| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Napovedovanje dinamike plazu urbas z modeli časovnih vrst in strojnim učenjem
Štefan Horvat, 2022, master's thesis

Abstract: Plazovi lahko resno ogrozijo človeška življenja in povzročijo ogromno gmotno škodo. Na dinamiko plazu običajno vpliva večje število zunanjih dejavnikov, zato je napovedovanje premikov težka naloga. V sodobnem času lahko premike plazov podrobno spremljamo z natančnimi merilnimi instrumenti in tako tvorimo množico podatkov, na podlagi katere gradimo razlagalne in napovedne modele. V magistrskem delu preizkušamo različne tehnike modeliranja premikov plazu Urbas, ki spada med bolj aktivne plazove v Sloveniji. Za modeliranje dinamike plazu uporabimo modele časovnih vrst in nevronsko mrežo z dolgim kratkoročnim spominom. Najboljše prileganje je dosegla nevronska mreža z dolgin kratkoročnim spominom, katere srednja kvadratna napaka je znašala 3,37 mm. Pri napovedovanju premikov se je najbolje odrezal linearni regresijski model s srednjo kvadratno napako 0,52 mm.
Keywords: plaz, časovne vrste, linearna regresija, dinamična regresija, nevron-ske mreže LSTM
Published in DKUM: 15.12.2022; Views: 195; Downloads: 51
.pdf Full text (4,33 MB)

2.
Sanacija zahtevnega plazu s sidrano pilotno steno : projektna naloga
Mitja Madjar, 2020, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi bomo proučili zemeljski plaz »Solčavsko« na cesti R2-428/1252 Sestre Logar - Pavličevo sedlo med km 3,811 in km 4,130. Predstavili bomo preventivne ukrepe ter možnosti sanacije. Opisali bomo tudi tender za geološke in geotehnične raziskave ter geotehnično projektiranje sanacije plazu. V projektnem delu naloge pa bomo na osnovi rezultatov terenskih preiskav izvedli stabilnostne analize, dimenzionirali pilotno steno ter podali predlog sanacije zemeljskega plazu v Solčavi.
Keywords: mehanika tal, zemeljski plaz, sanacija plazov, pilotna stena, geotehnično projektiranje
Published in DKUM: 15.09.2020; Views: 734; Downloads: 120
.pdf Full text (5,26 MB)

3.
Analiza in določitev optimalne sanacije zemeljskega plazu „Razvor vrhi 3“ : magistrsko delo
Franjo Županić, 2019, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je analizirati in predlagati optimalno rešitev za sanacijo plazu, do katerega je prišlo v Razvoru na Hrvaškem. V teoretičnem delu magistrske naloge je opisana klasifikacija plazov, kako nastanejo in rešitve za njihovo sanacijo. Obravnavali smo tudi področje težnostnih konstrukcij in opisali postopek, s katerim zagotovimo ustrezno stabilnost podpornih konstrukcij. V praktičnem delu naloge smo predlagali sanacijo plazu, s katero smo zagotovili globalno stabilnost in preprečili večjo materialno in gospodarsko škodo. Glede na velikost plazu in njegovo lokacijo smo predlagali optimalno rešitev, ki bi trajno zagotovila stabilnost pobočja. Ker sanacija plazov zahteva velika finančna sredstva, je bilo glavno vodilo zagotoviti trajno stabilnost terena z minimalnimi dimenzijami podpornih konstrukcij. Na podlagi splošnih smernic za načrtovanje podpornih konstrukcij in z iteracijskim postopkom smo določili minimalne dimenzije podporne konstrukcije. V programskem orodju GEO5 smo analizirali oz. preverili ustreznost podporne konstrukcije. Optimalno zasnovana podporna konstrukcija zagotavlja, da so vsi pogoji nosilnosti in stabilnosti izpolnjeni, hkrati pa zagotavlja trajno stabilnost pobočja z minimalnimi finančnimi sredstvi.
Keywords: zemeljski plaz, analiza stabilnosti, sanacija, podporne konstrukcije
Published in DKUM: 23.12.2019; Views: 890; Downloads: 232
.pdf Full text (6,25 MB)

4.
Plaz v naselju Laze v Mestni občini Velenje
Marina Krmpotić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi bomo proučili zemeljski plaz na cesti LC 450 180 Zg. Laze – Sp. Laze, v naselju Laze v Mestni občini Velenje. Predstavili bomo preventivne ukrepe ter možnosti sanacije. Opisali pa bomo tudi tender za geološko – geotehnične raziskave in geotehnično projektiranje sanacije plazu. V praktičnem delu naloge, pa bomo opravili terenske preiskave, na podlagi katerih bomo izvedli stabilnostne analize ter podali predlog sanacije zemeljskega plazu v Velenju.
Keywords: zemeljski plaz, sanacija plazov, geotehnično projektiranje, podporna konstrukcija, mejna stanja
Published in DKUM: 30.06.2016; Views: 1061; Downloads: 151
.pdf Full text (4,02 MB)

5.
KATASTER ZEMELJSKIH PLAZOV V MEĐIMURSKI ŽUPANIJI IN SANACIJA ZEMELJSKEGA PLAZU RIMŠĆAK - LC 20007
Martin Begović, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavana problematika zemeljskih plazov, ki ogrožajo stanovanjske in infrastrukturne objekte, kmetijska zemljišča in okolje. V zadnjem obdobju se število plazov v Međimurski županiji hitro povečuje, kar je lahko pogojeno z globalnimi vremenskimi spremembami, povišanjem temperature ipd. Plazišča se pojavljajo po celem svetu in povzročajo škodo v milijardah evrov ter so odgovorna za tisoče mrtvih in poškodovanih ljudi letno. Pogosto povzročajo ekonomske motnje in razselitve prebivalstva ter imajo negativne učinke na okolje. V teoretičnem delu obravnavamo vrste zemeljskih plazov in dejavnike, ki vplivajo na njihov pojav. Opisali smo tudi posamezne elemente plazov z navodili, kako se določijo oz. ocenijo posamezni parametri v geotehnični praksi. Predstavili smo nekatere primerne načine sanacije. V praktičnem delu smo izdelali zasnovo sanacije enega izmed aktiviranih plazišč na območju Međimurske županije, kjer so upoštevani realni geotehnični podatki, pridobljeni z geotehničnimi raziskavami in geodetskimi meritvami. Cilj magistrskega dela je tudi zasnovati kataster aktivnih plazišč v Međimurski županiji, ki ga bo z nekaterimi dopolnitvami mogoče uporabljati za izdelavo ocene ogroženosti posameznih območij in zbiranje, arhiviranje ter interpretacijo geotehničnih podatkov o plaziščih v geotehnični praksi.
Keywords: zemeljski plaz, kamnita rebra, gradbeništvo, sanacija
Published in DKUM: 04.01.2016; Views: 995; Downloads: 73
.pdf Full text (4,83 MB)

6.
Zasnova sanacije plazu pri Vipavi
Tomaž Škafar, 2015, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava plazove, geotehniške preiskave ter sanacije plazov. Opravljena je tudi geomehanska presoja sanacije obravnavanega plazu »plaz v km 4,2« ob trasi hitre ceste Razdrto – Vipava. V poglavju 2 so opisane značilnosti plazov ter njihova klasifikacija. Poglavje 3 obravnava vzroke, ki privedejo do nastanka plazov. V 4. poglavju so opisane terenske in laboratorijske raziskave, ki so potrebne za določitev lastnosti plazu. Peto poglavje pa opisuje nekatere od možnih sanacij plazov. V poglavju 6 pa je izvedena retrospektivna analiza plazu, ter prikaz sanacije s sidrano pilotno steno.
Keywords: mehanika tal, plaz, pilotna stena, geotehnična sidra
Published in DKUM: 25.09.2015; Views: 1312; Downloads: 241
.pdf Full text (2,00 MB)

7.
ANALIZA IZVEDB SANACIJ ZEMELJSKEGA PLAZU V FLORJANU
Natalija Zver, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega splošen opis zemeljskih plazov, splošno klasifikacijo podpornih konstrukcij, ter različne rešitve sanacije plazu v Florjanu. Izvedena je analiza armiranobetonskega zidu, armiranobetonskega zidu s konzolo in kamnite zložbe. Vse analize so opravljene s programom GEO 5, analiza armiranobetonskega zidu pa je izvedena tudi analitično. Vse analize so izvedene v skladu s standardom SIST EN 1997-1. Na podlagi analiz posameznih zidov lahko sklepamo, da je za obstoječ primer najbolj primerna rešitev armirano betonski zid s konzolo, saj z uporabo le tega zadovoljimo potrebam mejnih stanj, prav tako pa zagotovimo najmanjšo porabo materiala in posledično cenovno najbolj optimalno rešitev.
Keywords: zemeljski plaz, podporne konstrukcije, sanacija plazu, armiranobetonski zid, armiranobetonski zid s konzolo, kamnita zložba, geotehnično projektiranje
Published in DKUM: 22.09.2015; Views: 1400; Downloads: 220
.pdf Full text (5,53 MB)

8.
Sanacija plazu s kamnitimi drenažnimi rebri
Tadej Vidnar, 2014, diploma project paper

Abstract: Diplomski izpit obravnava načine sanacij plazišč v geotehniški stroki ter geotehnično merjenje in stabilitetno presojo obravnavanega plazišča ZBIL-KURAJ v občini Rogaška Slatina. V uvodnem poglavju so navedeni namen, cilji in struktura projektne naloge. Poglavje 2 opisuje vzroke nastanka, načine premikanja in veljavno zakonodajo na področju varstva pred zemeljskimi plazovi. Poglavje 3 opisuje potrebne aktivnosti, vrste meritev in načine sanacij zemeljskih plazov. V okviru projektne naloge je prikazan način sanacije obsežnega plazišča dolžine L=123m, širine B=33m in z globino do 5.0m. Z ozirom na razprostranost plazišča in obilo talne vode v njem je predložena sanacija s kamnitimi drenažnimi rebri. S stabilitetnimi presojami je dokazana zadostnost predvidenih sanacijskih ukrepov skladno s SIST EN1997. Ocenjujemo, da je predložena sanacija tudi ekonomsko najustreznejša.
Keywords: gradbeništvo, plaz, sanacija, drenažno rebro
Published in DKUM: 27.08.2014; Views: 1763; Downloads: 342  (1 vote)
.pdf Full text (2,54 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica