| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VLOGA STRAHU ODRASLIH PRI RAZVOJU PLEZALNIH SPRETNOSTI PRI PREDŠOLSKEM OTROKU
Polona Antloga, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Z diplomskim delom smo želeli na osnovi raziskave proučiti optimalne možnosti za razvoj plezalnih sposobnosti predšolskega otroka in predvsem, kaj ga pri tem omejuje. Ob predpostavki, da je strah pridobljeno čustvo, nas je predvsem zanimalo, v kolikšni meri smo ravno odrasli odgovorni za to, da se osnovni element gibanja – plezanje, pri otrocih razvije tako različno. Eni so spretni plezalci, druge je strah višine, zopet tretji komaj uspejo priplezati na stol. Raziskovalni pristop v prvem delu je bolj teoretične narave (primerjalna ali komparativna metoda, deskriptivna metoda), medtem ko je drugi del namenjen empiričnemu raziskovanju (kavzalno–neeksperimentalna metoda). Pri raziskovanju teoretičnih zakonitosti smo se opirali na študij ter raziskavo dela, dosegljive primarne in sekundarne vire objavljenih del naših in tujih avtorjev. Raziskavo smo izvedli s pomočjo vprašalnikov za starše in vzgojitelje v vrtcu in na podlagi dobljenih rezultatov ugotovili, da odrasli nimajo negativnih izkušenj pri plezanju, je pa pri več kot polovici staršev dejansko prisoten strah pred višino. Razlog za strah vzgojiteljev pri plezanju otrok je v njihovi splošni zaskrbljenosti in odgovornosti za varnost otrok, razveseljiva pa je predvsem ugotovitev, da imajo vsi otroci, ne glede na to, ali živijo v mestu ali na vasi, enako spontanih možnosti za razvijanje plezalnih sposobnosti.
Keywords: plezanje, starši, vzgojitelji, poškodbe, predšolski otrok, strah, strah pred višino
Published: 28.01.2014; Views: 1378; Downloads: 132
.pdf Full text (746,58 KB)

2.
OTROCI POD SONCEM
Petra-Dominika Perko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom ”Otroci pod soncem” je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo opisali zvezdo Sonce ter ozon in ozonsko luknjo, ki ima velik pomen pri sončnih žarkih. Prav tako smo predstavili negativen vpliv sončne svetlobe in pozitiven vpliv sončne toplote ter pojasnili, kako vse to vpliva na človeško kožo, tako pri starejših kot tudi pri otrocih, glede na različne fototipe in kakšno nalogo ima koža pri zaščiti pred soncem. Vključili smo tudi pravila varnega sončenja, uporabo zaščitnih sredstev pred soncem ter opisali posledice prekomernega izpostavljanja soncu, ki smo jih razdelili na zgodnje in pozne posledice sončenja. V empiričnem delu smo predstavili izobraževalni projekt ”Otroci sonca”, ki je bil izveden pod okriljem podjetja dm drogerie markt d.o.o. Slovenija in se je v obdobju 2010–2011 odvijal prvo leto – v njem je sodelovalo 125 vrtcev iz Slovenije. Namen raziskave je bil s pomočjo anketnega vprašalnika ugotoviti, v kolikšni meri je bil projekt koristen, uspešen in učinkovit za otroke ter posledično tudi za starše pri ozaveščenosti o ustrezni preventivni zaščiti pred škodljivimi vplivi sončnega sevanja. S podatki anket smo lahko preverjali in ovrednotili zastavljene hipoteze, pri čemer smo ugotovili, da so otroci prek omenjenega projekta spoznali pomembne preventivne ukrepe pred škodljivimi vplivi sončnega sevanja, da so v praksi otroci, stari 5–6 let, na igrišču najpogosteje uporabili zaščitna pokrivala in da je bil projekt po oceni vzgojiteljic za otroke koristen.
Keywords: sonce, ozon, koža, otrok, zaščita pred soncem, posledice prekomernega sončenja.
Published: 11.06.2013; Views: 1270; Downloads: 145
.pdf Full text (4,77 MB)

3.
Svetovanje staršem pri prekomernem izpostavljanju otrok soncu
Petra Sagadin, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Sonce je vir življenja na Zemlji. Zmerno sončenje ugodno vpliva na zdravje ljudi, prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom pa je nevarno. Diplomsko delo govori o vlogi medicinske sestre pri ozaveščanju staršev glede nevarnosti prekomernega izpostavljanja otrok soncu. Namen raziskave je bil ugotoviti, v kolikšni meri so starši ozaveščeni glede nevarnosti sončenja otrok in kako pomembna je zanje vloga medicinske sestre pri informiranju o zaščiti otrok pred soncem. Raziskavo smo izvedli novembra 2011 s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika. V raziskavo je bilo vključenih 30 staršev, katerih otroci obiskujejo vrtec Otona Župančiča, enota Lenka v Mariboru. Z analizo pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da se starši ne zavedajo dovolj posledic UV sevanja na zdravje otrok. Največ informacij o izpostavljanju otrok soncu pridobijo iz medijev, čeprav menijo, da je vloga medicinske sestre pri informiranju ljudi zelo pomembna. Starši pozitivno ocenjujejo zdravstveno - vzgojno delo medicinskih sester. Menimo, da je zdravstveno - vzgojna vloga medicinske sestre zelo pomembna in da bi morali vzgojitelji v vrtcih pogosteje sodelovati z medicinskimi sestrami v smislu preventivnega svetovanja staršem in otrokom glede nevarnosti izpostavljanja otrok soncu.
Keywords: otrok, sonce, zaščita pred soncem, starši, zdravstveno - vzgojno delo, medicinska sestra
Published: 28.02.2013; Views: 1378; Downloads: 144
.pdf Full text (1,37 MB)

4.
VARNO S SONCEM
Anja Simonič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V prvem delu so opisani sonce, ozon, ozonska luknja, sončna svetloba — njene dobre in slabe strani — ter uporaba zaščitnih sredstev. Predstavljen je tudi projekt »Varno s soncem«, v katerem sodeluje vrtec Mačkovci. V empiričnem delu so zajete ugotovitve, ki so zbrane s pomočjo anketnih vprašalnikov za starše predšolskih otrok. Iz raziskave smo želeli ugotoviti, ali starši v zadostni meri in na primeren način zaščitijo svoje otroke pred prekomernim izpostavljanjem soncu v poletnih dneh, in v kolikšni meri je to odvisno od izobrazbe staršev. Raziskava je bila izvedena v vrtcih OŠ Puconci, v enotah Mačkovci in Bodonci. Poleg tega smo želeli tudi ugotoviti, katerih ukrepov se starši poslužujejo pri zaščiti otrok pred UV-žarki. Ugotovili smo, da otroke starši premalo zaščitijo pred nevarnimi UV-žarki, da izobrazba ne vpliva na seznanjenost o nevarnosti UV-žarkov in da večino informacij o soncu dobijo starši preko medijev. Prav tako smo spoznali, da se starši premalo zavedajo, kako nevarno je sonce, in da lahko prekomerno izpostavljanje soncu privede do trajnih posledic, celo do kožnega raka.
Keywords: sonce, koža, otrok, zaščita pred soncem
Published: 12.07.2010; Views: 3351; Downloads: 541
.pdf Full text (748,64 KB)

5.
ZAŠČITA PRED SONCEM
Katja Mori, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Zaščita pred soncem smo se osredotočili na škodljivost in posledice prekomernega izpostavljanja soncu. V teoretičnem delu smo podrobneje opisali škodljive vplive sonca in njegovo delovanje, posledice sončenja, zaščito in zaščitna sredstva pred soncem ter njihovo uporabo. Teoretični del vsebuje tudi projekt »Zaščita pred sončnimi žarki«, katerega namen je bil ugotoviti osveščenost staršev otrok o škodljivosti sonca. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jih dobili s pomočjo anketnega vprašalnika, na katerega je odgovarjalo 24 staršev otrok vrtca Dravograd. Želeli smo ugotoviti osveščenost staršev o škodljivih vplivih sončnih žarkov za leto 2006 in 2009, kje najdejo informacije o tej nevarnosti in na kakšen način zaščitijo svojega otroka. Namen je bil tudi ugotoviti ali dajejo starši otroku dober zgled, s tem da zaščitijo tudi sebe. Ugotovili smo, da se kljub seznanjenosti o nevarnosti sonca nekateri starši še vedno ne zavedajo, da se lahko izognejo sončnim opeklinam, če dajejo sami dober zgled svojemu otroku. Zavedajo pa se, da so sončni žarki najmočnejši in najnevarnejši med 11. in 16. uro in da je treba tudi pozimi otroke zaščititi. Največ informacij o nevarnosti sonca so starši pridobili preko medijev, veliko pa je pripomogel k osveščenosti tudi vrtec in s tem projekt »Zaščita pred sončnimi žarki«.
Keywords: sonce, otrok, zaščita pred soncem, sončenje, posledice sončenja, starši
Published: 12.07.2010; Views: 1950; Downloads: 260
.pdf Full text (797,76 KB)

6.
ŠKODLJIVI VPLIVI SONCA
Janja Pučnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Diplomsko delo z naslovom Škodljivi vplivi sonca opozarja na škodljivost in posledice prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom. V teoretičnem delu so zbrani podatki o škodljivem delovanju sončnih žarkov, posledicah sončenja ter preventivni ukrepi za preprečevanje sončnih opeklin, drugih poškodb in predstavitev projekta »Zaščita pred škodljivimi posledicami sončnih žarkov – ozaveščanje predšolske populacije«. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jih dobili s pomočjo anketnega vprašalnika 52 staršev otrok vrtca Slovenske Konjice, v letu 2008. Namen raziskave je bil ugotoviti, v kolikšni meri so starši ozaveščeni o škodljivosti sonca in kakšna zaščitna sredstva uporabljajo za svoje otroke. Ugotovili smo, da so starši zelo dobro seznanjeni o škodljivih vplivih sonca, najpogosteje pa kot zaščitno sredstvo pred soncem za svoje otroke uporabljajo zaščitne kreme, losione in pokrivala. To znanje prenašajo tudi na svoje otroke in jih navajajo na samostojnost pri uporabi zaščitnih sredstev. Kljub seznanjenosti o nevarnosti sončnih žarkov, se nekateri še vedno ne umaknejo s sonca, kadar je to najpomembnejše in sicer med 11. in 16. uro.
Keywords: Ključne besede: otrok, starši, sonce, sončenje, zaščita pred soncem.
Published: 20.03.2009; Views: 3700; Downloads: 539
.pdf Full text (470,08 KB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica