| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Paralelni razveji in omeji algoritem BiqMac Solver
Alen Vegi Kalamar, 2018, magistrsko delo

Opis: Problem maksimalnega prereza je primer NP težkega problema. To pomeni, da ne poznamo učinkovitega polinomskega algoritma za reševanje problema za poljuben graf in domnevamo, da tudi ne obstaja. Kljub temu obstajajo pristopi, kako reševati problem do optimalnosti. V kolikor poznamo učinkovite hevristike in poenostavitve problema, je primeren pristop algoritem razveji in omeji. Rendl, Rinaldi in Wiegele so z uporabo različnih poenostavitev, dualne teorije, aproksimacijskih algoritmov in hevristik razvili učinkovit algoritem razveji in omeji z imenom BiqMac Solver, ki optimalno reši problem maksimalnega prereza tudi za večje grafe. Zaradi strukture je algoritem primeren, da ga implementiramo za paralelno izvajanje. Namen magistrskega dela je predstavitev algoritma BiqMac in njegova paralelna implementacija.
Ključne besede: maksimalen prerez grafa, semidefinitno programiranje, hevristike, algoritem razveji in omeji, paralelno računanje
Objavljeno: 04.10.2018; Ogledov: 560; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (908,74 KB)

2.
VZORCI ZA ASINHRONO IN PARALELNO OBDELAVO PODATKOV Z OGRODJEM .NET
Urban Modic, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo najprej predstavili pojma asinhronost in paralelnost. Nato smo opisali vzvode, ki v ogrodju .NET omogočajo paralelno in asinhrono izvajanje ter opozorili na probleme, ki se lahko pojavijo pri takšnem izvajanju. Najprej smo predstavili vzorce za paralelno in nato še vzorce za asinhrono obdelavo podatkov, ki so se oblikovali v ogrodju .NET. S pridobljenimi znanji smo izdelali nekaj prototipnih aplikacij, s pomočjo katerih smo primerjali porabo sistemskih sredstev in slog programske kode, ki je posledica uporabe posameznega asinhronega vzorca.
Ključne besede: asinhrono programiranje, paralelno programiranje, vzorci
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 917; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

3.
ČASOVNO UČINKOVITO STISKANJE PODATKOV NA GPU
Robert Jerovšek, 2011, diplomsko delo

Opis: Zaradi fizikalnih omejitev se je razvoj centralnih procesnih enot preusmeril iz večanja frekvence delovanja v večanje števila njihovih jeder. Tako je časovna učinkovitost algoritmov vse bolj odvisna od zmožnosti njihovega paralelnega izvajanja. V diplomskem delu predstavimo prilagoditev splošnonamenskega algoritma stiskanja podatkov za paralelno izvajanje. V ta namen najprej razdelimo vhodni niz podatkov v bloke in vsakega izmed njih neodvisno stisnemo. Izvajanje nato prenesemo na grafično procesno enoto s pomočjo programskega jezika OpenCL. Nadaljnje pohitritve dosežemo z uporabo pomnilnika konstant in pomnilnika tekstur. Z rezultati pokažemo, da lahko izvajalni čas v primerjavi s časom potrebnim za stiskanje na centralni procesni enoti tako tudi razpolovimo.
Ključne besede: GPGPU, brezizgubno stiskanje podatkov, LZJB, OpenCL, paralelno programiranje
Objavljeno: 12.07.2011; Ogledov: 1703; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

4.
PARALELNO PROGRAMIRANJE S POMOČJO STANDARDA OPENMP
Nace Štruc, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo pokazali, da je paralelizacija algoritmov (v našem primeru algoritmov za urejanje) možna in učinkovita. Aplikacijo za pridobivanje rezultatov urejanja smo izdelali iz dveh delov. Prvi del je konzolna aplikacija (C++), drugi del pa aplikacija napisana v programskem jeziku C#, s katero smo izdelali uporabniški vmesnik. Standard OpenMP za paralelno programiranje uporablja niti, ki med izvajanjem programa izvajajo naloge, ki jih določamo s pomočjo direktiv OpenMP. V prvem delu diplomskega dela so predstavljene še sorodne tehnologije za vzporedno programiranje. V drugem delu je podrobno predstavljen standard OpenMP (direktive za vzporedno programiranje). Zadnji del obsega rezultate, ki smo jih dobili z aplikacijo, ki je bila narejena v okviru diplomskega dela, in možnosti za nadaljnje raziskave.
Ključne besede: paralelno programiranje, OpenMP, algoritmi za urejanje
Objavljeno: 16.09.2010; Ogledov: 4036; Prenosov: 278
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici