| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 27
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Celostno vrednotenje življenjskega cikla prehrambenih oskrbovalnih verig
Petra Vidergar, 2020, magistrsko delo/naloga

Opis: Oskrba s hrano je eno izmed najbolj zapletenih logističnih področij v zadnjih desetletjih glede na neprestano rast potrošnje prehrambenih izdelkov, predvsem v hitro razvijajočih se državah. Oskrbne verige hrane postajajo vse bolj globalne in prepletene znotraj široke mreže pridelovalcev, distributerjev, logističnih centrov, trgovin in potrošnikov. Kompleksnost na področju prehrambne industrije prinaša odgovorno spremljanje sledljivosti blaga, preverjanja kakovosti, ustreznosti in časovne zadostnosti z ozirom na zadovoljitev potreb vse zahtevnejših potrošnikov. Z večanjem proizvodnih kapacitet in zadovoljitvijo potreb po hrani globalnega prebivalstva je neizogibna posledica onesnaževanje okolja z različnimi izpusti in odpadnimi snovmi. Za bolj celovito razumevanje oskrbovalnih verig hrane, njihovih vlog in potencialov izboljšav moramo sisteme proučiti na zelo podroben, sistemski in strukturiran način, ki presega le opis materialnih tokov, porabljeno energijo, transportne poti in časovne omejitve. V zadnjih letih se povečuje zanimanje za vrednotenje oskrbnih verig predvsem z vidika emisij v zrak (npr. CO2) in uvajanja trajnostne embalaže ter skrbnega ravnanja z odpadki. Poudarek je tudi na spodbujanju potrošnikov k nakupu okolju prijaznih gospodinjskih aparatov in drugih naprav. Redko pa najdemo raziskave, ki vključujejo celovito vrednotenje oskrbne verige od samega začetka pridobivanja materialov, skozi transport do proizvodnega obrata, proizvodne procese, transport do distribucijske mreže, potrošnika in, ne nazadnje, skozi fazo uporabe izdelka v času njegove življenjske dobe, vse do zadnje faze, ko izdelek izgubi svojo prvotno funkcijo in postane odpadek in lahko tudi vir za nadaljnjo uporabo. Pri pregledu literature na področju trajnostne oskrbe s hrano lahko v zadnjih letih zasledimo novejšo metodo celostnega vrednotenja okoljskih vplivov oskrbovalnih verig, imenovano Life Cycle Assessment, ali vrednotenje življenjskega cikla (v nadaljevanju LCA). Metoda temelji na ISO (Mednarodna organizacija za standardizacijo) standardih 14040 in 14044 ter je ena izmed najbolj celovitih in znanstveno ter metodološko podprtih postopkov za vrednotenje vplivov na okolje v celotnem življenjskem ciklu izdelka, procesa ali storitve.
Ključne besede: Oskrbne verige hrane, Analiza življenjskega cikla, Krožno gospodarstvo, Trajnostna logistika, Vpliv na okolje.
Objavljeno: 13.03.2020; Ogledov: 471; Prenosov: 2

2.
Optimizacija oskrbne verige z uporabo ERP rešitve Pantheon na primeru proizvodnega podjetja
Patricija Plahuta, 2019, magistrsko delo

Opis: Pri vodenju poslovanja podjetij prihaja do čedalje višjih zahtev, ki jim morajo podjetja slediti. Brez modernih ERP-rešitev si danes poslovanja skorajda ne moremo več predstavljati, saj so za učinkovitost podjetja nujno potrebna. Pri uvajanju ERP-rešitev se podjetja soočajo z izzivi, kako ta orodja učinkovito uporabiti. Treba je opredeliti optimalne procese, ki so hkrati dovolj preprosti in zagotovijo doseganje poslovnih ciljev. Za doseganje poslovnih ciljev pa je pomembna tudi povezanost členov oskrbne verige. Osnova za učinkovito upravljanje oskrbne verige predstavlja točne in pravočasne informacije na kateremkoli členu verige. Vsako podjetje mora zgraditi informacijsko podporo, ki ustreza načinu poslovanja in okolju, v katerem je. Avtomatizacija procesov predstavlja izziv pri optimiziranju oskrbnih verig, potrebna pa je zaradi odprave morebitnih stroškov, hitre odzivnosti glede izpolnitve naročila in zagotavljanja povezljivosti z drugimi členi oskrbne verige. Sama uvedba ERP-rešitve ni dovolj za uspešno poslovanje, temveč mu daje podlago za lažjo dosego le-tega. V proučevanem podjetju smo se srečali s težavami že v fazi uporabe ERP-rešitve, saj se določeni poslovni procesi niso izvajali optimalno. Pred prenovo poslovnih procesov si moramo izbrati le tiste, ki so zanjo smiselni, saj se moramo prenove poslovnih procesov lotiti sistematično. Brez poudarka in opredelitve kritičnih procesov, ki ovirajo nemoten potek dela, bi bili viri in čas zaman porabljeni. V magistrskem delu smo najprej predstavili in opisali ERP-rešitve na splošno. Spoznali smo njihovo zgodovino, nekaj glavnih značilnosti vseh ERP-rešitev, njihove prednosti in slabosti ter si ogledali različne pristope pri uvajanju ERP-rešitve v podjetje. V nadaljevanju smo pozornost namenili fazi uporabe življenjskega cikla ERP-rešitve in predstavili tudi nekaj primerov, v katerih so jih podjetja slabo uporabljala. Podrobneje smo predstavili ERP-rešitev Pantheon, saj je uvedena tudi v preučevano podjetje. Spoznali smo njene značilnosti, strukturo, možne razširitve in različice, primerne za različne velikosti in dejavnost podjetja. V zadnjem poglavju smo povezali teoretična spoznanja in si na podlagi študije primera ogledali, kako je z upravljanjem oskrbne verige s pomočjo ERP-rešitve Pantheon v praksi. Ugotovili smo, s kakšnimi težavami se lahko podjetja srečajo med delovanjem in poiskali rešitve zanje.
Ključne besede: oskrbne verige, ERP-rešitve, informacijski sistem, ERP-rešitev Pantheon, Sure Step metodologija, poslovni procesi
Objavljeno: 24.10.2019; Ogledov: 407; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

3.
INFORMATIZACIJA OSKRBNE VERIGE V PODJETJU PALOMA D.D.
Špela Vodušek, 2016, magistrsko delo

Opis: Ključ učinkovitega upravljanja ter hitrih in pravilnih odločitev so informacije, ki so na voljo v danem trenutku. Uspešna podjetja so danes tista, ki se na spremembe v okolju kar najhitreje odzivajo, najuspešnejša pa spremembe tudi narekujejo. Sodoben informacijski sistem za podporo odločanju in upravljanju je dandanes konkurenčna prednost. Upravljavski procesi na vseh ravneh so zasnovani na osnovi informacijskih procesov, ki služijo upravljanju celotnega podjetja. Obstoj na vse zahtevnejšem trgu si zagotavljajo le podjetja, ki so sposobna priskrbeti informacijsko podporo ključnim procesom poslovanja in znajo učinkovito izkoristiti informacije, ki so jim na voljo. Ob tem upoštevajo tok informacij znotraj podjetja, med podjetji ter med poslovnimi partnerji. Poslovni informacijski sistem omogoča podjetju obdelavo podatkov znotraj podjetja ter elektronsko izmenjavo podatkov s kupci in dobavitelji v realnem času, kar je ključnega pomena za učinkovito oskrbno verigo. Poudarek je na interni oskrbni verigi in informacijski podprtosti le-te. Interna oskrbna veriga zajema poslovanje znotraj podjetja ter tako poveže vse dele (službe, oddelke) znotraj podjetja. Znotraj interne oskrbne verige je pri informatizaciji potrebno upoštevati tudi druge dejavnike uspeha, kot je zaupanje.
Ključne besede: oskrbne verige, informatizacija poslovanja, prenova poslovnih procesov, poslovno informacijski sistemi, ključni dejavniki uspeha
Objavljeno: 04.11.2016; Ogledov: 1637; Prenosov: 268
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

4.
ELEKTRONSKO POSLOVANJE V OSKRBNIH VERIGAH
Stjepan Glasnović, 2016, magistrsko delo

Opis: Sodobno poslovno okolje zahteva od podjetij hitrejše odzivanje na zahteve, spremembe in konkurenco. Elektronsko poslovanje postaja nepogrešljiv del vsakega podjetja, saj mu omogoča vrsto koristi. Sprva so te koristi odražajo v poenostavljenih poslovnih procesih, hitrejšemu kroženju informacij, kasneje pa to lahko privede tudi do finančnih in drugih koristi. V magistrskem delu sem želel raziskati, v kolikšni meri slovenska podjetja uporabljajo e-poslovanje za doseganje svojih ciljev. Najprej sem se lotih analize obstoječe literature na temo e-poslovanja in oskrbnih verig, kjer sem poskušal pridobiti čim več informacij glede samega začetka e-poslovanja, kako to vpliva na poslovanje podjetja in na kakšen način so podjetja elektronsko povezana znotraj oskrbnih verig ter kakšne rešitve za to obstajajo na trgu. V empiričnem delu sem analiziral 48 slovenskih podjetij z vidika uporabe e-poslovanja in s primerjavo z ostalimi raziskavami poskušal izluščiti trend uporabe različnih rešitev. Prav tako sem želel izvedeti, ali so uporabljene informacijske rešitve prinesle kakršne koli koristi slovenskim podjetjem.
Ključne besede: e-poslovanje, oskrbne verige, informacijske rešitve, ERP, RIP
Objavljeno: 23.08.2016; Ogledov: 683; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

5.
UPRAVLJANJE OSKRBNE VERIGE S POSLOVNO INFORMACIJSKIM SISTEMOM MICROSOFT DYNAMICS NAV 2015
Aljaž Bednjanič, 2016, magistrsko delo

Opis: Večina podjetij si svojega poslovanja danes ne more predstavljati brez poslovno informacijskega sistema ERP, ki omogoča celovito podporo poslovanju znotraj vseh poslovnih področij. Microsoft Dynamics NAV velja za enega najbolj prodajanih sistemov ERP. Namenjen je predvsem majhnim in srednje velikim podjetjem, kar pa v slovenskem merilu vključuje tudi velika podjetja. Zasnova sistema je precej odprta, kar omogoča precejšne in enostavne prilagoditve sistema glede na specifične zahteve uporabnikov. Oskrbna veriga je temeljni poslovni proces podjetja. Njen namen je ustvariti ali dostaviti izdelek ali storitev do kupca, vključno s samo zasnovo in proizvodnjo. Oskrbno verigo sestavljajo dobavitelji, proizvajalci, distribucijski kanali in kupci. Management oskrbnih verig obsega upravljanje aktivnosti in procesov znotraj oskrbne verige, cilj pa je zagotavljanje zadovoljstva kupcev. Management oz. upravljanje oskrbne verige z uporabo sistema Microsoft Dynamics NAV pokriva področja prodaje, cenovne politike, nabave, obvladovanja zalog in upravljanja skladišča. Sistem je zasnovan na osnovi parametrov ponovnega naročanja zaloge in dejanskih ter pričakovanih povpraševanj kupcev. Cilj sistema načrtovanja je vzdrževanje optimalne ravni zalog. Parametri načrtovanja so definirani za vsak artikel posebej. Dynamics NAV ponuja precejšnje število funkcionalnosti, ki pripomorejo k boljšemu upravljanju oskrbne verige. Uporaba sistemov ERP vpliva na upravljanje oskrbnih verig. Sistemi ERP izboljšajo pregled nad poslovanjem podjetja, omogočajo avtomatiziranje nabave itd. Z namenom preučevanja vpliva sistemov ERP na upravljanje oskrbne verige smo analizirali študijo, izvedeno na primeru tajvanskih IT podjetij.
Ključne besede: Poslovno informacijski sistemi (ERP), Oskrbne verige, Management oskrbnih verig (SCM), Microsoft Dynamics NAV.
Objavljeno: 23.08.2016; Ogledov: 1118; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

6.
7.
Distribucija in oskrbne verige
Brigita Hajšen, 2011, diplomsko delo

Ključne besede: logistika, distribucija, oskrbne verige
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 347; Prenosov: 30
URL Povezava na celotno besedilo

8.
VPLIV OPTIMIZACIJE NABAVNEGA PROCESA NA USPEŠNOST NABAVNEGA MANAGEMENTA
Nataša Štraus, 2015, magistrsko delo

Opis: Vloga nabavne funkcije se je od njenih začetkov pa do danes močno spremenila. V današnjem poslovnem okolju nabava ni več le podporna funkcija, ampak ima pomembno strateško vlogo v podjetju. Odgovorna je za nemoteno oskrbo materialov in storitev, upravljanje zalog, odnose z dobavitelji, za etično in družbeno odgovorno ravnanje podjetja. Tesno je povezana z logistiko in njenimi strategijami. Pomembno vpliva na stroške vhodnih materialov, na konkurenčnost podjetja in posledično tudi na dobiček podjetja. Optimizacija nabavnega procesa prinaša številne prednosti za podjetje: izboljša učinkovitost nabavne funkcije in vpliva na uspešnost nabavnega managementa.
Ključne besede: nabava, optimizacija, upravljanje zalog, odnosi z dobavitelji, logistika, oskrbne verige
Objavljeno: 15.05.2015; Ogledov: 850; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (599,62 KB)

9.
Optimizacija oskrbovalne verige v segmentu informacijskega toka na poštni enoti 3102 Celje
Danijela Đumić, 2012, diplomsko delo

Opis: Kakovost poštnega prometa je odvisna predvsem od informacijskega toka, logističnega sistema in usklajenosti znotraj in zunaj pošte. Z uvedbo informacijske logistike, kot je naprimer uvedba računalniške tehnologije in povezave med podjetji, smo želeli na delovnem mestu sprejema pisemskih pošiljk od velikih uporabnikov, spodbuditi zaposlene k učinkovitejšem delu, ki bi jim omogočalo lažje delo in posledično manj napak pri sprejemu in oddaji pošiljk. Glavni cilj diplomske naloge je prikazati, kako povečati učinkovitost pri sprejemu pisemskih pošiljk. Skozi predloge želimo prikazati možne rešitve oz. doseči sledeče: uvedba novega programa, uvedba povezave preko spleta, posledično tudi uvedba programa za sprejem oz. prevzem popisa oddanih pošiljk na računalnik. V nadaljevanju naloge smo prikazali obstoječe stanje oskrbne verige na pošti 3102 Celje in navedli tudi predloge za spremembo delovnega mesta. Predloge smo ponazorili s prikazanim tlorisom prostorov v dejanskem stanju in prenovljenem stanju, ki si ju lahko ogledate na strani 37 in 41. Z uvedbo tekočega traka, ki je prikazan v prenovljenem stanju, bi se izognili gneči, do katere je v dejanskem stanju prihajalo zaradi zadrževanja pošiljk in zamašitve toka.
Ključne besede: oskrbne verige, optimizacija oskrbne verige.
Objavljeno: 16.02.2013; Ogledov: 746; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)

10.
Informatizacija oskrbne verige v segmentu sprejema knjiženih pošiljk v Pošti Slovenije, d.o.o.
Doris Žnidarko, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je analiza obstoječih logističnih procesov znotraj podjetja Pošte Slovenije d.o.o. in informatizacija obstoječih logističnih procesov oskrbne verige. Logistični procesi so bili opazovani, ob tem so bile ugotovljene pomanjkljivosti pri medsebojni povezanosti in uporabi informacijske tehnologije. Izboljšava pri medsebojni povezanosti oskrbne verige in sprejemu knjiženih pošiljk v Pošti Slovenije je nadgradnja obstoječe nove spletne aplikacije UPO. Nadgrajena spletna aplikacija UPO bi z novostmi vplivala na hitrejši pretok pri prevzemu knjiženih pošiljk. Odpravila bi pomanjkljivosti pri evidentiranju in sprejemu knjiženih pošiljk. Uporaba nadgrajene spletne aplikacije UPO bi se lahko nadaljevala z nadgradnjo sedanje informacijske tehnologije, ki jo uporabljajo na Pošti Slovenije d.o.o. Za delovanje bi morali idejo predstaviti strankam in preučiti možnosti za financiranje v potrebno strojno opremo. Nadgradnja obstoječe spletne aplikacije UPO bi pripomogla k natančnejšemu in ažurnemu vodenju evidence sprejema knjiženih pošiljk in vseh ostalih pošiljk.
Ključne besede: sprejem knjiženih pošiljk v Pošti Slovenje d.o.o., oskrbne verige, spletna aplikacija UPO
Objavljeno: 16.04.2012; Ogledov: 1691; Prenosov: 499
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

Iskanje izvedeno v 0.28 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici