| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Načrtovanje in izdelava kontrolne priprave za geometrijsko kontrolo štancanih nosilcev dolivnih sistemov v avtomobilski industriji : diplomsko delo
Matej Čakš, 2019, diplomsko delo

Opis: V moji diplomski nalogi sem opisal, kako je potrebna in kako se pripravi kontrola štancanega izdelka za avto industrijo. Pri tem pa sem informacije črpal iz podjetja Var d.o.o. Gornja Radgona, ki se vse od svoje ustanovitve ukvarja z izdelavo in razvojem orodij za motorna vozila. V diplomskem delu sem najprej na kratko predstavil podjetje Var d.o.o., nato sem v drugem in tretjem poglavju podrobneje opisal kontrolno pripravo in načrtovanje izdelave le-te. V slikah in z opisi sem prikazal tudi sestavne dele kontrolne priprave, materiala iz katerega je narejena in prikaz obdelave kontrolne priprave z vsemi izračuni in parametri. Po vsaki kontrolni pripravi je potrebno narediti pokalkulacijo oziroma ekonomsko analizo. Pokalkulacijo sem prikazal s pokalkulacijo realiziranih ur in stroškov obdelave. Takšna metoda je potrebna za določitev lastne in prodajne cene proizvoda, ki se ponudi na konkurenčnem trgu. Po končani analizi cen sem opisal končni izdelek in preizkus končnega izdelka, v mojem primeru kontrolne priprave, ki je bila narejena izključno za kontrolo štancanega izdelka nosilca dolivnega sistema v avtomobilski industriji.
Ključne besede: kontrolna priprava, mehanska obdelava, pokalkulacija
Objavljeno v DKUM: 21.06.2019; Ogledov: 878; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

2.
Procesi odrezavanja za izdelavo delov progresivnega orodja
Alen Vindiš, 2018, diplomsko delo

Opis: Izdelava progresivnih orodij za izdelavo štancanih kovinskih izdelkov je danes še vedno eden izmed prevladujočih postopkov izdelave komponent za potrebe avtomobilske industrije. V podjetju VAR d.o.o. se vse od svoje ustanovitve intenzivno ukvarjajo z izdelavo in nenehnim razvojem progresivnih orodij, ter ob enem sledijo trendom lahke in modularne gradnje ter varnosti na področju izdelave sklopov za motorna vozila. Diplomska naloga prikazuje izdelavo progresivnega orodja za postopek štancanja izdelka Haltering 502917 iz nerjavne pločevine. Izdelek Haltering 502917 je nosilec dolivne cevi bencinskega rezervoarja za avtomobil BMW 3 Hybrid. V diplomski nalogi so prikazane splošne osnove o tematiki orodjarstva, prav tako pa je je na primeru zbirne plošče v orodju prikazan preračun posameznih postopkov odrezavanj in predvsem primerjava med izračunanimi in dejanskimi časi za izdelavo posameznih komponent orodja. Za vsak segment orodja se je v sklopu razvoja orodja naredil tudi CAM program poti orodij pri posamezni mehanski obdelavi in pa časovna analiza, ki je prikazana v sami diplomski nalogi. Časovna analiza mehanske obdelave je danes pri oddaji ponudbe in določitvi prodajne cene progresivnega orodja ključnega pomena, saj ima največji vpliv na ceno orodja in seveda pridobitev projekta s strani kupca. S tem pogojena pa je tudi pokalkulacija orodja, ki s finančnega vidika prikazuje na podlagi realiziranih ur mehanske obdelave stroškovno analizo in pa predvsem pokritost projekta ter seveda zaslužek podjetja pri projektu.
Ključne besede: mehanska obdelava, pokalkulacija, izračuni postopkov odrezavanj, CAM
Objavljeno v DKUM: 08.06.2018; Ogledov: 1252; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (5,20 MB)

3.
RAZVOJ POROČANJA POKALKULACIJ V PODJETJE STILLES D.O.O.
Marko Vouk, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Naloga obravnava spremembo procesa poročanja o pokalkulacijah v konkretnem podjetju Stilles, d. o. o, Sevnica, ki se pretežno ukvarja s hotelskim inženiringom. Podan je pregled primerov iz drugih industrijskih panog, ki ravno tako uporabljajo pokalkulacije za pridobitev pravih podatkov o porabi virov za projekte. Kratko je predstavljeno konkretno podjetje iz lesnopredelovalne industrije. Razvit je model procesa od ideje do zaključka projekta. Podan je kratek pregled značilnosti podatkovnih skladišč. Opisana je izboljšava procesa pokalkulacij, ki obsega postopek ETL, testiranje podatkovnega skladišča in uvedbo sprememb v podjetje. Spremenjen način izdelave pokalkulacij kaže, da je proces hitrejši, zahteva manj človeškega napora in da so pridobljeni podatki natančnejši. Glavna slabost izboljšanega procesa pa je, da kljub velikemu napredku še vedno ni možno povezati vseh MS Excelovih tabel v podatkovno skladišče.
Ključne besede: pokalkulacija, podatkovno skladišče, postopek ETL, Power Pivot
Objavljeno v DKUM: 23.12.2015; Ogledov: 1087; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

4.
MODEL VODENJA OPERATIVNEGA PROCESA V PODJETJU VAR D.O.O.
Tomaž Irgolič, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava problematiko načrtovanja in vodenja proizvodnje v podjetju VAR d.o.o. Ker je za serijsko proizvodnjo po naročilu za znanega kupca značilno, da pogosto prihaja do nepredvidenih situacij, na katere se je potrebno hitro odzvati, je vnaprejšnje planiranje daljšega urnika izvajanja naročil težavno in zato mora biti nujno podprto z ustreznim programskim vodenjem. V diplomski nalogi je prav tako zajeta analiza obstoječega stanja in način vodenja, na osnovi katerega so bili podani nekateri predlogi, predvsem model za izboljšanje vodenja proizvodnje, kar vodi v nadaljevanju k uspešnejšem poslovanju podjetja.
Ključne besede: operativen proces, vodenje proizvodnje, predkalkulacija, pokalkulacija, programsko vodenje, terminiranje
Objavljeno v DKUM: 13.10.2011; Ogledov: 1961; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (6,80 MB)

5.
NAČRTOVANJE TEHNOLOŠKEGA PROCESA IZDELAVE AVTOMATA ZA AVTOMATSKE KLEŠČE V PODJETJU SERPA D.O.O.
Maja Berložnik, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo predstavlja postopek načrtovanja tehnološkega procesa izdelave avtomata za 50 tonske avtomatske klešče v podjetju Serpa d.o.o. Ključna je analiza zatiča, za katerega je opravljena primerjava časov in stroškov med postopkoma načrtovanja s programom GoSoft in po knjigi Priprava proizvodnje za delo v praksi ter realiziranimi vrednostmi. Dejstvo je, da je priprava dokumentacije s programom Gosoft hitrejša, a manj natančna, zato bi bila priporočljiva kombinacija obeh sistemov. Po izvedbi del je bila opravljena pokalkulacija za celoten avtomat, ki je dodatno potrdila nezanesljivost sistema GoSoft, čeprav je bil ugotovljen dobiček. Pomembna pa je bila tudi posodobitev vrtanja na stružnici Puma 400LM, ki predstavlja inovativno optimizacijo.
Ključne besede: avtomat za avtomatske klešče, tehnološko načrtovanje, tehnološka dokumentacija, zatič, analiza in pokalkulacija, optimizacija, posodobitev vrtanja
Objavljeno v DKUM: 11.10.2010; Ogledov: 2554; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici