| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv peskanja na zmanjševanje zn v soležnih zvarnih spojih
Uroš Videnšek, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga obravnavan vpliv peskanje na zniževanje zaostalih napetosti v soležnih zvarnih spojih. Za izvedbo te raziskave je bilo narejenih šest preizkušancev iz osnovnega materiala NIOMOL 490 K in eden iz navadnega konstrukcijskega jekla S235JR. Preizkušanci so bili varjeni z različnimi varilnimi postopki T.I.M.E., EPP in MAG. Predhodno so bila izdelana tri obravnavana stanja z različnimi načini zniževanja zaostalih napetosti, kot so: T.I.M.E. 1 varjeno stanje, T.I.M.E. 2 napetostno žarjeno stanje, T.I.M.E.3 vibrirano, EPP 1 varjeno stanje, EPP 2 napetostno žarjeno, EPP 3 vibrirano stanje med varjenjem in MAG varjeno stanje. Vsi preizkušanci razen MAG preizkušanca v varjenem stanju so bili peskani. Meritve zaostalih napetosti po peskanju so bile opravljene z magnetno metodo in primerjane z rezultati, ki so bili pridobljeni pred peskanjem z magnetno metodo. Ugotovljeno je bilo, da se z vnosom tlačnim napetosti s peskanjem zaostale napetosti res znižajo na merilnem mestu na sredini plošče na sredini zvara (x = 0 mm, y = 0 mm).
Ključne besede: zvarni spoji, varjenje, peskanje, merjenje zaostalih napetosti, magnetna metoda
Objavljeno: 30.03.2018; Ogledov: 587; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

2.
Določitev in validacija snovskih lastnosti materialov za peskanje in njihova uporaba v numeričnih simulacijah na podlagi metode diskretnih elementov
Jernej Falnoga, 2017, magistrsko delo

Opis: Delo je osredotočeno na zbiranje materialnih podatkov sipkih materialov za numerične simulacije na podlagi metode diskretnih elementov. Materialne lastnosti se pridobijo na podlagi eksperimenta in so nato uporabljene pri validaciji teh lastnosti v metodi diskretnih elementov. Rezultati simulacije stroja za peskanje se uporabijo za primerjavo numerične ter eksperimentalne metode določevanja profila gostote abraziva v stroju za peskanje. Z numerično analizo parametrov procesa peskanja, lahko izboljšamo proces peskanja ter geometrijo stroja za peskanje.
Ključne besede: abraziv, sipek material, metoda diskretnih elementov, materialne lastnosti, peskanje, stroj za peskanje, numerične simulacije, EDEM
Objavljeno: 03.10.2017; Ogledov: 712; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

3.
Mehanski in elektronski merilnik hitrosti delcev v stroju za peskanje
Aleš Hribernik, Gorazd Bombek, Ivan Markočič, 2002, izvirni znanstveni članek

Opis: Osnovni problem merjenja hitrosti zrnc peska v peskalnem stroju je zelo velika abrazivnost peska in velika koncentracija prašnih delcev v zaprti testni napravi. Uporaba brezstičnih optičnih merilnih metod je zato pogosto nemogoča. Stične merilne metode so omejene na uporabo merilnikov, ki so zaščiteni z robustnimi oklepi. Kot alternativo robustnemu mehanskemu merilniku hitrosti zrnc peska smo razvili elektronski merilni sistem, ki ga odlikujeta dobra vodljivost vzdolž obeh prečnih osi curka peska in preprosta zgradba merilnega zaznavala, ki z uporabo cenenih elementov dovoljuje pogosto zamenjavo in ne potrebuje robustnega oklepa. V prispevku so predstavljeni razvoj, delovanje in uporaba mehanskega in elektronskega merilnega sistema. Prikazani so rezultati meritev in podana je primerjava obeh metod z razpravo in sklepi.
Ključne besede: stroji za peskanje, meritve hitrosti, hitrosti delcev, mehanski merilniki, elektronski merilniki
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 696; Prenosov: 31
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Optimizacija procesa izdelave senzorja za avtomobilsko industrijo
Josip Pejić, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava specifične probleme pri izdelavi senzorjev. Ker je kupec sprožil reklamacijo, in sicer s tezo, da naj bi prenehanje vrtenja ležaja v končnem sestavu povzročilo izhlapevanje aktivatorja kot komponente pri tehnologiji lepljenja, smo bili prisiljeni spremeniti interni proces. Na podlagi zahtev internega procesa in predhodnih testiranj smo izbrali peskanje kot dodatno tehnologijo. Novo izbrano tehnologijo je bilo potrebno najprej implementirati ter ob sprostitvi delovnega mesta tudi validirati. Z uvedbo optimizacije peskanja smo pridobili tako na ponovljivosti in stabilnosti kot tudi racionalizaciji. Po neuspeli optimizaciji tehnologije lepljenja, ki je zaradi nestabilnosti botrovala nedopustno velikemu odstotku izmeta in je povezana s predhodno tehnologijo peskanja, smo slednjo nadgradili z inovativno rešitvijo, in sicer z bakrom v prašni obliki kot dodatek k peskalnem mediju.
Ključne besede: izdelava senzorja, lepljenje, peskanje, implementacija, validacija, optimizacija, magnet, baker
Objavljeno: 14.09.2011; Ogledov: 1646; Prenosov: 161
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

5.
ANALIZA PROCESOV IZDELAVE KOVINSKIH OBELEŽIJ
Miran Skutnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V uvodnem delu so opisani splošni postopki, ki so se uporabili pri izdelavi obeležja. Predstavljeno je tudi podjetje, kjer sem opravljal obvezno prakso in samo diplomsko delo. V naslednjih poglavjih je opisan in prikazan celoten potek izdelovanja obeležja. Vsak postopek je prikazan pisno in slikovno. V zadnjem poglavju pa je zapisan sklep diplomskega dela.
Ključne besede: postopek izdelave UM-FS obeležja, graviranje, peskanje, termična obdelava.
Objavljeno: 06.04.2009; Ogledov: 1813; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)

6.
7.
8.
Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici