SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Profiliranje piromanov
Manuela Bradaševič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem obravnavala temo profiliranja piromanov. O piromaniji oziroma piromanih poročajo predvsem mediji, članki in strokovne publikacije, vendar pa je motnja znana le redkim. Piromanija oziroma patološko požiganje je relativno redka motnja z nizko pojavnostjo. Uvrščamo jo v posebno kategorijo, med motnje navad in nagibov. Je motnja, za katero so značilna številna dejanja ali poskusi požigov posestev ali drugih objektov, brez očitnega motiva. Vzrok piromanije ni znan, so pa nekateri strokovnjaki vzroke iskali v prisotnosti spolnih težav piromana. Piromani so moški, stari okoli 30 let, samotarji, manj inteligentni, živijo na podeželju in imajo pogoste težave pri navezovanju stikov z nasprotnim spolom. Profiliranje je lahko učinkovito orodje v preiskovanju kaznivih dejanj, kot so posilstva, ropi, umori in tudi požigi. Za izdelavo profila so potrebni zanesljivi podatki o storilcu, ki jih pridobimo na kraju zločina, z izjavami žrtev, če so preživele, in prič, če obstajajo. Tako lahko profilerji na osnovi pridobljenih podatkov naredijo psihološki portret neznanega storilca. V diplomskem delu sem se osredotočila tudi na podtikanje požarov gasilcev, ki ni prav pogosto. Raziskave so pokazale, da veliko prostovoljnih gasilcev, predvsem novi člani gasilskega društva, podtikajo požare zaradi vznemirjenja in želje, da pokažejo pridobljeno znanje in se dokažejo kot junaki.
Ključne besede: požigi, požigalci, piromanija, piromani, duševne motnje, profiliranje, diplomske naloge
Objavljeno: 19.01.2015; Ogledov: 878; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (403,04 KB)

2.
Požigalci in njihova osebnost
Jelka Rezar, 2015, diplomsko delo

Opis: Na začetku diplomske naloge bom opisala osnovne definicije v povezavi z naslovom diplomske naloge. V nadaljevanju se bom osredotočila na psihološki vidik, v katerem so zajeti profili požigalca ter motivi (dejanski razlog), zaradi katerih požigalec podtakne ogenj. Opisala bom tudi epidemiologijo in etiologijo podtikanja, klinično sliko ter inteligenco oz potencialno inteligenco požigalcev. V nadaljevanju je zajet tudi čustveni in osebnostni razvoj, ki je pomemben predvsem z vidika otroštva, saj tam vsak posameznik gradi psihični aparat v odnosu z okoljem, na podlagi katerega se izoblikuje posameznikova osebnost. Za požigalce naj bi bile značilne dve osebnostne motnje, to sta mejna osebnostna motnja in shizoidna osebnostna motnja. V tem poglavju je opisano tudi kako naj bi potekala terapija v povezavi s temi motnjami, kakšna je povezanost požiga in duševne bolezni, kakšen pomen ima na požigalca vpliv dednosti ter kako vplivajo na odločitve travme, večinoma iz otroštva. Zajela sem tudi programe za preprečevanje požigov, možnosti preprečitev ter kako poteka zdravljenje požigalcev/piromanov. Za pridobitev čim več podatkov sem opravila tudi osebni intervju z višjim kriminalističnim inšpektorjem Benjaminom Franco, ki mi je predstavil potek preiskave kaznivega dejanja požiga, s kakšnimi požigalci se največ srečujejo in kako je s statistiko v Sloveniji. Za konec sem navedla še zakonsko ureditev, saj je prav, da se za vsako kaznivo dejanje izreče ustrezna kazen.
Ključne besede: požigi, požigalci, piromanija, piromani, osebnostne motnje, duševne motnje, diplomske naloge
Objavljeno: 30.10.2015; Ogledov: 1065; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (430,14 KB)

3.
Požigi v Borovnici
Aleš Mevec, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo obravnavali izbrane požare oziroma požige, ki so bili podtaknjeni v Borovnici med letom 2011 in letom 2013. Pri tem bomo predvsem ugotavljali, zakaj so se požigalci odločili, da storijo ta kazniva dejanja. Predpostavili bomo, da požigalci ob povečanju adrenalina uživajo ob gledanju požarov, požigalci se skrbno pripravijo za izvedbo dejanja in preventivna dejanja s strani gasilcev in prebivalcev se povečajo. Opravili bomo intervju z osumljencem požigov, ter skušali ugotoviti, kako je načrtoval požige, na kakšen način je zbiral tarče napada, zakaj se je odločil za taka dejanja, ali se je zavedal nevarnosti njegovih dejanj in predvsem zakaj je storil taka dejanja kljub temu, da je bil član prostovoljnega gasilskega društva. Skušali bomo ugotoviti, kako so preventivno delovali gasilci v času požigov. V nalogi bomo primerjali delovanje gasilcev in požigalcev v času požara. Pri temu bomo skušali ugotoviti, kako so se obnašali požigalci v času gašenja požara in kako so se prilagodili dogodkom. Požigi predstavljajo velik problem gasilcem, kajti požigalec lahko podtakne požar kadarkoli želi in kjerkoli želi. Če se ugotovi, da je požar delo požigalca, morajo biti v stalni pripravljenosti, saj novi požar je lahko že naslednji dan, teden ali mesec. Za policiste je tudi zahtevno delo, saj morajo po požaru ugotoviti ali gre za požig ali ne. Njihovo delo je toliko težje saj po posredovanju gasilcev z gašenjem in vstopom v stavbo ali prostor spremenijo prizorišče. Če gre za sum požiga je za kriminaliste zelo pomembno, da začne intervjuje z gasilci, ki so bili prvi na prizorišču in pričami. Z določenimi vprašanji kot so kakšna je bila barva dima in barva plamena lahko preiskovalci ugotovijo kakšne snovi so gorele, ki bi lahko nakazovale na požig.
Ključne besede: diplomske naloge, požigi, požigalci, motivi, požigi v Borovnici
Objavljeno: 14.03.2019; Ogledov: 46; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici