarovanja v 271. členu ZIZ načeloma ne povzročajo večjih težav. Zaplete se pri predlogih, ki gredo izven okvirjev primeroma naštetih sredstev zavarovanja. Predlagati je potrebno tako sredstvo, s katerim je mogoče doseči namen zavarovanja. Sodišče sprejme odločitev o začasni odredbi v obliki sklepa, zoper katerega je na voljo ugovor in pritožba. Vendar ugovor in pritožba ne zadržita postopka. V diplomi smo se tako dotaknili tudi tematike učinka sklepa o začasni odredbi, trajanja začasne odredbe in varščine. Varščina je zanimiva predvsem z vidika, ker predstavlja edino izjemo, ko se začasna odredba lahko izda, kljub temu, da niso izpolnjeni pogoji.
Ključne besede: začasne odredbe za zavarovanje denarne terjatve, značilnosti, pristojnost sodišč, vsebina predloga, pogoji za izdajo, pravni standardi, sredstva zavarovanja, sklep o začasni odredbi, ugovor in pritožba, varščina, trajanje začasne odredbe.
Objavljeno: 24.04.2013; Ogledov: 6260; Prenosov: 1366
.pdf Celotno besedilo (818,12 KB)

6.
ANALIZA OBSTOJEČIH RAZŠIRITEV V SISTEMU JOOMLA
Zmagoslav Šalamun, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu ocenjujemo in opisujemo obstoječe razširitve za odprtokodni sistem za upravljanje vsebin Joomla. Uporabili smo samo obstoječe in brezplačne razširitve, ki smo jih naložili z uradne spletne strani Joomla Extensions Directory. Razširitve smo ocenili s pomočjo večparametrskega odločitvenega modela. Obstajajo številni brezplačni sistemi za upravljanje vsebin; mi smo se odločili za Joomlo, saj je lani ponovno zmagala na The Open Source CMS. Ugotovili smo, da obstaja za Joomlo več kot 5000 razširitev. Nekatere imajo dobro tehnično podporo in hiter razvoj, druge pa so bistveno slabše tehnično podprte. Ugotavljamo, da postajajo številne razširitve plačljive ali pa jih lahko s spleta naložimo brezplačno le z zelo okrnjenimi funkcijami. Pri razširitvah za Joomlo je največji problem nihanje kakovosti razširitev.
Ključne besede: sistemi za upravljanje vsebin, CMS, dinamična spletna stran, Joomla, razširitve, komponenta, modul, vtičnik, predloga, večparametrski odločitveni model
Objavljeno: 26.11.2012; Ogledov: 5627; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)

7.
Med literarnim delom in filmsko priredbo: primer Petelinji zajtrk
Lucija Mestnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Pričujoče delo najprej prikaže razvoj slovenske kinematografije in njeno navezanost na literaturo. Prvo temeljito študijo o povezavi slovenskega filma in literature je opravil Stanko Šimenc, svoje ugotovitve pa je predstavil v delu Slovensko slovstvo v filmu (1996). Ugotovil je, da je bilo od skupaj 83 celovečernih filmov, ki so nastali med letoma 1948 in 1982, kar 35 takih, ki so nastali po literarni predlogi. Samo Rugelj (2007) pa ugotavlja, da so filmske priredbe v osemdesetih letih zamrle, v zadnjem obdobju pa prevladujejo priredbe sodobnih del, medtem ko so v prvih desetletjih slovenskega filma režiserji posegali predvsem po že uveljavljenih, klasičnih delih. V pričujočem delu so zbrane vse filmske priredbe od leta 1948 do julija 2011. Naloga nato preide na teorijo, in sicer na literarno in filmsko, ki sta bili podlaga za primerjalno analizo Lainščkovega romana Petelinji zajtrk in istoimenske filmske uspešnice, nastale po scenariju Marka Naberšnika. Obstaja več principov filmske analize; v tem delu sem se največ opirala na predloge nemškega medijskega teoretika Wernerja Faulsticha. Sledi primerjava literarne predloge in filma, pri čemer sem se opirala tako na Naberšnikov scenarij kot na film. Dokumentirala sem vse podobnosti oz. razlike med njimi, ki so razvrščene v štiri skupine, kakor to v osnovnem modelu filmske analize predlaga Werner Faulstich, in sicer zgodba, osebe, zgradba in interpretacija. Osnovno pomagalo pri analizi je bila knjižna izdaja scenarija, ob njem pa je bil v pomoč še posnetek filma. Najopaznejša razlika med literarno predlogo in filmom je sprememba kraja dogajanja iz okolice Murske Sobote v Gornjo Radgono, sicer pa je največ razlik v sami zgodbi. Režiser je romaneskno dogajanje zgostil in se osredotočil na osnovno ljubezensko zgodbo, medtem ko je stranske (razen Zobarjeve) izpustil.
Ključne besede: Ključne besede: Petelinji zajtrk, literatura in mediji, literarna predloga, filmska priredba
Objavljeno: 17.05.2012; Ogledov: 2431; Prenosov: 477
.pdf Celotno besedilo (813,56 KB)

8.
VRNITEV DELAVCA NA DELO V IZVRŠILNEM POSTOPKU
Mihaela Györek, 2012, diplomsko delo

Opis: Predmetno diplomsko delo se nanaša na izvršilni postopek in v zvezi z njim podrobneje obravnava problematiko uveljavitve upnikove nedenarne terjatve – pravice delavca do vrnitve na delo. Predstavljena so načela in predpostavke izvršilnega postopka, verodostojna listina in izvršilni naslov, na podlagi katerih lahko vlagamo izvršilne predloge, oblike izvršilnih predlogov, izvršbe na uveljavitev upnikove nedenarne terjatve, podrobneje pa je obdelan institut vrnitve delavca na delo, ki je zaradi posebnega pomena te vrste spornih odnosov v Zakonu o izvršbi in zavarovanju urejen posebej in sicer v tretjem razdelku z naslovom Izvršba za uveljavitev nedenarne terjatve, v 18. poglavju, členi od 230 do 233. V praksi se, kljub zakonsko dokaj podrobni ureditvi, pojavljajo vprašanja, vezana na izvršitev teh sodnih odločb. Problem vrnitve delavca na delo zajema tudi druge pravice, ki so bile delavcu kratene v obdobju nezakonite odstranitve z delovnega mesta, kot npr. nadomestilo plače, vplačila vseh pokojninskih in zdravstvenih prispevkov itd. V določenih primerih je sama vrnitev delavca na delo vezana tudi na druge, zakonsko določene pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da je reintegracija oz. vrnitev sploh mogoča (npr. veljavno delovno dovoljenje pri tujcih). Cilj predmetne diplomske naloge je opredeliti pravna pravila instituta vrnitve delavca na delo v skladu s pozitivno izvršilno zakonodajo, upoštevaje določila Zakona o izvršbi in zavarovanju, Zakona o pravdnem postopku, Zakona o delovnih razmerjih, Zakona o delovnih in socialnih sodiščih ter upoštevaje dejansko realno stanje s sočasno preučitvijo sodne prakse, ki obstaja v zvezi s tem vprašanjem.
Ključne besede: izvršba, izvršilni naslov, izvršilni predlog, nedenarna terjatev, vrnitev delavca na delo, reintegracija, vrnitev na drugo delovno mesto, rok za vložitev izvršilnega predloga, dejanje, ki ga lahko opravi samo dolžnik, denarna kazen, nadomestilo plače, ugovor dolžnika.
Objavljeno: 19.04.2012; Ogledov: 3047; Prenosov: 391
.pdf Celotno besedilo (10,03 MB)

9.
Primerjava slovenskih mladinskih del z njihovimi filmskimi priredbami
Nina Železinger, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu z naslovom Primerjava slovenskih mladinskih del z njihovimi filmski priredbami je obravnavana povezava med literaturo in filmom, kot dvema povsem različnima umetniškima zvrstema. Osrednji cilj diplomskega dela je iskanje in analiziranje razlik ter podobnosti med literarno predlogo in filmom. Teoretični del diplomskega dela temelji na razmerju med literaturo in filmom ter načinov prenosa literarnega dela v filmsko obliko. Z zgodovinsko metodo je predstavljen razvoj slovenskega mladinskega celovečernega filma ter njegovega opiranja na literaturo. V empiričnem delu je s komparativno metodo podana analiza primerjave med mladinsko povestjo Teci, teci, kuža moj in mladinskim filmom Sreča na vrvici ter med mladinsko povestjo Ko zorijo jagode in mladinskim filmom Ko zorijo jagode, kjer so predstavljene njune skupne značilnosti, medsebojne razlike in tiste značilnosti, ki so pri eni ali drugi zvrsti dodane ali izvzete. V primerjavi se potrdijo postavljene hipoteze, ki predpostavljajo, da je filmska adaptacija vsebinsko dokaj zvesta literarnemu izvirniku, da se umetniški zvrsti velikokrat ločita zaradi zaporedja dogodkov, da je karakterizacija literarnih in filmskih oseb medsebojno različna, takšna pa sta tudi ožji čas in prostor, ki se glede na poglavje oziroma sekvenco večkrat ločita, glede vsebine pa dopolnjujeta.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: mladinska književnost, mladinski film, celovečerni film, realistična mladinska proza, filmska adaptacija, literarna predloga, ekranizacija.
Objavljeno: 06.02.2012; Ogledov: 2704; Prenosov: 522
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

10.
VIRTUALIZACIJA NA WINDOWS 2008 SERVERJU
Denis Ivančič, 2011, diplomsko delo

Opis: Razloge, zakaj se podjetja vse več odločajo za vzpostavitev virtualnih strežniških sistemov, bomo prikazali s konfiguracijo strežniškega operacijskega sistema Windows Server 2008 R2. Slednji bo podal dejstva, ki kažejo na to, da je virtualizacija osnovi sestavni del sodobne informatike. Prikazali bomo delovanje treh pripomočkov, ki bistveno olajšajo nadzor nad virtualnimi sistemi in storitvami.
Ključne besede: Virtualizacija, Hyper-V, Microsoft Server 2008 R2, System Center Virtual Machine Manager, System Center Operation Manager, Migracija, Predloga, optimizacija virov.
Objavljeno: 03.01.2012; Ogledov: 2181; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (3,87 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici