| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Arhitekturna zasnova raziskovalno-razvojnega kompleksa v Čakovcu : magistrsko delo
Venio Tomašić, 2022, magistrsko delo

Opis: Pred približno desetimi leti se je območje vojašnice v Čakovcu začelo prenavljati in spreminjati v poslovno cono, a več kot polovica območja še vedno ostaja degradirana. Tema magistrskega dela izhaja iz ideje o raziskovalno razvojnem kompleksu v središču Međimurske županije. Projektna naloga se osredotoča na revitalizacijo vzhodne meje mesta Čakovec in širitev poslovnega parka, ki bo središče poslovnega dogajanja celotne županije. Zasnova kompleksa predstavlja koncept urbane regeneracije degradiranega območja vojašnice, ki s svojo obliko ne vdira v prostor, temveč dopolnjuje javne in zelene površine. Zaključna ideja arhitekturne zasnove je povezati zunanjost z notranjostjo, spodbuditi uporabnike k večji interakciji in razmišljanju 'out of the box'. Temelji na dveh delih − poslovna cona in stanovanja, ki se ponujajo zaposlenim in s tem ustvarjajo skupne intimne dele za uporabnika, ki mu ponujajo zasebno in javno povezavo skozi interakcijo med službo in domom. Zaokrožuje že začeti razvoj poslovnega parka in daje mestu dodatno vrednost.
Ključne besede: Čakovec, raziskava in razvoj, poslovni park, urbana regeneracija, zelena arhitektura
Objavljeno v DKUM: 22.09.2022; Ogledov: 181; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (61,09 MB)

2.
Upravičenost investicije v izgradnjo otroškega parka
Marjeta Markič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili izgradnjo otroškega zabaviščnega parka s spremljajočo gostinsko dejavnostjo, kot jih poznamo v tujini. Gre za dokaj velik finančni projekt, zato smo predhodno izvedli raziskavo trga, osebni poslovni načrt na osnovi kalkulacije, oceno tveganja in možnost izvedbe v Sloveniji. Seveda projekt ni odkrivanje tople vode, saj tovrstni otroški parki v tujini niso redkost. Zanimalo nas je, zakaj se v Sloveniji tega še nihče ni lotil. Sama ideja oziroma kopija ideje se na prvi pogled zdi dobra, toda ali v resnici pomeni dobiček, pa smo ugotavljali v tej diplomski nalogi. Problem projekta je da v Sloveniji še nimamo primerljivega parka, zato težko ocenimo vzdržnost projekta oziroma obiskanost otroškega parka. Potrebna je bila temeljita raziskava trga, ter raziskava obiskanosti tovrstnih parkov v tujini glede na število prebivalcev v regiji kjer se nahaja. Po raziskavi smo dobili podatek o predvidenem letnem obisku. Nato smo se lotili stroškov investicije: nakup zemljišča, izgradnja objekta in namestitev opreme. Ugotovili smo stanje lastnih sredstev in naklonjenost bank za odobritev kredita. Proučili smo tudi terminski rok izvedbe. Po ugotovitvi smo temeljito proučili stroške obratovanja, stroške dela in poskušali čim bolj optimizirati delovni proces. Cilj naloge je bila raziskava, analiza, kalkulacija izvedbe projekta in ocena rentabilnosti. Zanimali so nas faktorji naklonjenosti uporabnikov, populacija uporabnikov v regiji, zakonodaja, splošna gospodarska klima in drugo. Rezultati naloge pokažejo, da je projekt interesanten in dobičkonosen. Seveda ne govorimo o bogastvu, ampak trdemu delu, ki se obrestuje. Glede na rezultate je projekt delno rizičen. Namenjen je posamezniku oziroma ekipi, ki ima močno voljo za tovrstno dejavnost, je vztrajen in predan delu. Se pa strinjamo, da bi predstavljal veliko popestritev na družabnem in turističnem področju.
Ključne besede: projekt, poslovni načrt, raziskava trga, optimizacija, rentabilnost, marketing, vodenje, varnost, otroški park
Objavljeno v DKUM: 27.10.2016; Ogledov: 667; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici