| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 14
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV PLEZANJA NA SENZOMOTORIČEN RAZVOJ MLAJŠEGA OTROKA
Janja Podgrajšek, 2009, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu ugotavljam kako motorične in funkcionalne sposobnosti vplivajo na sposobnost plezanja otrok v vrtcu in otrok v prvem razredu devetletne osnovne šole. Za testiranje otrok sem uporabila štiri motorične teste s katerimi sem ugotavljala razvitost ravnotežja, koordinacije, hitrost in vzdržljivostno moč. Na osnovi empiričnih rezultatov motoričnih in funkcionalnih testov sem ugotovila trenutno motorično stanje otrok ter dobljene rezultate primerjala in kasneje še analizirala z rezultati plezanja na plezalni steni. V teoretičnem delu sem predstavila psihomotorično učenje, motorične in funkcionalne sposobnosti otrok. V nadaljevanju sem opisala kratko zgodovino športnega plezanja, oblike, vrste športnega plezanja ter telesne značilnosti in gibalne sposobnosti športnih plezalcev, doživljajsko vzgojo s sredstvi športne vzgoje ter vključevanje vadbe športnega plezanja v program športne vzgoje. Na podlagi dobljenih povprečnih rezultatov sem ugotovila, da so trenutne motorične sposobnosti le delno vplivale na rezultate pri plezanju na umetni plezalni steni. Rezultati kažejo, da med spoloma obstajajo manjše razlike v rezultatih.
Ključne besede: športno plezanje, motorične sposobnosti, naravne oblike gibanja, doživljajska vzgoja
Objavljeno: 11.06.2009; Ogledov: 4629; Prenosov: 1386
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

2.
POKRITOST IN POSODOBITEV PLEZALNIH VODNIKOV ZA OBMOČJE SLOVENIJE
Laura Rauš, 2012, diplomsko delo

Opis: Plezalni vodniki so nepogrešljivi pri načrtovanju določenega vzpona ali ture. Njihova vsebina nam sporoča osnovne informacije za načrtovanje, organizacijo in izvedbo alpinistične dejavnosti oziroma plezanja. To je kraj, dostop, sestop, čas plezanja, slika, fotografija in skica smeri, težavnost smeri,… V teoretičnem delu diplomske naloge so strnjena teoretična izhodišča, najdena v literaturi. Podrobneje je predstavljena alpinistična dejavnost, še posebej plezanje, od začetka skozi zgodovino do danes na območju države Slovenije. Pri plezalnih vodnikih smo se osredotočili na njihovo nastajanje, vsebino in zasnovo. Sestavljen je bil seznam vseh vodnikov izdanih do danes na območju Slovenije. Ugotovljene in predstavljene so vse posodobitve, popravljene in nove izdaje plezalnih vodnikov ter potrebe po nastajanju novih. V empiričnem delu diplomske naloge je bila izvedena anketa za potrebe raziskovanja razširjenosti uporabe plezalnih vodnikov glede na plezalna območja in za ugotovitve, kje so ta področja s plezalnimi vodniki pomanjkljivo opisana. Ugotovljene so bile potrebe po izdajah novih vodnikov ali posodobitvah že obstoječih. Posodobitev plezalnih vodnikov je ključnega pomena za varno plezanje. Zaradi vse bolj množičnega obiska v plezališčih in nastajanja novih smeri potreba po novih vodnikih nedvomno obstaja.
Ključne besede: plezanje, alpinizem, plezalni vodnik, plezalni vodniček, posodobitev plezalnih vodnikov
Objavljeno: 04.01.2013; Ogledov: 933; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

3.
RAZVOJ SPLETNE REŠITVE ZA ALPINISTIČNI ODSEK KRANJ
Matej Žvan, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: V okviru diplomske naloge smo pripravili spletno mesto za potrebe dejavnosti športnega plezanja znotraj AO Kranj. AO Kranj se že dalj časa ukvarja s poučevanjem in treniranjem športnih plezalcev, ti procesi pa potrebujejo sodobno tehnično podporo. Prototip spletnega mesta omogoča urejanje in izdajo računov svojim članom za opravljene storitve. Podpora za urejanje taborov, tečajev in tekem je pripravljena samo v podatkovnem modelu. V nadgradnji bi lahko dodali še grafični vmesnik za prikaz podatkov na spletni strani. V prvem delu diplomske naloge smo opisali teoretične osnove pristopov k programiranju, ki so bili uporabljeni pri izdelavi spletnega mesta. V drugem delu pa smo opisali proces izdelave spletnega mesta. Tako smo teoretične osnove iz prvega dela podprli s konkretnim primerom. Izdelali smo delujoč prototip spletnega mesta, ki bo z nadgradnjo služil kot orodje za podporo procesov in promocijo športnega plezanja.
Ključne besede: spletno mesto, športno plezanje, športno društvo
Objavljeno: 28.01.2015; Ogledov: 878; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

4.
VLOGA STRAHU ODRASLIH PRI RAZVOJU PLEZALNIH SPRETNOSTI PRI PREDŠOLSKEM OTROKU
Polona Antloga, 2013, diplomsko delo

Opis: Z diplomskim delom smo želeli na osnovi raziskave proučiti optimalne možnosti za razvoj plezalnih sposobnosti predšolskega otroka in predvsem, kaj ga pri tem omejuje. Ob predpostavki, da je strah pridobljeno čustvo, nas je predvsem zanimalo, v kolikšni meri smo ravno odrasli odgovorni za to, da se osnovni element gibanja – plezanje, pri otrocih razvije tako različno. Eni so spretni plezalci, druge je strah višine, zopet tretji komaj uspejo priplezati na stol. Raziskovalni pristop v prvem delu je bolj teoretične narave (primerjalna ali komparativna metoda, deskriptivna metoda), medtem ko je drugi del namenjen empiričnemu raziskovanju (kavzalno–neeksperimentalna metoda). Pri raziskovanju teoretičnih zakonitosti smo se opirali na študij ter raziskavo dela, dosegljive primarne in sekundarne vire objavljenih del naših in tujih avtorjev. Raziskavo smo izvedli s pomočjo vprašalnikov za starše in vzgojitelje v vrtcu in na podlagi dobljenih rezultatov ugotovili, da odrasli nimajo negativnih izkušenj pri plezanju, je pa pri več kot polovici staršev dejansko prisoten strah pred višino. Razlog za strah vzgojiteljev pri plezanju otrok je v njihovi splošni zaskrbljenosti in odgovornosti za varnost otrok, razveseljiva pa je predvsem ugotovitev, da imajo vsi otroci, ne glede na to, ali živijo v mestu ali na vasi, enako spontanih možnosti za razvijanje plezalnih sposobnosti.
Ključne besede: plezanje, starši, vzgojitelji, poškodbe, predšolski otrok, strah, strah pred višino
Objavljeno: 28.01.2014; Ogledov: 1259; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (746,58 KB)

5.
NAČRTOVANJE IN RAZVOJ SISTEMA ZA BELEŽENJE PLEZALNIH VZPONOV ALPINOTE
Nace Štruc, 2014, magistrsko delo

Opis: V tem delu raziščemo področje razvoja spletnih aplikacij s pomočjo ASP.net MVC. Sodobne tehnologije se bliskovito širijo v človekov vsakdanjik. Tudi na področju plezanja in alpinizma se kaže potreba po informacijskih sistemih za zbiranje informacij o smereh in vzponih. V ta namen razvijemo sistem za beleženje in deljenje mnenj o plezalnih smereh in vzponih ALPiNOTE. V prvem delu tega dela opišemo področje plezanja in alpinizma, predstavimo modele načrtovanja programske opreme in ogrodje ASP.net MVC. Drugi del obsega predstavitev načrtovanja, implementacije in izdelavo končnega produkta. Podamo tudi možnosti za nadaljnje raziskovanje in razvoj sistema ALPiNOTE.
Ključne besede: ASP.net MVC, AJAX, Razor, spletna aplikacija, plezanje
Objavljeno: 28.02.2014; Ogledov: 2936; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (4,25 MB)

6.
PLANINARJENJE IN PLEZANJE MED OSNOVNOŠOLSKIMI GLUHIMI IN NAGLUŠNIMI OTROCI V SLOVENIJI
Uršula Ramšak, 2014, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu sem izpostavila pojma planinarjenje in plezanje. Želela sem ugotoviti, kakšne so možnosti za planinarjenje za osebe s posebnimi potrebami.
Ključne besede: planinarjenje, plezanje, gluhi in naglušni osnovnošolci, planinski krožek
Objavljeno: 15.07.2014; Ogledov: 866; Prenosov: 92 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

7.
ZASNOVA PROJEKTA PLEZALNO-RAZGLEDNEGA STOLPA Z RAČUNSKO ANALIZO JEKLENE KONSTRUKCIJE
Vitjan Muršec, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga prikazuje projekt plezalno razglednega stolpa. Obravnavana je funkcionalna in arhitekturna zasnova konstrukcije stolpa. Podrobneje je razdelana analiza obtežb, statična analiza in dimenzioniranje jeklene konstrukcije, spojev posameznih elementov in temeljev. Diplomsko delo ima projektni pristop do problema, kar zajema vsebinsko zasnovo projekta plezalno razglednega stolpa. V zasnovi je definirana potreba po takšnem objektu, oblika konstrukcije in njeni materiali, lokacija objekta, potrebna so dovoljenja in soglasja, varnost uporabe, upravljanje in varovanje objekta, viri financiranja in možnost izvedbe tekmovanj. Obravnavana je tudi analiza projekta s cilji, taktiko izvedbe in planom projekta, prav tako tudi ekonomika projekta s stroškovno analizo investicije.
Ključne besede: gradbeništvo, plezalni stolp, umetne plezalne stene, razgledni stolp, jeklene konstrukcije, statična analiza, dimenzioniranje, priprava projekta, analiza in ekonomika projekta, športno plezanje.
Objavljeno: 04.05.2015; Ogledov: 1056; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (18,42 MB)

8.
Analiza razlogov za sodelovanje v tekmovanju mladih športnih plezalcev
Uroš Perko, Rado Pišot, 2014, strokovni članek

Opis: Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kako mladi tekmovalci vrednotijo razloge za sodelovanje na tekmovanju v športnem plezanju. V ta namen smo anketirali 125 tekmovalk in tekmovalcev, rojenih od leta 2002. Otroci so tekmovali na tekmah Vzhodne in Zahodne lige v kategorijah mlajši cicibani/cicibanke in starejši cicibani/cicibanke. Podatke smo zbirali z anketnim vprašalnikom, sestavljenim iz vprašanj zaprtega tipa. Pridobljene podatke smo obdelali v programu SPSS. Izračunali smo aritmetično sredino, najmanjšo in najvišjo vrednost ter frekvence. Povprečna starost sodelujočih otrok je bila 8,9 leta. Rezultati so pokazali, da se največ mladih tekmovalcev tekem udeležuje z namenom pridobivanja novih izkušenj (42,4 %). Sledijo tisti, katerih glavni cilj je, da dobro plezajo (40,8 %). 14,4 otrok % se tekem udeležuje, da bi dosegli visoko uvrstitev, 2,4 % pa z željo po druženju. Če ne dosežejo vrha v tekmovalni smeri, je vseeno 19,2 % otrokom, 80,8 % pa je od rahlo do precej nezadovoljnih. Pri mladih plezalcih prevladuje notranja motivacija, saj sta večini najpomembnejše pridobivanje novih izkušenj in dobro plezanje. Če na tekmovanju ne dosežejo vrha smeri, tekme zapuščajo s slabim občutkom. Rezultate raziskave bi bilo smiselno upoštevati pri organizaciji tekem za mlajše kategorije.
Ključne besede: tekmovanja, športno plezanje, športni plezalci, vadba
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 732; Prenosov: 89
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
ALPINIZEM OD ANAEROBNEGA DO AEROBNEGA NAČINA VADBE
Aleksander Vaupotič, 2016, diplomsko delo

Opis: Skozi zgodovino alpinizma so se znotraj le-tega razvile številne dejavnosti ali discipline, ki imajo zelo širok razpon med intenzivnostjo in trajanjem vadbe. Tako lahko znotraj alpinizma govorimo o skrajno intenzivnih ali anaerobnih disciplinah, kot so športno plezanje, težavnostno skalno plezanje, plezanje balvanov, dry-tooling in plezanje nižjeležečih zaledenelih slapov, ki imajo poudarek na anaerobnem načinu vadbe. Na skoraj diametralno nasprotni strani pa imamo znotraj alpinizma skrajno vzdržljivostne ali aerobne discipline, kot so himalajizem, klasični zimski alpinizem in alpinistično smučanje, pri katerih je poudarek na aerobnem načinu vadbe. Želja po vrhunskih rezultatih sili alpiniste v specializacijo. Alpinisti, ki so dosegli ali dosegajo vrhunske rezultate, le-te običajno dosežejo v eni od športnih disciplin alpinizma. Ali osvajajo najvišje vrhove ali plezajo težke smeri z najvišjimi ocenami. Skozi zgodovino, kakor tudi danes, so se nenehno pojavljali in se še vedno pojavljajo redki alpinisti, ki so dosegli vrhunske rezultate v obeh skrajnih smereh alpinizma. To pomeni, da so preplezali vsaj eno smer z najvišjo oceno in hkrati osvojili vsaj enega osemtisočaka. V tej diplomski nalogi se osredotočam prav na te alpiniste, ki jih imamo nekaj tudi pri nas. Poskušal bom odgovoriti na vprašanje, kako je mogoče v eni osebi združiti vrhunskega plezalca najtežjih smeri in vrhunskega osvajalca najvišjih vrhov. Opravil sem tudi intervju s slovenskima alpinistoma, ki sta uspela v obeh skrajnih smereh alpinizma. To sta Tomo Česen in Tomaž Jakofčič. Vprašanja so osredotočena predvsem na njuno uspešno sintezo dveh skrajnih smeri alpinizma, ki v teoriji zahtevata precej različen tip vadbe. Predstavljen je tudi njun kratek življenjepis in najpomembnejši vzponi.
Ključne besede: alpinizem, športno plezanje, aerobna vadba, anaerobna vadba, plezanje, alpinist
Objavljeno: 29.08.2016; Ogledov: 829; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (743,90 KB)

10.
Konstruiranje in izdelava balvanske plezalne stene
Gregor Ahtik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je prikazana izdelava manjše plezalne stene. Osnovni namen je bil predstavitev celotnega procesa izdelave, od začetne ideje do končnega izdelka. Prikazane so glavne faze snovanja, določitev primerne konstrukcije stene, izdelava posameznih komponent konstrukcije, preračun razsvetljave idr. Prav tako smo prikazali nekaj izmed problemov, s katerimi smo se srečevali na poti izdelave, in pripadajoče rešitve. Pri izdelavi smo se opirali na veljavne standarde in lastne izkušnje. Celotna stena je bila prilagojena znanju lokalnih plezalcev in uporabnikom lokalnega Alpinističnega odseka.
Ključne besede: Balvanske plezalne stene, konstrukcije, plezanje
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 2223; Prenosov: 493
.pdf Celotno besedilo (4,60 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici