| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Primerjalna analiza pred in po digitalizaciji procesa javnega naročila : magistrsko delo
Dolores Kržišnik, 2023, master's thesis

Abstract: Učinkovita in uspešna e-uprava je eden ključnih ciljev Republike Slovenije. Sem spada tudi elektronsko javno naročanje, ki je del digitalne transformacije storitev javnega sektorja, zato je ključnega pomena, da se v bližnji prihodnosti zagotovi celosten sistem tudi za to storitev. Elektronsko javno naročanje naj bi bilo učinkovitejše, s čimer naj bi se izboljšalo tudi poslovanje celotne državne uprave. V prvem delu bomo tako predstavili elektronsko javno naročanje v Republiki Sloveniji, neposredno povezane pravne podlage ter področje poslovanja z dokumentarnim gradivom, saj je to ključnega pomena pri samem izvajanju javnih naročil. V drugem delu se bomo osredotočili na predstavitev okolja ter predstavitev enega izmed postopkov javnega naročanja, kjer bomo opisali ključne procese, ki jih bomo raziskovali. Izbrane procese bomo časovno izmerili s pomočjo izbranega vzorca oseb. V zaključku bomo predstavili analizirane podatke in ugotovitve. S pomočjo teh podatkov bomo lahko v sklepu zavzeli stališče in odgovorili na ključno vprašanje tega dela, in sicer, kakšen je dejanski prispevek elektronskega poslovanja na omenjenem področju.
Keywords: javno naročanje, elektronsko javno naročanje, elektronsko poslovanje, prihranek časa, transparentnost, poenostavitev
Published in DKUM: 11.05.2023; Views: 567; Downloads: 76
.pdf Full text (4,48 MB)

2.
Modifikacija konstrukcije transformatorskega kotla : diplomsko delo
Alen Žveglič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je nastalo v sodelovanju s podjetjem PREIS Sevnica, ki se ukvarja z izdelavo transformatorskih kotlov. Ciljna naloga je bila modifikacija konstrukcije v smeri poenostavitve proizvodnje iz tehnološkega vidika in vidika varilne tehnologije. Konstrukcija je morala kljub svojim spremembam zadoščati trdnostnim in togostnim kriterijem. V ta namen so bile izdelane numerične analize obratovalnih scenarijev, kot so: spodnji in zgornji dvig kotla ter podtlak in nadtlak v sistemu.
Keywords: transformator, konstrukcija, poenostavitev, numerične analize
Published in DKUM: 11.10.2019; Views: 1087; Downloads: 20
.pdf Full text (3,90 MB)

3.
DAVEK NA DEDIŠČINE IN DARILA Z VIDIKA PRORAČUNSKEGA UČINKA TER PRIMERJAVA Z AVSTRIJO IN NEMČIJO
Valerija Šic, 2016, master's thesis

Abstract: Z davkom na dediščine in darila je obdavčeno premoženje, ki ga prejme fizična oseba od fizične ali pravne osebe kot dediščino ali kot darilo in ki ni dohodek po Zakonu o dohodnini. Prihodki iz naslova davka na dediščine in darila predstavljajo majhen delež v javnofinančnih prihodkih države, stroški pobiranja davka pa so sorazmerno veliki. Zakon o davku na dediščine in darila je potreben pravne novelacije, saj pobiranje davka na dediščine in darila po dosedanjih pravnih opredelitvah predstavlja nezadovoljive proračunske učinke. Širina in obseg davčne administracije v zvezi s postopkom odmere davka na dediščine in darila posega v vprašanje zaupanja v pravo države, kar posledično vodi k nujnosti poenostavitve postopka pobiranja davka na dediščine in darila. Pri obdavčitvi dediščin in daril prihaja do razlik v optimalnem davčnem sistemu med Republiko Slovenijo, Avstrijo in Nemčijo.
Keywords: davek na dediščine in darila, proračunski učinki, stroški pobiranja davka, pravna novelacija, vprašanje zaupanja v pravo države, poenostavitev postopka pobiranja davka, razlike v optimalnem davčnem sistemu
Published in DKUM: 25.10.2016; Views: 1833; Downloads: 236
.pdf Full text (1,72 MB)

4.
Copositive and semidefinite relaxations of the quadratic assignment problem
Janez Povh, Franz Rendl, 2009, original scientific article

Abstract: Semidefinite relaxations of the quadratic assignment problem (QAP) have recently turned out to provide good approximations to the optimal value of QAP. We take a systematic look at various conic relaxations of QAP. We first show that QAP can equivalently be formulated as a linear program over the cone of completely positive matrices. Since it is hard to optimize over this cone, we also look at tractable approximations and compare with several relaxations from the literature. We show that several of the well-studied models are in fact equivalent. It is still a challenging task to solve the strongest of these models to reasonable accuracy on instances of moderate size.
Keywords: matematično programiranje, problem kvadratičnega prirejanja, kopozitivno programiranje, semidefinitna poenostavitev, quadratic assignment problem, copositive programming, semidefinite relaxations, lift-and-project relaxations
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1528; Downloads: 101
URL Link to full text

5.
MODEL POENOSTAVITVE POSTOPKA PRIKLJUČEVANJA BODOČIH UPORABNIKOV NA ELEKTROENERGETSKO OMREŽJE S KATERIM UPRAVLJA ELEKTRO LJUBLJANA D.D.
Mojca Janušić, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi bomo predstavili postopek priključitve uporabnika na elektroenergetsko omrežje podjetja Elektro Ljubljana, d.d. Predstavili bomo celoten postopek, vse od prve vloge za izdajo projektnih pogojev pa do zaključka procesa - priključitve objekta na omrežje. Obenem bomo predstavili tudi model poenostavitve postopka izvedbe priključitve bodočega uporabnika na elektroenergetsko omrežje. Dolgotrajni in zapleteni postopki vsekakor bremenijo poslovanje podjetja, zato bi bilo na tem področju potrebno narediti spremembe. Predstaviti želimo smisel poenostavitve postopka in prikazati, da poenostavitve povečujejo hitrost pridobitve potrebne dokumentacije in znižujejo stroške njenega pridobivanja.
Keywords: distribucijsko podjetje, poenostavitev, postopek, proces, elektroenergetsko omrežje
Published in DKUM: 07.07.2015; Views: 1179; Downloads: 107
.pdf Full text (1,55 MB)

6.
NOVI IZZIVI SKUPNE KMETIJSKE POLITIKE EVROPSKE UNIJE IN VPLIV NA SLOVENSKO KMETIJSTVO
Nataša Marko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Več kot 40 let se je SKP uspešno spopadala z različnimi izzivi. Današnja SKP je politika, za katero se je odločila naša družba. Ta politika še naprej podpira kmetijstvo v EU ter hkrati izpolnjuje pričakovanja državljanov, davkoplačevalcev in potrošnikov, pri tem pa skrbi za čim manjše izkrivljanje mednarodne trgovine. SKP je bila prenovljena, da bi zagotovila neposredno podporo kmetom, ki upoštevajo pravila EU za varstvo okolja, varnost živil, zdravstveno varstvo rastlin, zdravstveno varstvo in dobro počutje živali. Za kmetijsko politiko bo tako največji izziv najti pravo ravnotežje med prilagajanjem kmetijske pridelave, zagotavljanjem zadostne količine hrane in biomase ter zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov. Na odločanje v zvezi s SKP posebej vpliva finančni položaj, ki ga ima posamezna država članica v odnosu do SKP. Na strani prilivov so upoštevana sredstva 1. in 2. stebra SKP na strani odlivov pa vplačila v skupno blagajno v deležu, kot ga zavzemajo sredstva za SKP. Slovenija se zavzema za ohranitev SKP tudi v prihodnje in bodo nadaljnje reforme SKP določale tudi okvir za izvajanje slovenske strategije razvoja kmetijstva.
Keywords: Skupna kmetijska politika, reforma 2003, proračun, kmetijska politika, zdravstveni pregled reforme 2003, modulacija, poenostavitev SKP, finančna perspektiva 2007 -2013, slovensko kmetijstvo, novi izzivi SKP, strategija slovenskega kmetijstva
Published in DKUM: 15.07.2010; Views: 3213; Downloads: 301
.pdf Full text (415,38 KB)

7.
Search done in 20.38 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica