| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Podatkovna varnost pri spremembi lastništva državnih podjetij
Tomaž Ostrovršnik, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Pri spremembi lastništva državnih podjetij na splošno prihaja do problema, ko želijo na razpisih sodelovati tudi aplikanti, katerih primarni cilj je vstopiti v podatkovno bazo tarče in pridobiti njene interne podatke, pa naj gre za finance, komitente, kliente, način poslovanja ali celo za inovativne tehnologije. Spet drug izziv je, ko želijo v podjetja, ključna za delovanje državne infrastrukture, vstopiti lastniki, ki hočejo prevzeto podjetje podrediti povsem tržnim zakonitostim in ustvarjati bilance, primerljive s podjetji, ki zasledujejo samo tržne cilje. Diplomsko delo poskuša osvetliti problem pri spremembi lastništva v državnih podjetjih, v katerih lahko zaradi napačnega pristopa v začetni fazi prodaje pride do nepopravljive škode pri nadaljnjem delu tega podjetja in s tem tudi do motnje pri delovanju posameznega podjetja ali celotne panoge. V delu predstavljamo postopek prevzema ciljnega podjetja s poudarkom na pravem obsegu dostopa do podatkov, da bi skozi vse faze zagotovili zaščito podjetja v prevzemu, hkrati pa bi zasledovali cilje pregledne prodaje, enakopravnosti aplikantov, stopnjevanje njihovega konkurenčnega boja, optimalne končne cene in tudi normalnega funkcioniranja podjetja pod novim lastnikom.
Ključne besede: Sprememba lastništva državnih podjetij, Pravi obseg dostopa do podatkov podjetja v prevzemu, Pregleden postopek prevzema, Enakopravnost aplikantov, Optimalna končna cena, Funkcioniranje podjetja pod novim lastnikom.
Objavljeno: 07.12.2018; Ogledov: 436; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

2.
MOŽNOSTI MIKROPROPAGACIJE PRAVEGA KOSTANJA (Castanea sativa Mill.),
Marko Viher, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Pravi kostanj (Castanea sativa) je lesnata rastlina, ki se težje razmnožuje tako generativno s semenom kot vegetativno s cepljenjem ali potaknjenci. Uspešno razmnoževanje v in vitro razmerah pa je odvisno od matičnih rastlin, sterilizacije, sestave gojišč, natančnosti in pogojev gojenja. V poskus mikropropagacije so bili vključeni 3 genotipi (G1, G2 in G3) iz območja Kozjaka. Za sterilizacijo brstov smo uporabili 6 metod, od katerih se je kot najboljša izkazala sterilizacija s 3 % dikloroizocinaurično kislino (DICA) (72 % sterilnih in vitalnih brstov). Primerjava sterilizacije odprtih in zaprtih brstov je pokazala, da so se bolje sterilizirali zaprti brsti, medtem ko so po uspešni sterilizaciji bolje odgnali odprti brsti. Genotip ni imel večjega vpliva na uspešnost sterilizacije. Dodatek askorbinske kisline v gojišče ni imel pozitivnega učinka na rast kulture. Najuspešnejše gojišče za rast poganjkov pa je bilo MS-NO3 i.
Ključne besede: mikropropagacija/ pravi kostanj/ Castanea sativa/ tkivne kulture/ in vitro
Objavljeno: 11.10.2016; Ogledov: 1168; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

3.
JEZIKOSLOVNO DELO FRANCA MALAVAŠIČA
Mojca Maroh, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen Franc Malavašič kot pomemben slovenski jezikoslovec, slovničar, prevajalec, urednik in publicist. Prizadeval si je za izobraževanje in ozaveščanje ljudi na področju jezikovne rabe ter utrjevanje slovenskega knjižnega jezika. Poskušal je uveljaviti stalna slovnična in pravopisna pravila. Ugotovljeno je bilo, da se je pri pisanju Slovenske slovnice za perve slovenske šole v mestih in na deželi (1849) zgledoval po predhodnih avtorjih, zlasti po Jožefu Muršcu, ob tem pa je uvajal tudi posamezne novosti. Kot intelektualec tistega časa je svoje ideje in pobude na področju rabe jezika, zlasti pri prizadevanju za uveljavitev gajice, izražal v časopisu Pravi Slovenec, s katerim je želel predstaviti svoj sodoben pogled na utrjevanje jezikovne norme in svoje prizadevanje za njeno poenotenje. S slovnico je želel pomagati tudi manj izobraženim pri pisanju posameznih vrst besedil. Po Ramovševem mnenju je Slovenska slovnica za perve slovenske šole v mestih in na deželi (1849) ena najbolje izdelanih slovnic tistega časa.
Ključne besede: slovnica, Franc Malavašič, slovenski slovničarji, slovnična terminologija, časopis Pravi Slovenec
Objavljeno: 13.06.2016; Ogledov: 659; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici