SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
HITRO RAZPOZNAVANJE OBRAZOV S KNJIŽNICO OPENCV
Miha Jerot, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu raziskujemo možnosti uporabe paralelizacije pri zaznavanju obrazov s pomočjo knjižnice OpenCV. V uvodu predstavimo digitalno zaznavo obrazov z metodo iz OpenCV ter možnosti, ki se ponujajo za njeno pohitritev. Naš cilj je natančno preučiti obstoječo metodo ter jo pohitriti z različnimi postopki. Najprej se lotimo analize možnih pristopov pohitritve te metode, študiramo pa tudi njihove omejitve v praksi. Osrednji del diplome je posvečen razvoju in analizi lastne rešitve, ki temelji na pohitritvi osnovne metode za razpoznavanje obrazov iz OpenCV. Razvili smo jo kot množico različnih pristopov pohitritve. Ugotavljamo, da so implementirani postopki precej hitrejši od obstoječe rešitve iz OpenCV, ter da so nekateri bolj primerni za statične slike, nekateri pa za realno-časovno zaznavo. Z našim pristopom smo dosegli pohitritev do devet krat, glede na osnovno metodo zaznavanja obraza.
Ključne besede: zaznavanje obrazov, računalniški vid, paralelizacija, digitalne slike
Objavljeno: 27.09.2011; Ogledov: 1390; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

2.
Paralelizacija algoritma za simulacijo toka viskozne tekočine
Janez Lupše, Leopold Škerget, Jure Ravnik, 2009, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: V članku je predstavljen primer paralelizacije algoritma za izvajanje numeričnih simulacij. Algoritem temelji na metodi robnih elementov in je namenjen reševanju problemov iz dinamike tekočin. Za paralelno programiranjeje bil uporabljen MPI standard. Učinki paralelizacije na izračun kinematike ter tlaka so predstavljeni na primeru toka skozi kanal z valovito steno. Uporabili smo tri mreže različnih gostot z namenom primerjave pospešitve izvajanja programa.
Ključne besede: numerične simulacije, viskozne tekočine, dinamika tekočin, paralelizacija
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 761; Prenosov: 9
URL Povezava na celotno besedilo

3.
Reševanje problema trgovskega potnika s paralelnim simuliranim ohlajanjem
Matej Strašek, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu skušamo s paralelizacijo algoritma simuliranega ohlajanja izboljšati čas reševanja problema trgovskega potnika. S pomočjo vmesnika OpenMP implementiramo paralelizacije algoritmov sosednosti k-opt, simulirano ohlajanje in izboljšavo le-tega – sprejemljivo simulirano ohlajanje. Predstavimo algoritme in zberemo njihove rezultate za paralelizacijo zanke, paralelizacijo particij, paralelizacijo z različnim razponom in prilagodljivo paralelizacijo simuliranega ohlajanja. Prvi del predstavlja opis problema trgovskega potnika, vmesnika OpenMP, opis implementiranih algoritmov in njihovih paralelizacij. V zadnjem delu so predstavljeni rezultati na problemih trgovskega potnika iz knjižnice TSPLIB, njihova medsebojna primerjava ter možnosti za nadaljnje raziskave.
Ključne besede: problem trgovskega potnika, simulirano ohlajanje, paralelizacija simuliranega ohlajanja
Objavljeno: 06.11.2015; Ogledov: 1101; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (886,78 KB)

4.
Simulacija in vizualizacija rje
Filip Urh, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu preučimo pojav rje in opišemo metodi za njeno simulacijo in vizualizacijo. Na začetku razložimo postopek nastajanja rje, nato pa podrobno opišemo algoritem simulacije, ki temelji na celičnih avtomatih, in algoritem vizualizacije, ki uporablja fizikalno osnovan model Cook-Torrance. Vsakega izmed njiju implementiramo in združimo v celoto znotraj iste aplikacije. Algoritem simulacije dodatno paraleliziramo s pomočjo grafične procesne enote. To dosežemo z uporabo senčilnika za splošno namensko računanje v okviru standarda OpenGL. Na koncu predstavimo rezultate časovnih meritev obeh implementacij in pokažemo, da je paralelna skoraj dvakrat hitrejša kot zaporedna.
Ključne besede: simulacija, vizualizacija, rja, paralelizacija, OpenGL
Objavljeno: 16.08.2017; Ogledov: 216; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (10,24 MB)

5.
Urejanje števil z algoritmom radix na GPE
Boštjan Koštomaj, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi raziščemo področje urejanja števil z algoritmom radix in paralelizacijo algoritma na grafični procesni enoti (GPE). Za računanje na GPE smo uporabili tehnologijo CUDA, ki omogoča hitrejšo in učinkovitejšo uporabo grafičnih procesorjev. V nadaljevanju smo primerjali hitrosti urejanja različnih podatkovnih tipov, različnih velikosti podatkov in časovne razlike pri paralelnem in zaporednem urejanju radix. Ugotovili smo, da je paralelno urejanje približno 50-krat hitrejše.
Ključne besede: algoritmi urejanja, urejanje radix, CUDA, paralelizacija, GPE
Objavljeno: 09.10.2018; Ogledov: 261; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici