| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza in primerjava podatkovnih struktur različnih platform verig blokov
Jan Bajec, 2022, diplomsko delo

Opis: Veriga blokov je decentralizirana podatkovna struktura s katero hranimo podatke, ki jih je praktično nemogoče manipulirati. Obstaja več različnih platform, ki so na svoj način implementirale svojo verigo blokov. V zaključnem delu bomo analizirali šest različnih platform verig blokov in jih med seboj tudi primerjali. Izbrali smo si tri platforme javnih omrežij: Bitcoin, Ethereum, Polkadot in tri platforme konzorcijskih omrežij: Hyperledger Fabric, Hyperledger Besu in Corda.
Ključne besede: veriga blokov, podatkovna struktura, javno omrežje, konzorcijsko omrežje, Merklovo drevo
Objavljeno v DKUM: 07.11.2022; Ogledov: 31; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,85 MB)

2.
Algoritem SA-IS za tvorbo priponskega polja : diplomsko delo
Daniel Kvar, 2022, diplomsko delo

Opis: Priponsko polje je podatkovna struktura, ki nam zelo učinkovito pomaga, kadar želimo izvajati določene operacije nad nizi, kot recimo: iskanje vzorca v nizu, iskanje najdaljšega ponavljajočega se niza in podobne. Obstaja več algoritmov za tvorbo priponskega polja. Algoritem SA-IS obljublja njegovo konstrukcijo v linearnem času, majhno prostorsko zahtevnost in hitrost v praksi. V diplomskem delu bomo najprej analizirali delovanje algoritma, sledila bo implementacija, testiranje in merjenje časa CPU ter porabo pomnilnika implementiranega algoritma.
Ključne besede: računalništvo, algoritem, podatkovna struktura, priponska polja, inducirano razvrščanje, časovna zahtevnost
Objavljeno v DKUM: 25.08.2022; Ogledov: 549; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

3.
Podatkovna struktura intervalno drevo
Marko Ploj, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu proučimo podatkovno strukturo intervalno drevo. Takoj za uvodom opišemo zgradbo in osnovne operacije na intervalnih drevesih. V nadaljevanju podrobneje predstavimo njihovo implementacijo in sorodne podatkovne strukture. V praktičnem delu opišemo namizno aplikacijo, s katero demonstriramo delovanje intervalnih dreves in omenimo nekatere praktične primere njihove uporabe. Na podlagi meritev izvedemo analizo časovne zahtevnosti pri različnih vhodnih podatkih.
Ključne besede: podatkovna struktura, intervalno drevo
Objavljeno v DKUM: 06.10.2017; Ogledov: 1280; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

4.
Algoritem konstrukcije Burrows-Wheelerjeve transformacije s priponskim poljem
Anže Jeromel, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo obravnavali dva različna načina konstrukcije Burrows-Wheelerjeve transformacije in ju primerjali glede na čas izvajanja. Razložili smo idejo in postopek transformacije in njenega inverza ter ju prikazali na primeru. Implementirali smo dva različna algoritma – izboljšan osnovni algoritem ter algoritem s priponskim poljem. Izbrana algoritma smo preizkusili na različnih datotekah in rezultate primerjali. Ugotovili smo, da se izboljšan osnovni algoritem bolje izkaže pri krajših nizih naključno porazdeljenih znakov, pri vseh ostalih pa je bolje uporabiti algoritem s priponskim poljem.
Ključne besede: algoritem, podatkovna struktura, priponsko polje
Objavljeno v DKUM: 23.09.2016; Ogledov: 896; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

5.
PODATKOVNA STRUKTURA TRIE
Dominik Korošec, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu preučimo podatkovno strukturo trie. Najprej opišemo strukturo in osnovne metode za delo z njo, nato pa predstavimo različne oblike implementacije. V praktičnem delu izvedemo prostorsko in časovno analizo uporabe podatkovne strukture trie v njenih tipičnih aplikacijah. Med aplikacijami opišemo še algoritem razpočnega urejanja, katerega osnova je podatkovna struktura trie.
Ključne besede: podatkovna struktura, trie, predponsko drevo, algoritmi, razpočno urejanje
Objavljeno v DKUM: 05.09.2016; Ogledov: 1365; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

6.
Uravnotežena iskalna dvojiška drevesa - drevo AVL
Rok Šket, 2014, diplomsko delo

Opis: Prvo uravnoteženo iskalno dvojiško drevo je drevo AVL. Prednost tega drevesa je predvsem v hitrosti operacij iskanja, vstavljanja in brisanja, ki se izvedejo v logaritemskem času. Implementacija algoritma je bila razmeroma enostavna. Izdelali smo tri glavne razrede, ki opravljajo različne operacije nad drevesom AVL, za enostaven prikaz delovanja pa smo izdelali namizno aplikacijo.
Ključne besede: podatkovna struktura, drevo, iskalno dvojiško drevo, uravnoteženo drevo, drevo AVL, rotacija
Objavljeno v DKUM: 17.11.2014; Ogledov: 1371; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (2,33 MB)

7.
FIBONACCIJEVE KOPICE
Stanko Krstić, 2013, diplomsko delo

Opis: Fibonaccijeva kopica je podatkovna struktura, ki je sestavljenja iz množice korenskih dreves. Za drevesa znotraj Fibonaccijeve kopice velja lastnost minimalnih kopic. Uporabljajo se pri algoritmih za urejanje podatkov kot prioritetna vrsta. Fibonaccijevo kopico ponazorimo kot vozlišče, ki vsebuje ključ, kazalec na očeta, sina in na prejšnjega in naslednjega soseda ter stopnjo vozlišča. Nad Fibonaccijevimi kopicami lahko izvajamo operacije vstavljanja, iskanja minimuma, izločanje minimuma, brisanja vozlišča, zmanjševanje ključa vozlišča in unije. Večina operacij se izvaja v konstantno amortiziranem času.
Ključne besede: Fibonaccijeva kopica, povezljiva kopica, podatkovna struktura
Objavljeno v DKUM: 19.09.2013; Ogledov: 1295; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

8.
BINOMSKE KOPICE
Andrej Zagorc, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Binomska kopica je podatkovna struktura, ki je sestavljena iz več binomskih dreves. Za binomska drevesa znotraj binomske kopice velja lastnost minimalnih kopic. Uporablja se za hitro iskanje podatkov. Binomsko kopico ponazorimo kot vozlišče, ki vsebuje ključ, kazalec na očeta, sina in sorodnika ter stopnjo vozlišča. Nad binomskimi kopicami lahko izvajamo operacije iskanja, vrivanja, brisanja in spreminjanja. Časovna zahtevnost glede na dvojiško drevo je boljša, predvsem ko pride do uporabe operacije unije.
Ključne besede: binomska kopica, binomsko drevo, podatkovna struktura
Objavljeno v DKUM: 26.09.2011; Ogledov: 1785; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici