| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 35
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
UPRAVLJANJE TVEGANJ V MEDNARODNEM POSLOVANJU PODJETJA STRAMEX PET D.O.O.
Marko Tertinek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Vsako podjetje stremi k zvišanju svojih prihodkov in dobičkov, kar pa je na domačem trgu omejeno. Zato so podjetja prisiljena, da začnejo poslovati na tujih trgih, če želijo uresničiti svojo vizijo nadaljnje rasti. V današnjem turbulentnem okolju mednarodnega poslovanja je vsako podjetje izpostavljeno tveganjem na tujih trgih. Tema diplomskega dela je aktualna in uporabna za podjetja, ki želijo postati in ostati uspešna v mednarodnem poslovanju. Poznamo deželna, finančna in poslovna tveganja. Ker so tveganja v mednarodnem poslovanju zelo obsežna tema, smo se odločili, da obravnavamo ta tveganja na osnovi proučevanja primera podjetja Stramex Pet, d. o. o., ki je na trgu prisotno več kot 20 let. Želeli smo se prepričati, če podjetje dobro upravlja tveganja, zato smo se odločili, da slednje analiziramo in ocenimo uspešnost upravljanja tveganj v podjetju Stramex Pet, d. o. o.
Keywords: Mednarodno poslovanje, tveganje, upravljanje tveganj, finančno tveganje, deželno tveganje, poslovno tveganje. .
Published: 18.03.2021; Views: 92; Downloads: 12
.pdf Full text (978,15 KB)

2.
Seznanjenost bančnih uslužbencev s tveganji v komercialnih bankah
Dragan Savanović, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Skoraj vsi smo v svojem življenju že odplačali kakšen bančni kredit ali pa ga še bomo. Pri tem se srečujemo z bančnimi uslužbenci, ki so bolj ali manj seznanjeni s finančnimi tveganji in ki nas seznanijo s kreditnimi pogoji, ki določajo našo kreditno sposobnost. V diplomski nalogi smo obravnavali problematiko seznanjenosti bančnih uslužbencev s finančnimi tveganji in poskusili oceniti vidik zavedanja bančnih uslužbencev glede finančnih tveganj. Bančni uslužbenci pri odločanju o kreditni sposobnosti komitenta lahko ob obstoječi metodologiji ocenjevanja tveganj in določanja kreditne sposobnosti komitentov precenijo ali podcenijo finančna tveganja in pri tem naredijo dve vrsti statističnih napak in sicer napako prve vrste, da odobrijo kredit neprimernemu komitentu ali pa napako druge vrste, da kredita ne odobrijo ustreznemu komitentu. Obe napaki imata neugodne posledice. Cilj diplomske naloge je bil predstaviti področje nedoločenosti in bančnim uslužbencem podati nekaj koristnih nasvetov za minimiziranje možnih statističnih napak, ki so v svojem izvoru posledica človeških napak.
Keywords: banka, nedoločenost, poslovno poročilo, razkritja, tveganje
Published: 10.11.2020; Views: 126; Downloads: 13
.pdf Full text (1,28 MB)

3.
Analiza poslovnega okolja in deželnega tveganja Irana
Klara Prosenjak, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Danes za podjetja ni več dovolj da poslujejo le na domačem trgu, ampak je za njihov obstoj pomembno, da se osredotočijo tudi v poslovanje na mednarodnih trgih. Da lahko na tujih trgih uspešno poslujejo in konkurirajo ostalim, se morajo dobro seznaniti s poslovnim okoljem trga na katerega vstopajo. Spremljati morajo spreminjanje okolja ter prisotna tveganja s katerimi se lahko srečajo na tujih trgih. V prvem delu diplomskega projekta smo opredelili mednarodno poslovno okolje in njegove dimenzije. V drugem delu smo se seznanili z tveganji v mednarodnem poslovanju, ter podrobneje spoznali deželno tveganje. Nato smo v tretjem in četrtem delu teorijo mednarodnega poslovnega okolja in deželnega tveganja analizirali na državi Iran. Kjer smo skozi analizo ugotavljali ali se je poslovno okolje v Iranu izboljšalo, ter ali se je deželno tveganje v Iranu zmanjšalo.
Keywords: mednarodno poslovno okolje, politično okolje, deželno tveganje, Iran
Published: 28.10.2019; Views: 347; Downloads: 43
.pdf Full text (1,39 MB)

4.
Primerjalna analiza poslovnega okolja in deželnih tveganj Kazahstana in Belorusije
Elzana Emini, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Kadar se odločamo za vstop na tuji trg, se moramo podrobno seznaniti z značilnostmi tujega poslovnega okolja in morebitnimi tveganji. Za uspešen prodor na tuji trg moramo proučiti in razumeti dejavnike makrookolja tujega trga. Poznamo več metod in vrst analiziranja poslovnega okolja tuje države, ena od njih je tudi PEST analiza, ki je najpogosteje uporabljena. V diplomskem projektu smo analizirali poslovno okolje in deželna tveganja Belorusije in Kazahstana. V prvem delu diplomskega projekta smo teoretično opredelili mednarodno okolje, poslovno okolje podjetja ter njegove dejavnike, PEST analizo ter deželna tveganja. V drugem delu smo se poglobili v specifično analizo dejavnikov poslovnega okolja in deželnih tveganj Belorusije in Kazahstana. V zadnjem delu diplomskega projekta smo opravili primerjalno analizo dejavnikov poslovnega okolja in deželnih tveganj obeh držav. Skozi analizo smo s sekundarnimi podatki preverjali ali je kazahstanski trg zaradi razvitejšega poslovnega okolja za tuja podjeta privlačnejši kot beloruski trg in ali je kazahstanski trg zaradi nižjega deželnega tveganja za tuja podjetja privlačnejši kot beloruski trg.
Keywords: poslovno okolje, deželno tveganje, PEST-analiza, Belorusija, Kazahstan
Published: 07.01.2019; Views: 581; Downloads: 77
.pdf Full text (898,03 KB)

5.
PRIMERJALNA ANALIZA POSLOVNEGA OKOLJA IN DEŽELNIH TVEGANJ BRAZILIJE IN KITAJSKE
Nina Novarlić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Poslovno okolje predstavlja sklop zunanjih dejavnikov, ki tako ali drugače vplivajo na poslovanje podjetij. Deželno tveganje pomeni oceno verjetnosti, da bo v prihodnosti prišlo do neželenih dogodkov na ravni države, ki bi negativno vplivali na poslovanje podjetij. Za kakovostno analizo poslovnega okolja je potrebno preučiti njegove različne dimenzije kot so politična, ekonomska, sociokulturna in tehnološka, katerih začetnice tvorijo ime t. i. PEST analize. Ta je najenostavnejša oblika preučevanja dimenzij poslovnega okolja, treba pa je povedati, da mnogi avtorji zagovarjajo tudi preučevanje drugih dimenzij kot npr. pravno in okoljevarstveno, kar gotovo pripelje do natančnejših rezultatov. Brazilija je imela v preteklih letih politično krizo, ki se je, vsaj tako kaže, končala letos z odstavitvijo predsednice Dilme Rousseff. Na njeno mesto je stopil dotedanji podpredsednik, Michel Temer, ki napoveduje mnoge reforme. Kitajska je po dolgoletni vladavini Komunistične partije glede na vse značilnosti politično relativno stabilna država, saj druge politične sile nimajo nikakršne realne moči. Obe državi sta v bližnji preteklosti uživali visoko gospodarsko rast, danes pa se soočata z izzivi padca rasti in stagnacije. Tako Brazilija kot tudi Kitajska nujno potrebujeta reforme. Prva v smeri modernizacije, druga pa bolj v smeri uvajanja mehanizmov tržne ekonomije. Obe sta v preteklih desetletjih močno zmanjšali stopnjo revščine – to zlasti velja za Kitajsko. V okviru sociokulturnega okolja sta si državi precej različni. Brazilija je nekdanja portugalska kolonija, ki je prava mešanica kultur, še posebej evropske in afriške, ki so jo s seboj prinesli afriški sužnji ter kulture domorodnih prebivalcev. Kitajska ni bila nikdar kolonizirana in ima večtisočletno kontinuiteto. Danes gre v njihovem primeru za edinstveno mešanico socialističnih in tradicionalnih kitajskih vrednot, po katerih se Kitajci ravnajo. V Braziliji se liberalizacija močno širi, prav tako se veliko vlaga v tehnično industrijo in inovacije. Kitajci ogromno vlagajo v tehnologijo, katere kvaliteta neprestano raste. Prav tako je Kitajska center inovacij, ki vključujejo vesoljsko tehnologijo, saj so leta 2013 uspešno pristali na Luni. Trenutno ima Brazilija zmerno deželno tveganje, ki ga najbolj ogroža visoka stopnja političnega tveganja. Kitajska ima po vseh indikatorjih trenutno nižje deželno tveganje, k čemur zlasti pripomore nizka stopnja ekonomskega tveganja.
Keywords: poslovno okolje, PEST analiza, deželno tveganje, Brazilija, Kitajska.
Published: 07.08.2018; Views: 802; Downloads: 109
.pdf Full text (1,02 MB)

6.
ANALIZA POSLOVNEGA OKOLJA IN TVEGANJ ITALIJANSKEGA TRGA
Anuška Brglez, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Če podjetje želi osvojiti trg tuje države, mora najprej izdelati analizo poslovnega okolja izbrane države. V diplomskem seminarju smo analizirali poslovno okolje Italije. Preučili smo dimenzije negospodarskega, gospodarskega in tržnega okolja, prednosti in nevarnosti, ki jih lahko pričakujemo, ter poslovna tveganja. Analizirali smo tudi panogo gumarske industrije v Italiji. Italija se sooča s problemom korupcije, počasnimi sodnimi postopki in z neporavnanimi terjatvami, ki za podjetja predstavljajo velika tveganja. Hkrati je Italija zelo privlačen trg za proizvajalce tehničnih izdelkov iz gume, saj je vodilni izvoznik strojne mehanizacije. Analitiki napovedujejo tudi rast proizvodnje avtomobilske industrije, ki je eden izmed ključnih kupcev izdelkov iz gume.
Keywords: analiza tujega poslovnega okolja, poslovno okolje, poslovno tveganje, dimenzije poslovnega okolja, proizvodi iz gume
Published: 07.02.2017; Views: 1053; Downloads: 121 
(1 vote)
.pdf Full text (834,12 KB)

7.
PRIMERJALNA ANALIZA POSLOVNEGA OKOLJA IN DEŽELNIH TVEGANJ MEHIKE IN INDONEZIJE
Marko Nipič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje, ki načrtuje poslovanje na tujih trgih, se mora najprej seznaniti s splošno stabilnostjo makroekonomskega okolja izbranih držav. Eden izmed najbolj znanih in uporabnih pristopov k raziskovanju poslovnega okolja je PEST-analiza, s katero analiziramo makroekonomske dejavnike, ki mnogokrat vplivajo na uspešnost podjetja pri vstopanju na nepoznan trg. V diplomskem delu smo analizirali poslovno okolje ter deželna tveganja Mehike in Indonezije. V prvem delu smo predstavili pojem poslovnega okolja ter njegove sestavine, PEST-analizo ter pojem deželnega tveganja. V drugem delu smo se osredotočili na podrobnejšo analizo obeh držav in predstavili ekonomsko, politično, družbeno-kulturno in tehnološko okolje obeh držav ter njuna deželna tveganja. V zadnjem delu diplomskega dela smo primerjalno analizirali obe državi iz vidikov dimenzij poslovnega okolja ter deželnih tveganj. S pomočjo sekundarnih podatkov smo preverjali, ali Mehika zaradi svoje razvitejše industrije ponuja več poslovnih priložnosti kot Indonezija, in ali je vstop na indonezijski trg zaradi obsežnejše birokracije zahtevnejši kot vstop na mehiški trg.
Keywords: poslovno okolje, PEST analiza, deželno tveganje, Mehika, Indonezija
Published: 05.09.2016; Views: 872; Downloads: 146
.pdf Full text (1,25 MB)

8.
ANALIZA POSLOVNEGA OKOLJA IN DEŽELNEGA TVEGANJA FRANCIJE
Urška Kamenik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu smo raziskovali poslovno okolje Francije. Danes je zaradi posledic globalizacije svet postal majhen, mednarodno poslovanje pa je za večino podjetij ključnega pomena. Pred vstopom na tuj trg se tako podjetja soočijo z vprašanjem, kateri trg izbrati, z namenom, da ne bi ogrozila svojega obstoja, temveč da bi bila uspešna. Na začetku smo se tako seznanili s pojmom in pomenom poznavanja poslovnega okolja tujega trga in njegovimi dimenzijami. Nato smo se seznanili s pojmom deželnega tveganja tujega trga ter kako ga lahko izmerimo. Pri meritvah je osrednja institucija, na katero smo se v diplomskem projektu oprli, mednarodna institucija Euromoney. V drugi polovici diplomskega projekta smo se osredotočili na analizo poslovnega okolja in deželnega tveganja Francije. Z analizo smo poskušali dokazati, da je Francija z vidikov političnega in ekonomskega okolja ter deželnega tveganja privlačen trg za mednarodno trgovanje in investiranje.
Keywords: Poslovno okolje, deželno tveganje, mednarodno poslovanje, Francija
Published: 30.10.2015; Views: 1145; Downloads: 223
.pdf Full text (1008,46 KB)

9.
RAZKRITJE BISTVENIH TVEGANJ V POSLOVNEM POROČILU
Nataša Šafranić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Gospodarske družbe delujejo v nestabilnem poslovnem okolju, konkurenca na trgu je čedalje večja, pojavlja pa se tudi vedno več negotovosti in tveganj pri poslovanju družb. Poslovni subjekti se ne glede na velikost pri svojem delovanju srečujejo z različnimi tveganji, ki pa jih morajo za uspešno poslovanje tudi uspešno obvladovati. O tveganjih poročajo v svojem poslovnem poročilu, ki je poleg računovodskega poročila, sestavni del letnega poročila. Gospodarske družbe v letnem poročilu predstavijo svoje poslovanje interesnim skupinam,pri čemer morajo biti ta poročila pripravljena pregledno, pravilno in pošteno. V diplomski nalogi obravnavamo pomen računovodskega poročanja, posamezne sestavine letnega poročila s poudarkom na poslovnem poročilu, bistvena tveganja, s katerimi se družbe soočajo pri poslovanju ter na kakšen način jih obvladujejo. Temu sledi primerjalna analiza razkrivanja tveganj slovenskega in nemškega podjetja, katerih osrednja dejavnost je farmacija, in sicer na podlagi njunih letnih poročil.
Keywords: letno poročilo, tveganje, obvladovanje tveganj, notranje kontrole, poslovno poročilo, razkritja
Published: 29.06.2015; Views: 945; Downloads: 107
.pdf Full text (470,97 KB)

10.
VLOGA NOTRANJE REVIZIJE PRI OBVLADOVANJU OPERATIVNIH TVEGANJ IN NJENA NAVZOČNOST V SLOVENSKIH PODJETJIH
Jure Vezjak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V poslovnem svetu obstaja veliko vrst tveganj, med drugimi operativna tveganja, ki se pojavljajo v vseh sferah poslovanja in v najrazličnejših podjetjih. Operativno tveganje pomeni, da so ljudje, procesi in sistemi znotraj podjetja nepopolni in da napake pri izvajanju teh procesov in funkcij lahko povzročijo izgubo in se hkrati nanaša tudi na dejavnike zunaj podjetja, ki lahko negativno vplivajo na izvajanje teh notranjih procesov in funkcij. Obvladovanje operativnih tveganj pomeni, da lahko s postavljenimi in delujočimi ukrepi (predvsem notranjimi kontrolami) zmanjšamo, po možnosti tudi izničimo, verjetnost in vpliv neželenih dogodkov. Notranje revidiranje je neodvisna in nepristranska dejavnost dajanja zagotovil in svetovanja, zasnovana za dodajanje vrednosti in izboljševanje delovanja podjetja. Poslovodstvo in nadzorni organ od notranjega revizorja pričakujeta zagotovila, da je ureditev upravljanja tveganj ustrezna, da omogoča pravočasno prepoznavanje tveganj, pravilno ocenjevanje tveganj in primerno odzivanje na tveganja ter da pretok informacij o tveganjih in njihovo spremljanje omogočata uspešno delovanje te ureditve in njeno izboljševanje. Cilj diplomskega dela je bil ugotoviti, kakšna je praksa upravljanja operativnih tveganj v slovenskih podjetjih (velikih in srednjih podjetjih, kjer notranja revizija ni zakonsko predpisana), zastopanost notranje revizije v teh podjetjih ter povezava med obema področjema. Rezultati raziskave razkrivajo, da sta formaliziran sistem upravljanja tveganj in notranja revizija vzpostavljena v približno polovici takšnih podjetij, v velikem številu podjetij pa imajo oblikovan poseben sistem za obvladovanje operativnih tveganj. Ker gre za podjetja, ki imajo notranjerevizijsko dejavnost vzpostavljeno brez zakonske obveze, je takšna zastopanost zelo dobra. Menimo, da bo v prihodnje še boljša, notranji revizor in notranji revizor specialist za revizije informacijskih sistemov pa bosta v podjetju predstavljala še pomembnejšo vlogo.
Keywords: tveganje, poslovno tveganje, operativno tveganje, obvladovanje/upravljanje tveganj, notranje kontrole, notranja revizija, notranjerevizijska služba
Published: 31.03.2014; Views: 2044; Downloads: 602
.pdf Full text (1,47 MB)

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica