| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Načrtovanje in tehnologija izdelave razdelilnika medija v polnilni liniji
David Kosi, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Računalniško podprta tehnologija se vedno bolj uveljavlja v podjetjih zaradi ohranjanja konkurenčnosti na trgu. Programski paketi vsebujejo vse potrebne komponente za poenostavljeno programiranje izdelkov, ki vplivajo na natančnost, produktivnost in čas izdelave. V diplomski nalogi sem predstavil razdelilnik medija, ki je del polnilne linije za polnjenje tekočih medijev. S pomočjo CAD modelirnika sem modeliral steber in ohišje razdelilnika medija. Nato sem s povezavo med CAD in CAM sistemoma izbral potrebne operacije in orodja za obdelavo, izdelal sem tehnološke risbe ter opravil simulacijo poti orodij v CAMWorks NC. Rezultat povezave med CAD in CAM sistemoma je NC-koda, ki je bila izdelana s pomočjo poprocesorja in je hkrati osnova za izdelavo razdelilnika na CNC-stroju.
Keywords: polnilna linija, razdelilnik medija, CAD/CAM modeliranje, NC-programiranje, simulacija
Published: 05.10.2020; Views: 195; Downloads: 53
.pdf Full text (1,61 MB)

2.
Načrtovanje, modeliranje in preračun kronske zamašilne glave
Denis Čuk, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Industrija polnjenja pijač velja za eno pomembnejših industrij sveta. Polnilne linije so sistemi namenjeni polnjenju različnih tekočih medijev v različno embalažo. V diplomski nalogi bo izpostavljen del polnilne linije, ki skrbi za zamaševanje steklenic s kronskimi zamaški. Prav tako bo na kratko opisano delovanje celotnih sistemov, ki jih izdeluje podjetje GEA Vipoll d. o. o. Opisani bodo tudi CAD/CAM sistemi in njihovo uvajanje v podjetja. Za prostorsko modeliranje bo uporabljen program SolidWorks. Predstavljen bo postopek modeliranja gredi kronske zamašilne glave. S pomočjo preračuna bo potrebno izbrati ustrezno vzmet, da bodo steklenice pravilno zaprte.
Keywords: zamaševanje steklenic, kronska zamašilna glava, 3D modeliranje, polnilna linija, preračun vzmeti
Published: 24.09.2020; Views: 134; Downloads: 25
.pdf Full text (5,48 MB)

3.
Avtomatizacija podajalnega dela polnilne linije
David Jelenko, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje načrtovanje mehanskega dela podajanja sveč ter izdelavo krmilnega programa na polnilni liniji podjetja Orodjarstvo Jelenko. V diplomski nalogi je podan opis danih zahtev ter idejna zasnova podajanja sveč. Mehanska zasnova podajanja je prikazana s pomočjo CAD modela, ki je modeliran s pomočjo programa Solid Works. Gibalni sistem je izveden s pomočjo pnevmatskih valjev, ki so krmiljeni s Siemensovim krmilnikom. Program za krmiljenje pnevmatskih valjev, motorjev ter senzorjev je napisan v programskem orodju Tia portal. Pnevmatski sistem je prikazan s pnevmatsko shemo. Izdelana simulacija delovanja pnevmatske sheme je predstavljena s programom Festo Fluidsim.
Keywords: svečarski stroj, polnilna linija, konstruiranje, avtomatizacija, krmiljenje
Published: 02.10.2017; Views: 654; Downloads: 90
.pdf Full text (3,15 MB)

4.
Velikostna in modularna gradnja polnilne linije
Darko Balažic, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava velikostno in modularno gradnjo v polnilni liniji. V uvodnem delu je predstavljena zgodovina delovnega okolja. Sledi predstavitev teorije s področja modularne in velikostne gradnje. Osrednji del diplomskega dela obsega načrtovanje in analizo modularnega gradnika podporne noge, ki je najpogostejši gradnik v večini polnilnih linij. Pri modeliranju je uporabljen program SolidWorks, za analizo modularnega gradnika pa programski orodji CreoParametric in CreoSimulate. Analizirana je trdnostna ustreznost, faktor varnosti pri predvideni maksimalni obremenitvi in možnost pocenitve gradnika. Analiziran modularni gradnik podporne noge je ustrezen za nadaljnjo velikostno gradnjo in je predimenzioniran.
Keywords: modularna gradnja, velikostna gradnja, polnilna linija, podporna noga
Published: 09.09.2016; Views: 810; Downloads: 65
.pdf Full text (7,93 MB)

5.
Zalogovna miza v avtomatizirani polnilni liniji
Andrej Kocmut, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju Vipoll smo zasnovali polnilno linijo za stekleno embalažo. Polnilna linija je zasnovana iz veliko različnih segmentov. Posebna pozornost je namenjena transporterjem embalaže. Po pregledu zasnove polnilne linije je ugotovljen del v katerem je potrebno zagotoviti dodatno možnost za zalogo embalaže. V ta del polnilne linije se je vključila bočna zalogovna miza s katero smo bistveno vplivali na kapaciteto polnilne linije. V zadnjem delu diplomskega dela je predstavljeno krmiljenje polnilne linije, kajti vsa polnilna linija je avtomatsko krmiljena.
Keywords: zalogovna miza, polnilna linija, polnilec, izpiralec, zamašilec, transporterji embalaže, krmiljenje polnilne linije.
Published: 20.10.2015; Views: 673; Downloads: 80
.pdf Full text (3,24 MB)

6.
Servopogon polnilne linije
Benjamin Balažic, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju Vipoll, d. o. o., kjer se z izdelovanjem polnilnih linij za steklenice in plastenke ukvarjajo že vrsto let, je med praktičnim usposabljanjem nastala ideja za diplomsko delo, ki obravnava zasnovo polnilne linije in pravilno izbiro servo pogona. Da izberemo dovolj močan servo pogon in ne predimenzioniran, so potrebni izračuni. Ugotovljeno je bilo, da so izračunane moči malo višje kot izmerjene vrednosti, vendar pa so le-te veliko nižje od nazivne moči elektro servo motorjev. To pomeni, da so servo pogoni predimenzionirani.
Keywords: polnilna linija, izpiralec, polnilec, zamašilec, elektro servo pogon
Published: 14.04.2015; Views: 1262; Downloads: 187
.pdf Full text (8,09 MB)

7.
Preračun transportne naprave
Peter Klobasa, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Preračun transportne naprave opisuje načrtovanje in preračun členkastega transporterja. Na začetku diplomskega dela je uvod, v katerem so opisani namen, cilji in zahteve diplomskega dela. Temu sledi opis transportnih naprav. Glede na podane robne pogoje, ki so določeni od ostalih naprav, lahko izračunamo potrebno moč pogonskega motorja za transporter. Za konec diplomskega dela smo še modelirali transportno napravo s pomočjo programskega paketa Creo Parametric 2.0. Bistveno pri modeliranju je bilo sestavljanje pogonske enote in sestava vseh standardnih delov. Transporter je narejen tako, da prejema večje število steklenic in jih razvrsti v vrsto eno za drugo. Celotno diplomsko delo je bilo opravljeno v okviru praktičnega usposabljanja v podjetju ICS d.o.o.
Keywords: transportni sistemi, polnilna linija, transporter s šarnirno verigo, analiza zmogljivosti transporterja
Published: 11.12.2014; Views: 1219; Downloads: 275
.pdf Full text (2,13 MB)

8.
Oblikovanje akumulacijskega transporterja v polnilni liniji brezalkoholnih pijač
Danijel Buček, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena rekonstrukcija obstoječe transportne linije za transport PET steklenic. Namen rekonstrukcije transportne linije je ta, da se poveča akumulacijski prostor med polnilnim in etiketirnim strojem oziroma, da se poveča akumulacijski čas med polnilnim in etiketirnim strojem, ki je dandanes pomemben dejavnik v proizvodnem procesu. V uvodnih poglavjih so predstavljene vrste akumulacijskih transporterjev steklenic s katerimi dozežemo povečanje akumulacije, ter s tem tudi vrste verig. V osrednjem delu so prikazani preračuni obstoječega in rekonstrukcijskega stanja transportne linije. V zaključnem delu diplomskega dela je predstavljena ocena in vrednotenje uspešnosti učinkov.
Keywords: transportni sistemi, členkasti transporterji, polnilna linija, akumulacija, načrtovanje sistema, ocena in vrednotenje uspešnosti učinkov
Published: 21.11.2014; Views: 1077; Downloads: 92
.pdf Full text (2,26 MB)

9.
Upravičenost modernizacije tehnološke opreme polnilne linije
Jaka Lušanc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je predstavitev proizvodnega procesa na liniji Sidel-2, preračun stroškov energije, materiala, delovne sile ter ostalih delovnih sredstev, uporabljenih v procesu proizvodnje brezalkoholnih pijač s posodobljeno opremo polnilne linije ter v končni fazi analiza nove izvedbe linije v primerjavi s prejšnjo, ki je delovala polnih 12 let. Pri tem je poudarek na kazalcih ekonomske upravičenosti investicije, pri katerih sta izpostavljeni dve statični in tri dinamične metode, opisani pa so tudi drugi učinki in prednosti zamenjave pihalnega stroja.
Keywords: Radenska, Sidel-2, PET plastenka, polnilna linija, vrednotenje investicijskih projektov, ekonomska analiza
Published: 16.10.2014; Views: 1132; Downloads: 94
.pdf Full text (1,17 MB)

10.
Visokotlačni vbrizgalni sistem za polnjenje pijač z vsebnostjo CO2
Tadej Peršak, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Polnjenje pijač je ena najpomembnejših industrij na svetu. Podjetje ICS, ki se z načrtovanjem in proizvodnjo polnilne tehnike ukvarja že več kot dvajset let, se je odločilo, da zasnuje svoj lasten visokotlačni vbrizgalni sistem t.i. HDE, ki bo zadovoljeval vse njihove potrebe in bo hkrati cenovno ugoden. HDE skrbi, da pred zaprtjem steklenice napolnjene s pivom ni prisotnosti zraka. Načrtovanja se bomo lotili tako, da bomo najprej preračunali ključne sestavne dele, kar bo naše vodilo za modeliranje sistema. Za modeliranje bomo uporabili CAD programe, na koncu pa bomo njihovo ustreznost preverili z analizo MKE. Naše pričakovanje je učinkovito in zanesljivo delovanje načrtovanega sistema.
Keywords: polnilna linija, HDE, polnjenje pijač, grelec, vbrizgalna šoba
Published: 15.10.2014; Views: 1190; Downloads: 121
.pdf Full text (1,81 MB)

Search done in 0.32 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica