| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Obstipacija v starosti: primerjava starostnikov, ki živijo v domačem okolju in v institucionalnem varstvu
Maja Zagoršek, 2019, diplomsko delo

Opis: Izhodišča, namen: Obstipacija se lahko pojavi v kateremkoli obdobju življenja. V raziskavi smo identificirati karakteristike starostnikov z obstipacijo, primerjali pogostost in zdravljenje obstipacije ter prehrano med starostniki v domačem okolju in v institucionalnem varstvu. Raziskovalne metode: V diplomskem delu smo pri teoretičnem delu uporabili deskriptivno metodo dela in sicer smo si pomagali s tujo in domačo literaturo. V raziskovalnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo raziskovanja z deskriptivno metodo dela. Izvedli smo presečno opazovalno raziskavo. Podatke smo zbirali s pomočjo anketnih vprašalnikov. Rezultati: Anketirali smo 100 starostnikov od katerih jih ima 26 (26 %) težave z obstipacijo. Med spoloma nismo ugotovili statistično pomembne razlike glede pogostosti težav z obstipacijo (p = 0,948). Glavni problem pri zaprtju je po mnenju anketiranih težko odvajanje blata, odvajanje majhne količine blata ter bolečine pri odvajanju. Večina starostnikov ne zna ugotoviti v katerih primerih gre za težave pri zaprtju. Starostniki, ki živijo v institucionalnem varstvu, se pogosteje zdravijo s pomočjo farmakoloških sredstev. Diskusija in zaključek: Največja razlika se pojavlja pri zdravljenju obstipacije. 50 % (8) starostnikov iz doma starejših se zdravi s pomočjo farmakoloških sredstev (najpogosteje je to sirup), medtem ko se samo 1 (10%) starostnik iz domačega okolja zdravi s uporabo farmakoloških sredstev. Starostniki iz domačega okolja se v 90 % (9) zdravijo s pomočjo naravnih – alternativnih metod. Ker se število starostnikov veča, lahko pričakujemo v prihodnosti tudi večje število ljudi, ki bo imelo težave z obstipacijo v starosti.
Ključne besede: prebava, zaprtje, blato, prehrana, odvajalna sredstva
Objavljeno v DKUM: 15.05.2019; Ogledov: 1716; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

2.
Vpliv laktobacilov na zdravje: sistematični pregled literature
Sergej Obran, 2018, diplomsko delo

Opis: Naše zaključno delo se je osredotočilo na rod Lactobacillus in na izpostavitev morebitnih vplivov le-teh na zdravje. Laktobacili uporabljajo mlečno-kislinsko vretje za izdelavo potrebne energije in so naravno prisotni v našem črevesju. Umirjajo vnetja, preprečujejo okužbe in razrast nevarnih mikroorganizmov v našem prebavnem traktu. Uničujejo in preprečujejo nastanek zobne gnilobe ter okužbe s strani nevarnih mikroorganizmov. Vendar ne vplivajo samo na prebavni trakt, temveč tudi na našo psiho, saj dokazano umirjajo in blažijo stresni odziv. Tudi kožne bolezni niso izvzete iz obsega delovanja laktobacilov, saj preprečujejo naselitev nevarnih mikroorganizmov na koži, pomirjajo razdraženo kožo, pospešujejo celjenje in preprečujejo okužbe ran na koži. Pri revmatičnih boleznih pomagajo uravnavati vnetne dejavnike v krvi in blažijo bolečino sklepov. Zasledimo jih tudi pri preprečevanju okužb dihal, ki so posebej nevarna med otroci, starostniki in kroničnimi bolniki. Na področju vaginalnega zdravja so močno zastopani kot del zdrave mikrobiološke kulture nožnice in preprečujejo okužbe z raznimi bakterijami, nekatere raziskave pa jih omenjajo kot možno zdravilo proti okužbi z virusom HIV. Raziskave o laktobacilih pokrivajo mnoga področja, so dokazano koristni in nepogrešljivi pri zdravem načinu življenja.
Ključne besede: koristni mikroorganizmi, lajšanje simptomov, prebava, zdravstvena nega, mikrobiom, laktobacil, zdravje
Objavljeno v DKUM: 27.09.2018; Ogledov: 1566; Prenosov: 260
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

3.
Fiziologija prebavne cevi
Andraž Stožer, Jurij Dolenšek, Marjan Rupnik, 2010, pregledni znanstveni članek

Ključne besede: Bolezni prebavil, fiziologija, prebava, prebavila, prebavna cev, Prebavne cevi, Prehrana
Objavljeno v DKUM: 30.12.2015; Ogledov: 2140; Prenosov: 145
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Fiziologija prebavne cevi
Andraž Stožer, Jurij Dolenšek, Marjan Rupnik, 2010, pregledni znanstveni članek

Ključne besede: fiziologija, prebava, prebavila, prebavna cev
Objavljeno v DKUM: 30.12.2015; Ogledov: 1569; Prenosov: 68
URL Povezava na celotno besedilo

5.
6.
Principi nutrigenomike v povezavi s prehranjevalnimi navadami in vpliv na obolenja širokega črevesja in danke
Vanesa Žderić, 2012, magistrsko delo

Opis: Pomemben del zdravega načina življenja je brez dvoma ustrezno živilo, povezano z zdravimi in varnimi prehranjevalnimi navadami ljudi. Povezanost hrane z zdravjem je znano že stoletja. Najnovejša dognanja medicinskih raziskav 21. stoletja razkrivajo, da lahko hrana vpliva tudi na naše gene. Razvila se je nutrigenomika, ki proučuje učinke hrane na izraznost genov. Na podlagi raziskav in tehnološkega razvoja na področju nutrigenomike bodo prehranski strokovnjaki v prihodnosti dobili veliko novih informacij in nova znanja. V naši raziskavi, ki je potekala od februarja 2012 do marca 2012 na Kliničnem oddelku za interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je bila uporabljena deskriptivna metoda dela, anketni vprašalnik, ki je vseboval 40 vprašanj. V vzorec smo zajeli 53 oseb, ki so opravili kolonoskopijo. Namen raziskave je bilo ugotoviti, kakšne so značilnosti njihovih prehranjevalnih navad, njihov življenjski slog in kakšna je njihova samoocena na vprašanje, ali menijo, da se prehranjujejo zdravo. Anketirance smo obravnavali v dveh skupinah, in sicer v eni skupini tiste, ki so jim izvidi pokazali simptomatiko organskih črevesnih obolenj, in v drugi skupini tiste z negativnim izvidom. Podatki so bili statistično obdelani in analizirani; statistično značilne razlike posameznih parametrov med različnimi obravnavanji so bile P < 0,05, statistično neznačilne razlike pa pri P ≥ 0,05.
Ključne besede: hrana, varna hrana, nutrigenomika, imunski sistem, prebava, bolezni črevesja
Objavljeno v DKUM: 02.01.2013; Ogledov: 1945; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

7.
KOLIKA PRI KONJU
Mojca Herženjak, 2010, diplomsko delo

Opis: Pri našem raziskovalnem delu nas je zanimalo, kako pogosto se kolika pojavlja v naši največji kobilarni, v Kobilarni Lipica. Število kolik smo primerjali z ostalimi boleznimi konj v Kobilarni Lipica. Za primerjavo, kako pogosto je kolika prisotna drugod, smo število kolik v Kobilarni Lipica primerjali s številom kolik v Državni Ergeli Đakovo, kjer imajo prav tako konje pasme lipicanec. Kolika je akutna, ponavljajoča se krčevita bolečina v trebuhu, ki nastane predvsem zaradi krčenja gladkega mišičja prebavil in zaradi bolezenskih sprememb v drugih trebušnih organih ter zaradi hudih telesnih poškodb. Kolika je še vedno na prvem mestu, kar se tiče vzrokov pogina konjev, ne glede na starost, spol in pasmo konja; prizadene lahko vsakega konja. Namen te naloge je predstaviti simptome kolike, kajti njihova prepoznavnost vodi do čimprejšnjega in čim bolj uspešnega zdravljenja. Ugotovili smo, da je kolika v Kobilarni Lipica, v opazovanem obdobju petih let, tj. od leta 2004 -2008, glede na ostale bolezni prisotna 15,36%, kar jo uvršča na tretje mesto med boleznimi. Kaneene in sodelavci, (1997); Tinker in sodelavci, (1997b); Traub-Dargatz in sodelavci, (2001); Hillyer in sodelavci, (2001), ( cit. po Archer D. C. in Proudman C. J. (2006) so ugotovili, da se kolika pojavlja 3,5- do 10,6- krat na 100 konj v enem letu. Smrtnost konj zaradi kolike pa variira med 6,7% in 15,6%. V Kobilarni Lipica je kolika prisotna 13,3-krat, v Državni Ergeli Đakovo pa 13,6-krat na 100 konj v enem letu. Obenem smo ugotovili, da na pojav kolike vplivajo tudi spremembe temperature zraka in vlage v zraku.
Ključne besede: konj, kolika, prehrana, prebava
Objavljeno v DKUM: 29.06.2010; Ogledov: 4885; Prenosov: 368
.pdf Celotno besedilo (662,18 KB)

8.
ENERGIJSKA VREDNOST PREHRANE PRI ČLOVEKU
Katja Hajnžič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga z naslovom Energijska vrednost prehrane pri človeku je namenjena uravnoteženi prehrani otrok in odraslih - nosilcev vzgojno-izobraževalnega procesa ter ostalim zaposlenim v vrtcu (velja tudi za pripravo obrokov doma). Zgrajena je iz teoretičnega dela,ki govori o energiji, prehrani telesa, prebavi, presnovi, energijski vrednosti hrane, bazalnem metabolizmu, pripravi hrane, izbiri živil, jedilniku za vrtce in nižjo stopnjo osnovne šole, o krvi, moči človeškega izkoristka, toploti, dihalnem sistemu, termodinamiki, živih sistemih,porabi energije pri ljudeh, energiji iz hrane, uravnavanju in nadzoru telesne temperature, preveliki teži in hujšanju, moči in delu srca. Sledi praktični del. V njem je prikazan izračun dnevne prejete energije za določeno odraslo osebo. Sledita razlaga in primer jedilnika. Posamezni primeri se razlikujejo glede na spol in starost osebe. Nato je navedena energijska vrednost za otroke, ki je povzeta po določilih ministrstva za šolstvo. zapisana sta razlaga in primer jedilnika. Opredeljeni so prav tako po spolu in starosti, in sicer 1-3, 4-6,in 7-9 let.
Ključne besede: Ključne besede: energija, prehrana, prebava, presnova, termodinamika, jedilnik.
Objavljeno v DKUM: 23.12.2009; Ogledov: 4592; Prenosov: 484
.pdf Celotno besedilo (3,52 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici