| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 939
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Učinki uporabe umetne inteligence pri planiranju proizvodnje stiskanja in brizganja
Jernej Gabrijel, 2024, diplomsko delo

Opis: Iz preteklih raziskovanj in dela na področju integracije umetne inteligence v proizvodno industrijo je jasno, da ima implementacija UI metodologij strojnega učenja jasne prednosti. Hkrati pa ugotavljamo, da obstajajo na tem področju tudi mnoge priložnosti za izboljšave in nadgradnjo. V zaključnem delu smo ugotavljali, ali lahko uporaba UI prispeva pozitivne učinke na delo planerjev v proizvodnji. To ugotavljanje temelji na primerjavi razlik med predvidevanji na podlagi ročnega planiranja in dejansko realizacijo ter s planiranjem s pomočjo UI in realizacijo planiranega. Namen zaključnega dela je ugotavljanje praktičnosti in zanesljivosti umetne inteligence na področju planiranja in razporejanja.
Ključne besede: Umetna inteligenca, stiskanje in brizganje, planiranje in razporejanje proizvodnje, delo planerjev, optimizacija
Objavljeno v DKUM: 08.04.2024; Ogledov: 108; Prenosov: 5
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

2.
Planiranje proizvodnje v podjetju Kostroj Strojegradnja, d.o.o. : diplomsko delo
Mitja Kovše, 2023, diplomsko delo

Opis: V podjetju Kostroj Strojegradnja, d. o. o., smo v sklopu diplomskega dela preučevali možnosti za izboljšanje procesa planiranja proizvodnje. Ker se trenutno še vedno planira ročno, smo razmišljali o uvedbi sistema, ki bi v prvi vrsti razbremenil obsežno delo planerja in omogočil boljšo preglednost. V diplomskem delu so poleg teoretičnih osnov in trenutnega načina planiranja opisane še možne izboljšave, ki bi lahko rešile zgoraj opisan problem. Ker je podjetje že imelo program za sodobnejše planiranje proizvodnje, vendar se ni uporabljal, so rezultati povezani tudi s tem programom, vendar bi bile ob njegovi vpeljavi potrebne določene izboljšave.
Ključne besede: planiranje proizvodnje, Kostroj Strojegradnja, d. o. o., Pro-Bit
Objavljeno v DKUM: 05.03.2024; Ogledov: 285; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Vloga računovodskih podatkov in informacij v procesu planiranja politike družinskega podjetja
Dejan Stojić, 2023, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji, in v svetu predstavljajo družinska podjetja zelo pomemben del gospodarstva, saj prispevajo h gospodarski rasti države, pomemben je njihov doprinos k ustvarjanju novih delovnih mest in k ohranjanju tradicije. Družinska podjetja se v nasprotju z nedružinskimi podjetji soočajo z nekaterimi posebnostmi, ki so za njih značilna. Le-ta izhajajo iz dinamike odnosov med člani družinskega podjetja in upravljanjem podjetja. Za uspešno vodenje in delovanje družinskega podjetja ter posledično za njegov dolgoročni obstoj, je zelo pomembno, da se ustrezno planira politika družinskega podjetja. Da bo le-ta ustrezno planirana potrebujemo natančne računovodske informacije in podatke, ki so temelj za uspešno delovanje podjetja. Na njihovi podlagi se lahko učinkovito planira politika družinskega podjetja, in se sprejemajo pomembne poslovne odločitve. Diplomska naloga je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu smo definirali družinsko podjetje, podali njegove značilnosti ter prednosti in slabosti. Opredelili smo nasledstvo družinskega podjetja, prenos lastništva na družinske člane ter opisali vpliv družinskega podjetja na gospodarstvo. V naslednjih poglavjih smo opredelili vlogo in pomen računovodskih podatkov in informacij ter glavne uporabnike računovodskih podatkov in informacij v družinskem podjetju. V zadnjem delu teoretičnega dela smo opredelili vizijo in politiko družinskega podjetja. Praktični del je sestavljen iz uporabe spoznanj teoretičnega dela na primeru družinskega podjetja Detelca d.o.o.. V njem smo predstavili podjetje Detelca d.o.o. . Z uporabo računovodskih podatkov in informacij smo proučili prednosti in slabosti podjetja, njegovo okolje ter priložnosti in nevarnosti. Na koncu smo podali predloge vizije in politike proučevanega družinskega podjetja.
Ključne besede: družinsko podjetje, računovodski podatki in informacije, planiranje politike družinskega podjetja, Detelca d.o.o., vizija družinskega podjetja, politika družinskega podjetja.
Objavljeno v DKUM: 16.02.2024; Ogledov: 282; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

4.
Organizacija gradbišča in terminsko planiranje rekonstrukcije objekta generator v Celju : diplomsko delo
Ksenija Verbič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta predstavljena organizacija gradbišča in terminsko planiranje rekonstrukcije objekta Generator v Celju. V uvodnem delu so opisani problem, namen in cilj diplomskega dela. Sledi splošni del, v katerem je podan opis lokacije, funkcionalne zasnove in tehničnih značilnosti novega objekta. V glavnem delu diplomske naloge smo proučili pogoje za gradnjo, kar zajema naslednje vsebine: lokacijska informacija, gradbena pogodba, delovna sredstva, gradbeno dovoljenje, možnost nabave materiala in organizacija na sami lokaciji gradbišča. V nadaljevanju je predstavljena organizacija gradbišča, kjer so opisani gradbišče, dimenzioniranje deponij, začasni objekti in začasne inštalacije ter izdelava sheme organizacije gradbišča. V zaključnem delu je prikazano terminsko planiranje objekta v obliki modificiranega gantograma in mrežnega diagrama.
Ključne besede: gradbeništvo, organizacija gradbišča, terminsko planiranje
Objavljeno v DKUM: 19.12.2023; Ogledov: 252; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

5.
Organizacija gradbišča in terminsko planiranje gradnje hotela A v Žalcu : diplomsko delo
Jan Knez, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavana organizacija gradbišča in terminsko planiranje Hotela A v Žalcu. Najprej je predstavljen splošni opis objekta (lokacija, funkcionalna zasnova, velikost in tlaki prostorov v posameznih nadstropjih idr.). Sledi opis konstrukcije in njena obdelava, kakšni materiali bodo vgrajeni in njihove dimenzije. Zajeti so tudi komunali priključki in kako jih pravilno izvesti. Organizacija gradbišča se prične s predhodnim proučevanjem pogojev gradnje objekta. Prikazane so dolžnosti investitorja in izvajalca, proučevanje lokacijske informacije, vplivov objekta na okolico in preskrba gradbišča s potrebnimi materiali. Predstavljeni so tudi tehnološki procesi grajenja za predvideni projekt, ureditev gradbišča, dimenzioniranje in postavitev začasnih objektov ter začasnih priključkov, ki so potrebni za normalno obratovanje gradbišča. Zadnji del zajema terminsko planiranje, kjer so prikazane logično in racionalno razporejene aktivnosti na gradbišču. Opisane so aktivnosti, ki se bodo izvajale v fazi gradnje objekta in so prikazane v gantogramu, kjer so razvidni začetek, konec in dolžina trajanja posamezne aktivnosti ter medsebojne povezave. Na koncu bomo dobili skupno število dni, potrebnih od začetka do končanja vseh del na objektu, ki morajo biti izvedena v pogodbenem roku.
Ključne besede: gradbeništvo, organizacija gradbišča, terminsko planiranje
Objavljeno v DKUM: 02.11.2023; Ogledov: 367; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Planiranje ustanovitve in politike podjetja za vodenje projektov v gradbeništvu
Davor Hvala, 2023, magistrsko delo

Opis: Projekti v gradbeništvu in gradbeni sektor nasploh je kompleksno okolje, v katerem so obravnavani različni, med seboj povezani dejavniki, kot so načrtovanje, zakonodaja, financiranje, posegi v okolje in podobno. Gradbeni projekti so pogosto delovno intenzivne dejavnosti, pri katerih so pogosto prisotni nepredvideni dogodki ter z njimi povezani visoki finančni stroški in zamude. Zakonodaja na področju gradbeništva je kompleksna in obsežna, saj je treba upoštevati številne predpise in določila, ki se lahko glede na regijo gradnje razlikujejo. Neupoštevanje tovrstnih predpisov in določil ima lahko negativne posledice pri pridobivanju uporabnih dovoljenj. Prav tako je gradbeni sektor podvržen hitrim in številnim spremembam in izzivom, kot so pomanjkanje kvalificiranih izvajalcev, zvišanje cen gradbenih materialov in cen izvedbenih del ter vse strožja zakonodaja na področju gradnje. V zadnjih letih je na kompleksnost gradbenega sektorja zelo vplivala tudi pandemija COVID-19. Vodenje projektov v gradbeništvu je na podlagi predstavljenih dejstev izjemno kompleksno in zahteva znanja iz različnih področij. V magistrskem delu smo se osredotočili na planiranje ustanovitve in politike podjetja za vodenje projektov v gradbeništvu, ki bo kos tovrstnim izzivom. Zastavili smo si raziskovalno vprašanje, ali ima proučevano bodoče podjetje v svojem predvidenem okolju priložnosti, ki opravičujejo njegovo ustanovitev. Magistrsko delo smo razčlenili na teoretični ter empirični del ter ga zaokrožili s sklepom. V teoretičnem delu smo proučili domačo in tujo literaturo v povezavi z izbrano temo. Opisali smo predustanovitvene aktivnosti za bodoče podjetje, postopek ustanovitve, opisali procese ter metode planiranja politike podjetja. Prav tako smo opredelili politiko podjetja na poslanstvo, smotre in temeljne cilje. V empiričnem delu smo izdelali plan ustanovitve podjetja, opisali bodoče podjetje ter podali oceno potrebnih vlaganj. Proučili smo vrednote ključnih udeležencev podjetja ter analizirali dobljene rezultate. S pomočjo sinteze notranjih dejavnikov smo določili prednosti in slabosti bodočega podjetja. Priložnosti in nevarnosti v okolju bodočega podjetja smo določili s pomočjo sinteze zunanjih dejavnikov. Celovito presojo podjetja in njenega okolja smo povzeli z analizo SFAS. Opredelili smo ustanovitvene vizije, poslanstva, smotre in temeljne cilje. Zapisali smo izrazne oblike vizije in politike podjetja. Magistrsko delo smo sklenili z zapisom sklepa ter podali odgovor na zastavljeno raziskovalno vprašanje, na katerega smo odgovorili s pomočjo ugotovitev v empiričnem delu magistrskega dela.
Ključne besede: planiranje ustanovitve, vizija podjetja, politika podjetja, IFAS, EFAS, SFAS
Objavljeno v DKUM: 10.10.2023; Ogledov: 295; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (2,21 MB)

7.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju S-Tekavc d.o.o. : diplomsko delo
Anže Serdoner, 2023, diplomsko delo

Opis: Problem več majhnih podjetij na Slovenskem trgu je zapostavljanje organizacije proizvodnje in strmenje samo k čim večjemu tehnološkemu napredku, kar pa velikokrat ne privede do željenih rezultatov. V diplomski nalogi je predstavljen povzetek teorije vseh tem, katere sem v analizi podjetja S-Tekavc d. o. o. spremljal in nanje podal tudi predloge za izboljšave. Sledi kratka predstavitev analiziranega podjetja ter njihovega načina dela. V nadaljevanju sem podrobneje opisal svoje ugotovitve analize skladišč v podjetju, načinu vodenja proizvodnje, uporabi delovnih nalogov in spremnic ter vzdrževanju strojev in naprav. Za vse analizirane teme sem podal praktične predloge za izboljšave, katere bi podjetju pripomogle k boljši organiziranosti proizvodnje, večjemu izkoristku strojnega parka in posledično večjemu letnemu dobičku.
Ključne besede: vodenje proizvodnje, delovni nalog, planiranje in optimiziranje proizvodnje, skladišče, načrt vzdrževanja, pretočni čas
Objavljeno v DKUM: 09.10.2023; Ogledov: 376; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

8.
Razvoj digitalnega dvojčka za planiranje proizvodnje v podjetju Marovt d.o.o. : magistrsko delo
Žan Štern, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen razvoj digitalnega dvojčka za planiranje proizvodnje v podjetju Marovt d.o.o. Podjetje Marovt velja za najnaprednejšo proizvodnjo kovanja v Sloveniji in eno izmed najnaprednejših v Evropi. Zaradi ohranitve svojega poslovnega uspeha podjetje neprestano išče načine, kako izboljšati svoj proizvodni proces in posledično položaj na trgu. To je predstavljalo glavno vodilo za zagon projekta digitalni dvojček. Cilj projekta je bila izdelava in vzpostavitev digitalnega dvojčka s pomočjo lastnega znanja podjetja, kar bi v prihodnosti omogočilo nadgradnjo sistema in razširitev modela na celotno podjetje. Digitalni dvojček je bil razvit s pomočjo programske opreme Simio. Dostop do vseh potrebnih informacij je bil omogočen preko programa ccLEAP, ki ga podjetje uporablja za svoje poslovanje in vodenje. Z integracijo sistema ccLEAP v program Simio je bilo omogočeno tudi simuliranje s časovno realnimi podatki. V okviru projekta smo tako uspešno razvili in implementirali rešitev, ki zagotavlja izvedljiv in enostaven terminski plan. Trenutno stanje omogoča, da samodejno ustvarimo terminski plan delovnih nalogov in ga pošljemo končnim uporabnikom. S tem projektom smo tako naredili pomemben korak na poti digitalizacije podjetja.
Ključne besede: digitalizacija, podjetje Marovt, planiranje proizvodnje, digitalni dvojček, programska oprema Simio, sistem ccLEAP
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 248; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

9.
Uporaba umetne inteligence pri planiranju proizvodnje v Sloveniji
Ana Georgievski, 2023, magistrsko delo

Opis: Industrija se konstantno spreminja, napreduje, izboljšuje, k čemur pripomore tudi umetna inteligenca oz. njena uporaba. Ta je prisotna tudi pri planiranju proizvodnje. Dobro planiranje proizvodnje je eno izmed ključnih parametrov, ki omogoča prednost pred konkurenčnimi podjetji. Naše zaključno delo se tako osredotoča na uporabo umetne inteligence pri planiranju proizvodnje v slovenskih proizvodnih podjetjih. Sprva smo naredili splošen pregled literature, katerega cilj je bil najprej povezati pojma umetna inteligenca in planiranje proizvodnje, in sicer tako, da dobro spoznamo vsakega posebej ter ju povežemo. Temu je sledil sistematični pregled literature, ki je bil omejen na uporabo umetne inteligence v operativnem planiranju proizvodnje ter z drugimi parametri iskanja literature. Na podlagi pridobljenega znanja in zastavljenih hipotez/raziskovalnega vprašanja smo sestavili anketo. Ta je zajemala 14 glavnih vprašanj, ki smo jih statistično obdelali in tako ovrgli ali potrdili naše hipoteze. Kljub temu, da smo večino hipotez potrdili, se moramo zavedati omejitev naše raziskave. Z raziskovalno nalogo smo prišli do glavnega zaključka, da ima umetna inteligenca pozitiven doprinos k planiranju proizvodnje in da je ta prisotna v proizvodnih podjetjih v Sloveniji. Tam, kjer ni, pa je v veliki večini v planu za naslednja leta.
Ključne besede: Umetna inteligenca, planiranje proizvodnje, vpliv umetne inteligence na planiranje proizvodnje.
Objavljeno v DKUM: 15.09.2023; Ogledov: 295; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (3,11 MB)

10.
Oblikovanje proizvodne strategije in konkurenčne prednostne naloge proizvodnje
Iva Konda, 2012, strokovni članek

Opis: Oblikovanje proizvodne strategije vključuje diskusijo o proizvodni strategiji, dejavnikih vpliva oziroma področjih odločanja v proizvodni funkciji in povezavi le-teh s konkurenčnimi prednostnimi nalogami. Proizvodna strategija mora biti usklajena in uravnotežena s strategijo organizacije kot celote in drugimi posebnimi strategijami, zlasti trženjsko. Proizvodna strategija se vključuje v strateški načrt podjetja kot njegova integralna sestavina in tudi kot izhodišče za oblikovanje poslovne strategije. Vsako podjetje se mora zavedati pomena proizvodne strategije za doseganje konkurenčnih prednosti. V članku je prikazana proizvodna strategija pri izbranem podjetju.
Ključne besede: proizvodni proces, strategija, strateško planiranje, konkurenčnost
Objavljeno v DKUM: 06.09.2023; Ogledov: 223; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 1.9 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici