| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv črevesne stome na kakovost življenja
Vesna Kožuh, 2020, diplomsko delo

Opis: Teoretično izhodišče: Beseda stoma v latinskem jeziku pomeni usta ali odprtino. Črevesne izločevalne stome se delijo na stome tankega črevesa ali ileostome, pri katerih izločena vsebina še ni formirana in je tekoča, ter stome debelega črevesa, imenovane kolostome, pri katerih je izloček že bolj formiran. Glede na trajanje so lahko stome trajne ali začasne. Namen zaključnega dela je predstaviti, kako črevesna stoma vpliva na kakovost življenja stomistov. Metodologija raziskovanja: V zaključnem delu smo uporabili kvantitativno metodo raziskovanja. Podatke za analizo smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika v pisni obliki. Uporabili smo neslučajnostno namensko vzorčenje. V raziskavi so sodelovale samo osebe s stomo tankega ali debelega črevesa (n = 45). Podatke smo analizirali s pomočjo deskriptivne statistične metode dela. Rezultati: Rezultati analize so nam pokazali, da ima črevesna stoma velik vpliv na kakovost življenja stomista, na področju medsebojnih odnosov se to najbolj kaže pri spolnih odnosih in intimnosti. Na psihičnem področju je največ anketirancev imelo težave s sprejemanjem stome ter z občutki depresije, na fizičnem področju pa ima največ anketirancev težave s kožo v okolici stome. Razprava in sklep: Ugotovili smo, da imajo stomisti težavo s sprejemanjem spremenjene samopodobe, o čemer poročajo tudi drugi avtorji raziskav. Ugotovili smo tudi, da primanjkuje raziskav glede kakovosti življenja stomistov na slovenskem področju. Smiselna bi bila tudi vključitev več stomistov v društva za pomoč osebam s stomo.
Ključne besede: prebavila, stomist, enterostomalna terapija
Objavljeno v DKUM: 24.12.2020; Ogledov: 1282; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (321,79 KB)

2.
STRUKTURA SREDNJEGA ČREVESA VELIKEGA JAMSKEGA PAJKA, (META MENARDI) (LATREILLE 1804) (ARANEAE, TETREAGNATHIDAE), MED PREZIMOVANJEM V NADZOROVANIH RAZMERAH
Nina Brdelak, 2017, magistrsko delo

Opis: Raziskovali smo strukturne in ultrastrukturne spremembe celic srednjega črevesa pajka Meta menardi v nadzorovanih razmerah stradanja pozimi, torej v izzvanem prezimovanju, kar je primerljivo naravnem stradanju pozimi, če pajek ne ulovi nobenega plena. Metodologija raziskovanja. Ob pisanju teoretičnega dela magistrske naloge smo si pomagali z ustreznimi članki različnih avtorjev in internetnimi viri. Podatke empiričnega dela za izvedbo magistrske naloge smo pridobili z delom v laboratoriju. Rezultati. Ugotovili smo, da so v epitelu srednjega črevesa prisotne sekrecijske in prebavne celice ter adipociti. Apikalni del epitelnih celic z mikrovili meji na črevesni lumen. Sekrecijske celice vsebujejo številne cimogene granule, prebavne celice pa številne prebavne vakuole. Na začetku prezimovanja so prebavne vakuole pri obeh spolih vsebovale večje količine elektronsko gostega materiala kot ob koncu prezimovanja. Adipociti so pri obeh spolih vsebovali veliko lipidnih kapelj in zrn glikogena. V sredini prezimovanja so prebavne vakuole pri samcih vsebovale več elektronsko gostega materiala kot pri samicah, kjer je bilo elektronsko gostega materiala zelo malo (večji del je predstavljal elektronsko svetel material). V adipocitih smo pri obeh spolih opazili porabo glikogena ter lipidov. Pri samcih v prebavnih vakuolah v prebavni celici ob koncu prezimovanja ni bilo elektronsko gostega materiala, v nasprotju s samicami, kjer so še bile prisotne manjše količine elektronsko gostega materiala. Ob koncu prezimovanja so adipociti pri samcih vsebovali več lipidnih kapelj kot adipociti samic; pri samicah so bile posamezne lipidne kaplje v osrednjem delu celic. Ob koncu prezimovanja so bili v sekrecijskih celicah samcev prisotni posamezni avtofagosomi, v prebavni celici pa smo našli avtolizosom. Med prezimovanjem so bili v epitelnih celicah srednjega črevesa prisotni tudi številni sferiti. Njihova zgradba se je med prezimovanjem pri obeh spolih spreminjala. Posamezne plasti materiala so se postopoma porabljale in ob koncu prezimovanja so bili sferiti večinoma prazni. Sklep. Ultrastruktura celic srednjega črevesja se pri pajku Meta menardi pozimi med nadzorovanim stradanjem spreminja. Na začetku prezimovanja so prebavne vakuole v prebavnih celicah pri obeh spolih vsebovale več elektronsko gostega materiala kot ob koncu prezimovanja. Za sekrecijske celice so značilne številne cimogene granule in zrnati endoplazmatski retikulum. V adipocitih so poleg velikega števila zrn glikogena prisotne številne lipidne kaplje, ki so na začetku prezimovanja tesno ena ob drugi in pritiskajo ob jedro. Struktura sferitov se med prezimovanjem spreminja. Ob koncu prezimovanja so pri obeh spolih prisotne avtofagne strukture (avtofagosomi in avtolizosomi). Med spoloma obstajajo manjše razlike v ultrastrukturi celic srednjega črevesa in v uporabi založnih snovi.
Ključne besede: pajkovci, srednje črevo, prezimovanje, stradanje, ultrastruktura celic prebavila
Objavljeno v DKUM: 07.06.2017; Ogledov: 1621; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

3.
Fiziologija prebavne cevi
Andraž Stožer, Jurij Dolenšek, Marjan Rupnik, 2010, pregledni znanstveni članek

Ključne besede: Bolezni prebavil, fiziologija, prebava, prebavila, prebavna cev, Prebavne cevi, Prehrana
Objavljeno v DKUM: 30.12.2015; Ogledov: 2096; Prenosov: 143
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Obolenja prebavil in nujna stanja v obdobju novorojenčka
Silva Burja, 2012, pregledni znanstveni članek

Opis: V skupini novorojenčkov z običajnimi prebavnimi težavami je tudi pomembna skupina otrok z zelo resnimi obolenji prebavil s kirurškimi diagnozami. Prispevek je osredotočen na tiste, ki jih najpogosteje srečamo v praksi in razpravlja o nekaterih potencialno ogrožajočih prirojenih anomalijah in drugih obolenjih prebavil, ki se pojavijo že v obdobju novorojenčka. Naš namen je bil poglobiti razpravo o tej problematiki s poudarki na pomembnosti hitrega in pravilnega ukrepanja v vsakodnevni praksi.
Ključne besede: Dojenček, novorojenček, Emergencies, Gastrointestinal Diseases, Gastrointestinalne bolezni, Infant, Newborn, novorojenčki, Nujna stanja, prebavila
Objavljeno v DKUM: 30.12.2015; Ogledov: 1378; Prenosov: 67
URL Povezava na celotno besedilo

5.
Fiziologija prebavne cevi
Andraž Stožer, Jurij Dolenšek, Marjan Rupnik, 2010, pregledni znanstveni članek

Ključne besede: fiziologija, prebava, prebavila, prebavna cev
Objavljeno v DKUM: 30.12.2015; Ogledov: 1536; Prenosov: 66
URL Povezava na celotno besedilo

6.
Kakovost znanja osmošolcev in devetošolcev o prehrani in prebavi
Franja Urbanč, 2013, diplomsko delo

Opis: Glavni cilj diplomskega dela je odkriti povezave med šolskim znanjem o prehrani in prebavilih ter njegovo uporabo v vsakdanjem življenju. V teoretičnem delu so predstavljeni operativni cilji, ki se dotikajo diplomskega dela, ter pregled opravljenih raziskav, povezanih s to tematiko. V raziskavo so bili vključeni učenci osmih in devetih razredov šestih osnovnih šol iz občine Brežice. S pomočjo anketnega vprašalnika smo ugotovili, da učenci faktografsko znanje usvojijo, medtem ko je pridobljeno znanje, kjer je potrebno izkazati višje kognitivne cilje, šibko. Rezultati raziskave so tudi pokazali, da učenci ne znajo kritično oceniti informacij, ki jih zasledijo v medijih. Razlike med osmošolci in devetošolci ter fanti in dekleti niso bile velike, medtem ko so se rezultati med šolami razlikovali. Naša ugotovitev je, da ima največjo vlogo pri podajanju uporabnega znanja za življenje učitelj, ki lahko učencem snov predstavi na način, ki jih pritegne, jih motivira ter v njih vzbudi radovednost za samostojno raziskovanje.
Ključne besede: znanje, prehrana, prebavila, čustva, osnovna šola
Objavljeno v DKUM: 11.09.2013; Ogledov: 1426; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici