| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimizacija proizvodnje v podjetju reseda d.o.o.
Gašper Peklar, 2020, diplomsko delo

Opis: Dandanes je vse bolj pomembno, da podjetja neprestano posodabljajo in optimizirajo svoje proizvodne procese, da čim bolj zmanjšajo čas izdelave izdelka ter stroške izdelave. Vse to je pomembno za ohranjanje konkurenčnosti na trgu. V diplomski nalogi sem optimiziral postavitev proizvodnje v novi hali podjetja Reseda d.o.o. Analiziral sem dobljene podatke s strani podjetja ter preračunal izkoriščenost delovnih mest. Določil sem teoretično najboljšo optimalno postavitev delovnega mesta in proizvodnje, ki bi predstavljala najboljše rezultate za podjetje. S tem bi podjetje potrebovalo manj delavcev za opravljanje istega dela, izboljšalo pa bi se tudi zadovoljstvo delavcev.
Ključne besede: Optimizacija proizvodnje, oblikovanje proizvodnega sistema, delovno mesto, postavitev proizvodnje
Objavljeno: 01.10.2020; Ogledov: 124; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

2.
Postavitev postaje za upz (utekočinjeni plini zraka)
Gregor Habjanič, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava postavitev postaje za UPZ in opis splošnih zahtev, ki veljajo pri sami postavitvi, ter upoštevanju vseh varnostnih dejavnikov. Pri uporabi postaje za UPZ je zelo pomembna varnost izvedbe, da niso ogrožene osebe in okolje. Zato naloga govori predvsem o varnosti. Sama postavitev zajema transport rezervoarja na lokacijo postavitve, postavitev rezervoarja, postavitev uparjalnika, povezavo z cevovodom teh dveh in povezavo cevovoda od uparjalnika do odjemalca. Opisani so postopki, ki sledijo postavitvi, kot so uvodni pregled, končni pregled, prvo polnjenje rezervoarja, vzdrževanje postaje. V diplomskem delu so opisani postopki, koko pregledovati in preskusiti tlačno opremo v rednih intervalih po zakonodaji.
Ključne besede: varnost, tlak, postavitev, rezervoar, postaja za UPZ, utekočinjeni plini zraka
Objavljeno: 06.05.2019; Ogledov: 441; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

3.
CSS in sodobne tehnike postavitve spletnih strani
Katja Nemec, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje tehnike in postopke, ki se uporabljajo za postavitev spletnih strani. Prvi del govori o korakih, ki so potrebni za izdelavo postavitve končne spletne strani. Drugi del je namenjen podrobnemu spoznanju posameznih tehnik ter njihovih prednosti in slabosti. Osrednji tehniki, katerima v nalogi namenimo največji pomen, sta uporaba Flexible Box in Grid postavitvenega modula. Obe tehniki sta učinkoviti in rešujeta številne težave in pomanjkljivosti, ki so se pojavile pri starejših tehnikah za postavitev.
Ključne besede: Flexible box postavitveni modul, Grid postavitveni modul, postavitev spletne strani
Objavljeno: 25.10.2018; Ogledov: 667; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,86 MB)

4.
Postavitev skladišča za pirotehnična in eksplozivna sredstva
Špela Kšela, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: V podjetju F.A. MAIK, d. o. o. želimo postaviti skladišče za pirotehniko in eksplozive. Ugotoviti moramo, kaj je treba spremeniti in narediti, da bomo lahko začeli skladiščiti omenjena sredstva.
Ključne besede: pirotehnika, eksplozivi, skladiščenje, zakonodaja, postavitev
Objavljeno: 02.08.2018; Ogledov: 380; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

5.
Konceptualni in izkustveni vidiki svetlobe in prostora v sodobni likovni umetnosti na slovenskem: primer opusa Ota Rimeleta
Tjaša Šavorič, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi so obravnavani konceptualni in izkustveni vidiki svetlobe, prostora in barve v sodobni umetnosti na Slovenskem. Posebej je izpostavljen opus mariborskega slikarja Ota Rimeleta, katerega slikarstvo je zavezano vprašanjem barve, svetlobe in postavitve umetnin v prostor, ki preko minimalistične govorice aktivirajo gledalca. Njegovo delo zahteva poglobljen angažma obiskovalca, ki se je sposoben prepustiti estetskim in simbolnim učinkom. Skozi njegovo slikarstvo je problematiziran nematerialni vidik svetlobe, njen relativen, fluiden in ambivalenten značaj. V prvem delu naloge je podan zgodovinski pregled pojma svetlobe kot generatorja življenja, nosilca informacij o prostoru in času ter posrednika simbolnih informacij. Svetloba je že od začetkov civilizacije predmet poglobljenih filozofskih razprav, zato je narejen kronološki pregled filozofskih konceptov svetlobe, izpostavljeni so tudi najpomembnejši mejniki v razumevanju vloge svetlobe v sodobni vizualni kulturi, ki so zaznamovali pojmovanje in upodabljanje svetlobe, ter odločilno vplivali na dojemanje le-te. Obravnavana sta fenomen naravne svetlobe in fenomen sence, ki izhajata iz antične filozofije in Platonovega (427–347 pr. n. št.) bipolarnega koncepta svetlobe in sence, znamenite prispodobe o votlini v sedmi knjigi Države, ki ohranja aktualnost vse do sodobnosti. Svetloba že od nekdaj vzbuja asociacije onkraj materialnega, kar je predstavljeno skozi delo Ota Rimeleta. Narejena je analiza, kako se skozi svetlobo in barvo odraža prostor v slikah mariborskega slikarja ter kakšno je njegovo dojemanje svetlobe in barve. Slednja je v nalogi ovrednotena kot izrazno sredstvo in nosilka energije. Izpostavljeno je tudi vprašanje dematerializacije, v kolikšni meri lahko govorimo o njej in na kakšen način se odraža v Rimeletovem slikarstvu. V zadnjem delu naloge je predstavljena ideja razstavnega prostora, umetniške instalacije in z njo povezana problematike razsrediščenosti gledalca in njegova izkušnja. Navedeni so štirje modeli gledalske izkušnje: (1) psihološki/psihoanalitični model; (2) fenomenološki model; (3) model izgube oz. dezintegracije subjekta, ki se odraža zlasti kot mimetično zajetje in (4) model družbeno politične aktivacije gledalca. Rimeletov model prostorske postavitve močno asociira na fenomenološko izkušnjo aktivacije gledalca, kot jo v navezavi na minimalizem opredeli Claire Bishop v knjigi Instalation Art.
Ključne besede: filozofija umetnosti, svetloba, senca, barva, prostor, prostorska postavitev, gledalčeva izkušnja, Oto Rimele
Objavljeno: 08.05.2017; Ogledov: 1407; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

6.
DIAGNOSTIKA DELOVANJA SIGNALNO VARNOSTNE NAPRAVE NA ŽELEŽNIŠKI POSTAJI DOMŽALE
Peter Rupert, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili elektro relejno signalno varnostno napravo NPI-75, proizvajalca Iskra, Industrija za Avtomatiko (sedaj preimenovana v Iskra Sistemi Avtomatizacija Procesov). To je stara elektro-relejna tehnologija, ki še vedno, ob rednem vzdrževanju, zagotavlja varno avtomatsko upravljanje železniškega prometa. Ker strokovnjakov za ta sistem praktično ni, pomanjkljiva pa je tudi tehnična dokumentacija, smo diagnosticirali celotni sistem, na železniški postaji Domžale. Podrobno smo opisali zgradbo in način samega delovanja. S postavljalno mizo, kjer se izvajajo ukazi, smo preučil vse možne električne tokokroge, ki se lahko izvajajo. Natančno so opisane vse elektro-relejne skupine, kakor tudi povezave z zunanjimi napravami, kot so: elektro relejni vstavki v signalih, kretniški pogoni, električne ključavnice, tirne in kretniške izolirke, ter cestni prehodi.
Ključne besede: TsPp – Tipka skupinska preklica vozne poti TRVp – Tipka razrešitve vozne poti TpK – Tipka prestavitev kretnice, pokvarjena izolacija TPK – Tipka prestavitev prerezane kretnice TsK – Tipka skupinska prestavitev kretnice TK – Tipka prestavitev kretnice TS – Tipka postavitve signala TVp – Tipka vozne poti TPrEK – Tipka preklic električnega ključa TSKlS – Tipka skupinska postavitev klicnega signala TsSt – Tipka skupinska vračanje signala na stoj TVKR – Tipka vklop kretniške razsvetljave TIKR – Tipka izklop kretniške razsvetljave TD – Tipka vklop dnevne razsvetljave signalov TN – Tipka vklop nočne razsvetljave signalov TIZv – Tipka izklop zvočnega signala, zvonec RS – Tipka ročni vklop cestnega prehoda Vkl – Polavtomatski vklop cestnega prehoda Izkl – Polavtomatski izklop cestnega prehoda PTMo – Preizkusna tipka motnje cestnega prehoda PTNa – Preizkusna tipka napake cestnega prehoda TPp – Tipka preklica vozne poti
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 747; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (2,36 MB)

7.
INTERAKTIVNA POSTAVITEV ZVOČNIH VIROV IN TVORBA PROSTORSKEGA ZVOKA IZ VEČSTEZNEGA ZVOČNEGA ZAPISA
Filip Mitrev, 2014, diplomsko delo

Opis: V sodobnem času je namesto mono in stereo zvoka vse pogosteje zahtevan prijaznejši za ušesa in čimbolj realističen način predvajanja zvoka – prostorski zvok. V nadaljevanju tega diplomskega dela je opisana naša interaktivna programska rešitev, s katero tvorimo prostorski zvok iz skupine enokanalnih datotek, predvajanih in snemanih z interaktivno izbranih pozicij v prostoru.. Še več, podana je kratka zgodovina zapisovanja zvoka, teoretično sta razložena način širjenja zvoka v prostoru ter zaznava zvoka s pomočjo človeškega ušesa, podamo pa tudi primerjavo med različnimi formati, v katerih lahko zapišemo zvok v digitalni datoteki.
Ključne besede: zvok, večkanalni, mešanje, postavitev, prostorski zvok
Objavljeno: 17.11.2014; Ogledov: 872; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

8.
ZAHTEVE ZA POSTAVITEV PROMETNE SIGNALIZACIJE V URBANIH OKOLJIH – PRIMER POSTAVITVE ZA POTREBE OKOLJSKE CONE V MARIBORU
Matevž Jelenko, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Postavitev prometne signalizacije je potrebna in zahtevna naloga. Moramo se zavedati pomembnosti pravilnega načrtovanja in postavljanja prometne signalizacije, ki predstavlja ključni element za varno odvijanje prometa. Pred vzpostavitvijo novega prometnega režima (npr. pilotna okoljska cona) je potrebno skrbno načrtovanje označevanja le teh in usklajevanja prometne signalizacije s pravilnikom. Nujen je tudi pregled dejanskega stanja na terenu, s čimer je mogoče novo prometno signalizacijo umestiti varno, pregledno in nemoteče glede na že obstoječo signalizacijo in glede na druge udeležence v prometu. V projektni nalogi je na primeru predloga okoljske cone na desnem bregu Drave v Mariboru prikazana in analizirana potrebnost postavitve prometne signalizacije, s katero se ustrezno uredi oz. vzpostavi prometni režim na vstopnih točkah v okoljsko cono. Predlog postavitve prometne signalizacije je usklajen z obstoječo prometno signalizacijo in je v skladu z zahtevami, ki jih opredeljuje veljavni Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah.
Ključne besede: prometna signalizacija, zahteve za postavitev, emisije PM10, okoljska cona, vpliv na okolje
Objavljeno: 10.09.2014; Ogledov: 1131; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (25,69 MB)

9.
Optimizacija postavitve proizvodnje za izdelavo rampne deske pri podjetju Uniforest d.o.o.
Miha Rečnik, 2013, diplomsko delo

Opis: V današnjem času vedno več podjetij opaža, da ni pomembno le to, da ima podjetje dober proizvod, ki je kupcem všeč, ampak tudi, da je ta proizvod narejen v najkrajšem času in z najmanj porabljenimi sredstvi. To imenujemo optimizacija proizvodnih procesov. V diplomskem delu sem opisal nov produkt, ki ga podjetje želi proizvajati, izračunal sem normativne čase ter število delovnih mest, ki jih podjetje potrebuje za vsako operacijo, prav tako pa sem predstavil teoretično najboljšo postavitev proizvodnje, ki bi za ta izdelek dala najboljše rezultate.
Ključne besede: Optimizacija proizvodnega procesa, postavitev proizvodnje, organizacijske strukture.
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1245; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

10.
ISKANJE OPTIMALNE POSTAVITVE INTERAKTIVNO MODELIRANIH STAVB Z UPORABO DIFERENCIALNE EVOLUCIJE IN UPOŠTEVANJEM SONČNEGA POTENCIALA NAD PODATKI LiDAR
Marko Bizjak, 2013, diplomsko delo

Opis: Količina sončnega obseva, ki ga prejme stavba, je zelo pomembna pri izkoriščanju sončne energije za proizvodnjo električne energije in pasivnem ogrevanju stavbe ter posledično zmanjšanju emisij. V diplomskem delu iščemo optimalno postavitev stavbe, ki prejme največ sončnega potenciala skozi leto. Najprej si ustvarimo mrežo celic, ki jo generiramo iz podatkov LiDAR. Nad mrežo modeliramo stavbo in nato z uporabo diferencialne evolucije poiščemo njeno optimalno postavitev. Pri tem upoštevamo več parametrov modelirane stavbe za izboljšanje natančnosti. V eksperimentih z različnimi strategijami pokažemo, da lahko hitro najdemo globalni optimum za maksimizacijo sončnega obseva dane stavbe.
Ključne besede: sončni potencial, postavitev stavbe, diferencialna evolucija
Objavljeno: 13.09.2013; Ogledov: 1174; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (9,14 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici