| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Identifikacija okroglic, označenih z 2D-matričnimi kodami, z uporabo strojnega vida
Niko Turšič, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena idejna zasnova sistema za identifikacijo aluminijastih okroglic z uporabo 2D-matričnih kod, s katerimi bi te označevali za boljšo sledljivost materiala. Tako označene okroglice bi nato pregledovali s pametnimi kamerami pred obdelavo v proizvodni celici (v tem primeru stiskalni liniji). Predstavljeni so rezultati testiranja kamer različnih proizvajalcev in oblika ustrezne matrične kode z ozirom na potrebne informacije in sposobnosti gravirne naprave. Poleg teoretičnega opisa sistema je podan še CAD-model hipotetične proizvodne linije. S tem sistemom je izključena možnost človeške napake pri zalaganju linije z vhodnim materialom in s tem uporaba napačnega materiala v proizvodnji.
Ključne besede: Okroglica, 2D-matrična koda, pametna kamera, identifikacija, idejna zasnova, strojni vid
Objavljeno: 04.11.2020; Ogledov: 185; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

2.
Nadgradnja robotske celice s sistemom strojnega vida za detekcijo ukrivljenosti vilic
Kristijan Gajšek, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen sistem detekcije ukrivljenosti vilic z dobljenimi rezultati. Opisani so sistemi slikovne detekcije, industrijsko krmilje robotske celice in avtomatizacije obdelave slike za detekcijo odstopanja vrednosti ukrivljenosti vilic. S pomočjo programskega orodja za obdelavo slik smo izdelali program, ki je zajel sliko in s pomočjo algoritma podal rezultat o odstopanju vrednosti od referenčnih. V nalogi je tudi opredeljen problem in možnosti kasnejšega razvoja in nadgradnje sistema v proizvodnji.
Ključne besede: Strojni vid, pametna kamera, vilice, robot, KUKA
Objavljeno: 24.10.2017; Ogledov: 764; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

3.
STROJNI VID V POVEZAVI S KONTROLO IN VALIDACIJO ČRTNIH KOD
Samo Goljat, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se ukvarjali z nadgrajevanjem trenutne proizvodnje linije s pametno kamero, katere namen je preverjati, ali izdelek vsebuje črtno kodo in če je le-ta pravilna. Postopek zajema ker precej korakov. Morali smo izbrati primerne modele kamer za aplikacijo. Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko smo naredili prototip zadane aplikacije na kameri Sick lector 620. Kamero smo sprogramirali za našo aplikacijo. Preučili smo tudi mesto vgradnje kamere v podjetju. Primerno kamero smo testirali v proizvodnji.
Ključne besede: Pametna kamera, analiza ponudb, strojni vid, kontrola črtnih kod, validacija črtnih kod, Siemens, Siemens 7-1200, Siemens 7-300, Sick lector 620.
Objavljeno: 16.11.2016; Ogledov: 1325; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (5,08 MB)

4.
Optična kontrola proizvodov z uporabo pametne kamere
Igor Bedök, 2016, diplomsko delo

Opis: Avtomatizirani optični nadzor serijsko proizvedenih izdelkov je sodoben način zagotavljanja brezhibnega proizvoda na koncu proizvodnega traku. Takšen nadzor odpravi kakršno koli možnost posredovanja neustreznih proizvodov, zaradi katerih bi povzročili reklamacijske postopke in posledično nezadovoljnega kupca. V začetni fazi smo posneli trenutno stanje na svetovnem nivoju rabe sistemov za optični nadzor dimenzij ter barve proizvodov. Odločili smo se uporabiti pametno kamero proizvajalca OMRON ter jo integrirali v proizvodni proces sestave avtomobilskih varovalk tipa NORM. Glavni razlog uvedbe sistema, ki ne bo dopuščal možnosti, da bi kupec prejel slabe proizvode, je bila reklamacija s strani kupca zaradi dimenzijsko oziroma barvno neustreznih proizvodov med dobrimi proizvodi. V proizvodno linijo implementirana kamera zajame sliko vsakega proizvoda. Na osnovi meritev različnih dimenzij in barve varovalk zazna kamera vsakršno dimenzijsko in barvno odstopanje in takšen proizvod s pomočjo pnevmatskega cilindra tudi odstrani v za to predvideno izmetno skladišče. Osnova za določanje dimenzijskih in barvnih parametrov kamere je standard ISO 8820-3:2010, ki definira dimenzijske tolerance in barvo avtomobilskih varovalk. Komunikacija kamere in industrijskega krmilnika poteka preko digitalnih vhodov in izhodov obeh naprav. Cilj diplomskega dela je bil dosežen, saj se je optična kontrola dimenzij in barve proizvodov s pomočjo pametne kamere izkazala za zelo zanesljivo in cenovno ugodno rešitev popolnega nadzora proizvodnje avtomobilskih varovalk.
Ključne besede: optična kontrola, pametna kamera, industrijski krmilnik, parametriranje
Objavljeno: 06.09.2016; Ogledov: 1631; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (5,89 MB)

5.
KRMILJENJE SISTEMA ZA VARJENJE S PAMETNO KAMERO
Primož Petrovič, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo predstavili razvoj krmiljenja sistema za varjenje s pomočjo pametne kamere. Opisali smo sisteme strojnega vida, industrijskih krmilj in avtomatizacijo proizvodnje varilnih sistemov. S pomočjo pametne kamere smo naredili program, ki nam omogoča zaznavanje in merjenje utora na varilni površini. Podatke o utoru smo preko povezave TCP/IP prenesli na programabilni logični krmilnik, s katerim smo krmilili koračne motorje. Koračni motorji usmerjajo varilno pištolo tako, da ta precizno sledi utoru, ki ga zajema pametna kamera. V nalogi so predstavljene tudi omejitve in možnosti nadaljnjega razvoja sistema.
Ključne besede: sistem za varjenje, robotsko varjenje, pametna kamera, strojni vid, avtomatizacija, programabilni logični krmilnik, krmilje, koračni motor
Objavljeno: 30.11.2015; Ogledov: 1655; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici