| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 42
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
PODATKOVNO RUDARJENJE V LEKARNIŠKI DEJAVNOSTI
Vlado Pečnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so najprej opisane osnovne metode in algoritmi podatkovnega rudarjenja, kot so linearna regresija, histogram, analiza gruc, povezovalna pravila odlocitvena drevesa, nevronske mreže, algoritem K–ti najbližji sosed in algoritem C4.5. Na podrocju oskrbe bolnikov z zdravili so se pokazale potrebe po rudarjenju po podatkovnih bazah tudi v farmacevtski dejavnosti. Z uporabo algoritma C4.5 za gradnjo odlocitvenih dreves v orodju WEKA smo iz podatkov lekarniške podatkovne baze ugotavljali zakonitosti pri predpisovanju registriranih zdravil.
Ključne besede: podatkovno rudarjenje, polifarmakoterapija, polipragmazija, interakcije med zdravili, WEKA.
Objavljeno: 02.02.2012; Ogledov: 2355; Prenosov: 410
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

4.
MOŽNOST VPELJAVE POSLOVNE INTELIGENCE V PODJETJU MIK d.o.o.
Boštjan Kolenc, 2009, diplomsko delo

Opis: Obdobje hitrega tehnološkega razvoja je prineslo informatizacijo poslovnih in proizvodnih procesov. Z namenom zagotavljanja konkurenčnosti in trajnostnega razvoja lahko najvarnejše ključne poteze oziroma odločitve sprejemajo organizacije, ki imajo v svojo strukturo vpeta orodja za sprotno analiziranje in odločanje, ter zagotovljeno potrebno stopnjo avtomatizacije procesov. Le-ta je nujno potreben temelj za merljivost posameznih faz procesov in zagotavljanje natančnih vhodnih podatkov s katerimi lahko organizacije operirajo. Diplomsko delo opisuje proizvodni proces podjetja Mik d.o.o., vodenje proizvodnje in priprave dela v podjetju in kaj je poslovna inteligenca ter kateri so njeni gradniki.
Ključne besede: sistemi vodenja, informacijska infrastruktura, poslovna inteligenca, OLAP, podatkovno skladišče, podatkovno rudarjenje.
Objavljeno: 10.03.2010; Ogledov: 2632; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (5,93 MB)

5.
METODE PRIDOBIVANJA ZNANJA IZ PODATKOV V ZAVAROVALNICI
Janez Kralj, 2010, magistrsko delo

Opis: Velike podatkovne baze podjetij vsebujejo veliko znanja, ki je strokovnim službam dobro znano, pa tudi veliko novega znanja, ki ga strokovne službe ne poznajo. Z metodami umetne inteligence, kot sta metoda pridobivanja znanja iz podatkov (KDD) in metoda podatkovnega rudarjenja (DM), smo preverili možnosti odkrivanja novih znanj in uporabnost le-teh pri ciljno usmerjenem trženju v zavarovalništvu. Zanimalo nas je ali lahko z novo pridobljenim znanjem stranki ponudimo storitve, ki so bolj prilagojene njenim individualnim potrebam. Rezultati so potrdili, da poleg znanih pravil iz podatkov pridobimo tudi marsikatero novo, presenetljivo pravilo. Na osnovi takšnih novo odkritih pravil pa lahko stranko obravnavamo drugače kot smo jo do sedaj in se s svojo ponudbo storitev bolj približamo njenim potrebam. Individualna obravnava posledično povečuje zadovoljstvo strank. Z uporabo metod umetne inteligence torej lahko povečamo učinkovitost in zmanjšamo stroške poslovanja.
Ključne besede: umetna inteligenca - AI, strojno učenje - ML, ciljno trženje, zavarovalništvo, pridobivanje znanja iz podatkov - KDD, podatkovno rudarjenje - DM
Objavljeno: 07.09.2010; Ogledov: 2910; Prenosov: 283
.pdf Celotno besedilo (8,37 MB)

6.
ANALIZA STABILNOSTI ALGORITMOV ZA RAZVRŠČANJE NA PODLAGI GENSKIH EKSPRESIJ
Nejc Haberman, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili implementacijo sistema za analizo stabilnosti algoritmov za razvrščanje atributov na podlagi genskih ekspresij. Najprej opišemo že obstoječa orodja za podatkovno rudarjenje in najbolj uporabljene datotečne strukture formatov. Predstavili smo tudi vse implementirane metode za izbiro atributov. Podrobno prikažemo delovanje algoritmov za merjenje stabilnosti, zrušitve imen in risanje grafov. Sledi predstavitev sistema in uporabniški priročnik. Končni izdelek diplomske naloge je sistem SAGERA (Stability Analysis of Gene Expression Ranking Algorithms), ki se nahaja na spletni strani: http://agra.fzv.uni-mb.si/sagera/.
Ključne besede: podatkovno rudarjenje, izbira atributov, metrike stabilnosti, ekspresija genov
Objavljeno: 10.03.2011; Ogledov: 1833; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (19,24 MB)

7.
MODEL PODATKOVNEGA RUDARJENJA V OKVIRU PODATKOVNEGA SKLADIŠČENJA
Elvir Ključanin, 2010, magistrsko delo

Opis: Pri raziskovanju strank, kupcev, komitentov oz. porabnikov in njihovih potrošniških navad podjetja, vse bolj razmišljajo o nadgradnji podatkovnih skladišč in statistične analize podatkov z drugo obravnavo, tako imenovanim podatkovnim rudarjenjem (ang. data mining, DM) ali tudi izkopavanjem znanja. Razlika med tehnologijama se kaže tako v metodah dela s podatki kot tudi v tehnikah njihove analize. Temeljni cilj podatkovnega rudarjenja pa je odkriti doslej neznane pomembne povezave med spremenljivkami in s tem novo znanje. V magistrski nalogi smo predstavil informacijski sistem podatkovnega skladišča, arhitekturo in model, tako podatkovnega skladišča kot tudi podatkovnega rudarjenja, in sicer za področje bančništva. Banka že uporablja podatkovno skladišče za analizo poslovanja svojih strank, z uporabo tehnologij OLAP in CRM. Te tehnologije pa ne omogočajo inteligentnega odkrivanja pravil ali vzorcev za boljšo prodajo storitev, zato podatkovno rudarjenje predstavlja logično nadgradnjo obstoječega sistema podatkovnega skladiščenja. Komercialistu na bančnem okencu je potrebno olajšali poslovno odločitev, ki si jo ustvari v dialogu s stranko, na podlagi zbranih podatkov iz različnih virov. Zato je bilo potrebno razviti takšen informacijski sistem, ki bo v pomoč komercialistu, da pripravi ponudbo, h kateri se stranka v določenem trenutku najbolj nagiba. S skupino strokovnih ljudi smo v banki razvili informacijski sistem in z njim povezani model podatkovnega rudarjenja v okviru podatkovnega skladišča, ki podpira proces prodaje točno določene storitve v danem trenutku za posamezen profil stranke. Model smo razvili z metodologijo CRISP-DM, ki predpostavlja močno povezavo med procesom podatkovnega skladiščenja in procesom pridobivanja znanj iz podatkov. Implementirani model predstavlja prototip, na podlagi katerega bomo v bodoče razvijali nadaljnje rešitve v okviru podatkovnega rudarjenja.
Ključne besede: podatkovno skladišče, podatkovno rudarjenje, model, analiza.
Objavljeno: 14.01.2011; Ogledov: 2468; Prenosov: 329
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

8.
ALGORITMI IN TEHNIKE PODATKOVNEGA RUDARJENJA NA BAZI PROCESNIH PARAMETROV
Sara Colja, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen proces podatkovnega rudarjenja, njegovi algoritmi, tehnike in uporaba v praksi. V prvem delu se seznanimo s teorijo podatkovnega rudarjenja. Omenjene so tehnike podatkovnega rudarjenja in nekateri najbolj znani algoritmi. Podrobneje je predstavljen algoritem nevronskih mrež, ki se uporabi v praktičnem primeru. V drugem delu je po korakih splošne metode podatkovnega rudarjenja, predstavljene v prvem delu, predstavljen konkreten poslovni problem, ki ga rešujemo s podatkovnim rudarjenjem. Na bazah podatkov podjetja Impol sta zgrajena modela za iskanje povezav med kemijsko sestavo zlitine EN AW-7075 (interna oznaka PD30) in njenimi mehanskimi lastnostmi. Po združitvi različnih baz in agregiranju podatkov je bilo uporabljenih 675 množic zgodovinskih podatkov za zlitino PD30. Model je bil zgrajen z orodjem SPSS Modeler, s feed-forward nevronsko mrežo in vzvratnim širjenjem napake. Naučeni nevronski mreži napovedujeta mehanske lastnosti napetost tečenja (R0,2), natezna trdnost (Rm) in raztezek (A), kot funkcijo procesnih parametrov. Točnost napovedi modela nevronske mreže za napetost tečenja je 84,8%, točnost napovedi modela za natezno trdnost in raztezek pa 91,8%. S predstavljenima modeloma nevronskih mrež je pokazano, da lahko podjetje Impol razvije model za ocenjevanje končnih mehanskih lastnosti, kot funkcijo procesnih parametrov. S tem je omogočena optimizacija procesne poti glede na produktivnost in kvaliteto.
Ključne besede: podatkovno rudarjenje, nevronska mreža, odločitvena drevesa, vzvratno širjenje napake, metoda padajočih gradientov
Objavljeno: 04.05.2011; Ogledov: 2992; Prenosov: 366
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

9.
INFORMACIJSKA PODPORA OBVLADOVANJA ODNOSOV S STRANKAMI V BANKAH
Lilijana Belna, 2011, diplomsko delo

Opis: Upravljanje odnosov s strankami je ključnega pomena za podjetja, da lahko konkurirajo na trgu. Še posebej so odnosi s strankami pomembni za banke, ki so odvisne od svojih komitentov in njihovih želja. V čim večji meri bodo zadovoljile želje in potrebe svojih strank, več strank bodo obdržale in hkrati pridobile z vsako uspešno ponudbo nove stranke.
Ključne besede: CRM, stranka, odnosi, strategija, informacijska tehnologija, podatkovna skladišča, podatkovno rudarjenje
Objavljeno: 07.07.2011; Ogledov: 1712; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (659,51 KB)

10.
METODE INFORMACIJSKE PRENOVE POSLOVNIH PROCESOV
David Marsič, 2012, diplomsko delo

Opis: Za obvladovanje prenove poslovanja ni več zadostna funkcijska organizacija, temveč je potrebno preiti na procesno orientiranost. Razlogov za obvladovanje lastne informatizacije je veliko zaradi novih poslovnih priložnosti, ki se v globalnem in pa lokalnem prostoru pojavljajo. Cilji vsakršne prenove morajo biti skladni s strateško usmeritvijo, ki zagotavlja obstojnost uvedenih sprememb. Informacijsko prenovo poslovanja je potrebno najprej obvladovati na procesnem nivoju. Z medpodjetniško primerjavo in metodami za ustvarjalno reševanje problemov se lahko razmeroma hitro pripravi pobude za prenovo. Učinkovito upravljanje kakovosti procesov je prava smer in pogoj za doseganje poslovne odličnosti ter posledično uspeha. Informacijska prenova poslovnih procesov se v prvi vrsti izvaja z modeliranjem procesov. To je oblika grafične uprizoritve procesov, ki jo spremlja podroben opis lastnosti procesa. Danes je na voljo veliko orodij in tehnik za modeliranje procesov. Informacijska prenova je postala donosen posel za razvijalce informacijskih rešitev, strokovnjake in raziskovalce. Celovite informacijske rešitve so očiten dokaz, da se meje razumevanja ciljne skupine razvijalcev informacijskih rešitev majejo.
Ključne besede: Avtomatizacija, brainstorming, benchmarking, celovita informacijska rešitev, diagram poteka procesa, diagram toka podatkov, histogram, informacijska arhitektura, informatizacija, kaizen, management celovite kakovosti, modeliranje procesov, podatkovna skladišča, podatkovno rudarjenje, poslovni proces, poslovno-procesna usmerjenost, procesni management, reinženiring, shema procesa, sprotna analitična obdelava, strateški informacijski sistem
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 2501; Prenosov: 320
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici