| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
BINOMSKE KOPICE
Andrej Zagorc, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Binomska kopica je podatkovna struktura, ki je sestavljena iz več binomskih dreves. Za binomska drevesa znotraj binomske kopice velja lastnost minimalnih kopic. Uporablja se za hitro iskanje podatkov. Binomsko kopico ponazorimo kot vozlišče, ki vsebuje ključ, kazalec na očeta, sina in sorodnika ter stopnjo vozlišča. Nad binomskimi kopicami lahko izvajamo operacije iskanja, vrivanja, brisanja in spreminjanja. Časovna zahtevnost glede na dvojiško drevo je boljša, predvsem ko pride do uporabe operacije unije.
Keywords: binomska kopica, binomsko drevo, podatkovna struktura
Published: 26.09.2011; Views: 1396; Downloads: 88
.pdf Full text (2,02 MB)

2.
FIBONACCIJEVE KOPICE
Stanko Krstić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Fibonaccijeva kopica je podatkovna struktura, ki je sestavljenja iz množice korenskih dreves. Za drevesa znotraj Fibonaccijeve kopice velja lastnost minimalnih kopic. Uporabljajo se pri algoritmih za urejanje podatkov kot prioritetna vrsta. Fibonaccijevo kopico ponazorimo kot vozlišče, ki vsebuje ključ, kazalec na očeta, sina in na prejšnjega in naslednjega soseda ter stopnjo vozlišča. Nad Fibonaccijevimi kopicami lahko izvajamo operacije vstavljanja, iskanja minimuma, izločanje minimuma, brisanja vozlišča, zmanjševanje ključa vozlišča in unije. Večina operacij se izvaja v konstantno amortiziranem času.
Keywords: Fibonaccijeva kopica, povezljiva kopica, podatkovna struktura
Published: 19.09.2013; Views: 847; Downloads: 117
.pdf Full text (1,42 MB)

3.
Uravnotežena iskalna dvojiška drevesa - drevo AVL
Rok Šket, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Prvo uravnoteženo iskalno dvojiško drevo je drevo AVL. Prednost tega drevesa je predvsem v hitrosti operacij iskanja, vstavljanja in brisanja, ki se izvedejo v logaritemskem času. Implementacija algoritma je bila razmeroma enostavna. Izdelali smo tri glavne razrede, ki opravljajo različne operacije nad drevesom AVL, za enostaven prikaz delovanja pa smo izdelali namizno aplikacijo.
Keywords: podatkovna struktura, drevo, iskalno dvojiško drevo, uravnoteženo drevo, drevo AVL, rotacija
Published: 17.11.2014; Views: 725; Downloads: 106
.pdf Full text (2,33 MB)

4.
PODATKOVNA STRUKTURA TRIE
Dominik Korošec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu preučimo podatkovno strukturo trie. Najprej opišemo strukturo in osnovne metode za delo z njo, nato pa predstavimo različne oblike implementacije. V praktičnem delu izvedemo prostorsko in časovno analizo uporabe podatkovne strukture trie v njenih tipičnih aplikacijah. Med aplikacijami opišemo še algoritem razpočnega urejanja, katerega osnova je podatkovna struktura trie.
Keywords: podatkovna struktura, trie, predponsko drevo, algoritmi, razpočno urejanje
Published: 05.09.2016; Views: 654; Downloads: 155
.pdf Full text (1,73 MB)

5.
Algoritem konstrukcije Burrows-Wheelerjeve transformacije s priponskim poljem
Anže Jeromel, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo obravnavali dva različna načina konstrukcije Burrows-Wheelerjeve transformacije in ju primerjali glede na čas izvajanja. Razložili smo idejo in postopek transformacije in njenega inverza ter ju prikazali na primeru. Implementirali smo dva različna algoritma – izboljšan osnovni algoritem ter algoritem s priponskim poljem. Izbrana algoritma smo preizkusili na različnih datotekah in rezultate primerjali. Ugotovili smo, da se izboljšan osnovni algoritem bolje izkaže pri krajših nizih naključno porazdeljenih znakov, pri vseh ostalih pa je bolje uporabiti algoritem s priponskim poljem.
Keywords: algoritem, podatkovna struktura, priponsko polje
Published: 23.09.2016; Views: 468; Downloads: 60
.pdf Full text (1,18 MB)

6.
Podatkovna struktura intervalno drevo
Marko Ploj, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu proučimo podatkovno strukturo intervalno drevo. Takoj za uvodom opišemo zgradbo in osnovne operacije na intervalnih drevesih. V nadaljevanju podrobneje predstavimo njihovo implementacijo in sorodne podatkovne strukture. V praktičnem delu opišemo namizno aplikacijo, s katero demonstriramo delovanje intervalnih dreves in omenimo nekatere praktične primere njihove uporabe. Na podlagi meritev izvedemo analizo časovne zahtevnosti pri različnih vhodnih podatkih.
Keywords: podatkovna struktura, intervalno drevo
Published: 06.10.2017; Views: 690; Downloads: 71
.pdf Full text (1,54 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica